Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Kérdés az, hogy mért kell csökkenteni. Ha az a cél, hogy a motor csendesen működjön, véleményem szerint a pwm frekvenciát növelni kell, nem csökkenteni, ugyanis a felharmonikus hullámok is zavaróak tudnak lenni. A legutóbbi munkámnál kipróbáltam többféle kristály használatát. A legjobban 20 mhz kristállyal tetszett a motor hangja.
Ebben a felállásban most már én is úgy látom ez nem vezet eredményre. A napokban rámértem szkóppal. A quartz freki amivel lehet vaktában csökkenteni. Vagy az ASM-et módosítíni, vagy INC filet betenni. ( a Timer2 előosztást beállítani) Most nincs időm, de hamarosan nekem is szükségem lesz rá. Ha nem juttok előbbre, majd felteszem ide, mire jutottam. Addig is egy forrás...PWM_info
Sziasztok!
Nemrégen szó volt a PWM körfrekvencia csökkentésének lehetőségéről, parsic-os környezetben. Most nekem is adódott egy projektem amihez szükséges lenne a frekvencia csökkentése. Megpróbáltam az előző hozzászólásokban tárgyalt lehetőségeket, de nem jártam sikerrel. Idézet: „MOVLW 255 BSF STATUS,RP0 ; Bank 1 BCF STATUS,RP1 ; Bank 1 MOVWF PR2 MOVLW 12 BCF STATUS,RP0 ; Bank 0 MOVWF CCP1CON CLRF CCPR1L ; 0 -> f MOVLW 4 MOVWF T2CON” Ha a 255-ös értéket csökkentettem akkor nőtt a frekvencia, de hát nem ez a cél. Ha a 4-es értéket változtattam meg 1 re vagy 16 ra MPLAB fordítás után a PWM nem működött a program többi része viszont igen. Ha visszaírtam 4 re az értéket ismét megfelelően működött minden. A kérdésem az lenne, jutott-e valaki előrébb ez ügyben? Előre is köszönöm!
Nézz szét a konfig (bitek) körül, tuti ott lesz a bibi, mert a HW pwm-nek mindegy, hogy mi adja az órajelet. Ha kaviccsal rendesen megy, akkor intRC-ről is mennie kell!
ok, köszönöm, akkor még próbálkozom, de a 887-el megy a belső oszcillátorral is. 1840 pedig nem elég a láb a külső oszcillátorral
Külső kristállyal pedig a 12F1840 megy! A 16f88 nálam sem okés. Szerk.: de, megy az is, csak rosszul állítottad be a config biteket! Mindhárom működik!
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
itt van 3 file. Ugyanaz 3 controllerre, pic16f887-ben működik, de pic12f1840-ben és pic16f88-ban nem. A clock itt belső, de használhatok külsőt is kristállyal, nem változtat a helyzeten, nincs hardware pwm az 1840-ben és a 88-ban
Végre jelentkezett egy olasz a parsic italiatól, küldött egy frissítést, nem a legújabbat, de semmi változás vele
Egy ötlet: a fórumon itt-ott előforduló hőérzékelő ugrálásra. Ha a HW renden van. méretes szűrőkondi a kijelzőre pl 10µF ker, vagy TA...stb A melléklet szerinti SW egy változó adatot késleltet, illetve a változását késlelteti, (ami állítható) ha éppen ugrálna. ez jó lehet hőérzékelőnél esetleg AN bemenetnél, stb...mindkét Parsic alatt megy...Ha nem akarjuk menüből állítani akkor a SET1 változó helyett egy számot írunk pl 10 ekkor 1sec a késleltetés. Képet közlök, hogy a régebbi verzióhoz is lehessen használni.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2015
a régi parsikkal én is 877a-t használtam, ott működött a pvm.
Köszönöm válaszodat. A spi működik, Pic16f887-ben a pwm is, tehát rendesen tudom vezéreli a bldc motort, szuper minden, De ugyanaz a szoft átírva egy pic16f88-ra nem működik a pwm, Néztem a generált asm filet, a tmr2 nincs meghatározva. A 16f88 hardware jó, más alkalmazással megy, pl ezzel vezérelem az uv levilágítómat, szándékosan rosszul szűrve, zajos környezetben, stabilan megy.
Ha érdekel a pic file, fel tudom tenni holnap, mert ugye nekem a parsic csak az xp-s gépemen megy, amelyet most bonyolult lenne elindítani, de pofon egyszerű, a spi csak ír, nem olvas ez határozza meg a forgási irányt és indítja a motort. A sebesség pedig kitöltésfüggő. A biztonsági és egyéb jellegzetes funkciókat az A4960 gyári beállításokkal tudja. Próbáltam változtatni rajta, kíváncsiságból, de ez a motorral az alap beállításokkal megy a legjobban.
Erre a feladatra bármelyik tok alkalmas gyakorlatilag, amelyikben van HW PWM. Az SPI ha jól értelmezem az SW. én használtam már egy szerre kettőt is. Eddig ahol használtam: 877A, 4550, 8722. A quartz használata fontos lehet. A P4 szerint a 16FXXX 18 lábú processzorok is szóba jöhetnek. A 18F1XXX, csak egy két példány van. Vegyél először dip tokosat és drótozz össze lyukas panelom egy próba áramkört, ha nincs kéznél hasonló átalakítható cucc. Keress egy SPI szolgát... akár próbára. A rutin részeit neked kell összeraknod, lásd Help. és lementeni az elérési ut szerinti helyhez A pwm biztosan megy, eddig nem volt vele gondom. Az SPI-nél én is játszottan egy két órát mire ment...(példa)
felteszem a kérdést kedves Csabi, hogy 14-18 lábas pic-et melyiket használnád amelyikben van spi, és működik a hardware pwm is a Parsicban.
Én erre a feldatra biztosan nem 8 lábú tokot használnék. Pontosan a 12f1840-el játszottam néhány hete. Aztán evés közben jött meg az étvágy, ez is meg az is kéne bele. Aztán elfogyott a láb, meg a modbusz sem akart menni Quartz nélkül... Ekkor döntöttem a már bizonyított 4550 mellett. A fejlesztő, az egy olyan hobbista mint mi (csak éppen más gazdasági környezetben) és nem biztos, hogy naprakészen megold minden igényt. A windows XP-t évek után is módosítgatták, lásd SP-ok.
Ha valakinek, egyedi "félvezető" igénye van jelezze, hátha tudok segíteni. Van HK kapcsolat, még nem sikerült olyant kérnem ami nem volt! (De "1db" 74HCT661G ne kérjetek) A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2015
Mondjuk én is csak Csabi linkje alapján tudok frissíteni, abszolúte nem egy kommunikatív a srác. Hiába kértem a regisztrációs e-mail címem javítását is két hete, az sem történt meg, se kép, se hang.. De akkor is azt mondom, hogy mivel sok éve készíti a programot, és nem olcsó dolog, jelezni kell neki a hibákat! Aztán amikor kiad egy új frissítést, ismét jelezni, hogy nem lett javítva a jelzett hiba! Ha nem jelezzük, egészen biztosan nem történik semmi.. (Ha asm-ben akarnék nagyon szenvedni, nem kellene ez a progi. C-re sem akarok visszaállni olyan feladatokhoz, amit ezzel a progival 5 perc összerakni, mert már régen nem programoztam, megkopott erősen a C is.. csinálja csak meg rendesen!)
(szerk: ha vissza tudnám fejteni a .PIC fájl összetételét, akkor mondjuk tuti nekiállnék AVR-re megcsinálni egy kódgenerátort C alapon. Nézegettem hex editorral, extra nincs, benne vannak a modulok és a tulajdonságaik, majd a 'netlista'. De még nem volt elég időm belemélyedni). A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2015
igazad van, már írtam,többször is, legutóbb két hete már, de még válaszra sem méltatott, kértem azt is hogy frissíteni szeretnék, meg jeleztem ezeket a problémákat is, de se kép se hang. Még szerencse hogy Csabi feltette a frissítő linket a 152 oldalra. Amúgy nagyon kommunikatív volt ameddig kifizettem az árát. Ugyanakkor a win8-ban sem igazán működőképes a program. Nem akartam ezekkel a részletekkel untatni titeket, habár ez is hozzátartozik a parsichoz. Végül is hadd tudja mindenki, hogy mire vágyik. Gondolkozom rajta, hogy marad a jó öreg asm, ezt meg hagyom a fenébe, habár az ötlet jó, de a kivitelezés egy kicsit el van kapkodva. Amúgy az új mplabx-hez van ingyenes code generator plugin, azt próbálgatom egy pár napja, szerintem az is belefér a modulrendszerű grafikus pic programozás témakörbe.
De miért nem jelzed a feljesztőnek a problémát?? Lehet, hogy nem is tud róla, mert pontosan azért nem kap visszajelzést, mert mindenki átvált másik kontrollerre, ami működik, és el van felejtve. Hadd dolgozzon kicsit ő is, a mi visszajelzéseinken múlik, hogy mennyire lesz korrekt a program, amiért fizettünk! Egy dolog az új funkció kérése, egy másik a hibajelzés, mert azt kifizettem és működőképes verziót várok érte!
itt nem az ár volt a fontos, hanem a méret, ugyanis 50*25 milliméterben kell spi, pwm és bldc vezérlés, híddal, mindennel.Itt már számít az a pár négyzetmilliméter különbség. Így is csak 603 méretű alkatrészekkel fértem bele. Attól tartok hogy asm-ben kell megbuheráljam, de már lusta vagyok rá, ezért szívesen venném, ha ajánlanátok egy kisebb méretű pic-et amelyik aránylag könnyen elérhető, (ugyanis a 887-es is létezik kisebb lábszámmal, csak nem lehet rendelni, több kínai szállítóval is próbálkoztam) amelyen ezek a funkciók működnek a parsic-ban. A pic12f1840 8 lába csak belső órajellel lenne elég, de pl. a pic 16f88 18 lába már több mint elég. Kell egy AD átalakító, spi (jó lenne erre 4 láb, de ha három jut az sem baj), 1pwm és még egy kimenet, ugyanis a bldc-re létezik egy egyszerű megoldás, úgy hívják hogy A4960 az Allegrotól, (ez már off az irányváltáshoz kell egy kis ravaszság, de megoldható, ha valakit érdekel, egy megfelelő topicban szívesen megosztom az ezzel kapcsolatos tapasztalataimot, sajnos a datasheet-ből kimaradt, ilyennel sem találkoztam eddig), ajánlom bárkinek, szuper.
A18f4550 jó ötlet, lehet egy következő munkához ezt fogom használni, de ez alkalommal már nincs időm vele kísérletezni, ugyanakkor az a hátránya ez esetben, hogy hídmeghajtó mindenképpen kell, és a vezérlő szoftwer bonyolultabb lesz. AzA4960 spi-vel nagyon elegánsan és egyszerűen vezérelhető és annyi mindent tud hogy ugyanazt megírni pl.a 4450-re jó nagy feladat lenne és az áramkör nem lenne kisebb.
Ez a következménye ha "500" féle processzor struktúrát csinálnak. Elég lenne 8-10 féle és a fejlesztési költségek is kisebbek lennének, u.a. összegért lehene kapni teljes kiépítettséget. Én személy szerint a 18F8722-re kattantam rá, és nem érdekelnek a kisebb feladatra való kisebb pocik. A munka értéke többet ér mint a proci árak 100FT-os eltérése. Ezt még egyenlőre nem nőttem ki. Ha nem jó napom van, pill. forrasztóval is beforrasztom a TQFP80 tokot. nyákkal már régóta nem bajlódom. Esetleg 18F4550. Ezeket azért írtam le, mert ezekkel eddig nem volt problémám. Illetve Kb 38000 ASM sor generálásakor EEprom kezelési gondjaim adódtak, de ezt már javította a pacák.
sajnos hiba elég sok van az új Parsicban , pl. pic16f88 és pic12f1840 esetében nem működik a hardware pwm. Ugyanaz a szoftware, pic16f887-re generálva rendesen működik.
Frissítés érkezett:
4.0.15.9 (14.01.2015) --------------------- - Fixes: - Fixed problems with PIC16F73/4 and PIC16F873/4(A) in interrupts. - Schmitt-Trigger: The 8-Bit mode didn't function correctly. Sajnos hw szorzás nem jött vele..
Megírtam a fejlesztőnek, hogy a következő verzióban szívesen látnám a 18-as sorozat generált asm kódjaiban a 8 bites hw szorzást, természetesen kiterjesztve a microchip által ajánlott kódú 16, 24 és 32 bites szorzásokra is (nyilván azok már nem egy ciklusosak, de mivel a 8x8 hw utasítást felhasználják, így gyorsabb, mint a szimpla szoftveres). Nem túl kommunikatív a fickó, megkérdezte melyik verziót használom és azóta se kép, se hang, de kíváncsian várom, hogy lép-e (nyilván nem fogja egy hét alatt bepakolni csak a kedvemért). Csak azért jelzem, mert ha van valakinek kedve megerősíteni nála a kérésem, akkor talán esélyesebb a gyors reakció. Addig marad az asm buhera.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015
Néhány észrevételem nekem is maradt. A hőmérséklet adatokat nem célszerű tárolgatni EEpromban. Több oka van, nem részletezem. Kérdés, milyen értéktartományban van a mért hőmérséklet? Környezeti? Ha igen, a mérés és adattovábbítás már a fentebb feltett kis progi alapján használható tehető. Kicsit bele kell turni, ha más igényed is van még. A környezeti paraméterek kezelésére és logolására van kész rendszer (elvileg ingyenes). Néhány $-os távol-keleti rendeléssel teljessé tehető a rendszer. ITT van minden hozzá
Parsic esetében kelleni fog valami kiegészítő modul/IC a PIC mellé, pl. soros-USB konverter, vagy SSP-WIFI modul. Mondjuk én ethernet felé mennék el, PC-n lehet logolni MySQL adatbázisba, onnan meg kivenni az adatokat excellel. Ha egyszerűbb megoldás kell, akkor csv fájl írás, excellel olvasás, de pythonnal minimális ismeretekkel mehet a vétel etherneten és írás adatbázisba..
PIC-kel szeretnék hőmérsékletet mérni és az adatokat eltárolni az EEPROM-ba. Ez nem probléma.
De! Az eltárolt adatokat szeretném USB-n, vagy WiFi-n átadni egy PC-nek és ott Excel táblázatba beilleszteni. Volt már ez a téma, vagy tudna e nekem valaki segíteni?
Parsic Italia [parsicitalia(kukac)libero.it] vagy info(kukac)parsicitalia.com -email címre írd meg, hogy meg szeretnéd vásárolni. Küldenek egy számlát, elküldöd az árát, 5-10 nap múlva megkapod a CD-t és az USB kulcsot. Feltelepíted és vigyázol az USB kulcsra. Az aktuális frissítéseket megtalálod a megfelelő weboldalon, dec 14-én volt frissítés. Már néhány 18FXXKXXtipus is benne van a listában.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Sziasztok!
Abban kérném a segítségeteket hogy hogyan, vagy hol lehet beszerezni a PARSIC 4 programot. Köszönettel: Feco
Köszönjük. Meglesz. És ne korlátozza semmi az elképzeléseiteket.
Üdv: B.U.É.K Csabi
Sziasztok!
Mindenkinek: EREDMÉNYEKBEN ÉS FEJLESZTÉSEKBEN GAZDAG BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNOK! És nem utolsó sorban köszönöm az itt kapott segítségeket. ![]() Üdv: Zsolt |
Bejelentkezés
Hirdetés |