Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 4x100W-os erősítő kivitelezése
Lapozás: OK   2 / 2
(#) szabi83 válasza mechanikus hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
Tda7250
ez tud 2*100W-ot 4ohm(+-35VDC) és 8 ohmon(+-45VDC) is. (~3000-4000FT 1 panel)

Ez a tda7250 nem olyan, mint egy tda7293/tda7294!!

van nyáktervem, csak fotozni kell, maratni, beültetni és kész..

nekem perpill nincs időm, csak 5let ként mondom.

üdv :pias:

PIC_0022m.jpg
    
(#) Slope válasza abdul hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
Idézet:
„Slope: rosszul számolsz! Hibás amit írtál!”


Oké akkor mostmár tudom, hogy egy szimmetrikus erősítő, szimmetrikus +/- 34V-ról 24V-os Vpp-t ad le...
Meg azt is megtanultam most, hogy egy hangszóró impedanciája nem változik a frekvenciától, sőt arra is rávilágítottatok, hogy pl. egy szinuszos jelnél U×I adja a hatásos teljesítményt.
(#) miklosch válasza Slope hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
Valamivel meg kellett volna jelölnöd, hogy poénnak szántad, mert a végén még valaki elhisz...
(#) proksa1 válasza miklosch hozzászólására (») Jan 20, 2007 /
 
Persze kilehetne számolni minden frekvenciára külön....csakhogy ezzel nem jellemezhetsz egy erősítőt mert az egyik hangszoronak 30Hzen van rezonanciája, a másiknak máshol, máshogy változik az ellenállásuk a különböző frekvenciákon. Amit én írtam az egy általánosan bevált módszer egy erősítőt teljesítményét kiszámolni.
(#) abdul válasza Slope hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
OFF!

Ez a topic is kezd eltávolodni (részben most miattam) az eredeti témától, de úgy érzem reagálnom kell Slope iróniájára.

Idézet:
2×24V 2(24×gyök2)=68V nem? A tápra kiültetni nem fogod az biztos, legyen +-5V, az 58V. Az mondjuk 841W, ha bírná amperral, de nem fogja... Azt azért tegyük hozzá az egészhez, hogy ez így ebben a formában csak saccolgatás. Leülhetnék számolgatni, de a vizsgáim után ehez már túl fárad vagyok


Az első három mondathoz nincs mit hozzátenni, aki jártas kicsit az erősítőtervezésben az jót nevet rajta. Helyénvaló lenne a számításod, ha egytápos erősítőről lenne szó, dehát... itt jön a gyakorlat, ahol ekkora teljesítményre szimmetrikus tápot használnak.

Ha avizsgáid miatt túl fáradt vagy számolgatni, akkor miért írsz olyat amiben nem vagy biztos?

Meg beszélsz itt frekvenciafüggő impedanciákról, amikor MINDEN erősítő kimenő teljesítményét 8 ohmos tisztán valós ellenállásra adják meg.

Idézet:
Oké akkor mostmár tudom, hogy egy szimmetrikus erősítő, szimmetrikus +/- 34V-ról 24V-os Vpp-t ad le...


Javaslom a szinuszos feszültség effektív értékének átnézését definíció szerint valamint a szinuszos feszültség ohmos ellenálláson létrehozott teljesítményének átismétlését.

ON!

Mechanikus: még mindig nem írtad, hogy mekkora ellenállású lesz az erősítőre kötendő hangszóró.
Megkönnyítené a számítást ha az meglenne.
És jó lenne tudni hogy mi kell az erősítőbe: hangszínszabályzó is, külön-külön hangerőszabályzó, vagy egy + blaansz + fader, kell-e némítás, esetleg jelezze-e az erősítő a torzítást (clip) és a túlmelegedést is? Hiba esetén lekapcsoljon hibajelzéssel, vagy csak hallgasson el?

Sziasztok!

(#) abdul válasza abdul hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
Annyit elfelejtettem még odaírni, hogy az erősítők kimenő teljesítményét nemcsak 8 ohmra adják meg hanem 16, 4, 2 esetleg 1 ohmra is, de mindig tisztán ohmos terhelésre.
(#) Dudus válasza abdul hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
Tetsztik a topic, mert rávilágít egy fontos dologra:

A "profi erősítőt szeretnék" nem műszaki specifikáció, erre nem lehet tervezni, lassan-lassan kiderül, hogy a megrendelő sem gondolta végig mit is szeretne. Majd az összes opció figyelembevételével az árat is belevéve a döntésbe születik egy kompromisszum.....tisztára mint az életben.

Abdullal egyet értek, át kell gondolni a hozzászólást, ha nem vagy benne biztos akkor utánna kell nézni, ebből Te is tanulsz és nem írsz olyat, amit másnap visszaolvasva szívesen elfelejtenél

Persze mindenkinek vannak rossz napjai, elnézései. Ahogy valódi profiktól láttam nekik is csak kevesebb és amikor érzik, hogy ma nem kerek valami , inkább nem nyúlnak bele.
(#) X Sügi X válasza Slope hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
Én úgy tanultam, hogy az erősítő teljesítményét (megközelítőleg) U négyzet \ R négyzet. Az R pedig a hangszóró egyenáramú ellenállását jelenti. És sztem ez a legmegközelítőbb.. Jah, ezt pedig megszorozzuk a hatásfokkal, ami legjobb esetben is max 80%-nak vehetünk.. Tehát: Egy + - 50 Voltról működő erősítő teljesítménye 8 ohmos hangszórónál: (100*100)/(8*8)*0.8=125 W!!! Ezt akárhogy is nézem, egy BD tranyós erősítőnél a zenei teljesítménynek elmegy.. De inkább számoljunk csak 70%-os hatásfokkal.. Biztos ami biztos..
Boccs az OFF-ért, de ezt nem hagyhattam ki!
(#) karpi válasza X Sügi X hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
P=( U^2)/R !!! nem R^2...!!! ahol R=Z ...es nem a tapfeszulsegrol van szo hanem a kimeneten megjeleno jel efektiv ertekerol , amit az efektivertek- voltmerovel merunk meg.

megkozelito szamitas a tapegyseg es a terheloellenalas ismeretevel

(Utap^2)/8*Z ahol Z= a hangszoro impedanciaja.

a kimeneten megjeleno jel a legjobb esetben a "csucs-csucs " =Upp (peak-peak) erteke ,egyezik meg a tapfeszultseggel elmeletileg idealis esetben.

szinuszos jel eseteben az efektiv ertek az (Upp/2)/gyok2 vagy kb. (Upp/2)*0,707

tehat kb egy harmada a teljes tapfeszultsegnek.

Ha negyszogesedik a jel ( hatarolas , torzitas a teljesitmeny no , mivel no a kitoltesi tenyezovel az efektiv feszultseg max Upp/2-re , majdnem Utap/2-re)
A "normalis" voltmerok az efektiv erteket mutatjak.
, a csucsertekek oszciloszkopon figyelhetok meg.

tobb csatornas erosito eseten ( sztereo , stb) tobb , kulon kulon trafo kell kulon kulon greatz es szuro-puffer kondival.Vagy ha kulon hangsavra kulon erosito van akkor is ( baszus , kozep , magas hangra) akkor is kulon trafo kell minden erositore.Hogy ne legyen egymasrahatas.(pld.. ne rangassa a basszus a tapfeszultseget , igy hatarolva a kozep+magas erosito tapfeszultseget vagy akermilyen mas hang-csatorna tapfeszultseget)

(#) X Sügi X válasza karpi hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
Húhhh, megfogtál, igazad van, 8*Z... nem pedig R jah, de én R négyzetet irtam, nem simán R-t, mindegy, az sem jó, max 8ohmosnál, mert úgy is 8-cal kell szorozni! De valóban, ez a helyes képlet, amit te irtál!
(#) Norberto válasza abdul hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
Idézet:
„MINDEN erősítő kimenő teljesítményét 8 ohmos tisztán valós ellenállásra adják meg.”


És ebben ki kételkedik, mondd már meg!

Abban igazad van, hogy tisztán ohmos terhelésre adják meg a kimenőteljesítményt...

...és mindezek mellett te ha zenét hallgatsz egy erősítő által, akkor...

1., egy 8 ohm-os 100W-os szénrétegellenállást hallgatsz (ami valóban 8 ohm-os és tisztán rezisztív jellegű), vagy

2., (ne' adj Isten, te is olyan elvetemült vagy, mint a Földön lévő összes zenehallgató társad, és) te is inkább hangfalakon hallgatod a zenét (aminél ugye a hangszóró tekercse nem egészen kizárólag rezisztív jellegű)?

Tehát válassz, min hallgatsz TE zenét!

1. ellenálláson

2. hangszórók által, amiben tekercs van?
(#) abdul válasza Norberto hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
Na! Csak sikerül szétOFFolni ezt a témát is.

Nem értem Norberto a kirohanásod!

A 8 ohmos tisztán rezisztív terhelést kizárólag méréstechnikai szempontból írtam!

A hozzászólásodban felvetett költői kérdés mélyen sértő, ebből látszik, hogy nem értetted meg a mondanivalóm lényegét. Különben nem tettél volna ilyen hozzászólást!

De kritika heyett inkább válaszolnék neked (bár ezt tudnod kéne, ha már így beleszólsz) :

A terhelésnek a hangszóró frekvenciaátviteli sávjában mérhető minimumot kell venni, így valósítjuk meg a legrosszabb esetet. Ha erre a minimumra tervezünk erősítőt, az akkor fog a célnak maradéktalanul megfeleni, hiszen ha a minimális ellenállást meg tudja hajtani az erősítő, akkor a nagyobb impedanciákat is!

Végezetül én kérdeznék: szoktak szólni a moderátorok a hozzászólóknak, ha ok nélkül OFFolnak. Neked ki fog szólni az előző hozzászólásod miatt?

Sziasztok!

u.i.: a Mechanikusnak feltett kérdésekre továbbra is várom a választ.
(#) karpi válasza Norberto hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
nem csak 8 ohmra adjak meg , altalaban 4 ohmra , 4 ohmon a tapfesz kisebb lehet => kisebb feszultsegu olcsobb es valoszinuleg nagyobb szamban gyartott es hasznalt kondenzator.

ha a cegnek kisaramu de nagyfeszultsegu tranzistora van vagy IC -je , akkor avval gyartja a cuccokat, minden penzre megy ki.

inkabb hidbakotnek IC-ket minthogy noveljek a feszultseget ,plusz lemennek a hangszoroimpedanciava, amenyire csak lehet.

tenyleg a legkedvezotleneb impedancia a kis frekvenciakon van lemegy 2 ohmra is ,ezt ki kell birja a vegtranzistor profi PA erositonel huzamossan is , nem csak pillanatnyilag.

Amator altal epitetett erosito altalaban jobban birja a strapat mert nincs minden lesporolva.

Mindeg jol rahagyok a meretezes folyaman , meg nem volt trafom ami melegedett volna.A gyari erositok trafoi meg jok kavet fozni.

erositot a hangszorotol kezdik meretezni .Megvan a hangszoro ahoz epitem az erositot.

A mai hangszorokkal vigyazni kell , ugy 10% a realis ereje , pld ha azt irjak hogy 300W akkor ugy 30W-ot nyogdecselve kibir.( kiprobalt dolog).Vagyis nem epitek 300W-os erositot egy 300W-os hangszorohoz mert biztos kifustoli ha megengeded.

Nekem jo gitarhangszoroim vannak , birjak a strapat es a tulvezerlest de egyforman lehet kivezerelni 4 db 12" / 30W 1975 - os hangszorot meg a mostani 2006-os 4 db 250 W-osat. mind a ket lada nyog 100W-os csoves ( farady csovekkel) erositomtol ,ha meghajtom a gitarral , basszusrol nem is szolva.Na meg szignalgeneratorral leviszem 50Hz fele , recseg ropog.

Es van mas hangszoprom is , gumimemranszelu subwoofer ...ugyanugy nyog , csak halkan szol jol , tavol a max erotol .

szoval a hangszoroval kene kezdeni.

nem nagyon tudom a forumokon evvel az "of" -okkal hogy van , mert kell ilusztralni is a temaval kapcsolatos dolgokat.

(#) Slope válasza abdul hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
Na sziasztok!

Én úgy gondolom, hogy igen erősen elbeszéltünk egymás mellett, ami végül cinikusságba és sárdobálásba csapott át (és utóbbit el is ismerem, és elnézést is kérek ezért!).

Végig Vpp-ben (csúcstól-csúcsig) beszéltem nem effektív értékben és szerintem ez okozta, okozhatta a legnagyobb félreértéseket ("végerősítő kimenetén lévő váltofeszt ami olyan 24V körül lesz").

Szóval mindenféle bántás, sértés nélkül...
Az erősítő szimmetrikus tápról üzemel, egy 2×24V-os szekunder tekercselésű transzformátorról. Ha ebből csinálok egy szimmetrikus tápot, akkor egyenirányítva jön az +/-33.9V (34V), a pozitív és negatív kapocs között ugyebár lesz 68V egyenfesz.
Tételezzük fel, hogy az erősítőt tiszta szinusz hajtja, és teljesen kivezérli. Ekkor a kimeneten megjelenő színusz maximális és minimális értéke nem fog kiülni teljesen a tápig, valamivel alatta marad. Erre írtam azt, hogy mindkét irányban essen 5-5V-ot a csúcsérték (hozzáteszem ez sosem szimmetrikus, de példába jó).
Tehát a kimeneten megjelenő TISZTA színusz csúcstól-csúcsig értéke, mondjuk 58V, az effektív értéke pedig kb.: 41V (Nem tiszta szinusz esetén, ami ugye a zenére igencsak jellemző, már pontosan ismerni kéne a jelalakot az effektív számításához)

Ebben az esetben a 4ohmhoz tartozó körfrekvencián, feszültség-áram közti szöget illene figyelembevenni teljesítmény számításkor. Vagy számoljunk egyszerűen csúcsértékre, egy pillanatértéket. A kettő keverése nem világos számomra, ettől persze közelítő értéket még adhat.

Nos kb. ennyit tudok hozzáfűzni, és erre várok egy építő jellegű hozzászólást, hogy lezárjuk ezt a "vitát" :yes:

Sügi: P=U×I és I=U/R ha ezt rendezed (behelyettesíted az áramot), kijön az, hogy P=U^2/R

Üdv!
(#) karpi válasza Slope hozzászólására (») Jan 23, 2007 /
 
mindeg meg kell jelolni mirol van szo , hogy megertsek a kezdo amatorok is.

vegyuk az altalad feltetelezett 58V tapfeszultseget .

jol kivezerelve ..( ami azt jelenti hogy maximalisan es teljessen kinyitjuk a vegtranzistorokat igy a maradek feszultseg mondjuk 1V , ami tranzistortol fugg .pld mosfet teljessen kinyitva nagyon kicsi ellenalast kepvisel pld 0,1 ohm alatt ,itt is tipustol fuggoen valtozhat) ..szoval jol kivezerelve , ez a meghajtofokozattol fugg , lessz 56Vpp

szinusz eff = (V/2)/1,42 =28*1,42=19,7 V

sinusz Veff =19,7V ebbol 4 ohmos terhelesen 97 W-ot lehet kiszedni.

tegyuk fel hogy teljessen perfekt torzitunk es negyszog jelhez jutunk 1/2 kitoltesi tenyezovel.

negyszog Veff = V/2 = 56/2

negyszog Veff =28V ebbol 4 ohmon => 197 W- lessz !!

ez utobbi fustoli ki a hangszorokat .

Itt feltetelezzuk hogy az 58 V tapfeszultseg nem csokken a dupla ero szolgaltatasnal .A tapfesz "stabilitasara" nagy pufferkondik kellenenek ( ezek eleg dragak , a nagy feszultseguek meg dragabbak ,empirikussan 20000µF kene 100W erositohoz.Vagy stabilizator kene, ami kb .duplara emeli a koltsegeket)

Az utobbi eset az agyontorzitassal a gitarozasnal "hasznalatos" , zenehalgatasra nem ajanlatos, csak peldakent lett felhozva.

szerintem nincs semmi fele vita , nem mi talaltuk ki az erositoket , tele van a net peldakkal es magyarazatokkal , aztan meg tevedhet akarki , mindenki elmondja mit tud , ami eszibe jut ,es amit hasznosnak tart ismertetni a kolegakkal .

olyan ...." Talan nem mindenki tudja " ...rovat , hehe , volt egy ilyen ....valahol ..
(#) isamisa hozzászólása Jan 23, 2007 / 4
 
Ajánlom figyelmetekbe ez a kis olvasmányt. valószínü sokan kedvet kapnak csinálni eggyet otthon
http://users.atw.hu/audiodiy/viewtopic.php?t=53

Isa
(#) Slope válasza karpi hozzászólására (») Jan 23, 2007 /
 
Idézet:
„szinusz eff = (V/2)/1,42 =28*1,42=19,7 V”


Köszi! Itt volt elvi hibám... Umax/gyök2 és nem Upp/gyök2.
Jól leírtad a dolgokat!

Üdv és bocs a bekavarásért!
(#) Slope válasza isamisa hozzászólására (») Jan 23, 2007 /
 
Ez jó!
(#) proksa1 hozzászólása Jan 31, 2007 /
 
Hello!

http://sound.westhost.com/project68.htm

Ezt az erősítőt megépítette már valaki? Szerintetek működik? Én ugy gondoltam hogy nekem elég 100W viszont +-58V-om van ezért gondoltam elre a kapcsolásra, és mert egyszerű viszonylag, a Q9-12-t elhagynám, és a Q7, Q8ra bíznám a munkát? 100Whoz szerintem az bőven elég, csak hogy müködöképes e a 4 kimenőtranyó nélkül is. EWB-ben müxik amíg nincs terhelés rajta, terhelésnél az alsó jeleket teljesen levágja.
(#) proksa1 hozzászólása Jan 31, 2007 /
 
Jah meg a Q7,Q8 tranzisztor az 2SC3281, és 2SA1302 páros lenne.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem