Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   65 / 199
(#) remiasa válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Tuti biztos hogy nem, még egy ellenálást se lehet kapni ebbe a városba, 85km-re van a legközelebbi ilyen bolt.
(#) blaci hozzászólása Feb 27, 2018 /
 
Üdv!
Ismeri valaki esetleg a Marlin firmware "SKEW_CORRECTION" opciójának a lelkivilágát?
A Marlin legutolsó stabil verziót használom. Ha beállítom az XY_SKEW_FACTOR-t, akkor szépen helyreállítja a derékszöget ebben az irányban, viszont elromlik a másik két irány, hiába állítok nulla értéket. Ráadásként a XZ, YZ irány nem konstans szögben tér el, hanem a rétegvastagság csökkentésével drasztikusan emelkedik.
CoreXY printerem van, de ennek nem kellene befolyásolnia ezt a beállítást szerintem. Vagy mégis?
(#) t4nt1zjeee válasza blaci hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Marlin firmware-val nekem is voltak gondjaim. Váltottam Repetier-re. Sokkal átláthatóbb, stabilabb, könnyebb beállítani mindent rajta. Én azt is használom egy jó ideje már.
(#) blaci válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Feb 28, 2018 1 /
 
Hát nekiálltam beállítani a Repetier-t. Tényleg logikusabb, de azt nem értem, miért nem stimmel a lépésszám. Valamiért csak feleannyit mozdul x és y irányban. A z rendben van. Pedig ez a beállítás itt is step/mm szóval egyezni kellene a Marlinéval...
(#) greatman válasza blaci hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Ha figyelmesen elolvasod a repetier firmware- ében a megjegyzéseket, akkor jelzi, hogy a corexy nyomtatók esetében az x y tengely lépésszámait szorozni kell 2 -vel...
Idézet:
„/** Drive settings for printers with cartesian drive systems */
/** \brief Number of steps for a 1mm move in x direction.
For xy gantry use 2*belt moved!
Overridden if EEPROM activated. */
#define XAXIS_STEPS_PER_MM 160
/** \brief Number of steps for a 1mm move in y direction.
For xy gantry use 2*belt moved!
Overridden if EEPROM activated.*/”
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2018
(#) t4nt1zjeee válasza blaci hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Repetier-ben más. Ami Marline-ban 800stepp/mm az Repetier-ben 1600stepp/mm. De most látom előző is írta szorozni kell 2-vel.
(#) blaci válasza greatman hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Köszönöm, valami ilyesmire számítottam, de úgy látszik átsiklottam felette.
(#) blaci válasza blaci hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Amennyiben a githubrol töltöm le, akkor a Config tartalmazza a fenti sorokat. Viszont ha a weblapról, a config-tool segítségével, akkor nyoma sincs.
(#) bbatka hozzászólása Márc 2, 2018 /
 
Most próbáltam ki először a Sunlu ABS anyagot. Elégedett vagyok az eredménnyel.

Gekko.jpg
    
(#) remiasa válasza bbatka hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
A SUNLU PLA-t már ismeren jó minőségü, de az ABS még nem, nyomtatás terén milyen tapasztalatod van? Mennyire zsugorodik nyomtatáskor nem valt fel ?
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2018
(#) bbatka válasza remiasa hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
A képen is látszik hogy kicsit megégett a Gekko feje teteje. Egyéb problémám nem volt. Nem tudom mi történt mert magára hagytam a nyomtatót.
A fej hőmérséklete 240C az asztalé 80C volt. 40mm/perc mozgatási sebességeket használtam.
Hűtést nem használtam.
Nyomtatáskor nem vált fel. Tapad annyira mint a PLA. Könnyen lejött a kapton fóliáról, de ez más kérdés az én hibám. Alkoholos háztartási tisztítószerrel áttöröltem a kaptont korábban és szerintem volt benne valami ami rontja a tapadást. Tisztításra a tiszta etilalkohol a jobbik megoldás.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Vagy inkább 40mm/s volt.
(#) attika hozzászólása Márc 6, 2018 /
 
Sziasztok.
Kicseréltem a létetőmotor vezérlőket (A4988) DRV8825-re, ez már tud 1/32 lépést is.
Az normális dolog, hogy a nagyobb felbontás miatt jobban melegednek a motorok?
A referencia feszültséget 0,5V re állítottam be, ha nagyon kicsire veszem akkor már lépést téveszt a motor, ha meg nagyobbra akkor meg sípolnak.
A léptetőmotorom típusa 42SDH0034-20B.
(#) Stewe válasza attika hozzászólására (») Márc 6, 2018 / 1
 
Próbáld ki, hogy változik-e, ha ezzel állítasz be 1/16 lépést! Valószínűbb viszont, hogy eleve nagyobb árammal hajtja meg a motort...
(#) Nimi hozzászólása Márc 7, 2018 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni! Most kezdek bele a 3D nyomtatásba, ezt szeretném megvásárolni:
Geeetecth Prusa I3 Aluminium
Véleményt szeretnék kérni tőletek, jó választás ez a nyomtató?

Köszönettel

Imre
(#) Attila86 válasza Nimi hozzászólására (») Márc 7, 2018 /
 
Szia!

A képek alapján nem tűnik rossznak. Masszív alu váz, jó vastag Y kocsi, szíjfeszítők mindkét szíjnak... kb ennyi. A tárgyasztal pillangócsavarjait cserélni kell, gumi lábak kellenek alá meg merevítés a függőleges résznek. Ami viszont komoly hiányosság hogy nincs tárgyhűtő ventilátora! Mondjuk ez is pótolható, csak kérdés hogy az elektronika támogatja-e (nagyon valószínű hogy igen) és hogy oda van-e vezetékezve a fejhez.

A fej kicserélése E3D V6-os fejre szinte kötelező minden gépen amin nem az van. Ez már nem kis munka, kivéve ha találsz hozzá konzolt a Thingiverse-en. Javaslom továbbá a bowdenes kialakítást, így az X kocsinak nem kell a nehéz extrudert és extruder motort mozgatnia. Lényegesen szebb nyomattal hálálja meg ezt a gép! És ha már itt tartunk akkor az extrudert ki lehet cserélni Titan extruderre, azzal lesz a legtutibb!
Mellékletben mutatok pár képet hogy milyen a gyári MK10-es közvetlen extrudálással egy nyomat és milyen bowdenes E3D V6-os fejjel ugyan az. (A jobboldali kéz készült a V6-al.)

Viszont én ha most nyomtatót vennék, nem ezt venném. Picit többért vannak kocka vázas, nagyobb nyomtatási területű, akár corexy kialakítású gépek is. Sőt, 100 alatt van EU warehouse-ból színes TFT érintőképernyős, bowdenes, automata szintezéses, két fejes, WIFI-s gép is.
(#) gerleimarci válasza Nimi hozzászólására (») Márc 7, 2018 /
 
Én most vettem egy CTC Prusa i3-at, ami ennek a lézervágott rétegeltlemez változata. Csak azért nem bántam meg, mert a kínaiak véletlenül kettőt küldtek
Már több rajta a nyomtatott vagy cserélt alkatrész, mint az eredeti, de még mindig nem nyomtat úgy mint az elődje, egy Tronxy x1, pedig az se egy nagy durranás. Most ott tartok, hogy várok a V6 klónra és egy mk8 bowden extruderre, mert az eredeti mk7-ben a filament ledarálta a kerék fogait Meg eleve egy rossz konstrukció.
(#) Nimi válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 7, 2018 /
 
Köszönöm!

Pont ilyen véleményt szerettem volna hallani, inkább most költök rá 20-30 ezer forinttal többet. Inkább olyat veszek amin nem kell rögtön mindent jobbra cserélni.
Keresgélek tovább, ha tudsz esetleg linket küldeni hogy melyiket vennéd meg azt nagyon megköszönném. 1-2 héten belül szeretném megrendelni.

Imre
(#) Nimi válasza gerleimarci hozzászólására (») Márc 7, 2018 /
 
Köszönöm!
Néztem én is ezt, de a rétegelt lemezes vagy akril vázas nekem se tűnt valami stabil kivitelnek. Keresgélek még tovább.
(#) Attila86 válasza Nimi hozzászólására (») Márc 7, 2018 /
 
Én ha most gépet vennék akkor valószínűleg az FLSUN Cube-ot venném:
Ebay-ről (Németországból)
De itt a legolcsóbb, szintén Németországból:
Bővebben: Link
Kb. 80.000Ft itt a sima verziós, és 96.000Ft a két extruderes, TFT érintőképernyős, WIFI-s változat. A vezérlője elég jónak mondható, alu profil a váza, kettős Z tengely, tud automata szintezést és bowdenes V6-os (legalábbis annak kinéző) fej van hozzá. A nyomtatási mérete 260x260x350mm.

Van még ez amivel szemeztem ugyan erről a helyről:
FlyingBear P905X
Ez is Németországból jön, van sima LCD-vel és TFT érintőképernyővel, illetve lehet kérni dupla fejjel is. A nyomtatási területe kisebb (220x280x242mm), nem alu profil a váza hanem hajlított lemezekből van (viszont talán könnyebb körbeburkolni), kettős Z tengelye van ennek is, ez is tud automata szintezést, viszont kicsit drágább. Ja és ezen nem V6-os fej van.

Az eddigi kettő közül szerintem egyértelműen az FLSUN Cube jobb. Megjegyzendő, hogy ha a FlyingBear P905X-öt két fejjel kéred akkor küldenek egy kettős (kiméra) fejet. Az FLSUN Cube-nál viszont kapsz három fejet: egy normál egyfejest, egy kiméra és egy küklopsz fejet.

Aztán van még a Tronxy X5S:
Bővebben: Link
Ez is Németországból jön viszont kb 108.000Ft. Nyomtatási mérete hatalmas: 330x330x400mm! Cserébe a gép is iszonyat nagy (kb. 65x65x65cm). Ez egészen más konstrukció, úgynevezett "corexy". Állítólag ez a felépítés nagyobb méretű gépnél (márpedig ez aztán az!) nem előnyös mert nagyon hosszúak a szíjak és berezonál az egész. És ezen sem V6-os fej van.
Nagy nehezen találtam ebből is TFT érintőképernyős verziót, itt van:
Bővebben: Link
Viszont ez már Kínából jön ami sokára érkezik meg és jó eséllyel megvámolják meg fizethetsz rá ÁFÁ-t. EU warehouse-os ebből nincs sajnos.

Van még egy negyedik lehetőség is, ez elég más: lehet építeni teljesen az alapoktól egy gépet. Van a neten egy csomó ilyen projekt, nekem például a HyperCube Evolution tetszik a legjobban:
Bővebben: Link
Ez a gép akkora amekkorára megépíted. Egy halom alkatrészét nyomtatni kell, tehát legelső gépnek nem ideális, ha csak nem tudod az alkatrészeit kinyomtattatni valakivel. Viszont ez egy rendkívül átgondolt és rengeteg ember által utánépített gép. A hozzávalókat (a nyomtatandó alkatrészeken kívül) meg lehet venni egységcsomagban Kínából: Bővebben: Link
Kb 130.000Ft ennek az ára, plusz a vám és az ÁFA. De én beszéltem az eladóval pár napja, 136.000Ft-ért elküldi Anglián keresztül és akkor nincs vám, viszont így is rengeteget kell rá várni. Ez a legjobb konstrukció, viszont ezt messze a legnehezebb összeépíteni. Meg persze a legdrágább is.

Nekem most egy Wanhao Duplicator i3 van amit már elég komolyan átalakítottam, de ennek ellenére igen erősen gondolkodom hogy veszek egy FLSUN Cube-ot.

Idézet:
„Inkább olyat veszek amin nem kell rögtön mindent jobbra cserélni.”

Sajnos ezt egyetlen géppel sem úszod meg. Illetve de, viszont azoknak a gépeknek az ára hét számjegyű. Ezeken az olcsóbbakon minden kell valamit mókolni hogy jobb legyen, persze ez nem jelenti azt hogy a gyári állapotában ne lenne használható. De nem kell megijedni, az átalakítások zöme elég egyszerű, és kész tervek vannak hozzá általában a neten.

Ha esetleg vennél egy FLSUN Cube-ot akkor szólj, nagyon megnéznék egyet működés közben.
(#) Nimi válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 8, 2018 /
 
Eddig egyszerűbbnek tűnt a választás. Most aztán törhetem a fejemet hogy melyiket válasszam.
Köszönöm a sok hasznos információt. Talán FLSUN Cube alapváltozatot fogom választani.
Nem terveztem több színű nyomtatást. (ennyi segítség után az a minimum hogy megmutatom működés közben)

Ismételten nagyon köszönöm a segítséget!
(#) Attila86 válasza Nimi hozzászólására (») Márc 8, 2018 / 1
 
A kettős fej nem a több színű nyomtatás miatt jó, hanem a támasztékok miatt. Az egyik fej a rendes anyagot nyomhatja, a másik pedig a vízben oldódó támasztékot.
(#) gerleimarci válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 8, 2018 /
 
Amég jóval drágább a PVA, addig én nem költök rá. Amúgy most rendeltem az ebayről 1kg random színű PLA-t postával 3000-ért. Majd maglátjuk.
(#) Chipmunk1960 válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 8, 2018 /
 
(#) Attila86 válasza gerleimarci hozzászólására (») Márc 8, 2018 /
 
Ez mondjuk igaz.
(#) gerleimarci válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 8, 2018 /
 
Addig megy a vakarászás
(#) sastas01 válasza gerleimarci hozzászólására (») Márc 8, 2018 /
 
Veszel 1 kg PVA-t a support nagyrészét kinyomtatod, azzal az anyaggal, amivel a tárgyat is nyomod, majd a support utolsó 2-3 rétegét nyomod csak PVA-ból, szeletelő kérdése csak. Nekem a két fej jól szokott jönni, bár én építettem a nyomtatót. A kedvencen az volt, amikor egy tárgyat úgy csináltam, hgy PLA a belseje, és a külső shell az meg TPU. Érdekes projekt volt
Szerk.:
Hogy ne legyen duplaposzt: Az érintő már igencsak extra. Én simán elvagyok az alap 12864-es, egygombosenkóderes kijelzőn is. A(főleg színes) TFT kijelző igencsak drágítja a gépet, főleg a minőségi.(Duet display 80-90 euró körül, valak? )
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2018
(#) gerleimarci válasza sastas01 hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Erre még nem gondoltam. Holnap átbogarászom a CURA 3.2 beállításait Ennél már csak az lenne érdekesebb, ha a drágább PETG-hez olcsó PLA+PVA supportot használnék 3 extruderrel

Én inkább egy octoprint serveren gondolkozom egy Raspberry Pi zeroval. Már unom az SD kártya pakolgatást.
(#) t4nt1zjeee válasza gerleimarci hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Hali! Én vettem egy MK8-at. Szerintem jó lesz. Igaz jobb kezes. Balt akartam de mind1. Kínából volt 1000Ft. De elég masszívnak tűnik. Jó lesz szerintem. Amúgy ha jól értettem, 2db nyomtatót küldtek? Nem adsz el egyet?
(#) gerleimarci válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Én direkt jobbosat vettem. 800Ft-os arany színű. Ugye egyről beszélünk?
Tényleg kettőt küldtek. Az egyiket már hozzáfogtam módosítgatni, a másik pihen a dobozában. Ha gondolod, privátban egyezkedhetünk.
Következő: »»   65 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem