Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 27 MHz távirányítós autó kérdések
 
Témaindító: bigguy, idő: Márc 2, 2006
Lapozás: OK   22 / 22
(#) pucuka válasza faggio hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Egy ilyen távirányító két (ill három) fő egységből áll. (a harmadik, a meghajtás, azzal most nem foglalkoznék)
Az egyik, és talán a legfontosabb az RF rész. Ez egy egy csatornás, (játékvezérlőknél) egyirányú kapcsolat. Természetesen az adónak, és a vevőnek is ugyanazon a frekvencián kell működnie. Pl. 27,125 MHz. A 27 MHz -es sávban 5 távirányításra használható frekvencia van, az adó frekvenciáját kvarckristály stabilizálja, a rendelkezésre álló keskeny RF csatorna miatt.
Ezért az adót kristálycserével lehet más frekvenciára állítani, de azt is csak a megadott sávon belül. Igényelhet némi utánhangolást, de csak akkor, ha a hatótáv érezhetően csökkent.
A vevőt lehet utánhangolni, de annak a sávszélessége meglehetősen nagy, úgyhogy első körben azzal sem kéne foglalkozni, különben könnyen az lehet a vége, ahogy jártál.
A fentieknek megfelelően az információt kizárólag soros formában lehet a rádiós csatornán átvinni.
Ezért és a rádiós csatorna sajátságai miatt szükséges kóder/dekóder páros használata. A soros átvitel miatt szükség van a két egység szinkronizálására, ez mindkét áramkörben egy helyo oszcillátor azonos frekvenciával járatásával oldják meg. Ezt kell minél pontosabban beállítani, és ezt kellett volna először megállapítani, és beállítani. Ebben nincs tekercs, és abban "kis széndarabka" azaz ferrit hangolómag (ami viszont igen könnyen törik) amit nehéz pótolni, és többnyire a tekercs cséveteste is áldozatul esik.
Hogy ezután mit lehet tenni? Nehéz helyzetbe hoztad magad, valószínűleg nem fogod tudni megoldani gyakorlat, és áramköri ismeret nélkül.
De meg lehet próbálni, sok vesztenivalód nincs.
(#) faggio válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Nagyon pontos és érthető választ adtál nagyon köszönöm. Az alap 4csatornás vezérlés működik ami a mozgásért felel. Ez egy plusz 2 csatornás próbálgatás volt a fokuszhoz. De szerintem egyenlőre hagyom ezt és kézi verziós lesz a fókusz és nem RF. Legfeljebb egy sima h-híddal megoldom. Ami viszont még érdekelne, hogy a 2 csatornas jeladót átlehet alakitani úgy hogy a 2 gomb kézi vezerlesű h-hídas legyen és nem RF? A képen amit küldtem a narancssárga nyíl jelzi a tekergetős baleset helyét. Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2019
(#) pucuka válasza faggio hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Biztos, hogy lehet a H hidat nyomógombokkal vezérelni.
Ebben a topikban találhatsz választ, vagy ha nem, kérdezheted.
(#) Bernie Börnsn hozzászólása Okt 29, 2019 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy 27Mhz-es rc autóhoz. A nővérem vette gyermekének használtan (, de újnak néz ki,egy másikkal együtt) és otthon próbálta ki először. Azt mondta, hogy csak a jobbra balra kormányzás müködik, az autó nem indul el. Megnéztem, nekiestem a távirányítónak, de minden rendben volt benne. Azután elemet tettem bele és működött minden, ment. Azaz csak 30 cm-en belül. Kiderült hogy a távirányítónak hiányzik az antennája, vagyis a teleszkópos továbbítója, ha olyanja volt (elnézést kérek, amatőr vagyok). Nem tudom, hogy milyen lehetett rajta, mert két járművet vett használtan és a másikkal is gondok vannak. (Annak a távirányítója kicsi, gomb szerű) A 27 MHz-esnek menetes az antenna kivezető lemeze, igaz a 40 MHz-es gombszerű antennája is csvarral rögzül a távirányító antenna kivezetésének lemezéhez. Lehet helyettesíteni valamivel?


Szóval a másik, a buldózer 40 MHz-es (elnézést, hogy mégis e fórumba írom) és volt egy kis mechanikai blokk az emelő motorjánál a fogaskerék áttéteknél, de az már megy.
A kerekek oldalanként külön irányíthatók a távirányítóval: baloldali kar baloldali kerék (előre v. hátra) és így a jobb is. Kanyarodás (jobbra) tankhoz hasonloan bal oldal előre, jobb oldal hátra. Szóval mindegyik motor múködik, mind a 3. De a jobb oldali motor csak hátrafelé tekeri a jobboldali kerekeket (a motor csak egy irányba forog) előre nem. Megnéztem a távirányítót, nincsen rongálódás, vagy egyéb sérülés. Próbáltam a forrpontok összeérintését, hátha megtört valahol a drót, de nem. Csak egy irányba forog. Van ötletetek, hogy miért nem forog mindkét irányba a motor, hol veszhet el a jel? Szerintetek van esély, hogy javítható valahogyan? Vagy az IC-ben mehetett ki vmi?

Előre is köszönöm
(#) proba válasza Bernie Börnsn hozzászólására (») Okt 29, 2019 /
 
Antennának elég egy darab vezeték, esetleg egy merev drót. A hosszát kell maximum kikisérletezni. A semminél bármi jobb. Használhatóság miatt egy 40-50 cm esetleg spirál alakba feltekerve hosszabb antenna szerintem már használható. Esetleg a vevőantenna hossza jó támpont lehet.
Ha a motor egyirányba forog, akkor ohm mérővel körbe mérném a 40Mhz vevő tranzisztorait, amelyik kilóg a sorból, az kérdéses.
(#) Kera_Will válasza Bernie Börnsn hozzászólására (») Okt 29, 2019 /
 
27 MHz adó végére jobb esetben 2.5m negyed hullámhosszú antenna lenne a jobb.
Ezzel akár böködni is lehetne a kocsit messziről így rövidebb szokott lenni fél 1 méteres hosszú bármit bele rakhatsz oda ami stabilan meg tud állni, nem veszélyeteti a gyerek és környezete épségét, és fémből mint antenna.Valószínűleg minél hosszabb annál messzebbről irányíthat, persze ez kompromisszumos megoldás.
Műszer hiányában durva becsléssel lehet az "ideális" hosszt megtalálni.
Antenna hosszának a változtatásával ellenőrizni , hogy mekkora méretű antennával tud mennyire messzebb tud még stabilan vezérlést küldeni az adó ?

A csak egy irányba forgó kerékkel nagyobb gond van.
Gyanús , hogy a hídáramkör egyik tápoldalra "ki van feküdve " , zárlatos lehet(nek) a tranzisztor(ok) benne.Műszeres mérések kellenek.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2019
(#) Bernie Börnsn hozzászólása Okt 29, 2019 /
 
Nagyon köszönöm, holnap nekiállok. Azután megírom mi lett
(#) Johnny0508 hozzászólása Nov 21, 2019 /
 
Sziasztok! Nekem lenne 3 kérdésem. Az egyik az, hogy vettem piacon egy 27Mhz-es Ferrarit, amihez egy halott 7,2es akku volt. Na én jó amatőr módján kipróbáltam a 12vel. A helyzet, hogy a kormányzásom megmaradt, menni viszont nemmegy sehova. Belezzem ki és valami működőt kössek be helyette, vagy menthető?!
Másik kérdés, hogy szintén piacos shoppingolás alkalmával találtam egy 2,4Ghz-es autót, amihez volt távirányító is. Itthon kiderült, hogy semmi közük egymáshoz. Az autó a nagyon gagyitól egy fokkal komolyabb, a táv. meg egy Maverick. Az autóhoz mennyire esélytelen távot találni? Csak amit ráhangoltak azzal működne?
A harmadik meg egy Sanwa Dash Saber táv amibe hiába rakok kristályt nem csinál semmit. Szettbe látom, hogy árulták/árulják. Magyarul ezt is esélytelen összehozni bármivel?!Kb. mint a Mavercik, hogy csak a saját cuccával működik. Bocsi,ha valahol volt ilyenről szó, nem találok semmit. Köszi, ha valaki tud segíteni.
Következő: »»   22 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu