Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 45 - 860 MHz FM vevő
 
Témaindító: gazsoati, idő: Máj 19, 2008
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Nanok válasza pucuka hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Akkor a 39MHz nem fix? Pl. 35MHz es körülbelül beállított vevővel működne? Mik a pontos határok?
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Egy TV csatorna 7 - 8 MHz széles, normától függően. Ekkora sávszélesség áll elő a tuner kimenetén a 31 - 39 MHz sávba lekeverve. Ebbe beleesik a hangvivő is, a pontos frekvenciája azért nem lényeges, mert a tunert addíg hangolod, míg el nem találod a 31, 39 MHz közé fixen beállított FM vevő vételi frekijét. A csatolt görbe a tuner kimenetét jelöli.
(#) Nanok hozzászólása Jan 27, 2012 /
 
Az AFC jellel lehet valamit kezdeni? Az is valami frekvenciamoduláció féle?
(#) kadarist válasza Nanok hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Az az automatikus frekvenciastabilizáló áramkör. Itt AGC van, ami az automatikus erősítésszabályozást jelenti. Egyelőre nem kell foglalkozni vele.
(#) Nanok válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Valamilyen egyszerű keverőt lehet építeni 39 ről 6,5MHz-re? Pl. 32MHz oszcillátorral?
(#) kadarist válasza Nanok hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Igen lehet. Több mixer IC is létezik, amelyekkel könnyen lehet keverőt építeni.
(#) Nanok hozzászólása Jan 27, 2012 /
 
Esetleg valami egyszerű tranzisztoros kapcsolás?
Vagy vannak régi számítógép alkatrészeim, digitális ic, vagy PLL, a 386,486 sok 33-40MHz között mentek?
Néztem rádiókat, szinte mindegyikben lekeverik a jelet 10,7MHz és csak ez után jön az ic, nekem TBA120T van így alapból 6,5 és 5,5MHz-en vesz.
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
A TBA 120 nem megy 38 MHz -en, eléje egy keverőfokozatot kell tenni. Annyi erővel míg ezt megépíted, megépítheted a TDA7000 -es kapcsolást is, és kész is vagy.
Erre a célra számítógépből nem tudsz kitermelni szinte semmit, ami használható lenne. Ehhet alkatrészeket csak URH -s rádióból tudnál kitermelni, de akkor már egyszerűbb átalakítani a bemenetét, hogy a 87.5 - 108 MHz helyett 31 - 39 MHz -et vegye. Bár még hangolni sem kell. Erre a célra egyszerű kapcsolás ami jó is, nincs.
(#) Nanok válasza pucuka hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Egy ilyen típusú rádióm lenne, de sajnos nem tudok regisztrálni a letöltéshez:
Bővebben: Link.
Mennyire bonyolult az átalakítás, 1-2 párhuzamos kondival megoldható, esetleg valaki le tudná tölteni a rajzot?
Egy walki talke-val próbálkoztam kicseréltem a kondit kisebbre, de borzalmas rossz volt a vétel.
TDA7000-ből építeni egy rádiót, postaköltség + egyéb alkatrészek. Az árán simán kapok 2db rádiót is.
(#) Medve válasza Nanok hozzászólására (») Jan 28, 2012 / 1
 
Kattints a Get Manual-ra, vagy várj holnapig. (nekem lejött, bár épp csak olvasható). Van topik az URH rádiók áthangolására, onnan sokat tanulhatsz.
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
A modulátor, és az oszcillátor körben ki kell cserélni a tekercseket, és a kondenzátorokat. Mivel nem kell hangolni, nem túl nagy probléma, és egyik megoldásnál sem tudod megkerülni. Ez még mindíg a legegyszerűbb megoldás, mint építeni egy vevőt, vagy akár egy keverőt a TBA120 modul elé.
(#) Nanok hozzászólása Jan 28, 2012 /
 
Akkor 2 párhuzamos kondi nem elég? Nem értem pontosan, hogy mi a lényeg a rezgőköröknél, mert ha rezgőkört méretezek, akkor pl. 50nH tekercs mellé 500nf kondit teszek akkor 1MHz lesz, ha 50pF akkor 100MHz.
Akkor mit kell még figyelembe venni, a tekercs Q-ját?
Gondolom a az oszcillátor és a demodulátor frekvenciát nagyon pontosan össze kell hangolnom?
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Jan 28, 2012 / 1
 
Nem, a tekercset is cserélni kell, a rezgőkör jósága miatt.
(#) Nanok válasza pucuka hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Itt van a rádió amit beáldoznék. De egy kicsi gondban vagyok. Úgy saccolom, hogy az 5 és a 3 mentes tekercset kellene kicserélni + vele párhuzamosan a kondit. De úgy tűnik, hogy nem a forgó kondival párhuzamosan vannak.
Jól saccolom? Eléggé be van öntve és nem tudom pontosan behatárolni a lábakat. Addig nem akarom megbontani még nem biztos. Van itt még egy kb10 menetes tekercs is ami a képen felfelé néz.
Ha a fenti kettő az akkor milyenre cseréljem őket?
Nagyon pontosan kell összehangolnom a kettőt?

Kép0096.jpg
    
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Jan 29, 2012 / 2
 
Jól saccolod. Csatoltam egy kapcsolást, valahogy így nézhet ki a Tied is, nem biztos, hogy pontosan, de ennek alapján eligazodhatsz. A 10 menetes tekercsre nem lesz szükséged, helyére, és az antenna helyére belép a tuner kimenő KF tekercsének szekundere. Az 5 menetes tekercset és kondenzátoraikból álló kört át kell méretezni 35 - 36 MHz -re a 3 menetes kört 45,7 - 46,7 MHz -re, a timmer kondik a forgókondi hátulján vannak, és azt hiszem 5 - 20 pF -osak. Minél jobban összehangolod, annál érzékenyebb lesz. Nem ártana szerezni egy 35 MHz körüli kristályt, de legalább egy oszcillátort készíteni az áthangolás könnyítésére. A pontos freki nem lényeges.
(#) Nanok válasza pucuka hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Van egy 27MHz walki talki-m. Meg van kristályom is 27MHz körüli. Gondolom azért lesz egy hangolási tartomány. Ha valahogy sikerül az alját ráhangolni a walki-ra akkor a felső határ elérheti a 40Mhz-et is.
Az lenne az igazi ha 25-45 között működne, van rajta 4digites LCD kijelző is, nem tudom hiteles lesz-e majd?
Akkor a kondikat ne bántsam? Mert ahogy számolgatom ahhoz, hogy 1/3 ára csökkenjen a frekvencia 10x akkora értékű tekercs kell.Bővebben: Link
(#) Nanok válasza pucuka hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Akkor, körülbelül mekkorák legyenek a tekercsek és a kondik?
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Jan 29, 2012 / 1
 
A linkeden ott a számoló progi. Kapacitásnak felveszel kb 50 pF -ot, kiszámolod hozzá a tekercset. kb- 380 nHy a modulátor, 250 nHy az oszcillátor. A menetszámokra is találsz méretező progit, valószínűleg hangoló vasat is alkalmazni kell, nem árt csévetestre tekerni, mert ennyi menet nem lesz öntartó.
(#) Nanok válasza pucuka hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Megcsináltam, a 3 menetes a forgó kondin van párhuzamosan amit kicseréltem nagyobbra, így a kijelzőn jelzi a kívánt frekvenciát. De a másik tekercs olyan mintha inkább az antenna szűrő része lenne nincs a földre kötve, ha kihagyom és a forgó kondira rakom az antennát akkor pl. 26.4MHz a Neo FM jön be. A 9 menetes tekercs úgy tűnik, hogy forgókondi + kondi + 9mentet + kondi, föld. A tekercs lábairól megy előre a jel.
Gondolom a 26.4MHz valamelyik alharmonikus lehet
és a 35MHz körüliekben is bejönnek az fm rádiók. Nem lehet, hogy a 9 menetest kellene cserélni?
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Az, hogy hol vesz a vevőd, azt az oszcillátor frekvenciája határozza meg. A vételi frekvencia az oszcillátor frekvenciája alatt, vagy felette van 10.7 MHz -el. Azt hogy melyik fog szólni, azt a modulátor köri rezgőkör határozza meg, elnyomva a vételt azon a frekvencián, amire nincs hangolva (tükör frekvencia) Közvetlenül soha ne tégy jelforrást (antennát, generátort) egy rezgőkörre, mert a szelektivitását (Q, jóságát) lerontod, így a vevőd a tükörfrekvencián is vételkész. Csak kis értékű kapacitáson keresztül csatolj be jelet, kb. 10 pF, mert csak így biztosítható a laza csatolás. Abból, hogy a Neo FM -et fogod az látszik, hogy még mindíg nincs a helyén az oszcillátor (se) de a modulátorkör se. A három menet édeskevés, olyan 20 körüli menet kéne saccra.
(#) Nanok hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
A három menetest cseréltem, kb. D10mm, l10mm, és 6menetre (240nH). A kijelző jelzi is a kívánt frekvenciát.
A Neo FM-et úgy hallom, ha a másik 5menetes helyére rakom az antennát e-helyett 8menetes van a fenti paraméterekkel (410nH). Ami engem zavar, hogy ennek a tekercsnek az egyik vége a forgókondin(ide raktam az antennát), a másik vége, meg nem megy a földhöz!
Bemeneti szűrőn kell alakítani, akkor tükörfrekvenciát hallottam?
(#) Nanok válasza pucuka hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
És ha meghagynám az eredeti ötmenetest, hagy szóljon egyszerre két frekvencia és majd később foglalkozom vele? Ezek szerint max csak 20MHz mentem lejjebb vagy semmit? Mert a kijelző 20-40Mhz értéket mutat, attól függően, hogy mennyire húzom szét.
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Passz. Jó lenne a vevődről egy kapcsolási rajz, hogy mit mér, mutat a kijelződ. Meglehet, hogy lehet műszernek használni. Az ötmenetes biztos nem jó.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem