Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   85 / 199
(#) attika válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 7, 2018 /
 
Az ugyan az amit küldtem, nem kell regisztrálni csak ha fel is akarsz tölteni saját 3d terveket.
(#) Honda130 válasza attika hozzászólására (») Okt 7, 2018 /
 
Ja? Akkor jó. Nem hiszem hogy pont az én terveimmel fog gazdagodni a világ.
(#) denon888 hozzászólása Okt 7, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) kameleon2 válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 7, 2018 /
 
Én letöltöttem az Extension manager segítségével egy STL exportert. Utána - Nálam Cura és Repetier, Szeletelés, beállítások, nyomtatás. Az a jó ebben az extensionben, hogy importálni is tud Sketchupba. Azaz amit letöltök például a Thingiverse-ről, azt is tudom editálni, módosítani. Ráadásul a Sketchup 3D Warehouse is rengeteg objektumot tartalmaz, ami sok munkát spórol.
(#) kameleon2 válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 7, 2018 /
 
Ha sok a Cura, használd az ajánlott opciókat elsőként. Menet közben egyre többet és többet fogsz megtanulni belőle. Sok opció van az igaz, de emiatt nagyon szép ( és nagyon csúnya) eredményeket is el lehet vele érni. Nekem jól működik, bár van amin még finomítanék, de ingyenesek közül ez tűnik használhatónak. A Repetiert is kipróbáltam, tetszik, hogy magyarul is beszél, könnyebb megérteni, bár szerintem azért vannak nyűgjei. Az is jó benne, hogy a kézi vezérlése szerintem jobb mint a Curáé. Például lehet vele csak folyatni is az anyagot, amivel az extruder szépen belőhető, számottevő anyag pazarlása nélkül. Sőt ha el van dugulva a fúvóka, azonnal látható a kifolyatott anyag irányán, vastagságán, hogy valami nincs rendben. Így feltettem mindkettőt. Alapvetően a Repetier is tudja a Cura szeletelőjét használni.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2018
(#) Honda130 hozzászólása Okt 16, 2018 /
 
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm a sok tanácsot és segítő szót. Minden egyes javaslat értékes. Akkor is ha sikerül megfogadnom, és akkor is ha nem. Minél több információt kapok a nyomtatásról annál több marad meg.
És ugye ami elmaradhatatlan: Meg is vásároltam az első szeretett nyomtatómat. Nagyon kis aranyos alkatrészei vannak. Már most szeretem. Természetesen lesz olyan alkatrész amit inkább fém alkatrésszel fogok pótolni, és olyan is, amit én fogok hozzá pluszban felszerelni, de az is a hobbi része lesz. Mindjárt lenne is egy kérdésem:
Ez egy Tronxy X5. A tárgyasztala eléggé gyengécskén van megcsinálva. Illetve annak a megvezetése a Z tengelyen. Szeretném kiegészíteni a tárgyasztal megvezetését és emelését a túloldalról is, hogy ne remegjen be. Ehhez ugye kell vennem még egy olyan golyós vezető és menetes szár szettet, ami most is van. A motor típusára mennyire lehet esélyem ráhibázni? Mennyire kompatibilisek egymással ezek a kis léptető motorok? Vagy inkább jobb lenne ha vennék a gyári Z tengely mozgató motor helyett is egyet? Tehát vennék párban? Az alaplapot nézve, szerintem van egy plusz Z tengely meghajtásnak szánt kihasználatlan csatlakozó. Lehet hogy nem is kell sorba kötéssel variálni igaz?
(#) kameleon2 válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Szia! "Tronxy X5 upgrade" a keresőben sokat segít. Én személy szerint toltam fel 1-2-t a thingiverse-re is. Láttam 3 motoros Z tengely átalakítást is, ahol a 3 motor sorba lett kötve.
(#) Honda130 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
Szia Kameleon!
Eddig is sokat segítettél nekem a 3D nyomtatás terén tanáccsal, de szerintem ezúttal nem olvastad el a kérdésem. Lehetséges?
(#) kameleon2 válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
Olvastam. A motorok cseréjét nem értem. Teszik a dolgukat, könnyen jár a Z és minimálisat mozog, ha csak nincs engedélyezve a Z emelgetés a szál megszakításakor. A tárgyasztallal sem értem mi a gond, hiszen nem CNC, csak nyomtató. A legnagyobb gond ezekkel a tárgyasztalokkal inkább a méret. Mivel túl nagy Alu lemez - óhatatlan a deformálódás a hő hatására. Üveglap segíthet ezen is egyszerű módon és akkor a síkkal sincs gond. Ha a végállást és a szintezést megoldod - árához mérten kielégítő megoldást nyújt. Én bevallom még üveglapot sem raktam rá eddig, mert kisebb tárgyaknál a gyári üvegszálas lap is megteszi, még ha vetemedett is kicsit. Ez gyakorlatilag egy 2mm -es üvegszálas nyák lapja - réz nélkül. Talán egy tükörcsempére, vagy egy Ikea-s üveglapra még beruházok - de én használni vettem, nem folyton átalakítani. Amúgy, ha a gyártónál kérdezel - vagy akitől vetted - ő tud a legtöbbet segíteni a motor adatait illetően szerintem. De elég egyformák szoktak lenni, 0,5Nm, 1,8-as 5V-os motorok. Ettől persze lehet különbség. Például a tengelyvég kiképzésben is. Van amelyik sima kerek, van amelyik leköszörült.
(#) Honda130 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
Tronxy x5
Ezen a videón volt amit írsz. 3 motor sorba lett kötve. Azért, mert ez az emberke is úgy gondolta, hogy túlságosan mozog az asztal. Ő így tudta megoldani a merevítést.
Én is szeretném megoldani, de szerintem szükségtelen a 3 motor. És ráadásul nem is kultúrált ahogy a videón megoldotta. Én a hátsó megvezetést és hajtást akarom egyszerűen csak tükrözni előre.Ehhez kell egy olyan motor, ami oda illik. Vagy 2db, ami nem pont olyan, de egyformák. Illetve, ha lesz lehetőség rá, akkor az egyiket jobbra a másikat pedig balra teszem, hogy maradjon betekintés a nyomtatásra.
Az üveglapos megoldást én is meg akarom csinálni. És még a keretet is megerősítem. Azt nem tudom még, hogy az aranyos kis 20x20-as alu szelvényeket kicserélem-e 30x30-asra, de meglátom. Minden esetre van 30x30-as szelvényem és tutira erősebb lenne.
Lényeg, hogy tutira meg szeretném csinálni a gépet, ne kelljen később bibelődni vele.
(#) kameleon2 válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 18, 2018 /
 
Én csak merevítéseket nyomtattam a sarkok közé és így sincs wobble a 20x20-as profilokon. Én nem vinném túlzásba. De te tudod. A végálláskapcsoló mikrokapcsolók cseréje nagyobb prioritás. Azon sok múlik. Főleg a Z-n.
(#) Honda130 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Szia! Figyu! Többször kapom ezt a végállás kapcsolós dolgot tanácsként. Mi a probléma ezzel? Nem elég pontosak? Vagy meghibásodnak?
Mit kell helyettük feltenni? Létezik valami precíziós típus ami ide pont jó lenne?
(#) attika válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Optós végállás kapcsolora gondolt.
(#) Honda130 válasza attika hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
És van ilywn piciben?
(#) attika válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Milyen piciben?
Google opto vegallaskapcsolo 3d printer.
KB több szazat fog feldobni.
(#) kameleon2 válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Kezdj el számolgatni. A mikrokapcsolónak - bármennyire is pici, van egy kapcsolási útja. Neked tized, század milliméterekre kell belőnöd a zéró pontot ahhoz, hogy igazán jó legyen a nyomat - mert ezen tényleg sok múlik. Ha minden nullázásnál elmászik a Z-d akkor soha nem lesz 2 egyforma nyomatot. Én is kísérletezek. eddig a reed cső volt a legegyszerűbb. A legjobb az opto lenne de azt meg zavarja a környezeti fény plusz elektronika kell hozzá, hogy a kontaktust kiválthassa, illetve külön áram kell a led meghajtására. Ha bármilyen igazán stabil és jó megoldást látnék - azt építeném be. Rendeltem induktív szenzort ugyan, de most annyira jó a reed, hogy még marad... pedig csak szükségmegoldás volt. Nagyobb baj hogy kifogytam a váltóérintkezős változatokból.
(#) bbatka válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
"NC"-s bontó kapcsoló esetleg ? A mechanikus tapintók is ezen az elven működnek.
(#) attika hozzászólása Okt 22, 2018 /
 
Ez az opto.
Ehhez nem kell semmilyen külön elektronika a ledhez, mehet rá az alaplapra csak át kell írni hozzá az FW-t.
Ehhez kell egy olyan tartót nyomtatni ami nem engedi be a fényt és kész.
(#) kameleon2 válasza attika hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
No igen. A FW-hez nem szeretnék nyúlni. Nekem minden más jó, jártam már pórul. De köszönöm ilyen résoptó volt nekem is az első ötlet. Amit bbatka feszegetett, az is jó - épp ma gondoltam rá, hogy rendeltünk egy csomó rugós, aranyozott mérőtüskét. Ha annak csinálnék egy tartót - még a reednél is jobb lenne csak egy aranyozott, de legalább galvánozott nyáklaphoz kellene nyomni. A tüske meg igen precíz jószág. Sőt még jobb lenne az asztal 4 pontját ilyen tüskékre belőni, persze külön kis sípolóval. Ha a 4 sípol, lehet a szintet beállítani
(#) asrock válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
(#) asrock hozzászólása Okt 23, 2018 /
 
Hay!

Y tengelynek szeretnék 2 motort használni 2 vezérlővel szoftveres bekapcsoláshoz elég ezt bekapcsolni vagy más definíció is van?
Olyat kérdeznék aki használ ilyen helyzetet!
Elektronikus szinkron minél pontosabb!
Az egy vezérlő két motor felejtős nálam!

  1. Configuration_adv.h
  2.  
  3. //#define Y_DUAL_STEPPER_DRIVERS
  4. #if ENABLED(Y_DUAL_STEPPER_DRIVERS)
  5.   #define INVERT_Y2_VS_Y_DIR true   // Set 'true' if Y motors should rotate in opposite directions
  6.   //#define Y_DUAL_ENDSTOPS
  7.   #if ENABLED(Y_DUAL_ENDSTOPS)
  8.     #define Y2_USE_ENDSTOP _YMAX_
  9.     #define Y_DUAL_ENDSTOPS_ADJUSTMENT  0
  10.   #endif
  11. #endif
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Okt 26, 2018 / 3
 
Sziasztok! Készül a gépezet amit még 1-2 hónapja linkeltem, hogy majd megépítem. A neve még nem egészen kiforrott de valami RAMPS RepRap A8 vagy hasonlóra gondoltam esetleg RepRap AA8 mivel amúgy Anet A8-hoz van egy kis köze. Szép lassan most, hogy jönnek a hűvösebb idők így van időm foglalkozni vele. Mire összerakom meg is jön a kijelző a RAMPS 1.4-hez. Csemegézzetek és ha lesz kis időm még youtube csatornámon videó is lesz...
(#) attika válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Okt 26, 2018 / 2
 
Én már valami ilyenbe vagy hasonlóba gondolkodtam volna ha már pénz adok ki és építek.
Ezt megint szögelheted majd oda a bútorlaphoz mert egy nyomtatás alatt kimászik a szobából ha nyitva hagyod az ajtót.
Nincs semmi tartása azoknak a műanyag csöveknek.
Pofás meg jól néz ki de azok a lemezcsavarok abba a vékony falú műanyag csőbe behajtva nem sok merevséget ad a keretnek.

Ennél az előző verziód is stabilabb volt.
(#) t4nt1zjeee válasza attika hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Hidd el ez sokkal stabilabb. Meg ha megnézed a csöveket azért nem olyan vékony a fala annak. Másrészt nem lemezcsavart használtam mert annak nincs tartása műanyagba. Műanyagba való csavart használtam. Amit az amerikai kolléga javasolt. Ugyanis ez már egy kipróbált projekt és van aki megépítette. Nem beszélve róla, hogy teljesen jól működik és pontos. A jelenleginél jóval masszívabb. Pénz terén pedig igen olcsó. A Nema 17-esekhez igen olcsón 1200Ft-ért jutottam hozzá ismerőstől. (Nem kínából) A cső sem volt vészes 3000Ft ez a mennyiség. Az anyag amiből nyomtattam az meg kb fél guriga ami ha úgy számolom csak 4500Ft. Tehát még így is ha jól számolom 10 ezer pénz alatt vagyok.
(#) kameleon2 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Van benne anyag. ?kg filamentből készült el?
(#) t4nt1zjeee válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 27, 2018 / 1
 
Igen. Filamentből vannak az idomok. A cső pedig PVC-U SCH 40 3/4" csőből van a váz aminek csaknem 3mm a falvastagsága külső átmérője 26mm. Súlyra nem mértem még le. De majd ha teljesen össze lesz rakva lemérem. Beszéltem több levélen keresztül az építőjével. Ide kattintva meg lehet nézni hogy működik.
(#) attika válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Okt 27, 2018 / 1
 
Legyen hozzá szerencséd.
Nem kotekedesbol írtam amit, csak nekem furcsa, hogy minden műanyag holott mindenhol azt olvasni, hogy minél stabilabb annál jobb.
Kíváncsi leszek a probanyomatra.
(#) t4nt1zjeee válasza attika hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Én is én is. Egyébként megnéztem ismerősöm kínai plexiből készült gépét. Az nem valami stabil és eléggé beremeg ahogy elnéztem. De egyébként nem nyomtat rosszul csak lassan kel vele.
(#) kameleon2 válasza attika hozzászólására (») Okt 27, 2018 / 1
 
Szerintem lehet stabil. Én most éppen egy kis cnc-n dolgozom egyedi darabokkal, ahol a sarok csomópontok műanyagból vannak. Betonstabil. Néha meglepődöm a műanyagon, mi mindenre jó lehet. A cső a kör keresztmetszet miatt egyébként is a legerősebb vázszerkezet. Ami gondot okozhat később az a Z tengely konstrukciója. Az alsó felső tengelycsapágyazás hiánya a kuplung okozta kóválygás, a menetes rész kóválygása. De ez ennek a szerkezetnek az adottsága.
(#) attika válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Sok minden okozhat gondot a későbbiekben de attól függ mire akarja használni.
PLA-hoz még jó lehet de ABS már necces, ezt esetleg bedobozolni lehetetlen, vagyis nem lehetetlen de ha egy zárt térben befűt magának akkor egy nagy olvadt , torzult műanyag paca lesz belőle.
Következő: »»   85 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem