Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12V-ról (autó) PC
 
Témaindító: axelfori, idő: Júl 2, 2006
Lapozás: OK   2 / 2
(#) didyman válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Egy fiókból előkotort ATX táp 60-80 % között lesz hatásfokban. Egy jól méretezett LM akárhányassal a 90 % lazán megléphető. Ha több van egymás mellett, akkor is ennyi lesz a hatásfokuk, eredőben is ennyi lesz. Egy ilyen stabrész helyigénye 8-10 négyzetcenti lábon álló alkatrészekből is. Sok DC/DC nem kell: Három, vagy kettő (a 3,3 V, ha alacsonyan terhelt, az 5V-ból egy LDO-val is megoldható), a -12V nem feltétlenül fog hiányozni (ha mégis, akkor pár inverterrel előállítható). Készenlét és főkör 5V-ja egy stabról elmegy, a főkörit FET-tel lehet engedélyezni. Kell még egy supervisor, ez lehet weltrend, unisonic, vagy más 8 lábú IC, amit lehet bontani. Ipari pécéknél (legalábbis amiket kolléga forgalmaz-Advantec, Lex) jórészt ilyen megoldások vannak, egyszem bemenő tápfesz van, 150 W-ig passzív minden, a törpefesz ATX tápon még hűtőborda sincs feltétlenül, a panel a kisebb teljesítményűeknél elfér egy ATX csatlakozónál alig nagyobb NYÁK-on is.
(#) Ge Lee válasza Grindy95 hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Komplett kivitel rajzokkal, képekkel. A linkjét már nem találom ezért van zip-ben. A trafót nem 150V-ról hajtod hanem 12V-ról, a 494 ugyanúgy szabályoz.

atx.zip
    
(#) sirály12 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /
 
Azért egy normál pc táp teljesítményét melyik LM akárhányas is tudná?
Nem szerencsés összehasonlítani egy nagy teljesítményre (300-500W) tervezett 230V-os pc táp hatásfokát egy kis teljesítményű külön alacson feszre tervezett dc-dc konverter hatásfokával! A normál pc táp hatásfoka is terhelés hatására nő!
(#) didyman válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /
 
Éspedig, miért? Autóba nem Core i7-et meg combos VGA-t szoktak rakni az emberek, hanem jellemzően valami kisebb étvágyú ITX-es cuccot. De egy Core i3-as alapgép teljesítményfelvétele is messze 100 W alatt fog maradni. Akkor miért foglalkozzunk 3-500 W teljesítményekkel? Soha el nem ért terheléseken hasonlítsunk össze hatásfokot?
(#) sirály12 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /
 
Arra céloztam, hogy mivel az asztali gépekbe szánt tápokat a nagy teljesítményre hegyezik ki!
Ha eleve kissebb teljesítményre tervezed, akkor ezek hatásfoka sem lesz sokkal roszabb, mint a külön dc-dc tápokból összerakott!

A Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez témában is ha megnézed nem egyszer 90% fölötti hatásfokokat méregetnek. Ezért írtam, hogy tervezés kérdése!
(#) Huginn hozzászólása Ápr 7, 2014 /
 
ATX tápok átgányolásával szvsz nem érdemes foglalkozni. (Méret, hatásfok, hűtés, munka...)
Autóban ez tökéletesen használható: http://www.wireless-bolt.hu/23277-mini-atx-tapegyseg/293640-picopsu...-input
Csak ne jöjjön senki azzal, hogy neki 300W-os teljesítmény kell az autóba építendő gépéhez... :-]

Szünetmentesítettem két gépem ezzel és a PicoUPS-120 -al és tökéletesen üzemel 3-4 éve.
(#) sirály12 válasza Huginn hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /
 
Nekem is volt ilyen tápom, 90W-os kivitelben. Jó kis táp!
(#) didyman válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /
 
És az eleve kész tápot hogy tervezed át kisebb teljesítményűre? Kérdés, hogy mit jelent a sokkal rosszabb. Az autóhifis tápok nem csoportszabályozott ATX tápegységek, ne keverjük ide azokat csak azért, mert 494-gyel épülnek, sem a ZVS elgondolásokat. Neki lehet futni, sőt, mindent lehet csinálni az ATX tápból is, mert a benne lévő alkatrészek elég tipikusak minden kapcsolóüzemű tápban, csak kérdés, hogy az eredményért megéri-e, illetve milyen szempontoknak akarunk megfelelni. Én mindössze felvetettem két, számomra fontos szempontot, aztán azóta vitázunk azon, hogy hogy lehet a csopszab ATX táp olyan hatékony, mint az egyedileg szabályozott. Sehogy. A csopszab mellett az egyszerűsége szól, nem véletlen, hogy a hatásfokra hegyezett ATX tápokban már csak egy főköri tekercselés van a trafón szinkron egyenirányítással, a többi feszültségek ebből állnak elő, PWM eszközökkel. De ha az általad készített ATX táp megugorja a 90 % hatásfokot, akkor elő vele, mert az egy jó elgondolás, simán lehet passzív, a 100x100 mm meg egy ITX deszka felett még elfér.
(#) sirály12 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /
 
Távol áljon tőlem a vita.
Én is azt mondtam, hogy roszabb lesz, csak hozzátettem, hogy nem annyira sokkal.
Én az egyszerűsége és olcsósága miatt favorizálom.
A szekunder kör egy az egyben áttehető a primer kört kell csak módosítani, és az is egyszerűb lesz mint az eredeti volt.
(#) sirály12 hozzászólása Ápr 10, 2014 /
 
Ha valaki mégis építeni akarna, és nem tud merre indulni, akkor ajánlok egy jó kis oldalt:
Bővebben: Link
Bár nem magyar, de google fordítóval megérthető, rajzokkal, fotókkal.
Itt már sokan megépítették, és használják autóban egyéb helyeken.
Csak azért linkelem be, mert azért hátha akad még olyan ember, akit érdekel egy szinte fillérekből összehozható kis táp.
(#) Ge Lee hozzászólása Ápr 11, 2014 /
 
Egyébként 12V-ról sokkal érdemesebb netbook-ot használni, 19V/2A-es táp kell neki, amiből 20-25W-nál nem nagyon szokott többet felvenni.
(#) ToMikaa hozzászólása Júl 11, 2014 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy kis fogyasztású (~40 W) ITX alaplapot meghajtani 12V-ról. Ugye adott több féle PicoPSU, csak szerintem kissé drágák. Keresgéltem e-bay-en alternatívákat és találtam egy klónt, kb. féláron (link). Erről a tápról esetleg van valakinek véleménye? Az ígért max. 160W-os tápot 40W-os terhelésen hajtva előfordulhat, hogy megbízhatóan fog működni? Ráadásul az én esetemben stabil 12V-os tápról menne, mert nem autóba kellene.
Ha valaki tud olyan alternatívát, ami nem PicoPSU méretű, de nem nagyobb, mint egy átlagos méretű 65W-os laptop táp (kb. ennyi hely van a meglévő PC házban (link) a tápnak), és árban kb. a klón közelében van, nekem az is bőven megfelel.

Köszi!
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem