Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 149
(#) küzmös Gergely válasza tufatofu hozzászólására (») Sze, 13:08
Oké. A képcső fűtését úgy oldottam meg hogy kivettem a trafó tetején lévő 5 ohm.-ot, az valamilyen más képcsőhöz lehetett optimalizálva, így már tökéletes, és nem izzik brutálisan, világosan a fűtés, csak mélyvörös, ez talán így lesz a jó. Így már az is látszik főleg miután jelet adtam neki, egy rajzfilm kereteiben, hogy bizony a kép az teljesen kék színben pompázik. Gyorsan ráméregettem a színmodulon lévő BF.-ek ellenállásaira, nincs köztük szakadt. Majd felcseréltem a kéket, a pirossal, és "Dodó kacsa" mindennel együtt piros lett. Mondjuk ennek örültem,mert kizárja a képcső hibáját. Talán a TDA3560 kapott a trafózárlatnál? A sortápot megmértem, hát.. 130V környékén mérek. Így a 90-95%.-os sorméretnek meg ez lehet a legfőbb oka. Ott valami 145V körüli érték rémlik, ha minden ok.
(#) küzmös Gergely válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Hé, 20:10
Ez is fakított valamikor, de csak írást. No de nem "off".-olok tovább, hanem akkor lássuk mire is jutottam a készülékkel. Mivel ez nekem hobbi, és saját , így ráérek, és ami fontosabb.. szeretek molyolni, és tapasztalni vele. Pikk-pakk ónszippantó elő. Beépítettem a fellelt alkatrészeket, a 19.-es végű trafót, egy ERO sokszorozót, mert a benne lévő Kőnig.- nél a potméter földelése az tőből elvált, kitört. Meg kapott egy sorvégtranzisztort is. A trafó 3.-as lábát azért megszakítottam, és betettem egy 60W.-os izzót, mert azt a tűzijátékot, amit ez tudna csinálni... nem szeretném. Bekapcsoltam hát és töltődés, sercenés, ami eddig az istennek nem jött sehogy sem, pedig mindent töviről, hegyire átnéztem már régebben. Az izzó félfénnyel világít. Gondoltam ez az! Kivettem az égőt, és telibe bekapcs. Feléledt a sor, megjött a nagyfesz, kép is van, fény is van, igaz eléggé, mondhatni nagyon halvány, s a sorméret olyan 90%.-os. Először a külön fűtéshurokra gyanakodtam, mindent úgy hagytam ahogy a donortrafó tetején volt, ezt ráküldtem az Unitra cső fűtéskivezetésére. (szürke-fekete), de van ott egy piros szál is, az nem valami referencia, vagy potenciálkülönbség lenne? Szemre úgy izzik a fűtés, mint egy elektroncsőnél (2,5 menet + 5 ohm). A sortáp kissé alacsony 128V-ot mérek. A sokszorozó potméter itt a G2.-t állítja? Az alaplapi nagy potméterhez nem nyúlok, míg nem tudom biztosat.
A hozzászólás módosítva: Hé, 20:15
(#) user1914 válasza beretiisty66 hozzászólására (») Aug 19, 2026
Ha leválasztóval dolgozol, márpedig biztos mert írtad, hogy sikerült megcsókoltatni magadat.
Támadd meg a szkóp földdel a C28 - R21 pontot. A meleg érrel a D1 - L1 pontot, és lássuk már DC állásban mit látunk a képernyőn.
A szkópnak a hálózati betáp dugójában a föld szigetelt legyen, magyarul földfüggetlen, csak fázis és 0 legyen a szkópnak.
Én egy "T" elosztót használok ilyen célra amiben nincs védőföld.
Ha az előző kép megvan, akkor a meleg érrel lépj át a dióda KF tekercs felőli végére, ahol a dióda vonalas része van.
Ezt a képet is csatolt már ide.
(#) beretiisty66 válasza Lacika hozzászólására (») Aug 18, 2026
Énis ettől tartok, de nem tudom mivel. A sor és kép trimmerpotikat csesztettem mert a stabil képhez mindkét finomhangoló poti egészen a végén állt. Ha fekete képet adok neki inkább a felső 1/4 tűnik sűrűnek, alatta egy pici átmenet, aztán egész allul megint besűrűsödik a képfreki/pászta/szakzsargon amit nem ismerek.
(#) beretiisty66 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 18, 2026
Ez a diag kép most épp balra csúszott el, de amúgyszokott jobbra is beesni. Plusz a sorszinkron potijával tudom nyektetni hogy jobbra vagy balra legyen, bár ha jobbra rakom szétcsúszik kicsit a kép… Teszek fel pár képet. Van néha hogy rájön hogy mit kéne csináljon és széthúzza a képet teljesen ahogy kéne neki, aztán megint beesik az egyik oldalra. De a vertikális elnyúlás az sose változik, mindig ilyen lecsúszott. A nyakon lévő négy mágnest mocorgattam, de érzékelhető változást nem csináltak. Lövésem nincs miből vannak, mert barna mind, előbb nézném kiszáradt bőrnek mint valami porferritnek vagy mágnesnek.. Mondjuk most ez ilyen szépséghiba, engem az idegesít hogy a kép nem fekete fehér, inkább szürke és picit szürkébb. Lehet utána linearitást is egyszerűbben tudnék állitani. De lehet összefügg, nemtudom, ezért mondok el minden nüanszot, hátha valakinek jelent is valamit
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2026
(#) Lacika válasza beretiisty66 hozzászólására (») Aug 18, 2026
Széthangoltad a linearitást. A képernyő felétől lefelé vastagnak látszanak a sorok, vagyis az alja szét van húzva.
Az oldalon lévő szürke sáv pedig azért van, mert nincs rendesen beállítva a szinkronfázisa.
A képernyő nyakán lévő mágnesekhez egyelőre ne nyúlj, a kép egyenes, ez úgy néz ki, rendben van.
(#) beretiisty66 válasza user1914 hozzászólására (») Aug 18, 2026
Találtam itthon pár elfekvő csövet. A hangvégfokot és a képváltó generátor PCL82-ket kicseréltem és a hang egész jó lett. Van benne egy minimális sistergés, de csak akkor hallható ha épp áll a film amit adok neki. Találtam egy használt PCL84-et is az AGC cső helyére, de ugyanaz. Picit állitgattam a sor és a képfreki durva potijait, most már egész stabil a kép, de kontraszt még mindig nincs normálisan. A sorfreki finom potija egy picit ugrálós, néhány pont van ahol elviselhetően stabil, rendelek egyet, és kicserélem majd a képfrekiét is, gondolom tekergették őket rendesen 60 év alatt. A képnagysággal is valami gáz van, mert a kép jó 4 centivel a képcső felső látható része alatt kezdődik. Ha fut a kép lefele akkor oda is rajzol, így gondolom nem az eltérítők szertak be. Ráküldtem most a Sink the Bismarck című filmet, amúgy is fekete fehér, megkínzom most egy kicsit hátha történik valami.
(#) beretiisty66 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 15, 2026
Akkor nekiállok keresni egyet, de akkor így vagy a kép vagy a hang külön külön csak jó kéne hogy legyen. Tekergetem a finomhangolást de semmi hatása se a képre se a hangra. Asszem ez most csak a kettes csatornát tudja. Azt nem is néztem hogy ez a konverter tud e más csatornát hátha dobban ment el valami.
(#) kadarist válasza beretiisty66 hozzászólására (») Aug 15, 2026
Így már értem. Több videomagnó modulátor kimenete atváltható hangnormás. Sajnos ez a tévé még egynormás, csak OIRT szabvány szerinti hang segédvivőt képes feldolgozni. Vagy a hang lesz jó, vagy a kép a finomhangolás közben.
Azért írtam az uhf-et mert ennyi van ráírva a trafóra, “uhf vhf fm matching transformer” más nincs is rajta csak ez. Ennek a kis doboznak van azthiszem négy módja, kettőn csak zaj és nincs kép, egyen van kép de csak zaj, és egyen van kép is, meg hang is. Bár zajos de hallgatható. Egy kimondott OIRT konvertert nem tudom honnét szedjek. Vagy hogy egyáltalán tudok e majd rajta bármit nézni.
Elnézést, kicsit mással akartam foglalkozni, tegnap egy picit besokalltam Elnézést azért is.
Szóval az van hogy a képcsövet nem cseréltem, szereztem egy másikat, és mindkettőt felkötöttem erre a teszterre, ugyanazt mutatja mindkettő, az eredeti még egy picit talán jobb is( kb 0.05 mA a különbség) A jel amivel táplálom egy kétes eredetű Hdmi to RF konverter, ami másik tv jól működött. Bár az nem crt.. Ebből megy koaxon egy vhf uhf trafóba, aztán az a tv antennája helyére. Van egy közeli és távoli, ha közelibe dugom nincs még szellemkép se. Volt egy öreg vhs gép, azzal kezdtem jelet adni neki de megevett egy fél kazettát és belehalt… Most úgy ahogy van hang, de borzalmas, és hallottam benne 50hz-et is, ugyhogy szétszedtem tegnap a szűrőkondik miatt, a fűtést mértem régebben, a ks csövön beáll 6.55-re ha már bemelegedett. Csőtesztert kiváncsiságból megmértem mennyit ad fűtésre, az 7volton járatta. Nemtudom egyenlőre hogy nézzem meg az ef csöveket, de az ugrott be hogy ha a if- dolgokat a demodulátorig kihagyom, és ott beadom neki a kompozit jelet a kétes eredetű kínai cuccról egy kondin át, akkor valami képem kéne hogy legyen? És tán kiderül hogy ha jó a kép akkor előtte az if cuccok csinálják a fesztivált? Nemtudom jó ötlet e csak ez ugrott be.. Köszönöm a segítséget mindenesetre!
(#) tufatofu válasza kadarist hozzászólására (») Aug 15, 2026
Elégtelen fűtés esetén sem tűnik el a fényerő, viszont alul fűtött katód esetén mélyen a nézhetőség alatt marad a kép egy ilyen öreg csőnél főleg, amit nem árt az elején kizárni ....
(#) beretiisty66 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 14, 2026
Kicseréltem a kondikat, abszolut semmi változás nincs, nagyobb fényerőnél van fénypont a képernyő közepén kikapcsolásnál, ez eddig nem volt, de ugyanúgy a hang borzalmas, a kép meg ködös és elég nehezen akar középen maradni. Ha ott is marad jobbra el van csúszva, de nehéz látni. Ez azthiszem kifogott rajtam. Rádiókkal elvoltam de ez abszolút más szint… Mindenesetre köszönöm a segítséget Urak, én ehhez kevés vagyok
(#) beretiisty66 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 12, 2026
Az első kép a katód. Ez fel van tolva a 60-160v DC feszültségre, de dc állásban nem tudok ránagyítani annyira hogy ez látszódjon. Ezt a mérést ac állásban csináltam, ami olyasmit csinál mint a szinkroszkópok hogy 20 Hz alatt nem mér, így az a 60-160v nem lesz mérve csak ez a jel ami elég kicsi tényleg, 1,8V csucstol csucsig. Előásom a kádár könyvet megnézem mi van abban.
(#) beretiisty66 válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 11, 2026
Előástam egy régi métert megnézni hol mi van mielőtt ráengedem a szkópra. Az első képen a katód, nem tudom hogy az ott zaj e, vagy a kép amit ráküldök, ha nincs bedugva semmi csak a tv meg a szkóp akkor jóval kevesebb a tüsi, néha lépcsős néha középről le, aztán vissza fel és lépcső középig, de nem tudom egyszerre nézni egyszerre mert olyan gyorsan ugrál szegény, nem szinkronautomatás még ugyhogy tekergetem hátul hogy valami képben legyen. A második a G1, ott -60 tól +80ig van ez a jel 50 Hz en. A harmadik a G3, ezt úgy 0-tól 400 voltig lehet állítani a fókuszpotival, benne ez a jel van kinagyítva. G2-t nem néztem szkóppal, ott van +425
(#) beretiisty66 hozzászólása Aug 9, 2026

Ismét Tisza tv

Üdv tisztelt Uraim!
Sokadszor térek vissza ezzel a nyomorult Tisza tv-vel, egy gyors összefoglaló az előző részekből:

Megkaptam és nyomott volt a kép, de úgy mondjuk kivehető volt mi volt rajta… Néztem a szelén sort, de előttem valaki azt már áthidalta egy modernebb diódával, szűrőkondikat cseréltem mert picit melegedtek nagyon, és még el volt barmolva a függő eltérítőtrafó, valaki innen megadta a Kádár féle könyvből a trafó adatait, megtekerték nekem, azóta megvan a kép teljes magasságban, de eltűnt a kontraszt. Vagy feltekerem agyig, és fehér, vagy letekerem és fekete, és nagyritkán sötét szobában kivehető valami a tejköd fehérségből. Erre mondta valaki itt hogy valszeg a képcső letérdelt, szereztem hát egy müter bmr 90-es képcső-vizslátor gépet, gondolva arra hogy megütöm nagyfesszel és pár évet csak kibír, hisz kb havonta ha egyszer használnám. Germán papírjaiból kihámoztam melyik drót rács meg katód, ráaggattam és ez aztmondja a képcsőre hogy jó az emisszió. FF képcsőnél ilyen 0.5 és 0.7 mA emissziót mond egészségesnek, nekem 0.65-öt mér. Szereztem másik ugyanilyen aw 43-80 képcsövet, mert arra számoltam hogy az döglött meg, de az is ilyen 0.6 és 0.65 között van. Ötleteket szeretnék kérni, hogy mit mérjek ki a ks csövön, hogy merre induljak el? Műveltem hozzá már egy leválasztótrafót, így tán meg se halok, az eltérítés és a nagyfesz gondolom rendben van, mert kép van, egész szépen futnak a sorok egymáshoz képest, de a kontraszt terén nemtudom mit méricskéljek…
Előre is köszönöm hogy negyedszer is segít aki tud.
Tisztelettel
Beréti István
(#) Udvari Zsombor válasza rectamas hozzászólására (») Jún 16, 2026
Nincsen jack aljzatom, meg nem is szeretnék "belegányolni" a készülékbe plusz bépítéssel. A cél az, hogy valahogyan a kép mellé hang is legyen, hogy használhatóbb legyen a készülék ‒ csak valahogyan legyen hang.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2026
(#) Udvari Zsombor válasza kadarist hozzászólására (») Jún 16, 2026
Közvetlenül a készülék antennájához csatlakoztam az RF jellel, zaj van, mint mikor nincs adás, de a kép mellé a hangot is be kellene valahogyan hangolni ‒ videomagnóval állítom elő az RF jelet.
(#) Udvari Zsombor válasza img hozzászólására (») Jún 15, 2026
@img - A linkelt posztban másik modellről van szó, de lehet, hogy itt van a válasz a Jack bemenetre vonatkozóan? Első kép a lehetséges válasz, második kép bővebb magyarázat, harmadik kép pedig erősen elgondolkodtat (bár szerintem amerikai felhasználó írhatta).
Viszont azt nem értem, hogy RF jelnél miért nem került elő a hang a képhez...

@uniman - Ezt délután tudom megnézni a készüléken. Amúgy mi a különbség a "sima" és az "A" típus között?
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2026
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Jún 15, 2026

Sony Watchman FD-30

A találkozós topikban kezdett témát hoztam át ide, hogy ne ott OFF-oljuk szét a topikot. Ebből a kérdésemből indult a dolog.
Szóval, van a (címben szereplő) készülék oldalán egy "VIDEO" jelölésű Jack bemenet, de ezen nem sikerült hangot is beadnom, csupán a hang hatására "hullámosodott" a kép. Próbáltam videomagnóval előállított RF jelet bejuttatni az antennán keresztül is, amit ugyan sikerült behangolni, de a hangsávot nem sikerült előteremteni itt sem. Néztem a neten a szervíz manuált ‒ felhasználói manuált nem találtam ‒, de nem sikerült meglelnem benne a bemeneti csatlakozót, hogy választ kaphassak a bekötésére, hogy egyáltalán mit fogad és mit nem.
Tehát a kérdés továbbra is az, hogy hogyan tudnék hangot is bejuttatni a kép mellé ebbe a készülékbe?
(#) Udvari Zsombor válasza sany hozzászólására (») Jún 14, 2026
Ha abba a Jack csatlakozóba csatlakozok, akkor átvált "bemenetre" és kompozit video jelet jelenít meg jelenleg is ‒ a csatlakozó felirata "VIDEO". Csupán hangot nem sikerült beadnom a kép mellé.
(#) Udvari Zsombor válasza szs hozzászólására (») Jún 14, 2026
Pontosabban egy Jack aljzat van az oldalán, de hangot nem sikerült beadnom neki, ha megkíséreltem, akkor csak hullámosabb lett a kép, mikor megszólalt valami a hangsávban, RF jellel pedig csak zaj volt a kép mellé, hang nem.
(#) uniman válasza szs hozzászólására (») Máj 18, 2026
Már tisztul a kép...de mi az a "mezei" ? Nem Mindig TV-s? (mert ahhoz antenna kell). Lehetne szatellit, de az F-csatis lenne, nem koax. Koaxon antennajel még a kábel TV hálózatbó jöhet. De annak a koaxnak is 2 vége van, egyik a boxnál - a másik meg egy elosztónál. A másik végét is megrághatta az egér... Ha rendbe lesz rakva a box-koax és mégse lesz jel, azt is érdemes megnézni...
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2026
(#) slylecz13 válasza img hozzászólására (») Máj 4, 2026
Szia!

Igazad volt, némi változás azért tapasztalható, bár nem tudom, hogy ez pozitívan billenti-e el az előző megállapításod.
(Amikor egyedül csatlakoztattam le a kábeleket, akkor nem álltam a tv elé, hogy mennyire változott meg a kép, most visszont befogtam az asszonypajtást is )

Kösznööm
(#) sany válasza tufatofu hozzászólására (») Ápr 10, 2026
Megnézem másik táppal majd...
képminta generátorral is megnézem az új táppal. Hátha...

Viszont most este rákötöttem egy másik TV játékot. UHF sávban csak nagyon zavarosan ,de VHL sávban azonnal megtalálta a jelet viszonylag tisztán. Sajnos a TV játékok sem mai darabok, ott is lehetnek hibák, de az is igaz eddig semmi gond nem volt. Habár a képminta generátor jele nem se jön be.
Most más a kép. Nézzétek csak a kép jobb és bal oldalát, cikk-cakkos egy kicsit, remélem látható.

Itt azért vannak táp hibára utaló jelek is, a fekete képernyőnél látszik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2026
(#) sany válasza uniman hozzászólására (») Ápr 9, 2026
Na igen ez az. Sajnos a videó bemenete nem a legjobb. Itt már írtam róla. Sajnos nem volt tökéletes, de a tunerje ment êsva képe is jó volt. Majd tesztelem még...

Saját kép? Ha nem akkor esetleg kapcsolási rajz nincs az oldalon, ahol találtad?
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2026
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Ápr 8, 2026
Most este megnéztem, illetve leteszteltem képminta generátorral (TR-0631/T045 típusú, HTI által gyártott). A képet megtalálja,de nagyon gyengén láthatóan. Igaz a sarkát nem vágja le az ábráknak, de színátmenet (pl. fekete-fehér határán) nagyon torz, nem csak a felső harmadban. Színes képet nem jelenít meg. Ha állítok az RF szinten, ha csökkentem elmegy a kép, ha növelem, akkor nem történik semmi. Persze egy viszonylagos, mert nem tudom mi lenne a jó jelszint.
Nagyon nehezen találja meg az aktuális csatornákat, minden sávban.
Lehetne ötletek mit csináljak? Mit nézzek meg és hogyan?
Érdekes, hogy nagyon nehezen TV játékot megtalálja, de pl. ha másokkal nézem azt már nem.
(#) kadarist válasza sany hozzászólására (») Ápr 7, 2026
Szia! Túl nagy RF jelszint miatt torzul a szinkronjel és ezért lesz bizonytalan a kép. AGC potméteren nem tekertél, kábelt nem cseréltél?
(#) szs válasza sany hozzászólására (») Ápr 6, 2026
Hangfalak vannak a közelében?
El kellett vennem őket, áramtalanítani a TV-t, majd par perc utan bekapcsolni.

De hasonló történt "magától" is a képcsöves monitorommal. Ott először csíkozódott felül a kép, kicsit torzult. De arról én lemondtam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2026
(#) sany hozzászólása Ápr 6, 2026

Kis TV kép hiba

Adott a kis TV-m, amiről koràbban már kérdeztem itt a topikban.
Sajnos valami nem stimmel vele, illetve a képpel. Az RF tuner antanna bemenetét szoktam hasznàlni. A napokban sajnos észrevettem, hogy valami nem stimmel a képpel. Hiába tekerem az tuning potmétert, nem sikerül jobb képet beállítanom. A kép hibája, hogy kèpernyő felső kb. 1/3 harmadán a kép elég torz. Balra-jobbra hullámzik.
Írhatnàm, hogy kondicsere kell, de most szerintem nem, különben is már az összeset kicseréltem a TV-be. Eddig nem volt vele gond, szép volt a képe. A tuning potmétert cseréltem már, újat raktam be. A jelforrás egy TV-játék RF jele, de az jó szokott lenni, másik TV nincs is gond.
Esetleg lenne ötletetek mit nézzek meg? Mit keresnétek elsősorban?
Köszönöm!
Következő: »»   1 / 149
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem