Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   103 / 179
(#) Gyuresz hozzászólása Jún 24, 2010
Amatőr vagyok a microkontrollerek terén, csak analóg automatizálást tanultam, ezért szeretném a prasic ot megtanulni használni.
Segítségét kérném valakinek akit privibenn is zavarhatok, ha netalán nem, stimmel valami.
(#) trfrici válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 23, 2010
Köszönöm!
Elnézést ha off-oltam, de úgy gondoltam ez a téma kapcsolódhat a parsichoz is.
(#) dcsabi válasza trfrici hozzászólására (») Jún 23, 2010
ha visszaolvasol pár oldalt, már többen szeretnének hasonlót...(válaszoltam is, nem ismétlem, nem egy mondat)
Ha lesz ídőm a következő néhány hétben, írok egy ASM rutint ami kiolvassa, és INC modullal be lehet illeszteni a Parsic-ba, onnét tetszőlegesen lehet használni könnyedén bármire a kiolvasott értékeket...
(#) aderka válasza Gyuresz hozzászólására (») Jún 23, 2010
Ez a topic és ez a társaság azért van, hogy kérdéseket tegyünk fel a Prasic szoftver használatával kapcsolatban..

Dávid
(#) Panhard válasza trfrici hozzászólására (») Jún 23, 2010
Jelenleg én is ezzel küzdök, DS1821-et akarok lcd-n kiíratni. LM75 már megy, (dcsabi jóvoltából) de az is csak 0,5-ös felbontással. Motorra akarok hőmérőt építeni.
(#) trfrici hozzászólása Jún 23, 2010
T.Fórumozok!
A Ds1821 digitális hőmérő szenzorral / hőmérő üzemmódban/szeretnék vezérlési és kijelzési feladatokat elvégeztetni pl,a PIC16F877 kontrollerrel segítségével.
Pontosabban azt szeretném, ha néhány parsicban megrajzolt példán keresztül láthatnám és megismerhetném a csatlakoztatás illetve vezérlés lehetőségeit.

Segítségeteket előre is köszönöm!

ui:Csatoltan küldök egy kapcsolási rajzot.

ds1821.gif

(#) Gyuresz válasza aderka hozzászólására (») Jún 23, 2010
Hálás köszönet Ha valami nem megy , majd zavarhatlak hülye kérdésekkel ???
(#) aderka válasza Gyuresz hozzászólására (») Jún 23, 2010
Szia! Az oldalamról letöltheted: Bővebben: Link

Dávid
(#) Gyuresz hozzászólása Jún 23, 2010
Sziasztok
Kedvet kaptam ,meg hát a kényszer , hogy picket tanuljak programozni, ez jo.
Valaki el kellene mondja nekem honnan lehet beszerezni a Prasic ot , meg nehány kiegészítőt aminek hasznát veszem .
(#) dcsabi válasza Panhard hozzászólására (») Jún 22, 2010
nincs most előttem a teljes progi, de belepillantottam a Chip adatlapjába...
Szerintem ez a Parsic-on keresztül korrigálható
Pl: a kiolvasott értéket a Parsic valamelyik matamatikai műveletével (vagy műveleteivel) módosítjuk.
osztás, szorzás, összeadás, kivonások kombinácíói...esetleg más modulok Mx...stb
a negativ érték kiértékelésének lehetőségével...
(#) Panhard válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 22, 2010
Hello, megépítettem az általad programozott LM75-ös hőmérőt, működik rendesen. Az a baj, hogy 0.5-ös felbontással mér. Képes az LM75 tizedes felbontással mérni?
(#) dcsabi válasza m0n hozzászólására (») Jún 20, 2010
Az a topic elején pár hosszabb hozzászólásomban, több mindent részletesen elmagyaráztam...
Továbbá, amiket feltettem programokat, azok kipróbált
müködő dolgok.
Ennél nem kell egyszerűbb, rajzolsz, F10-lefordít (hex),
beéget, müködik...elégedett...továbblép bonyolultabb dolgok felé.
(#) m0n hozzászólása Jún 19, 2010
:off
Valakinek nincs felesleges meghívója a torrent tanyára ?

:on
(#) baloghzoli1 válasza m0n hozzászólására (») Jún 18, 2010
Azért ha itt olvasgatsz elég jól meg lehet tanulni ezt vagy a Flowcode-t amelyik szimpatikusabb
(#) m0n válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Jún 18, 2010
ettől tartottam XD
de azért köszi
(#) baloghzoli1 válasza m0n hozzászólására (») Jún 18, 2010
Szia
Itt a leirás 77 oldalas sok példa van +progi súgója(mást nem nagyon fogsz találni)
(#) m0n hozzászólása Jún 18, 2010
Üdv urak!
Van valakinek parsichez leírás példákkal?
Szíjjel túrtam a netet, de seho'se találtam
(#) proli007 válasza Panhard hozzászólására (») Jún 18, 2010
Hello!
Jogos, mert hátha közben állítgatja valaki az analóg jelet.. De a kapu is felesleges.
üdv! proli007

NONAME(3).PIC

(#) Panhard válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 18, 2010
IF1 inkább ilyen legyen: A<=B>
(#) kaqkk válasza sniperx hozzászólására (») Jún 18, 2010
Valami ilyesmit tudnék elképzelni a feladatra
(csak összedobtam a pic típusát nem is néztem ,majd kiválasztod a fejlesztés megkezdése előtt !)

NONAME.PIC

(#) sniperx hozzászólása Jún 18, 2010
Csináltatok már olyat, hogy egy időzítőt kívülről lehessen állítani potival analóg bemenetet használva?
Erre mi a normális megoldás?
(#) dcsabi válasza jdani hozzászólására (») Jún 12, 2010
Azok a hosszú táblázatok falják...
Törölj ki egyet próbára, egyből kapsz 5-6%-t...
Meg kellene máshogy oldani, ezt a részét...vagy szerezz be egy PCF8583-t, van itt rá kiolvasó segédprogi INC formátumban a Parsic számára itt a topic elején több formában, (valójában ASM).
Ha sikerül összehoznod HW-en, segítek kiolvasni, az nagy eredmény, -meglátod...Abban bent van a naptár és az idő matematikája, csak ki kell olvasni, és pontosan fog járni...
A 2ms ütemadó az nagyon lefogja majd a PIC-et, ebben az alkalmazásban nincs szükség szerintem 10-20ms-nál kisebb ütemre, ha mindenképpen elkerülhetetlen, használj nagyobb quartzot, akár 20Mhz-t az A-végű PIC-ek tudják.
Lehetőleg egy ütemadót használj, és számlálóval (kapukkal,rs-modul, one-shot...kombinálva) osszad le nagyobbra van erre is példa...akár a késleltetéseket is így.
(#) jdani válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 12, 2010
Nem is tudtam, hogy a táblázatok ennyire falják a memóriáját. A napoknál van vagy 8 is. Hogy spóroljunk, elég ha csak 2011 végéig tudja a napokat számolni. Majd ha ott jár a ketyere, akkor a 3 megmaradt táblázatot cserélem az aktuális napokra, így máris ,,csak,, 77%
(#) baloghzoli1 válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 11, 2010
Nem kell mindig leirni elég ha linkeledBővebben: Link(vagy majd linkelem helyetted)
(#) poros válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 11, 2010
Reménykedjük,hogy ennyi volt és nem offolja szét ismét ezt a topicot. :violent:
(#) kaqkk válasza aderka hozzászólására (») Jún 10, 2010
(#) aderka hozzászólása Jún 10, 2010
Minden hónapos téma . Hihetetlen, miért nem lehet ezt elfogadni, nem értem...
(#) dcsabi válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 10, 2010
biztos mindenki büszke a már megszerzett tudására, főleg ha kemény munkával szerezte, ez természetes...
Ebben a topicban valóban csak a Parsic által elérhető dolgokról van szó...
Bizonyos esetekben ezért ez is több a semminél...
Magam példájából kiindulva, rengeteg vezérlést oldottam meg ezzel a programmal...ha összeszámolom 50 db biztos van...
Nagy részüket már rég el is felejtettem, mert a mikrovezérlő programja nevetségesen jelentéktelen része volt emiatt az adott projektnek.
Több esetben a helyszinen rögtönöztem a programot, és elsőre elindult (nem led villogtatásről volt szó)
Ezt szöveges fejlsztővel nem hinném hogy az átlag "hobbista" megoldotta volna.
Használtam én is az általad említett RTC-t ehhez irtam egy Asm rutint, amit beillesztettem a modulok közé, és a program többi része fél óra alatt elkészült...
Nagyon sok visszajelzést kaptam privátban is, hogy ha ez a segédprogram nem lett volna talán máig sem vettek volna a kezükbe mikrokontrollert... (a kezdeti nehézségek leküzdésében, a kezdeti siker nagyon sokat lendít a dolgon, ennél ez megkérdőjelezhetetlen...)
A HW készlet ez valaha a régebbi tipusokra készült, és a F sorozatra utólag lett átírva.
A Motorola vagy Atmel kedvelők, még soha nem panaszkodtak, hogy egy adott szériában csak néhány tipus a kinálat.
4-5 projektet csináltam, ahol 2- vagy 3 PIC-re volt szükség együtt (20Mhz-n), megnyugtathatok bárkit ezek évek óta müködnek 16-24 órában, nem tudok esetleges lefagásról sem...
Egyszer az egyik projektemben kisegítettek "ASM"el, de úgy se fért bele 16F877-be, 18F-t kellet használni az illetőnek, ez az össztett feladat 2-3 hetet vett igénybe az illetőnek, utána szinte a 90%-ban azonos feladatot két 876A-val oldottam meg, egy hétvégén kész volt a progi, máig is hibátlanul üzemel...Az általad említett korlátok valóban léteznek, csak kérdés kinek korlátok... Ez hobbielektronika...
(#) vilmosd válasza jdani hozzászólására (») Jún 10, 2010
Ha ajanlhatom (tudom ebben a topikban nem illik) terj at valami mas (hasznalhato) programnyelvre. Ebben a formaban tehetsz egymas melle 4-5 PIC-et es a kivant program meg nem fog mukodni meg egy 1/4 reszig sem. Ezekkel a soros kommunikaciokkal es egyeb varazslasokkal csak a HW lesz (es a SW) bonyolultabb. ASM ben egy RTC+ LCD+gombok kb 380 PRword. Te mar teleirtad a 877-et es meg sehol sem vagy. Nezd meg pl az AN582-t a MC oldalan. A HW 1 PIC, 1 LCD, 2 kvarc, 3 gomb es 1-2 apro alkatrresz. Ora, perc, masodperc kijelzes, allitas, pontositas egy rovid ASM programban. Belefer akar egy 628-ba is. Ra kellene jonni, hogy ez a P..sic jo lehet egyszeru kis programocskakra, de nem alkalmas komolyabb programok irasara. Elnezem a kinlodast pl egy egyszeru szamlalo, homero, kijelzo, idozito +LCD kezelesere. Ezeket ASM-ben sem nehez megirni. Csak tanulni kellene egy kicsit. Vegul meg az sem nagyon fontos, mert a neten millio pelda van asm-re minden felhasznalasra. Visszaterve a Te projektedre. Csinaltam hasonlot. RTC(valos RS5C372A), LCD, ora, perc, masodperc, nap, datum(ev, ho, nap, ev, szokoev) kijelzessel, napi 5 programmal (ora, perc, ON/OFF, 0-10V %-ban), menu a programozashoz, aramszunet eseten minden mentes, egyeb csili-vili, es belefert egy 873-ba. (C-ben ami szinten eszi a memoriat) En ajanlom melegen az ASM megismereset. Nagyon sok feladatot irtak meg ASM-ben es senki sem halt bele. Nagyon leegyszerusodik a feladat ha vannak alap szubrutinjaid. Azokat viszont konnyu megtalalni. A net eroforrasai szinte vegtelenek. Csak tudni kell oket hasznalni. Nem bonyolultabb osszeallitani egy ASM progit ezekbol mint a barkacs alapokon nyugvo P..sic programban. Itt viszont a problema: meg kell ismerni az alapokat. Melle meg vannak olyan elonyok, hogy MINDEN PIC-et tudsz programozni, nem csak azt a hatot amit ez a "program" ismer. Ajanlom melegen atterni valami alap (kesobb felsobb szintu) program nyelvre. Nagyon megkonnyiti az eleted. Fogadd ezt a tanacsot egy oreg faszitol aki mar vegig jarta ezt az utat.
Udv Vili
(#) dcsabi válasza jdani hozzászólására (») Jún 9, 2010
Válaszd ketté a feladatot...
Lehetőleg úgy, hogy a két feladat minél kevesebb ponton kapcsolódjo egymáshoz, tehát egymást minél jobban tudják nélkülözni annál jobb...
A feladat egyik része az egyik PIC-be a másik része a második PIc-be lesz...
Az lenne a legjobb ha a feladat megfogalmazható lenne úgy, hogy az adatok áramlása egyirányú lenne...így egyszerűbb...
Pl a kijelzésre szánt dolgokat és a "táblázatokat" az egyikbe írnád bele a gyakorlatasabb és kzelőfelület részét meg a másikba (ez lenne a főnök...(a mester))
A mester időnként átküldi a szükséges adatokat, hogy kijelzésre kerüljön aminek kell...stb...
ez néhány Byte-ban értelmethető a mester felől, illetve a másik PIC (szolga) ezeket véve tudja mit kell csinálni ezen byte-ok megkapása után...
Ezt ahhoz tudom hasonlítani, mintha a Parsic-ban két oldalon rajzolod a programodat.
Mindkét PIC-re kell külön programot írni, kell külön Quartz, a tápfesz az közös...
Az uart kommunikációt kell használni...
Kezdésnek, egyik pic-be írj egy kis progit egy két számláló stb Uart modullal küld el a másic PIC-re ahol egy uart vevő modul veszi és egy kijelzőre kiírja ami ebben a PIC-ben "történik"...
Ehhez össze kell a mester PIC TX lábát kötni a szolga PIC RX lábával...
Az adási gyakoriság lehet 100-200ms a mester részéről... a szolga folyamatosan vesz. erre van példa itt a topic-on bőven...
Ha ez megy, akkor már bonyolíthatod a Te elképzeléseiddel...
A gyakorlatban a két PIc közti kommunikáció is foglal le memóriát, de ez 10-15% körül megállhat...
Következő: »»   103 / 179
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem