Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   147 / 179
(#) nemeth antal válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 2, 2009
Helló!Köszi az ötletet de úgy néz ki,hogy a 16F628 nem tud 7 biten társalogni főleg paritás bittel.Információim szerint létezik valami spéci sorozat (dsPIC30F) aminek 16 bitesek a vezérlőregiszterei és ez tudna.Szerencsére nem szoktam feladni és sikerült "becsapni" a "herkentyüt" úgy,hogy amit küldök azok csak vezérlések és azokba nincs használva a D0,D1 és így simán 1 START,8 ADAT,1 STOP bittel lenyeli.Amit töle kapok az csak 8db. bináris szám aminek a felső 4 bitje mindig 0.Elcsusztattam balra 1-el így ki tudom szűrni az alsó bit vátozását is és ez nekem pont elég.Már csak az a megoldandó feledatom,hogy pl. a 81h kiadjon 1 impulzust a 82h 5-öt,a 83h 10-et,84h 50-et...(stb),amiket egy el.mekanikus számláló szépen kiír. (Remélem !!!)
További jó PicEzéSt és mégegyszer !
(#) dcsabi válasza nemeth antal hozzászólására (») Jún 2, 2009
Ha megnyítod a parsicban a forrástext-et is egy üres oldalra, -lehuzod az uart szimbólumot, meglátod mi változik...
Hogy mi az amin változtatni kell, és mit,...- azt talán itt megtalálod

PIC-Uart-Link
(#) nemeth antal hozzászólása Jún 2, 2009
Helló Mindenkinek.Az elejétől figyelemmel követem a fórumot és nagyon sokat tanultam belőle.Végigolvastam az elejétől a végéig és a Parsic használatát is innen "lestem" el.Mivel javító elektronikai műszerész vagyok már 3 évtizede a kivitelezés nem gond de a PIC "öntudatának" a felébresztése a Parsic segítségével nekem "emberbarátibb".Volna egy kérésem,hátha tud segíteni valaki.Adva van egy soros vonalon komunikáló eszköz ami csak a következőket tudja(nem lehet változtatni rajtuk programozassal):
* Baud Rate - 9600
* Duplex - Half Duplex
* Character Format:1 start and 1 stop bit
7 data bits (Bits 0 = sent first (LSB)
1 Parity Bit (Bit 7, Even Parity)
NRZ Format (Non-Return to Zero)
Szeretném ha ez a herkentyü irható/olvasható volna egy 16F628-as PIC segítségével de nem jöttem rá mit kell a TXSTA és a RCSTA regiszterekbe irni,hogy 7 biten,páros paritással müködjön! Számítógép RS232-es vonalára kapcsolva a SerialMonitorral tökéletesen irható vagy olvasható de ha 8 bites komunikáciora teszem akkor már nem!
Remélem valaki tud segíteni. Előre is köszönöm mindenkine aki időt fordit rá!További jó PicEzéSt!
(#) Ferkógyerek válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 31, 2009
Sajnos UART-ot nem használhatok mert a vezérelt IC nem ismeri. Viszont sikerült valamelyest javítanom a helyzeten úgy hogy mialatt az adatokat küldi a PIC lehetőleg ne nagyon csináljon mást. Tehát azokat a számlálókat melyek ez idő alatt is mentek töröltem, valamint az LCD kijelző frissítését is minimalizáltam.
Talán megoldást jelenthetne ha a számláló órajelét 2ms-ról megnövelném, így a holtidőben lenne kapacitása a PIC-nek a többi művelet elvégzésére és így azok nem ütnék egymást. De még ezt a 2ms-ot is sokallom, mert így egy 21bites adat kiküldése 44ms ideig tart, ami rettenetesen sok.
Ezt úgy próbálom orvosolni hogy a Parsicban alacsonyabb órajelet adok meg mint amilyen kvarcot a valóságban használok. Persze ezt is csak addig húzhatom ameddig az LCD késleltetési ideje megengedi, bár átállítottam 3x-os delayre.
(#) dcsabi válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 31, 2009
Én biztosan úgy alakítanám a feladatot, hogy lehessen használni a programban az uart modult.
Ez adni-venni tudja a beállított byte-okat vannak rá példák a topic elején 3-10 oldal környékén...
Vagy a triac5.pic és a füt.pic párosítás szintén ezen topicban (ez egy kicsit bonyolultabb, de a feleóadat benne van)
(#) Ferkógyerek hozzászólása Máj 31, 2009
Sziasztok!
Olyan problémám van hogy soros adatátvitelt szeretnék megvalósítani a PIC és egy másik eszköz között.
Az órajel felfutó éle írná be az adatot, tehát az adatkimenetnek ekkor már a megfelelő állapotban kellene lennie. Ha teszek az órajelbe egy késleltetést akkor ez szépen működne is a szimuláció szerint. De a valóságban logikai analizátorral nézve a PIC kimenetét, a mikrovezérlő néha egyszerűen nem ad ki órajelet. Ami kihagyás teljesen véletlenszerű, a kimenő adatot ismételve néha itt néha ott. Ha kiveszem a késleltetést az órajelből akkor megjelenik minden impulzus csak éppen nem jó helyen az adathoz képest.
A programban direkt kerültem a többszörös órajeleket és késleltetéseket, csak egyetlen órajelem van és ez az egy késleltetés lenne. A program több oldalból áll, csak a problémához kapcsolódót tettem fel, de a teljes program is csak ~30%-át foglalja a 16F877-esnek.
Ti hogy oldanátok meg ezt a problémát?

proba.PIC

(#) paul64 válasza tibi65 hozzászólására (») Máj 29, 2009
Én ezt álmodtam meg, ascii-ben küldi, csak nekem nehézkesnek tűnik. Ha van egyszerűbb megoldás én is szívesen venném a tanácsot.

RSJP.PIC

(#) tibi65 hozzászólása Máj 29, 2009
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni abban hogy ha pic-ről például egy szöveget szeretnék küldeni pc-re rs232 keresztül az hogy oldjam meg?
(#) Peti.Janka válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 28, 2009
Szia Dcsabi Természetesen azt tudom, hogy amit ezzel a progival csinálok csak ez nyitja meg. Én arra gondoltam, hogy új modult lehet e ebbe a progiba csinálni. A szkópot meg úgy gondoltam, hogy például pwm kimenetet meg a vezérlő négyszögjelet összehasonlítani. ez az összehasonlítás azért érdekel, mert nem tudtam triac-al megcsinálni a fényerőszabályozást csak egyenirányítés utánn fettel megy, és arra lennék kiváncsi mit csinálna ha a hálozati 50 hz böl csinálnék négyszögjelet és azt kötném rá timer modul helyett jó e lenne.
Az elképzelésem egy lakás világítás vezérlés lenne azért lenne jó ha modult lehetne csinálni belőle. mert nem lenne több oldal a progi, meg sokkal átláthatóbb lenne.
(#) baloghzoli1 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Máj 28, 2009
A PICKit 2 programban is van egy szkópszerü tesztelö,Logic tool a neve
(#) dcsabi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Máj 28, 2009
Nem tudom pontosan mire gondolsz?
A PIC-ről beszélsz általában, vagy arról a témáról amivel ez a topic hivatott foglalkozni...

Ugyanis ezt azért nyitottuk, hogy van egy progi, amit Parsic-nak neveznek, és az "e" körüli dolgokat lehetőségeket, problémákat, ötleteket osszuk meg egymással. Ha egy ilyen kiterjesztésű file-t elmentesz, akkor csak ezzel a programmal tudod újra megnyítani...

A szkóp funkciót szerintem a PICsimulatorIDE fejlesztő eszközhöz tartozóan láthattad többek közt.

A modul utólagos nézegetéséről, nem tudom mi a konkrét szándékod. Én ha megírom a progit akkor annak általában van célja, és beletöltöm egy PIC-be és ott használom...
Ha esetleg a szimuláció kiterjesztésében gondolkodsz, akkor csinálj egyik oldalra csak a ki-be meneteknek "kötéseket" zászlókkal és onnét lehet jobban tesztelgetni, ha esetleg több oldalas lenne a rajz...
(#) Peti.Janka hozzászólása Máj 28, 2009
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy ha csinálok egy progit fényerőszabályozásra azt egy modulként nem lehet valahogy elmenteni? Hogy utánna ha megnyitom ne egy hatalmas progit lássak csak egy kis modult? meg lenne egy másik valahol láttam itt a forumban, hogy valaki felrakott egy szkóp képet, és lehet valahogy szkóp funkcióval figyelni a progit? Előre is köszi a válaszokat!
(#) kaqkk válasza paul64 hozzászólására (») Máj 24, 2009
Ez is jó . Én az alapot adtam a kivitelezés a tied .
(#) paul64 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 24, 2009
Kicsit én is beletúrtam a táblázatba. Erről mi a véleményed?

K-U-Dj1.PIC

Tegnap egy hibát vétettem (a tabulátorokat átneveztem)
és megegyezett a nevük a számlálókkal ) ezért nem volt hajlandó lefordítani hexre . Itt a jó változat
(#) paul64 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 24, 2009
Hálás köszönet
Rajzoltam egy 2 digites oda vissza számlálót ezt folytasd

NONAME.PIC

(#) paul64 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 23, 2009
Az a baj, nekem visszafelé kéne számoltatni.
(#) kaqkk válasza paul64 hozzászólására (») Máj 23, 2009
a progiban ott van egy 4 digites számláló nem nagy
munkával át tudod rajzolni .
(#) paul64 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 23, 2009
Köszi, nem próbáltam, hogy a multiplexer Byte-ról Byte-ra is dolgozik. Most már csak egy 5 digit-es lefelé számlálót kellene összehoznom.
(#) Pioneer válasza paul64 hozzászólására (») Máj 23, 2009
Szívesen.
(#) kaqkk válasza paul64 hozzászólására (») Máj 23, 2009
Én így terveztem meg a 4digites 7szegmenses meghajtást (a parsic példaprogi alakításával) .
A digitmeghajtást egy 4017 es re bíztam ami 4es osztásra van beállítva (még nem próbáltam ki , de már készül hozzá a nyák . "így egy portra ráfér " akár 8 digit is !

dig4.PIC

(#) paul64 válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 23, 2009
Azt hiszem pont ez az. Köszönöm.
(#) paul64 válasza aderka hozzászólására (») Máj 23, 2009
Kőszi, de nem pont erre gondoltam, a lényeg, hogy a számlálók kimeneteit kellene sorban ugyan arra a hét portra kiadni.

LedMpx.PDF

(#) Pioneer válasza paul64 hozzászólására (») Máj 23, 2009
Szia!
Szerintem valami ilyesmire gondoltál.

7segment.pic

(#) aderka válasza paul64 hozzászólására (») Máj 23, 2009
Szia!

Ha erre gondoltál akkor segíteni fog.

üdv: aderka

7segora.PIC

(#) paul64 hozzászólása Máj 23, 2009
Sziasztok,
Tanácsot kérnék, mivel még ismerkedünk a Parsic-kal.
7szegmenses ledkijelzőt kéne multiplex üzemben kezelni. Eddig csak az jutott eszembe, megkapuzom a bit diszpécser kimeneteit, de ez nem túl elegáns. Lenne tipp valami egyszerűbbre?
Előre is köszi.
(#) mgabesz válasza Peti.Janka hozzászólására (») Máj 19, 2009
Szívesen.
Szia.
(#) Peti.Janka válasza mgabesz hozzászólására (») Máj 18, 2009
Köszi! Így most kezdem érteni mit néztem be. Az adatlap nem analók inputot ír, hanem analóg komparátor inputot. És ezek szerint ezt a progi nem ismeri.
(#) mgabesz válasza Peti.Janka hozzászólására (») Máj 18, 2009
A hiba valóban nem a programban van.
Egyszerűen ahogy kaqkk írta nincs benne valódi AD konverter. A komparátor módot pedig nem tudja a parsic. Ha a 628 adatlapját megnézed akkor láthatod, hogy jó pár dolgot be kell még állítani azon kívül, hogy "analóg" módba kapcsolod a portot. Pl honnan akarod venni a referencia fesztültséget, milyen finom referenciafesz. beállítási lehetőséget akarsz stb.
Ha ezt mind bele is írod egy asm file-ba és include paranccsal megadod a parsic-nak akkor is belebuksz abba, hogy a portot nem tudod komparátor módba kapcsolni a parsicban. Ez van.

Üdv.:
mgabesz
Következő: »»   147 / 179
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem