Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1291 / 1291
(#) beretiisty66 válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 18, 2026 /

Impedanciamérőm nincs, de ellenállásra 60-80 ohmra jönnek ki.
(#) beretiisty66 válasza sany hozzászólására (») Aug 18, 2026 / 1

Potik működnek, reagál rájuk a fesz, a trimmerek nincsenek széttörve, és nem tűnnek recsegősnek szkópon.
(#) beretiisty66 válasza user1914 hozzászólására (») Aug 18, 2026 /

Találtam itthon pár elfekvő csövet. A hangvégfokot és a képváltó generátor PCL82-ket kicseréltem és a hang egész jó lett. Van benne egy minimális sistergés, de csak akkor hallható ha épp áll a film amit adok neki. Találtam egy használt PCL84-et is az AGC cső helyére, de ugyanaz. Picit állitgattam a sor és a képfreki durva potijait, most már egész stabil a kép, de kontraszt még mindig nincs normálisan. A sorfreki finom potija egy picit ugrálós, néhány pont van ahol elviselhetően stabil, rendelek egyet, és kicserélem majd a képfrekiét is, gondolom tekergették őket rendesen 60 év alatt. A képnagysággal is valami gáz van, mert a kép jó 4 centivel a képcső felső látható része alatt kezdődik. Ha fut a kép lefele akkor oda is rajzol, így gondolom nem az eltérítők szertak be. Ráküldtem most a Sink the Bismarck című filmet, amúgy is fekete fehér, megkínzom most egy kicsit hátha történik valami.
(#) Lacika válasza beretiisty66 hozzászólására (») Aug 18, 2026 /

Az a film szélesvásznú, alul felül fekete sáv lesz... Rendes 4:3 formátumú videojellel kellene kipróbálni...
(#) beretiisty66 válasza Lacika hozzászólására (») Aug 18, 2026 /

Számoltam rá hogy fent lent lesz egy üres rész de itt nagyon le van csúszva minden. Megtámadom majd egy 4:3 képpel is, de most ha felhúzom a teljes képet a képnagysággal akkor ezek az arányok. Odafent valamiért nem rajzol, viszont fehér.

IMG_3591.jpeg

(#) kadarist válasza beretiisty66 hozzászólására (») Aug 18, 2026 /

A képcső nyakán a mágnesekkel lehet a képgeometrián állítani.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2026
(#) Lacika válasza beretiisty66 hozzászólására (») Aug 18, 2026 /

Széthangoltad a linearitást. A képernyő felétől lefelé vastagnak látszanak a sorok, vagyis az alja szét van húzva.
Az oldalon lévő szürke sáv pedig azért van, mert nincs rendesen beállítva a szinkronfázisa.
A képernyő nyakán lévő mágnesekhez egyelőre ne nyúlj, a kép egyenes, ez úgy néz ki, rendben van.
(#) beretiisty66 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 18, 2026 /

Ez a diag kép most épp balra csúszott el, de amúgyszokott jobbra is beesni. Plusz a sorszinkron potijával tudom nyektetni hogy jobbra vagy balra legyen, bár ha jobbra rakom szétcsúszik kicsit a kép… Teszek fel pár képet. Van néha hogy rájön hogy mit kéne csináljon és széthúzza a képet teljesen ahogy kéne neki, aztán megint beesik az egyik oldalra. De a vertikális elnyúlás az sose változik, mindig ilyen lecsúszott. A nyakon lévő négy mágnest mocorgattam, de érzékelhető változást nem csináltak. Lövésem nincs miből vannak, mert barna mind, előbb nézném kiszáradt bőrnek mint valami porferritnek vagy mágnesnek.. Mondjuk most ez ilyen szépséghiba, engem az idegesít hogy a kép nem fekete fehér, inkább szürke és picit szürkébb. Lehet utána linearitást is egyszerűbben tudnék állitani. De lehet összefügg, nemtudom, ezért mondok el minden nüanszot, hátha valakinek jelent is valamit
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2026
(#) beretiisty66 válasza Lacika hozzászólására (») Aug 18, 2026 /

Énis ettől tartok, de nem tudom mivel. A sor és kép trimmerpotikat csesztettem mert a stabil képhez mindkét finomhangoló poti egészen a végén állt. Ha fekete képet adok neki inkább a felső 1/4 tűnik sűrűnek, alatta egy pici átmenet, aztán egész allul megint besűrűsödik a képfreki/pászta/szakzsargon amit nem ismerek.
(#) user1914 válasza beretiisty66 hozzászólására (») Sze, 8:29 / 1

Ha leválasztóval dolgozol, márpedig biztos mert írtad, hogy sikerült megcsókoltatni magadat.
Támadd meg a szkóp földdel a C28 - R21 pontot. A meleg érrel a D1 - L1 pontot, és lássuk már DC állásban mit látunk a képernyőn.
A szkópnak a hálózati betáp dugójában a föld szigetelt legyen, magyarul földfüggetlen, csak fázis és 0 legyen a szkópnak.
Én egy "T" elosztót használok ilyen célra amiben nincs védőföld.
Ha az előző kép megvan, akkor a meleg érrel lépj át a dióda KF tekercs felőli végére, ahol a dióda vonalas része van.
Ezt a képet is csatolt már ide.
(#) tufatofu válasza beretiisty66 hozzászólására (») Sze, 10:46 / 1

A monoszkóp egész vállalható. A fényerőt lejjebb lehet venni? Ha nem, akkor lehet a segédrács is sok a csőnek(G2).
(#) beretiisty66 válasza user1914 hozzászólására (») Sze, 13:56 /

Nemtudom hogy mekkora részletességben kell kirakjam szkópra, ez itt ha jól okoskodom egy képsor.
(#) beretiisty66 válasza tufatofu hozzászólására (») Sze, 13:57 /

Lehet lejjebb venni, de hirtelen átfordul teljesen feketébe. Ez itt a legnagyobb kontraszt amit a fény és kontraszt potikkal ki tudok imádkozni belőle, és ez is elég gyér.
(#) user1914 válasza beretiisty66 hozzászólására (») Sze, 14:31 /

Nekem kevésnek tűnik a demodulátor után a kb 500 mV-nyi jel.
Mit mutat a cső rácsára menő jelalak táblázat nálad?
Ha esetleg mégis kevés lenne, akkor már a KF-en levő jel is kevés, és ezért nem lesz elegendő jel a képcső számára.
A korábbi feltevésed a diódával kapcsolatban látható, hogy rendesen létrehozza a DC egyenirányítást a KF jelből.
(#) beretiisty66 válasza user1914 hozzászólására (») Sze, 15:28 /

A kádár könyvben nincs oda vonatkozó oszcillogram, se feszültség. De az előtte levő kf fokozat EF csöveire sincs sok adat. Az anód és a G2 feszültségeit írja, amik 161 kéne legyen minkét cső anódján is és G2-n is, azok nekem 184v az Ifokozaton, és 179V a II fokozaton. Ezen bellül jelszintet nem tud ez a könyv. Tehát akkor a 500mV amit a dióda átereszt a 1.5 voltból, plusz a saját fesz esése korrekt, de vagy gyenge a jel amit kap, vagy elájult a video fokozat első csöve?
(#) user1914 válasza beretiisty66 hozzászólására (») Csü, 9:01 / 1

Amit én beszurtam rajz részletet, ha jól nézem 1.8V lehet ott a lépcső fesz.
A hozzászólás módosítva: Csü, 9:01
(#) beretiisty66 válasza user1914 hozzászólására (») Hé, 19:46 /

Rendeltem pár csövet hozzá, egyet kettőt kicserélek hátha, közben próbálok diódát is szerezni. Jeletkezem amint történik valami. Addig is köszönöm mindenkinek a türelmet és a sok segítséget is!
A hozzászólás módosítva: Hé, 19:46
(#) user1914 válasza beretiisty66 hozzászólására (») Hé, 20:15 /

Mit akarsz a diódával mikor azt kimérted, hogy jó.
(#) beretiisty66 válasza user1914 hozzászólására (») Hé, 21:11 /

Gondoltam összehasonlításképp kipróbálni másikkal, ha ott a kimenő jel 1.8 kéne legyen, megnézném mit művel egy másikkal. Lehet utána húzza le valami, de nem látom hogy a 1.5 V bemenet egyenirányítás után hogy lenne 1.8. Plusz több csövet is rendeltem, mert vannak rádióim is, nemárt ha van, és gondoltam bevásárolok az ilyen egzotikus dolgokból ameddig még léteznek.
(#) Gafly válasza beretiisty66 hozzászólására (») 8:16 / 1

Alapvetően jó gondolat, mert "közönséges" elektroncsövet már nemigen gyártanak, jórészt csak az van, ami fiókból/valahonnan még előkerül...
Következő: »»   1291 / 1291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem