Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 87,5-108 MHz sztereó rádió adó
 
Témaindító: trtk, idő: Máj 3, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) ferci válasza balada hozzászólására (») Júl 30, 2007 /
 
Kössszz... ezért?
Priviben adok egy "tekercs-címet".
(#) chipi hozzászólása Júl 30, 2007 /
 
Itt a megoldsás
Svédországból :
Digitális FM sávban adó stereó eszköz
Kép
(#) Moderátor hozzászólása Júl 30, 2007
 
Idézet:
„ferrit magos tekercs”
téma ide áthelyezve!
(#) Gery hozzászólása Jún 1, 2008 /
 
Hellosztok!
Elakadtam a BA1404-es IC-vel müködő rádióadó építésében. Az adónak 4-5mA kéne felvennie de az enyém csak 0.16mA vesz fel 3V-rol. És nincs ötletem mi lehet a baja, már IC-t is cseréltem benne. Kipróbáltam többféle induktivitással, söt még trimer kondival is. De egyáltalán ez a tekercs befolyásolhatja ennyire a müködését, hogy else "indul" az adó, vagy az csak azt befolyásolja hogy milyen sávban sugározzon?
Bocsi, hogy itt is megkérdezem, de a szomszéd topikot senki se olvassa
(#) sevenhill válasza chipi hozzászólására (») Jún 1, 2008 /
 
a győri somogyi elektronic nagykerből rendeltem egy szivargyujtóba dugható stereó fm modulátort. fogad jack aljzaton külső jelforrást,usb pendrive-ről és sd kártyáról mp3-at játszik le. 87.5-108 Mhz között 100kHz-enként hangolható, távszabályzó is van hozzá.kijelző mutatja a frekvenciát ill mp3 lejátszáskor mutatja az aktuális infókat A hatótávolsága meglepően nagy kb. 50 m. Ezt már csak meg kellene fejelni egy végfokkal és kész a kiváló minőségü fm stereo adó. És a nagykerből 4900+áfá-ért hozták. Sajnos már nincs nálam, elvitték, de majd előkeresem a somogyi katalógust, és onnan beszkennelem a képét meg a müszaki infókat.
(#) LittleDevil hozzászólása Jún 17, 2008 /
 
Sziasztok!

Megépítettem a BA1404-es IC-n alapuló rádiót és müxik is. A kérdésem annyi lenne, h mekkora teljesítménytől kell rá engedély? Én kevesebb mint 5mW felvételt mértem az akkun. Válaszotokat előre is köszi!
(#) gg630504 válasza LittleDevil hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Magyarországon 0 watt-tól.
FNFT szerint
H61 A 87,5–108 MHz sávban URH-FM rádió-műsorszóró állomások részére kijelölhető frekvencia „Az URH rádióműsorszórás tervezésével megbízott körzeti igazgatási értekezlet (1. Körzet és a 3. Körzet egy része) (Genf, 1984)” által meghatározottak alapján.

SRD-ben sem szerepel.

Ugyanolyan engedély kell neki, mint a solti nagyadónak
(#) LittleDevil válasza gg630504 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Köszönöm a gyors választ! Kár, h így van
(#) koczka hozzászólása Jan 11, 2009 /
 
ha nem kereskedelmi jelleggel akarok üzemeltetni rádiót akkor az mi pénzbe kerül?
(#) kemenygolya válasza koczka hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
hali
ha érdekel még hogy magáncélú rádiót hogyan lehet üzemeltetni szólj és leírom amit tudok, illetve elküldöm az ORTT által küldött információkat.
(#) pucuka válasza kemenygolya hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Már nincs ORTT, NMHH van.
(#) kemenygolya válasza pucuka hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
köszi a pontosítást
(#) mek-elek hozzászólása Máj 3, 2022 /
 
Üdvözlök minden témalátogatót!
Egy segítségre szoruló öreg műkedvelő lennék. A kérdésem lényege, remélne itt megoldást, nem aminek a kiegészítésére szolgálna. Aminek a javítására kellene, az egy DAC órajele lenne. A kvarc típusa YRC 100.000. Nem találtam hozzá lábkiosztást. Így a negyedik láb funkciója ismeretlen számomra. A DAC rajzon is csak 3 láb jelölt. Erre azért lenne szükségem, mert le szeretném választani a közös tápról az órajelet, de test-telepileg, és jó lenne a kvarcot a panelen hagyni, mert nem tudom nem mászik e el a frekije a forrasztási hőtől. Ugyanakkor szemmel csak részben olvasható a panel vezetékezése. Azt már kinéztem magamnak, hogy a DAC chip a 29-és 30 lábán fogadja az órajelet, de jelenleg itt elakadtam az említett problémával.

Minden segítséget előre is köszönök!

ui.: elnézést a képminőségért, de csak kézből fotóztam, és a lényeg talán felismerhető.

kvarc.png
    
(#) pipi válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 3, 2022 / 1
 
A negyedik láb jó eséllyel nem használt... de lehetne engedélyezés, vagy negált kimenet....
(#) proba válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 4, 2022 / 1
 
Ha csak a táp leválasztása a cél, az L jelű alkatrészt likvidálnám, oda beköthetnéd az új tápot és kész is vagy. Az hogy ez milyen előnyökkel jár nem tudom. Amit viszont kisebb frekvenciás oszcillátor moduloknál tapasztaltam, a tápfeszültséggel finomhangolható volt a frekvencia. Ha ez a cél akkor nyertél, ha nem, akár több hibát is belevihetsz, mint a forrasztási hő.
(#) mek-elek válasza pipi hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Két helyen sóhajtoztam támogatásért. És jó volt tapasztalni a segítőkészségeteket. Kera-vill fórumtársunk már segített a negyedik lábba. Ő azt mondta, hogy az 1. láb NC. Így már ketten vagytok e dologban.

kvarctok.png
    
(#) mek-elek válasza proba hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Köszi a tapasztalataidat! Az igazi nehézséget a GND levlasztásában látom, mivel követhetetlen a GND huzalozása. A teljes függetlenítés lenne a célom. Azonban lehet, hogy kétszerre lesz kivitelezve. A 3,3 V esetében csak felállítom az induktivitást, esetleg terhelés kímélő lappal és ahogy írtad mehet rá a külön 3,3 V. nem én találtam ki e megoldást, de állítólag javítja az eszköz hangminőségét. Mégegyszer köszönöm a segítségeteket!
(#) sany válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Idézet:
„Két helyen sóhajtoztam támogatásért.”

(#) proba válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
A GND-t leválasztani mégis hogy gondoltad? A gyárinál jobb/közelebbi közös pontot nem találsz, összekötni meg ugye össze kell a két táp GND-t is... Ha ilyen bajom volna, egy jó vastag vezetékkel összekötném az ic és a rezonátor testjét, még véletlenül sem a darabolás jutna az eszembe. Hogy ezt a hangminőségen nem fogod jó értelemben észrevenni az szinte biztos. Max rontani tudsz rajta. ( hacsak nem egy nagyon hitvány szerkezet, de akkor szinte biztos, ez a legkisebb hiba amit elkövetett a tervező)
(#) mek-elek válasza proba hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Mint önálló egység, azaz nem a közös GND sínen lenne. És csak a chip 29, 30 pontjára kötve találkoznának. Persze vevő vagyok minden ötletre. Azért te is tapasztaltad, hogy a mérnöki munkák között, mint bármi másban vannak különbségek. Azok sem istenek, már csak a munkakörülményeik miatt sem.
Lemaradt, nem a chip felé látok gondot, hanem a közös GND sínre kijutó esetleges RF-el.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2022
(#) dB_Thunder válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 6, 2022 /
 
Idézet:
„hanem a közös GND sínre kijutó esetleges RF-el.”

Elvágod a GND-t a neked "szinaptikus" helyen, és teszel oda egy picike fojtótekercset!

Viszont fenntartom annak a jelentős esélyét, hogy a meglévő "mérnöki" tudással csak rontani lehet a készülék paraméterein...
(#) mek-elek válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Először is köszönöm a tanácsaidat! És remélem nem sértelek meg vele, hogy én nem szívesen tennék testágba fojtót. Nekem barátibb a csillagpontos szerelés, ahol a puffer dolga a zavarszűrés. Persze a tanácsok mindig jól jönnek!
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem