Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Imádom az SMD-t
Úgy vagyok vele, hogy most a pontos idő nemizgat, azt később is meg tudom csinálni, de a program még nincs kész, és már ,,nem fér,, . Azért érdekel, hogy tudnám egy másik PIC-t is használni, és készíteni tovább a progit..
az egyik IC amit említettem az 8 lábu normál lábkiosztással, ezzel könnyű megbirkózni...
A másik az nagyon miniatűr, a normál smd lábkiosztásnak a fele a lábak távolsága, ez elég macerás beforrasztani, a használata valójában ugyan az... Két lábbal kell csatlakoztatni a PIC-hez, egy 3v-os gombelemről és a rendes 5V tápról kell megoldani az áramellátását, dióda közbeiktatásával, ha elmegy az áram egyből elemről megy tovább. (csak az óra háttérben, ha visszajön a normál táp, a pontos idő újra beolvasásra kerül a PIC által és kijelzőn látható) Ez egy nagyobb lélegzetvételű dolog, célszerű egy kijelzőt és ezt az IC-t kapcsolni az PIC-hez és eljátszani vele, ha ki tudod olvasni, akkor majd használni is tudod ezeket az adatokat (byte-okat) és állítani is tudod... Ha ez megy akkor kibővítheted a többi elképzeléseddel. A másik PIC-el való kommunikáció egy két oldallal ezelőtt volt téma... Az egész dolgot egyéként a topic elején a hozzászólásaimból kibogozhatod, főleg az első 40 oldalig...
hát a sok kijelzést, hogy lehetne egyszerűsíteni?
Egyébként nagy átalakítást kell végezni, ahhoz hogy pontosan járjon? Mert most az nem fontos, tesztelésre elég a ,,pontatlan,, is. (lényegében senki sohasem fogja használni a ketyerét) Én is azon gondolkodtam, hogy kettőt használni, csak nem tudtam, hogy lehetséges-e. Azt amit említettél, hogyan kell használni?.. vagy mi az lényegében?
Hello!
Ha csak kapcsolt terhelés alatt van működési zavar, akkor elég egyértelműen a tranziens hálózati áramok befolyásolják a PIC működését. A következők valamelyikét, vagy esetleg többet is próbálj megvalósítani.. - Tegyél zavarszűrő RC tagot, a relé érintkezőire. (pld. 100nF 250Vac és soros 100ohm. De Y2 típus legyen, de legjobb, külön erre a célra gyártott összetett kondi.) - Földeld, vagy ha már földelve van, akkor föld-függetlenítsed, a PIC tápfeszültségét. - Válaszd külön nyomvonalra, a hálózati vezetékeket, a gyengeáramú résztől. - Használj a gyengeáramú rész körbefogására fém védőárnyékolást. Ezt kösd az erősáramú földelésre. - Árnyékold a hálózati vezetékeket. - Használj hálózati zavarszűrő blokkot. (Mind a PC tápban. Rossz példa , de példa) üdv! proli007
Csak éppen belenéztem...
Ez a sok kijelzéskép az tényleg memóriazabáló... A másik, hogy az órád nem fog pontosan járni...(ha ennyit dolgozol vele, nem lenne kár érte, ha pontosan járna) Egy ötlet, használj háttér óra chip-et Pl: pcf8583, ehhez van INC formátumu kiolvasó rutin ebben a topicban több változatban, vagy a Ricoh RS5C372A (ehhez is van INC (asm) részlet. Elnye, áramszünet esetén is megmarad az idő, esetleg naptár is... Ha tul nagy a teher a PIC-en akkor használj kettőt, és Uarton kommunikáltasd őket. Az egyik Pl csak a kijelzésre szánt dolgokat tartalmazza és ezt egy bizonyos byte-ok fogadása után "aktiválódik" ...stb.100-200ms onként elég küldözgetni. Két 877 simán kommunikáltatható egymással ezt a Parsiccal nagyon könnyű megoldani, de ha nem kell minden láb, elég a 876 is, az jóval kisebb helyen elfér...
Üdv!
Hát nemtudom mennyire passzol ide a kérdésem.. Építettem egy programozható elosztót. 4 konektort tudunk percre pontosan egymástól függetlenül beállítani, mikor kapcsoljon be- illetve ki. A programot Parsic-ban írtam meg, és 877A-típusú PIC-et használok. Tökeletesen megy a program míg nem kapcsol egy fogyasztót.. Kapcsolás pillanatában meghülyül az LCD és minden féle marhaságot kiír, olyat amit nem kéne, vagy másik sorba más helyre kéne.. Ugrik az idő, iyeneket csinál.. Első sorban a relére gyanakszom, kapcsolás pillanatában valami visszarúgás történhet ami megzavarja a futó programot.. A relével párhuzamosan kötöttem védődiódát, és a relét egy tranzisztor kapcsolja. A relével csak a fázist szakítom meg. Mi lehet a gond? Programhiba, vagy relé? üdv: Dávid
Hello!
"Tudod egy feladatot az "eszközök" ismeretében nem árt többször újrafogalmazni." És mint tudjuk, egy programot nem lehet befejezni, csak abbahagyni.. üdv! proli007
Szerintem gondold át a program strukturáját újra, sok felesleges átfedés lehet a programban...
Tettem fel a topic elején két nagyobb programot is azok kb 95-98%-ra töltötték meg a PIC16f877A-t. De azok nagyon sok mindent csináltak, és legalább 7-8 oldalon rajzoltam. A Parsic-ban a mikrokontroller beállításaiban az optimalizálást be kell jelölni, ez kb 30-40 % programhelyet szabadít fel. Ha ennek ellenére, mégsem fér el a program tedd ide fel, és megnézem (megnézzük) mit lehet másképpen csinálni... Tudod egy feladatot az "eszközök" ismeretében nem árt többször újrafogalmazni.
Alul a két % számlálóból a második lassan megtelik. 16F877A. Milyen PIC-t válasszak, amibe még férne?
Szerintem nincs...
Tavaly vettem a fáradságot és írtam egy hasonlót az LM75-re (LM76)... Ez I2C buszos. Amit Te keresel az 1-Wire protokoll szerint kommunikál. Egyébként hasonló a két protokoll, el kell vele játszani... keress egy ilyen rutint és hasonlítsd össze, a Parsic-os környezettel... próbálgatni kell és összejön... Ha sokat sz..sz vele akkor profi leszel belőle.
Hali. nincs valakinek egy hőmérő progi a parsicban egy DS18B20-as szenzorhoz?
Szia persze en igy csinaltam, de szerintem mashogy is megoldhato a vetelt folyamatosra allitottam. Multkor ott rontottam el, hogy biteket probaltam kuldeni de nem ment igy viszont siman mukodik kb 6 meter hosszu vezeteken kommunikalnak rs232 illesztovel.
udv
Szia Csabi!
Megvan a dolog rajottem elobb megcsinaltam egy masik programmal mukodott rendesen utanna a Parsic-kal es szuperul megy egyebkent kapcsolokat es egy analog jelet vittem at es harom szenzor jelet vissza tehat a vege egy 16F877 es egy 16F690 lett. Az utolso hozzaszolasod nagyon sokat segitett viszont rs232-t hasznalnom kellett ilyen tavolsagban. Megegyszer kosz mindent udv
A tesztprogram 0-99-ig számol és ott átfordul.
Már az is felmerült, hogy esetleg amikor az ezres helyiértékről átlép az egyesre a kijelzés, akkor egy pillanatra még megjelenik az ezresen mutatott érték is, de csak minimális időre, majd rákerül a valós érték is. No, közben kicseréltem a szegmens meghajtó részt az általad feltettre teljesen és úgy néz ki, hogy győzelem van! Szellemkép eltűnt! Ezek szerint az volt a megoldás, hogy nem közvetlenül gyújtja egymás után a digiteket, hanem beiktat egy sötét ciklust minden váltáshoz. Csak megszületett...
Bekerültek a 470R-ok, így határozottan jobb lett!
Ami furcsa: jelenleg a programban használt négy digitből kettő van bekötve: RA.0 és RA.3, amiből a második mutatja az egyes helyiértéket. Ez utóbbival van baj, mert a G szegmens kivételével szellemképes. Olyan, mintha egy 0 folyamatosan kint lenne, de nagyon halványan. A tizes helyiértéknél nincs ilyesmi, az tökéletes. Átnéztem a nyákot, semmi bibit nem találtam. Már kipróbáltam azt is, hogy a RA.3 helyett áttettem a RA.2-re a programban, valamint át is forrasztottam a picnél a vezetéket, hátha a kimenettel történt valami, de ugyan az a hibajelenség így is. Cseréltem a 7 szegmenses kijelzőt is, de a másikkal is ezt csinálja. Mit lehetne még megpróbálni? Bosszant a dolog, mert a tizes helyiérték tökéletes már.
Most dobok fel minden szegmensre egy 470R-ot, aztán kiderül.
A kijelző közös anódos. A feltett progiban, amire hivatkozol is a szegmensek vannak negálva, a közös lábak a digiteken viszont nincsenek. Ez így elvileg jónak tűnik.
Én egyszerűen a picre kötöttem a kijelzőt , a 7 szegmensre ellenállást 330R-150R
Attól függően hogy közös anódos vagy közös katódos változik a kimenetek negálása .Vagy a szegmenseket - vagy a digiteket negálod (invertálod)
Igen, ezt ismerem!
Igazából nem a programrészére gondoltam, hanem elektromosan hogyan van kötve. Kell-e tranyó, vagy elég soros ellenállás a szegmensekhez pl. A közös láb is beköthető-e direktben a pic-ről hajtva, vagy oda kell-e tranzisztor? Mindegyikre láttam példát a neten pic és 7 szegmenses kapcsolatánál.
A 128 oldalon eredm2 néven tettem fel egy meghajtást
ha jól emlékszem 4 digites én 470r -ellenállásokkal 5v ról járattam és szépen működött villogásmentesen ment
Próbálkoztam a TR1 időalap növelésével, és így már látszik, hogy azért valami történik.
100ms-ra állítva nagyon halványan látszik, hogy írja a karaktereket, csak ugye eléggé villogva, meg a fényereje is majdnem nulla. A másik progival normális fénye volt. (ott ugye nem volt frissítgetés) A tápból csak 20mA-t vesz fel, tehát nem gondolom, hogy a kimenetek vannak túlterhelve. (direktben hajtja a szegmenseket, de asztali táppal kipróbálva max 5mA körül tud felvenni egy szegmens folyamatos üzemben)
Csak nem akar összejönni ez a 7 szegmenses dolog, csak nem értem, miért?
Az elektronikát a 7test.pic progival teszteltem digitenként, úgy szépen le is futottak a számok 0-9-ig. Gyakorlatilag csak az engedélyező láb címét írtam át, amikor a következő digitet teszteltem, tehát a címzések rendben vannak. Utána az innen leszedett 7 szegmenses meghajtással próbáltam kombinálni, csak az engedélyező lábak címét írtam át a letöltött progirészben. (csak RA.0 és RA.3 van használva áramkörileg) A davetest.pic progi elvileg csak elszámol 0-99-ig és ott kezdi elölről. Ezt kijelzi a két digiten. Beégetve a progit semmi nincs a kijelzőn, sötét marad. Ötlet, hogy miért? Próbáltam beégetni újra, hátha akkor volt valami difi, de a verify szerint is jó. (amúgy az miért van, hogy a pickit2 2,5V VDD-t ajánl a beolvasás után alapból a 16F628 ic-re nálam? Ezt felküldtem 4,5-re utána.)
csak nyomógombok, kapcsolók jelét akarod átvinni, vagy egyéb adatokat, értékeket is?
Ezeket mind byte-á kell alakítani, a vevőben meg vissza... Célszerű egy induló címet adni, mert ha ez passzol akkor engedi tovább az adatokat, (példában is van ilyen busz üzem néven) és így kisebb a tévesztés lehetősége...de ne ijedj meg gyakorlatilag nulla az esélye...
Az most szerintem lényegtelen, úgyis nullát kell jelezniük.
A BV3-BV4-BV5 bemenete hová van kötve ??? Honnan kap adatot ??
Ma kipróbáltam a progim, és azt mindent csinált, csak azt nem amit kellene. Kiírta a kezdőszöveget, azt is villogva, és 2ms után, amikor át kellett volna ugornia az óra kijelzésre, kiírta hogy milyen nap van, és az előző reklámszöveg felsző része megmaradt az óra helyén. Tehát azt írta ki hogy Hetfö, és kapusany. óra elmaradt. Az alján nem mutatta a 0 0 0 0 értékeket sem. Ma sikerült hazavágtam a PIC égetőt, így már tesztelni se tudom..
Nézd át azt a progit amit küldtem abban minden benne van ami a te óradhoz kellhet
az most nem lenne gond. kipróbálnám hogy működnek a funkciók, időzítők, gombok stb. max 5 percet működne. amikor meglesz a végleges verzió, akkor építek hozzá egy ilyen ketyerét.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Úgy vagyok vele, hogy most a pontos idő nemizgat, azt később is meg tudom csinálni, de a program még nincs kész, és már ,,nem fér,, . Azért érdekel, hogy tudnám egy másik PIC-t is használni, és készíteni tovább a progit..