Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 2300W-os Sarokcsiszoló, fordulatszám Szabályozása
Lapozás: OK   1 / 3
(#) istdavid hozzászólása Aug 10, 2010 /
 
Egy 220V-os, lassúindítású nagy flex motort fölhasználva készítettem egy asztali körfűrészt vastagabb (10-20cm) fák hosszában való fölvágására. A túl magas fordulatszám miatt (6000ford./min) viszont a 40cm-es acél fűrésztárcsám vágás közben szó szerint behullámzik, ami mondanom sem kell hogy állati veszélyes. Igaz, meglepve nem vagyok, mert a tárcsára max. 2900ford/perc van ráírva.
Van esély arra hogy le tudjam csökkenteni a fordulatszámot a felére valamilyen elektronikával?
Előre is nagyon köszönöm segítségeteket!

PICT0222.JPG
    
(#) nikolatesla válasza istdavid hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Helló!
Esetleg pwm motor szabályzással próbálkozz.Bővebben: Link
Ez nem pwm de jó.
Bővebben: Link
Ez is jó.
(#) proba válasza istdavid hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Szerintem eléggé bonyolult a kérdés.Ha sima szabályzót használsz akkor a kivehető teljesítmény csökken.(ha max terhelésen állítod be a fordulatot, akkor üresen pörög túl ,ha kis fordulaton, akkor a legkisebb faág is lefogja.) ezért valami fordulatszám függő szabályzás kellene rá ,ami viszont nem túl elterjedt csak némelyik komolyabb gépen van.Esetleg még egy kicsit bonyolítod a mechanikát és raksz rá egy áttételt ,erősebb is meg lassabb is lesz .
(#) istdavid hozzászólása Aug 10, 2010 /
 
Köszönöm a képeket!

Sajna annyira nem vagyok jó az elektronikában h ránézésre megmondjam egy kapcsolásról h megfelelő-e vagy sem, inkább csak építeni tudok egyszerűbb kapcsolásokat.

Arra is gondoltam, h talán föl lehetne használni a flexbe beépített lassúindításért felelős elektronikát. Ez kb 5 másodperc alatt egyenletesen pörgeti föl a motort 0-ról max fordulatra. Ha a mostani max fordulat felénél nem gyorsítaná fel jobban.....
(#) zolika60 válasza istdavid hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Ha egy kiselejtezett fúrógépből, vagy porszívóból beépíted az elektronikát az is jó lehet.
(#) hadnagyakos hozzászólása Aug 10, 2010 /
 
Ha egy alap szabályzást szeretnél: Bővebben: Link
(#) szamóca válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Evvel szaggatna menet közben. :no:
A mechanikus áttételezés az egyszerűbb megoldás.
(#) zolee1209 válasza nikolatesla hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Az első kép az hogyan PWM vezérlés? A rajz meglehetősen hiányos, arról nem is beszélve, hogy a hálózati teljesítményt nem PWM-mel szokták szabályozni, hanem fázishasítással leginkább. Az pedig a második rajzon megvan, az jó.

De valóban áttételt kellene alkalmazni, nem pedig elektronikus "teljesítménycsökkentőt".
(#) erbe válasza istdavid hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Készítettél egy "állati veszélyes" szerkezetet, ami nem is igazán alkalmas arra, amire szeretnéd. Egy nagyobb villanymotor, 1 kimondottan erre készült körfűrésztengely, néhány szíjtárcsa való neked. A flex csapágya rövid idő után annyira kikopna a nagy oldalirányú terhelés hatására, hogy a lap össze-vissza kóvályogna, mindenbe belemarna és görbe vonalat fűrészelne.
(#) istdavid hozzászólása Aug 10, 2010 /
 
A mechanikus áttételtől az átépítés miatt ódzkodok. Napokba telt mire végre kész lett, erre át kell építeni.... ááááá Persze ha nincs más, akkor megteszem, de hátha van. Valaki írta h ha kiszednék egy fordulatszabályzót egy gépből... erre én is gondoltam, van egy 500W-os széthajtott dekopírfűrészem, abból ki tudnám szedni, csak kicsit nagy a teljesítmény különbség, nem?
(#) elektromania92 hozzászólása Aug 10, 2010 /
 
Ha vastag fákat akarsz vágni, akkor neked nem ilyen szerkezet kell. Szerzel egy 3 fázisú asszinkron villanymotort, ékszíjjat, ékszíjtárcsát, tengelyt összepofozod, asztalt neki és megvan.Azért a 20cm átmérőjű fához kell a kakaó, főleg ha görcsös.
(#) szegelgetek hozzászólása Aug 10, 2010 /
 
Ha tüzifához kell, akkor láncfűrész.
Cirkulával veszélyes.
(#) szegelgetek hozzászólása Aug 10, 2010 /
 
Érdemes a dolgot kicsit végig gondolni.
Van egy rönk, ami 20-30 cm átmérő és 1-2 méter hosszú.
Azt egy asztalra feltenni és ott mozgatni nem egyszerű.
A rönk megfeszül és a cirkulát megfogja. A kefés motornak könnyen vége.
Esetleg a tárcsa eltörik.
A rönknek vezető kell. Szóval, bonyolult asztal és nem is egyemberes a munka. Ezzel szemben egy láncfűrész egyedül biztonságosan kezelhető. És könnyen mozgatható.
(#) tiva77 válasza szegelgetek hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
hello

Nem tudom tűzifához kell e a kérdezőnek de hosszában vágni 1 m-es fákat nem tul jo motorfűrésszel. Én inkább egy hasítógépet javasolnék erre a célra.

üdv : Tiva
(#) szsrobert válasza istdavid hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Ez az, amit nem szabad megépíteni.

1. A tárcsa 2900/min-ig biztonságos. 6000/min-nél szétrepülhet, és fejeket, lábakat darabol. Játék az élteddel.
2. A tárcsaátmérő növelésével nő a nyomatékigény. Túlterheli a flexet. Romlik az egyébként is gyenge hatásfok. A miénk már tárcsa nélkül is 650W-ot kér.
A túlmelegedés miatt tovább romlik a hatásfoka, motorból elektromos melegítővé válik, súlyosabb esetben megég.

A legegyszerűbb megoldás: kisebb tárcsa kell, ami gyárilag bírja a 6000/mint. Alacsonyabb feszültség trafóval megoldható, a gép egyenárammal is működik.
Ne feledjük, hogy kisebb fordulaton a hőtőventillátor légszállítása alacsonyabb, könnyebben túlmelegedhet a gép!
(#) deguss válasza istdavid hozzászólására (») Aug 10, 2010 / 1
 
Kedves Dávid!

Nagyon szépen kérlek, hallgass rám, be ne kapcsold ezt még egyszer, mert halálos sérülést okozhat! Nagyon veszélyes, és nem azért, mert elvágja az ujjad!

A fűrésztárcsára nem azért van ráírva, hogy max 2900f/perc mert akkor optimális a vágási sebesség, hanem mert ekkora fordulaton üzemeltethető biztonságosan.
Kérlek vedd nagyon komolyan az alábbiakat: Forgás közben a centrifugális erők radiálisan (sugárirányban kifelé) hatnak, próbálják szétszabni a korongot. Ezek az erők a fordulatszámmal (szögsebességgel) egyenes arányosságban nőnek, és hatalmas belső feszültségeket keltenek a fűrészlapban. 40cm-es fűrészlapokat tizenkét-tizenötezres percenkénti fordulatszámon vizsgálnak meg a gyárban, ellenőrzött körülmények között. Van köztük, amelyik nem megy át a vizsgálaton (anyaghiba, elgyengülés, ami indulhat egy karcból, vagy rozsdafoltból) és SZÉTSZAKAD!) Feltételezem, hogy a Te fűrészlapod már nem új, és biztos hogy a határán járatod ezzel a magas fordulatszámmal.

Hidd el, ezt az univerzálmotort nem tudod egy fázishasításos fordulatszámszabályzóval fordulatszámában lecsökkenteni a nyomaték megtartása melett. Kérlek szerezz egy háromfázisú asszinkronmotort, vagy egyfázisú kondenzátormotort. Azoknak olyan tengelye van, és CSAPÁGYAZÁSA van, amire tisztességesen rögzíthető egy ekkora fűrészlap, amit egyébként "nagy alátéttel" kell felfogatni, aminek csak a külső pereme ér hozzá a laphoz, hogy ne "hullámozzon".

A Biztonság legyen az első!
(#) istdavid válasza deguss hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
NYUGI, ilyen sebességgel mégegyszer nem forgatom meg ezt a lapot! Én magam is láttam h veszélyes!
Ezért szeretném felezni a fordulatot. Az sem gond h kisebb lesz a gép teljesítménye, mivel úgy tünik van bőven tartalék. Beiktatok majd egy peremes alátétet is. Párhuzamvezető is kell természetesen.

Motorfűrészem van, azzal nem érdemes szálirányban vágni.

Van akkor használható kapcsolás? A 500W dekopírfűrész ford szabályzójával érdemes próbálkoznom?
(#) zolika60 válasza istdavid hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Attól tartok, az túl kicsi lesz. Nincs az ismerősöknél egy teljesítményszabályozós porszívó kiselejtezve?
(#) deguss válasza istdavid hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
A téma elején belinkelt fázishasításos szabályzó működik, de a fordulatszám terhelés hatására úgy fog leesni, hogy kínlódás lesz az egész.
Elhiszem, hogy sok munkád van benne, de egész egyszerűen, ahogy írták, egy ilyen motor nem erre való. A fordulatszám úgy fog fel-le mászkálni, hogy megőrülsz tőle, üresjáratban felpörög, a fenyődeszkában leesik, a tölgynél meg lefullad, mindemellett a hűtés hiányában leég.
Nem nagy költség egy háromfázisú asszinkron, vagy egyfázisú kondenzátormotor, bár egy 400-as fűrészlapot 4-6kW teljesítménnyel szoktak hajtani, ilyen gyönge vázra elég lehet egy 1.5-2.2kW-os motor is. Pont volt egy pár hete az apróban egy-két tízezerért. Ékszíjtárcsát, csapágyazott tengelyt készen is lehet kapni, de sok ilyen cucc van fenn vaterán is pl., ha már mindenképpen magad csinálod.

Ha használható fűrészgépet építesz fázishasításos teljesítményszabályzóval ebből a kínai, vacak, silány csapágyazású műa. házas flexből, akkor vagy igénytelen vagy, vagy elvetemült - engedtessék meg leírni - sértődés nélkül. Sok sikert!
(#) szegelgetek válasza tiva77 hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Üdv.!

Én abból indultam ki, hogy ahhoz kell neki. Ha mégsem, akkor tévedtem.
Az egyszerű aztalból erre következtettem. Rönköt hosszában vágni nem sok értelme. Kivéve, ha deszke, vagy léc a végcél. Az, meg ilyen egyszerűa sztalon nehézkes.
Végül is, nekem mindegy. Nagyon balesetveszélyes ez így mindenképp.

Használd ki az ablak szélességét, ne üss entert feleslegesen és ha kérhetem a helyesírásra is figyelj, nálunk "ez " a divat..köb..
(#) elektromania92 válasza istdavid hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Én találtam a vaterán egyet. Bővebben: Link
Lehet, hogy nem akarsz belefektetni pénzt, de szerintem érdemesebb egyszer rendesen megcsinálni, igényesen, biztonságosan. Hosszútávon kifizetődőbb, már csak ha az emberi életre is gondolunk.
Egyszer megcsinálod és van.
Vagy az is lehet, hogy egy motor tekercselő mester is tudna neked eladni a lerakatából, ha ismersz ilyet. Vagy nézz szét a vas gyűjtőben is, a polgártársak visznek mindent.
Amugy, ha a vatera keresőjébe beírod, hogy villanymotor, kidob egy jó pár oldalt.
(#) Dióda válasza istdavid hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Ilyen eszközre a szénkefés motor mint ala flex nem alkalmas.
Ez veszélyes és tilos használata így ahogy van.
Főleg hogy csavarozott a váz ami külön nem jó mert azt össze kellene heggeszteni hogy öntartó legyen.
Ahol most a flex feje van oda még be két zártszelvény és egy csapágyház tengely bele eggyik oldalra a tárcsa másikra meg mehet az ékszíj. Utánna olyan motorral hajtod meg amit tudsz szerezni. A lényeg hogy ne szénkefés legyen. 40centis laphoz a max fordulat ami biztonságos ilyen esetben az olyan 1400 körül van . Ha ettől magasabbra mész akkor égetni fogja a fát a hatalmas kerületi sebesség miatt.
(#) istdavid hozzászólása Aug 12, 2010 /
 
Rendben átépítem a gépet, tengelyes csapággyal, kisebb lappal, lassúbb fordulatra mechanikus megoldással, stb.....
köszönök minden hozzászólást! További szép napot!
(#) istdavid válasza Dióda hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
Mi a gond a szénkefés motorokkal???
(#) hapro válasza istdavid hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
:eek2: :eek2: és még egyszer :eek2: !
Ezt barátom ha kedves az életed be ne kapcsold!!
Minimum egy védő sisak a fűrész tárcsára, de az majdnem mint halottnak a csók, ha a fűrészlap robban szét a nagy fordulattól akkor az életedbe kerülhet, attól nem véd meg szinte semmilyen védő burkolat...
Amennyibe egy ilyen sarokköszörű kerül mondjuk a tescoban annyiért plusz egy kicsiért a vaterán vehetsz egy használt egy fázisú megfelelő fordulatú motort...
Szerinted miért nem használnak ilyet a "szakik"?
Ez nagyon kemény...ilyet de még ehhez foghatót soha életemben nem láttam, pedig pár "korrekt" faipari géphez volt szerencsém...Be ne kapcsold, és adj hálát, hogy kibírta a körfűrészlap azt a nagy fordulatot. Hát nem térek magamhoz.
(#) pucuka válasza istdavid hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Csak annyi, hogy semmi nem korlátozza a maximális fordulatszámát, csak a saját súrlódási ellenállása.
(#) harald válasza istdavid hozzászólására (») Aug 20, 2010 / 4
 
Szép estét látom mindenki ellátott tanáccsal nekem is van egy nézz körül a barkácsáruházakban lehet kapni magas fordulatú tárcsákat is kimondottan 230 mm-es sarokcsiszolóra apró fogú és bírja a 8000 ford./percet
igaz nem 400 de viszont nem esik szét
(#) szamóca válasza istdavid hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Idézet:
„Motorfűrészem van, azzal nem érdemes szálirányban vágni.”

Persze, erre találták ki otthonra a szalagfűrészt.
(#) liderces hozzászólása Aug 25, 2010 / 2
 
sziasztok mindenkinek! Azt szeretném megkérdezni hogy van e valami álltalánoss szabály képlet vagy irány adat mekkora fordulattal lehet bizonyos átmérőjö körfürész lapokat forgatni? Régebbi fürészlap nincs feliratozva mondjuk 500-as milyen max fordulat adható neki tüzifa vágásnál pl. Azonkivül szalagfürésznél is érdekelne milyen fordulaton célszerü forgatni ha mondjuk 500-as a fürész kerekeinek átmérője milyen fordulat az optimális?

Köszönet a véleményekért
(#) kowi hozzászólása Jan 5, 2011 /
 
Sziasztok.Nem tudtam hova tegyem fel a kérdésem remélem itt kapok választ.Van egy nagy"flexem"ami nem akarja felvenni a fordulatot van benne ugye a lassú indító ez után is megvan a 230V hozzáteszem hogy a motor kapcsait levéve mértem tehát terheletlenül.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem