Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 4093-as IC
 
Témaindító: nl, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) kokozo válasza efraim hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
És a kapcsoló nem lehet, hogy bontó kapcsoló ide meg záró kellene?
(#) nemgyuri válasza efraim hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Szia!
Emlékképeim szerint a 4093 4db NAND kapu, Tehát a kimenete csak akkor lehet "0", ha mindkét bemenete "1"-ben van. Ellenőrizd a bekötéseket, és a kapcsolót ill. a bemeneteket. Csodák ritkán vannak.
(#) didyman válasza efraim hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
A NAND-ok bemenetein mértél már feszültséget? A leírt dolog akkor lenne logikus, ha a felhúzóellenállások és a gombok fel lennének cserélve, vagyis a testre húznád, és a +5V-ra zárnád.
(#) efraim válasza nemgyuri hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Jók az emlékeid. Ha a rajzot megnézed, akkor láthatod, hogy a kapuk bemenetei közül az egyik fix +5V-on van, két másik kapu az RC elemeken keresztül töltődik fel 5V-ra. Tehár elvileg 0 kellene, hogy legyen az IC 3-as és a 10-es lába, amelyek a 4017-es IC-k bemeneteit indítják. De feldobok még két képet, ellenőrizve, nincs sehol zárlat, nincs sehol szakadás. Az egyik képen az 5V-os pozitiv ág van kijelölve, a másikon a GND. Ezt nem is lehet másként kötni! És kokozonak is válaszolva, a kapcsolók is ellenőrizve, nyomásra zárnak!
(#) efraim válasza didyman hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Igen, 5V.
(#) proba válasza efraim hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Egyszerűbb volna a bemeneteken mérni ,rögtön kiderülne a turpisság.(ha mégsem ,akkor valamit alapvetően rosszul gondolsz.Szoktam örülni a tükörkép nyáknak is , esetleg némi átkötés kimaradt.) Ami még becsapós az ic lábain közvetlenül (lehetőleg felül) mérj tápot (7-14) NEM a vezetősín egyéb pontjához képest.
(#) nemgyuri válasza efraim hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Ha jól gondolom, hogy a bal alsó IC a 4093-as akkor a kimenetek nincsenek bekötve. Ellenőrizd az adatlap alapján! "proba" válaszával egyetértek!
(#) efraim válasza nemgyuri hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Két kimenet nincs bekötve, a 4-es és a 11-es láb, de az teljesen rendben van így. Egyébként megoldódott. Nem tudom, hogy miért, de most működik, ahogy kell, pedig semmit nem csináltam
(#) nemgyuri válasza efraim hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Akkor HURRÁ !
(#) kozso31 hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Sziasztok:Szeretném kérdezni,hogy a 4093-as ic-ből lehet e valamilyen hangkeltőt készíteni.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
(#) vicsys válasza kozso31 hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Hajaj, de még milyen jót!
Bővebben: Link
(#) minimodel hozzászólása Dec 3, 2019 /
 
Egy érdekes dolgot tapasztaltam, nem tudom, hogy vagytok vele. Adott egy villogós karácsonyfadísz áramkör az Ezermester c. újságból.
Bővebben: Link

Megépítettem az áramkört, de a BC212-es PNP tranzisztorokat helyettesítettem BC556-tal, gondoltam ez is megfelel. Aztán a következö történt. Tranzisztorok nélkül villogtatja szépen az IC a LED-eket. A BC556-osokkal viszont csak szimplán világítanak. Gondoltam mind a 4 db próba tranzisztor nem lehet rossz. Kicseréltem öket BC447-tel, és akkor villognak a LED-ek, de más frekvenciával. Szerintem számit a CMOS-nak, hogy a tranzisztoroknak milyen a frekvenciája.
(#) proli007 válasza minimodel hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Hello! Az nem igazán számít, hogy milyen a tranyó frekvenciája, sőt típusa sem, csak PNP legyen. (Nem tudom a "tranyó frekvenciája" alatt a tranzitfrekvenciára gondoltál-e, mert a csillagászati távolságban van az áramkör működésétől)
De a 4093-nak a 3V táp igen csak az alsó értéke és a tranyó bázisáramának terhelése visszahathat az IC működésére. Valamint a Led-ek hirtelen terhelése is visszahathat az IC tápjára. Attól is megváltozhat az ütem. Pufferkondit meg nem látok a rajzon. Legalább egy 100µF-os kondit illene a tápra tenni.. De egyáltalán telepről járattad?
(#) lesliewednesday válasza minimodel hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Proli007 teljesen jól mondja, a lényeg a PNP típusú tranzisztor, valamint a táp szűrés, hidegítés. A CD4093 -gyártótól függően- különböző hiszterézissel rendelkezik, így ezen az alacsony tápfeszültségen ez is okozhat a várttól eltérő működést (ütem eltér, esetleg nem is indul be a rezgés). A "csúcson lévő" led VAGY áramkörében a két dióda (D17, D18) szerintem fordítva van a rajzon. Proli007 majd kijavít, ha elnéztem. Én legalább 5V-ról próbálnám működtetni, picit nagyobb előtét ellenállásokkal. A 16(17) darab led meghajtásához kell áram is (darabonként 20mA-el számol a cikk). Ezért pl. egy CR2032 gombelem nem praktikus ide.
(#) minimodel válasza lesliewednesday hozzászólására (») Dec 8, 2019 /
 
Igen, a cikkben közölt áramkör több sebböl is vérzik. A táphoz kevés a 3V. Helyettesítettem 9V-tal, így már képes meghajtani az összes LED-et. Szürésnek betettem a javasolt 100mikrós elkót, tényleg bevált, nem össze-vissza villognak. A vicces viszont, hogy több tranzisztort is kipróbáltam, de valamiért az NPN-ekkel akar együtt müködni az IC. A típusa CD4093BE, lehet a BE betüknek van valamilyen jelentése, vagy csak annyi, hogy a német Conrad-nál vettem Viszont olvastam a neten, hogy ez az IC képes átvariálni a leadott feszültség polaritását, abban az esetben, ha a NAND kapukra kötött kondenzátorokat nem a negatív pólusra, hanem a pozitív pólusra kötjük. Mindegy, a lényeg, hogy most így villódzik rendesen meinden LED. Azért elgondolkoztam rajta, hogy valyon a cikk írója meg is építette azt az áramkört, vagy csak leközölte. Köszönöm mindenkinek az értékes tanácsokat.
(#) proli007 válasza minimodel hozzászólására (») Dec 8, 2019 /
 
Hello! Lehet NPN tranyót is használni a 9V-nak köszönhetően. De ekkor a tranyó kollektor-emitterét fel kell cserélni. Mert ugyan fordítva is működik a tranyó, csak épp az áramerősítése esik le 6..10 közé a 100..300-ról. Kis tápfesz esetén ez nem lenne jó trükk, mert a kimenti feszültség 0,6V-al kevesebb az emitteren mint a bázison. És 3V mellett már ne marad elég feszültség a Led-ek számára. A 9V-ból nem hiányzik már a 0,6V. Egyébiránt ha lecseréled a tranyót, pont a kis erősítés és a bázisellenállás szabályozza le az áramot. Mert 9V mellett újra kellene számolni a Led-ek soros ellenállását.
A NAND kondinál valamit félre olvastál, vagy értelmeztél. Feszültség polaritást nem tud cserélni semmi. (Mármint nem tudom mire gondolsz a polaritás alatt.) Ha nem a GND-re teszed a kondit, akkor maximum egy bekötött elkó polaritását kellene cserélni, de itt polaritásmentes kondik vannak. Különösebb jelentősége nincs.
A BE megerősített kimentet jelentene, vagy is nagyobb kimeneti terheléssel bír a BE kapu. Bár szerintem ma már egyformára tervezik ezeket. Legfeljebb többet tud, azért nem fognak reklamálni..
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem