Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12VDC-ből 9VAC
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Inhouse válasza elektronica01 hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Ne sértődj már meg!

Üdv
Inhouse
(#) szucsip válasza hmazsa hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Egy pillanat!

Én pont hogy azt írtam a Wien hidasra, hogy az a leg egyszerűbb, és kevés cucc kell hozzá! TÖkéletesen megfelelne a megoldás. A várható hatásfok kicsivel kicsivel 60% fölött lenne, ha az oszcillátor jelalakját AB osztályú erősítőfokozatokkal erősítenéd.

Ha PWM technikát akarsz használni, attól még kell a szinusz -jelen esetben Wien-hidas- oszcillátor.

A T oszcillátor számomra bonyolult, vagy csak nem fordítottam még elég időt a tanulmányozására.
(#) EcoPityu válasza hmazsa hozzászólására (») Aug 22, 2010 / 6
 
Végigolvasva az eddigi hozzászólásokat, megint arra ösztönöztetek, hogy rajzoljak egy kicsit...

Kommentár: Túlbonyolítjátok a dolgot!
Ez egy mezei rezgőnyelves vízpumpa, ami igazából csak egy tekercs!
Miért ne kaphatna egy tekercs, avagy egy induktív fogyasztó négyszögjelet? Mert, a szünetmenetes tápok 80%-ában nem azt kap? Dehogynem! Aztán ott vannak a már említett PWM-el szabályzó eszközök, mint a motorvezérlők, ami ugyancsak induktív terhelést hajt TELJESEN NÉGYSZÖG JELLEL!
Ami meg a 9V-ot illeti, trafó nélkül is egy híd kapcsolásban bőven kivehető abból az akksiból! (említette itt valaki az autós végfokok eme jó oldalát, színusz esetén jól is jönnek...) De mivel nem kell színusz, mert arra a pumpára lehet nyugodtan négyszöget is kapcsolni, ( a tullövéseket meg diódákkal fedezzük!) ezért azt a hídkapcsolást fel lehet építeni egy közös emitteres darlingtonba kötött tranzisztorhálózattal, amit egy astabil MV hajthat 50Hz-en...

Nos ezt rajzoltam le /a diódák utólag jutottak nekem is az eszembe!).

Remélem segítettem!

Ui: A tranzisztorokon 1,5V /nem csak 1,2!/ biztos esik, és mivel hídban van, az alsó tagon is, ez már 3V-al kevesebb mint a tápfesz! Tehát max 9V jöhet így ki belőle. 3Vx2A=6W teljesítmény veszteség mellett. Erre kell méretezni a hűtést!

12-9V.JPG
    
(#) szucsip válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
9V?! AZ kevés lesz.

Ne feledd, hogy 9V AC -ról volt szó eredetileg!
Inkább akkor MOS FETeket kéne használni. Egyik másik darab n×10mOhm csatornaellenállással rendelkezik. 10Amperral számolva az még mindig 1 volt alatti "szaturáció" alatt lenne.

Amúgy a négyszögjel nem fogja szétrángatni a szivattyú házát..? Meg a négyszögnél sok áramot venne fel, és nem tudá követni a belsőség a meredek fel-le futó éleket. Szerintem nem lenne megfelelő a négyszögjel.
(#) EcoPityu válasza szucsip hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Szia!

Idézet:
„9V?! AZ kevés lesz.”


Mert mennyiről is volt szó? Szerintem 9V-ról!

Idézet:
„Ne feledd, hogy 9V AC -ról volt szó eredetileg!”

Mivel a híd kapcsolás által polaritást váltok a kimeneten, ezért ez AC 9V lesz! Attól, hogy négyszögjel, még AC!
A kitöltése miatt pedig a teljesítménye is több lehet, mint egy színuszjel esetén, de semmiképp sem rongálja az eszköz belső felépítményét.. Annó hoztak egy 3 fázisú 36V-os birkanyírót, és egy 36V-os tápról 3 ehhez hasonló teljesítménykimenettel egy CD4017-el hajtva oldottam meg a motormeghajtást. Semmi baja nem volt tőle a motornak pedig az is négyszög jel volt, és az még csak nem is szénkefés motor!

Idézet:
„Inkább akkor MOS FETeket kéne használni. Egyik másik darab n×10mOhm csatornaellenállással rendelkezik. 10Amperral számolva az még mindig 1 volt alatti "szaturáció" alatt lenne”


Nem tudod egyből 12v-ról megoldani az ellenütemű kimenetet még P-N csatornás FETpárral sem. Csak N-csatornáshoz meg booster diódás feszültségnövelés, és igencsak bonyolultabb meghajtás szükséges. Még az ellenütemű is csak Logikai szintű MOSFET-ekkel elképzelhető ( 5V-ra is nyit, nem 10V-tól...), és abból is szerezz P csatornást...

Szerintem nem nagy veszteség az a 6W. De egy jó nagy Bétájú tranyapárral még a meghajtó tranzisztorok sem kellenek /darlingtonban a BC/, és akkor csak 1,5V esik az egész ágon, ami 2A-nél 3W! Az a 3W a 18W-os pumpához képest a teljes teljesítmény felvétel elvileg akkor 21W aminek 1/7-e (14,3%) a veszteség. Szerintem jó arány!

Idézet:
„Amúgy a négyszögjel nem fogja szétrángatni a szivattyú házát..?”


Miért tenné? Pont ugyanannyi ideje van felvenni a pozíciót, mint színuszjelnél! Attól, hogy a felfutó él által azonnal rajta van a feszültség, a mechanikai tehetetlensége még nem változik!

Idézet:
„Meg a négyszögnél sok áramot venne fel, és nem tudá követni a belsőség a meredek fel-le futó éleket.”


Bizonyára több áramot venne valamennyivel, mert a teljes feszültség színusznál csak egy pillanatig van jelen, négyszögnél meg folyamatosan a periódus alatt, de ezt csak a próba tudja eldönteni, hogy mennyivel. ( MOSFET-el meg még többet venne, mert majd 12V-ot kapna a cucc!)

Én rászánnám ezt a néhány száz forintot, aztán meg a gyakorlat megmondja, hogy jó-e neki a négyszög, vagy nem...
(#) hmazsa válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Szia,

Köszönöm a rajzot. Engem meggyőztél, teszek egy próbát ezzel a megoldással. Végül is úgy látom, hogy valóban nem nagy beruházás ez a néhány alkatrész.

Üdv
(#) dudzsi hozzászólása Okt 4, 2010 /
 
Sziasztok!
Nekem is egy olyan kellene ami 12V-os szivargyujtóbol 12V AC/50Hz csinál. Ez egy ozongenerátor. Valamiért nem jön be az a rajz ami fentebb van. Tud valaki valami egyszerü megoldást?
Elöre is köszi
(#) Polly hozzászólása Okt 23, 2010 /
 
Sziasztok!
Van egy 12V-os 7A/h-ás új zselés akkum de nekem 6V-t kell,mivel tudnám a feszültséget csökkenteni,mivelhogy a motorom 6V-os és 2A-t veszfel?(nem lehet több mint 6V modellmotor)
(#) gerenk válasza Polly hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Legegyszerűbben egy to3 tokos stabkocka 5v-ra + 1 si dióda a fesz. emelésére
(#) NLB hozzászólása Dec 7, 2010 /
 
Szép jó estét mindenkinek!
A problémám kapcsolódik a topic témájához,ezért fordulok hozzátok.12V 8-9A az aksi,amiről egy inverteren keresztül(ami 230V AC-t csinál 100W-ig rakható rá fogyasztó) egy rezgőnyelves víz pumpa(230V AC 46W) lenne meghajtva.Végigolvasva az összes beírást úgy néz ki hogy a szinuszos inverter lenne a legjobb erre a feladatra,biztos ami biztos.Hallottam olyan inverterről ami feszültség duplázásos módszerrel éri el a kívánt értéket.Szerintetek egy ilyen szivattyú működtetésére melyik lenne a jobb megoldás a kettő között?Másik kérdésem, hogy ha a pumpát szeretném szabályozni hogy mennyi vizet szivattyúzzon,gondolom a trafós inverteres megoldásnál egyszerűbb megoldani mint a duplázásos módszernél?
Válaszotokat előre is köszönöm
(#) jdani hozzászólása Aug 27, 2011 /
 
Hali. Szükségem lenne egy tápra az autóba, amit ráköthetek a hordozható DVD lejátszómra, amire az van írva, hogy 9V és 2,2A a fogyasztás.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem