Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3~ feszültség és áram
 
Témaindító: hbal, idő: Jan 26, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) hbal hozzászólása Jan 26, 2007 /
 
Sziasztok!

A következő probléma megoldására várom a segítségetek: adott egy konténer (19" RACK kivitelű, hangosítási), melynek 3~fázisú táplálása van. Vannak rajta egyfázisú dugaljak, POWERCON csatlakozók, illetve 3~ dugaljak. Szeretném, ha lenne egy 1U magas 19" -os panel, amin 7 szegmenses (LED-es) kijelzők mutatnák a fázisonkénti feszültséget illetve az áramot. A bemeneti csatlakozó az egy fix 3x63A-es dugó, és lenne többféle átalakító. Pl. ha csak 3x16A áll rendelkezésre a helyszínen, akkor lenne egy 3x16A dugvilla >> 3x63A dugalj.
Most jön az áram mérésének jelentőssége, mert ha csak 3x16A van akkor nyilván úgy szeretném elosztani a terhelést, hogy menet közben ne legyen semmilyen gáz, hanem ha látom hogy melyik fázis az amelyik határeset, akkor azokat a fogyasztókat átdugom egy másik fázisra.

Ekkora áramot valószínűleg áramváltókkal kellene mérni. Konkrét kapcsolási rajzokat várnék, amivel hálózati feszültséget és áramot tudok mérni, ill. a kapcsolás meg tudjon hajtani ledes kijelzőket, hogy sötétben is leolvasható legyen.

A segítséget előre is köszönöm!

Balázs
(#) erobi82 hozzászólása Jan 26, 2007 /
 
Ha jó értem a problémádat akkor neked 1olyan műszer kellene amivel egyidőben tudsz hálózati feszültséget és áramot mérni, és lehetőleg pl.:7szegmenses kijelzővel ami világít??!!
Nos erre van ilyen 96X96-os beépítési méretű un.:hálózati digitális multiméter ilyeneket elosztószekrénykbe építünk be.Ez tudja a fesz.áram cosfi teljesítmény adatokat annyi bibije van hogy váltogatni kell a funciókat, tehát 1időben csak áramot tudsz figyelni viszont mind a 3 fázisba, vagy csak feszt tudzs mérni de mind a 3 fázisba és így tovább.Természetesen ennek kell áramváltó, kell neki a hat szál vezeték+a 3fázisvezető meg 1 nulla.Az okosabbjai RS485-ön is kommunikálnak.Valamint be kell neki állítani a áramváló áttétet pl.:63/5-ös!
Remélem ilyenre gondoltál
Üdv
(#) huhuu hozzászólása Jan 26, 2007 /
 
szerintem amúgy simán lehetne építeni is.
pl ami itt van kapcs rajz a hobbielektronikán, nézd át a gyüjteményt.
Csak aza gond, ha egyszerre akarod látni a feszt és ilyesmit akkor építeni kell sokat belőle...
(#) hbal válasza erobi82 hozzászólására (») Jan 27, 2007 /
 
Igen, én is építettem már be hasonlót, és tisztában vagyok az árával is
(RS485 is tervbe van véve, LEM DX26 digitális kontroller kommunikálna rajta a PC-vel, majd valahol felhajtok egy USB >> RS485 átalakítót is)

Nekem viszont úgy kellene, hogy mindárom fázis áramát és feszültségét mérje egyszerre. (mellékelek egy képet)
3 számjegy mutatná a feszültséget, 3 pedig az áramot egytizedes pontossággal.
Valami olyasmit szeretnék, hogy minden egy nyákon legyen (kijelzők illetve, maga az áramkör) és csak az áramváltók lennének a "külső eszközök".

rack V-A.JPG
    
(#) Sebi válasza hbal hozzászólására (») Jan 27, 2007 / 4
 
"Valami olyasmit szeretnék, hogy minden egy nyákon legyen (kijelzők illetve, maga az áramkör) és csak az áramváltók lennének a "külső eszközök". "

Ha RS485-öt is tervezel bele, akkor a project mikrokontroller után kiált. Amennyiben programozásban otthon vagy, akkor egy PIC v. Atmel elvégezheti a feladatot a saját AD-bemeneteivel, kijelző multiplexelve,stb. kell a 3db áramváltó, 3db kis 0,33VA-es trafó a feszméréshez/leválasztáshoz és 6db mérőegyenirányító.
(#) hbal hozzászólása Jan 27, 2007 /
 
Lehet, hogy egy kicsit félreérthető voltam, de nem tervezek bele RS485-öt, hanem a hangcuccban van/lesz egy LEM DX26Plus és ahhoz kell majd egy USB >> RS485 átalakító, hogy notebookról is lehessen vezérelni.

Találtam az oldalon egy voltmérő kapcsolást, amihez meg is rendeltem a maximtől az ic-ket

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/digitalis_voltmero_led_k...l?pg=1

Ezt a kapcsolást kellene úgy átalakítani szerintem, hogy az árammérést feszültségméresre vezetnénk vissza, de ha ez nem járható 3db ilyennel már megvan a feszültségmérés.
(#) elektro válasza hbal hozzászólására (») Jan 27, 2007 /
 
Hy
a fesz mérés az egyszerűbb lesz de az árammérés az másabb. Nekem egy szintén hangosításnál lévő dimmer kimenetét figyelem. A mérést egy panelműszerhez hasonló műszer méri ami ami 0.05s alatt méri a feszt tehát gyorsan. A feszt simán egyenirányítom és osztom. Az áramot pedig áremváltóval mérem az úgy nézki hogy van egy toroid mag keresztülfűzve az a vezeték amit mérni akarok majd a toroidmagra 63menet van tekerve és a kimenete össze van kötve egy kis méretű nagy teljesítményű ellenállásal. Ezen az ellenáláson eső feszt mérem ide egy mérő erősítő került illetve egy kis helitrimmer amivel hitelesítem az egészet. MIvel nekem 8 csatornát kell figyelni így ebből a rendszeből kellet volna 8-8 db de raktam bele egy 4017 egy léptetőt 8ig léptet. Magából a műszerből így csak 2kell egy áramot egy pedig feszt mér.a 4017 pedig 40Hz körül szorgalmasan váltogatja a bemenetet és szinkronba 7szegmenses anódját. Elég egyszerű amúgy és így nem kellet 16db műszert csinálni hanem 2.
(#) Sebi válasza hbal hozzászólására (») Jan 27, 2007 /
 
Akkor lehet 6db 7107, ez egyszerű, de a táplálásnál oda kell figyelni. Mindenképpen a kettős táplálást javaslom (+,-5V), mert ilyenkor közösíthetők a táp GND-k a mérendő fesz. GND-kkel (vagy nullákkal).
Tápnak kell egy leválasztós DC-DC konverter, amit egy kisfeszültségű stab-táp lát el villannyal. Erre a zavarérzékenység miatt mindenképp rábeszélnélek.
Így a hálózati nulla lesz a DC-DC kimeneti nullával közös, egyenirányítás után sima ellenállásosztóval mérheted a 230-akat, mert a dióda görbe karakterisztikája nem hamisítja a mérést. Az áramváltók leválasztanak, ezért azok kimenete is mehet a nullára, de itt nem lehet megúszni a mérőegyenirányítókat, ha pontos mérést akarsz a kisebb tartományban is.
(#) hbal hozzászólása Jan 28, 2007 /
 
Az is kérdés, hogy hogy lenne célszerű megépíteni a táplálást. Minden fázis műszerei a saját fázisukról kapjanak tápot, vagy csak 1 fázisról menjen a táp?
A DC-DC átalakítók mekkora árammal terhelhetők, mert 18db 7 szegmenses kijelző + elektronika, az azért felvesz egy kis áramot.
Meg érdekellne, hogy hogyan érdemes kivitelezni az áramváltók és a feszmérők összehozását is.
(#) hbal hozzászólása Jan 29, 2007 /
 
http://meter.hu/aramvalto.php

Itt nézegettem áramváltókat, szerintetek melyik lenne célszerű?
100/1 ? Mert akkor egyszerű az áttételt számítani.
(#) hbal hozzászólása Feb 2, 2007 /
 
Esetleg valamilyen észrevétel, ötlet?
(#) Sebi válasza hbal hozzászólására (») Feb 2, 2007 /
 
Jó a 100/1-es, ahogy mondod. Ezt 0,1ohmmal lezárva a 63A 63mV-ot eredményez, ami a 200mV-os bemenetnek pont jó a 63A kiírásához (persze mérőegyenirányító után).
Fázisonként táplálni sztem bonyolultabb, inkább egy-egy LED-del lehetne megoldani, hogy látni lehessen a meglévőket, ha a tápláló fázis esik ki.
(#) hbal hozzászólása Feb 8, 2007 /
 
Megjöttek az IC-k
(#) bjnsoft válasza hbal hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Hello mindenkinek!

Szükségem lenne egy kis segítségre.
A fent említett mérőegyenirányítót, hogy lehet a legegyszerűbben összerakni, vagy lehet valahol készen venni? Tudom, hogy ez egy műveleti erősítő visszacsatolással...csak nincs olyan rajzom, ami tuti jó lenne, az idő meg nagy úr...

Köszönettel: Norbert
(#) bjnsoft hozzászólása Feb 11, 2009 /
 
? senki sehol?
(#) bjnsoft hozzászólása Feb 11, 2009 /
 
Hello mindenkinek!

Szükségem lenne egy kis segítségre.
A fent említett mérőegyenirányítót, hogy lehet a legegyszerűbben összerakni, vagy lehet valahol készen venni? Tudom, hogy ez egy műveleti erősítő visszacsatolással...csak nincs olyan rajzom, ami tuti jó lenne, az idő meg nagy úr...

Köszönettel: Norbert
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem