Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Vakteszt, avagy, amikor elszakadunk a realitás talajától
Vakteszt, avagy, amikor elszakadunk a realitás talajától
Szerző: Action2K, idő: Júl 14, 2009, Olvasva: 16788, Oldal olvasási idő: kb. 4 perc
Lapozás: OK   4 / 4

A vakteszten egy 7 perces zenei összeállítás hangzott el, az alábbi zeneművekből:

Richard Strauss - Also Sprach Zarathustra (klasszikus)
Andrew Lloyd Webber - The Phantom of the Opera (muzikel)
Enya - Adiemus (Celtic népzenei feldolgozás)
Mezzoforte - Garden party (urban jazz)
Haddaway - What is Love? (disco)
Vanessa Mae & Red Hot - Cotton Eye Joe (country)
Vanessa Mae - J.S.Bach, Toccata & Fugue in D Minor (klasszikus feldolgozás)
Europe - The Final Countdown (rock)

Az első körben kis teljesítményűek vettek részt. Mindegyik SE (Single Ended), azaz csatornánként egy darab végfokcsövet tartalmazó erősítő volt, kivéve egyet, amely, mint tranzisztoros mérettetett meg.


Balról jobbra haladva: 2db EL84 SE monoblokk, 6AS7 SE, HTA-30 (tranzisztoros), GU50 SE

A kis hangerő ellenére, egyik sem vallott szégyent. Mindegyiknek volt kis hibája, de az összbenyomás jó volt. A vakteszten egyedül a tranzisztoros volt jól felismerhető, a többiekéhez képest kiemelkedő magasaival. A két legjobbnak az EL84 SE, illetve a 6AS7G SE mondható, fej - fej mellett. Az összesített véleményeket az alábbi táblázatban láthatjuk.

EL84 SE 6AS7G SE HTA-30 GU50 SE
Egy parányit elmossa a hangképet, de összességében nagyon jól szól. Határozott hangkép. Kissé nyers, az orgona hangját túlzottan kiemeli. Tompa mélyek jellemzik. Kissé tompa hangzású az orgona, a háttér nem különül el eléggé az előtértől, az énekes nem hallható eléggé. Bőven rendelkezik magasokkal. Részletgazdag hangkép, viszont a hátteret kissé elnyomja.
Lényeges, említeni valót nem hallottam. Lényeges, említeni valót nem hallottam. Több a magas hang a kelleténél. Kicsit kevesebb a magas és picit több a mély.
Tetszett a hangja. Lágyabb, szebb mélyvisszaadás. Részletdús, jobb sztereovisszaadás. Nem tetszett a hangja.
Ez a kettő nagyjából azonos benyomást keltett, nem fedeztem fel nagy különbséget közöttük.
Ebben a körben lévő erősítők közül e kettő a legjobb szerintem. Csövesekre jellemző meleg, részletező, természetes hangzás, amilyet vártam.
Meglepően jó hang félvezetőshöz képest. Nagyon részletező, kis hangerőn szinte nem is hallani különbséget a két első csöveshez képest. Nagyobb hangerőn, összetettebb, több hangszert tartalmazó zenével hallgatva viszont kissé zavaros, elveszítette a részletezőképességét. A mezőnyben a leggyengébb, egyértelműen hallható kiemelés a mély-közép tartományban. Női énekhangot nem adja vissza természetesen. Sokkal mélyebb a női énekhang mint természetesen. Mélye is elkent, igazi mélye sincsen, inkább a mély tartomány felső fele van meg, de az túlsúlyban. Érezhető azonban, hogy teljesítménye nagyobb, mint a másik két csövesé.

 

A második körben már nagyobb teljesítményűekre tértünk át. Az ellenüteműként (Push Pull) kapcsolt végfokcsövek már nagyobb hangerő mellett, jobb dinamikával képesek visszaadni a zenei hangokat. Jobban hallhatóak ezért a zenei részletek. Itt már jobban hallhatóak voltak az egyes erősítők közötti különbségek.


Készülődés a vakteszthez. A hangerőszintek egyformára történő beállítása folyik.

A vakteszten itt is volt egy kakukktojás, amelyik a kevés magasa miatt hamar kilógni látszott a sorból. A többi három szinte azonos teljesítményt nyújtott, de mégis volt egy, amelyik a legtisztább hangja miatt egyhangúan meg lett szavazva a győztesnek. Ez a PCL86 PP volt.

6P14P PPP 6P3CE PP PCL86 PP PL504 PP
Az egész hanganyagból csak az egyik számnál volt hallható egy kis "dobozhang". Magasai nagyon hallhatóan hiányoznak. A legtisztább hangú, egyenletes frekvenciamenetű. Egyedül a hegedű hangjának a visszaadásánál volt hallható kicsi bizonytalanság. Nem elég széles a közép tartománya, kicsit kicsal belőle. A magasok nagyon enyhén mosottak, nincs meg bennük a "csilingelő" hangzás.
Kellemes hangú. Hiányoltam a magasakat. Nagyon szép hangú, szinte megépítésre sarkallt. Kiemelném a magasak átvitelét. Különösebb észrevételem nincs.
Tetszett a hangja. Nem tudok különösebb véleményt mondani róla. Megnyerte tetszésemet. Nem tudok különösebb véleményt mondani róla.
Csövesekre jellemző meleg, részletező, természetes hangzás. Érezhető erő van benne. Bármeddig el lehetne hallgatni. Nagyon magas hiányos, ezt azonnal megállapította mindenki. Ezután nem is volt sok értelme tovább hallgatózni. Csövesekre jellemző meleg, részletező, természetes hangzás. Érezhető erő van benne, nagyon jó hallgatni. A hangja a legtermészetesebb, legjobban megfogott. A legmélyebbre megy, de nem túlzóan.
Hihetetlen természetességgel adja vissza a zenét.
Az egyedüli erősítő, aminél hallottam az orgona extrém mély hangját. (Azt hittem, megint elment a vonat az épület mögött.)
Sajnos a nagy érzékenységű bemenete (~60mV) miatt, nem tudtuk beállítani pontosan egy szintre a többi erősítővel. Mivel nagyon le kellett tekerni a hangerőszabályozó potmétert, az együttfutási hiba miatt a balansz sem volt jó.
Hangminőségre a EL84 PP és a PCL86 PP mögött van valahol.

 
A "győztes" PCL86 PP.

 

Szubjektíven, egy bővebb értékelés az egyik hallgatótól:

"Az első körben a négy erősítő közül nálam "két továbbjutó" volt: A 6AS7 SE "körerősítő" és a HTA30-as (AB tranzisztoros erősítő). Ez a kör halkra állított erősítőkkel (többek szerint kevesebb, mint 1 wattal) ment. Bizony úgy éreztem, hogy az AB felveszi a versenyt a "körerősítő"-vel. Érdekes volt a további fejlemény: Mivel túl halk volt az első kör, meghallgattuk a "körerősítőt" és az AB-t még egyszer hangosan. Itt már az AB-nek fémes hangja volt, nem volt versenyképes a köralakú csövessel. A hegedű hangját már amolyan szintetizátor-hegedűnek hallottam. Viszont azt gondolom, hogy házibulikba, kisebb diszkóba ideális lehet. Így utólag azt gondolom, hogy kis teljesítményen azért lehetett versenyképes az AB, mert akkor még A osztályban dolgozott, nagyobb teljesítménynél már valószínűleg B osztályban ment. A második körben egyértelműen a PCL 86-os volt a nyerő."


Remélem, hogy majd a következő alkalmakkor még kifinomultabb teszteket, még jobb meghallgatási körülményeket tudunk majd létrehozni. Ez az amatőr körülmények között kivitelezett vakteszt is bebizonyította, hogy nagy különbségek lehetnek erősítő és erősítő között.

Az erősítők akusztikai (hangfrekvenciás) beméréseiről az Erősítők mérése, akár számítógépes segítséggel című topikban olvashatsz, kérdezhetsz.

Következő: »»   4 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem