Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A második oldalon van a kijelző vezérlése. Digitálisan állított értékeknél tökéletes, Timer is csak 1van. A késleltetés a nyomógomb prellegése miatt van.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
Továbbá helyezz el a főprogramba a "kijelzést kezelő legfontoasabb" modulok elé és végére BCF INTCON,GIE és BSF INTCON,GIE párokat. Ehhez nyísd meg az Mplabot és oda írd bele és onnét fordítsd tovább...
Feltételezem a kijelző frissítése túl gyors...vagy sok a timer és a késleltetés. Pl nem értem minek a nyomógombra 50ms késleltetés, amikor az oneshot mindent megold...
Sziasztok!
Van egy kérdésem. Analóg bemenetnél a kijelző nem tudja pontosan megjeleníteni az értéket. Pl.: 6-ról 7-re váltásnál 8-at mutat aztán beáll 7-re. Ez egy hőfokmérő lenne 16 bites beállításnál 0-100 fokot kellene neki kijelezni. Valójában a szimulácíó tökéletes de a PIC-be befordítva ez a jelenség jön létre. Van valami ötletetek a hibára? A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
Gondolom füstöt akarsz mérni (?) Ebből az utcából már megfordultam. A PT100 olyan sérülékeny magasabb hőmérsékleten, hogy nem érdemes vele foglalkozni. Hőelem az nem megy tönkre. K a legolcsóbb, a J is gyakori...Keresni kell egy előerősítő példát a neten, és analógbemeneten mérni a PIC-el. Ha ragaszkodsz a teljes pontossághoz, akkor egy táblázatban átkonvertálhatod az értékeket, ugyanis nem lineáris a hőmérséklet és thermo feszültség karaktarisztika. Parsic, tab és call modul...
Kezdd el olvasni a témát, az elején találsz több hőmérő megoldást .. A pt100 hoz és a hőelemhez is nagy valószínűséggel kell majd egy előerősítő ami a pici feszültség változást 0-5v közé konvertálja
Sziasztok!
Még új vagyok itt a fórumon,de lenne egy nagy kérdésem! Szeretnék építeni egy 0-250 fokig állítható hőfokszabályzót egy pic 16f877a segítégével. Meg tudom e valahogy oldani parsicban a programozást? Milyen módon csatlakoztassam a PIc-hez a hőelemet (J vagy PT100, még nincs eldöntve, amelyik az egyszerűbb)? Nem kell nagy tudás csak kijelezze a beállítótt értéket és annál a hőfoknál kapcsoljon az egyik kimenet. A válaszokat előre is köszönöm!!!
A 16F628 -nak csak komparátora van, A/D nincs benne. Esetleg a 16F819 vagy 16F88 18 lábú és rendelkezik A/D -vel.
Megtaláltam a választ itt egy kicsit visszább. Sajnos nincs neki,csak a 876-nak. Csak a " kis" feladathoz nem akartam 28 lábas picet. De ha csak ennek van analóg bemenete...
Sziasztok!
Bocsánat az alapvető kérdésért,lehet hogy már kérdezték... A 16F628A-nak elvileg van 4 analóg bemenete ( RA0/AN0 - RA3/AN3 ),de a parsic és fordításnál az mplab is nyafog,hogy nincs. A 16F 877-nél ugyanezek a lábak vannak és ott gond nélkül fordít. Miért van ez? Válaszotokat előre is köszönöm.
A topic elején kb 10. oldalig, elég sok működő projektet tettem fel. Van Uart-os is.
Mindenekelőtt készíts két PIC-es áramkört LCD-vel. Mert a változókat elég nehéz a "fekete műgyanta mögött meglátni". A szimulációban nem minden jelenik meg. Egyébként pofon egyszerű... A gyári példa és van rá 2x3db...A PIC-ek Rx lábát az ellenoldal TX lábával kösd össze, és fordítva ugyanígy. Az adatsebességek 4Mhz Quartz-ra vonatkoznak. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
Üdv.
Elég sokat keresgettem, de nem nagyon találtam konkrét leírást arra, hogy a Parsic nevű programban az Uart-ot hogyan kell használni. Már jó pár dolgot csináltam benne, de most kicsinek tűnik a PIC memóriája. Egy változót tovább szeretnék vele vinni egy másik PIC-be. Esetleg valaki tud ebben segíteni? Előre is köszönöm.
Szia, Bocs egy ideje nem jártam itt. Mindent nem biztos, hogy meg lehet csinálni. jeleztem az illetőnek anno, hogy szükség van-e a 30Khz, folyamatos küldésére? Az a helyzet, hogy én egy feladatot a rendelkezésre álló eőforrások szerint fogalmazok meg. Lehet még INC filet is írni hozzá, esetleg a megszakítás rutint kivenni INC-re és átvariálni...stb. Volt, már rá példa, hogy a program annyira bonyolult volt, hogy bizonyos feladathoz tartozó "gyári modul" instabilitást okozott a rendszeren. Az adott feladathoz tartozó modult INC-ben újra megirtam egy kicsit másképpen és egy btfss utasítással meghívtam...stb. A modulos rajzolgatás mögé tekingetve, el lehet sajátítani a klasszikus ASM kódu programozáshoz is egy-két dolgot.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2014
Tehát akkor ez az ötlet nem életképes, a trükköt amit írtál azt ismerem de arra gondoltam hátha megkerülhető az időalap, programon belül is és nem csak "átveréssel"
Hello! Ez nem "bug", hanem szerintem így működik. (Akárcsak egy PLC létraprogramja.) Nézd meg egyszer az ASM listában hogy működik az One-Shot, vagy egy kapu. Akkor meglátod. A program 2ms-onként végigrohan a sorokon és az számított eredményt egy adattárolóba írja. Majd 2ms múlva ismét nekiáll. Vagy is adatváltozás, kimeneten vagy belül csak 2ms-onként lehetséges.
Átverni úgy lehet, hogy pld. 20MHz-es kavicsot teszel bele, és azt hazudod neki, hogy 4MHz-es van benne. Ekkor minden ötször gyorsabban fog végrehajtódni. De ezt minden időzítésnél figyelemebe kell venni. LCD vezérlésnél lesz pld. a gáz, mert inicializáláskor vannak belső időzítések. üdv!
Szia Csabi ! Szerinted ezek közül valamelyik működne ? És ha igen kb milyen frekvenciát tudna produkálni ? Azt tudjuk hogy az eredeti ütemadó 2ms alatt nem dolgozik, evvel nem lehetne megkerülni ezt a "bug-ot"?
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
Köszönöm neked is a tanácsot,akkor valószínű,hogy a fix meghajtással fogok majd próbálkozni.
Szia!
Nem engem kérdeztél, de: Ha az infra kapudnak viszonlag kis távolságot kell áthidalni 3-4cm (max), a meghajtásra simán elelgendő a fix egyenáramú meghajtás (20mA/adó). Ekkor nem kell kiértékelned a vevő jelét, elég csak detektálni. Nálam több alkalmazásban működik. Ha nem túl erős a külső megvilágítás, stabil bemenő jelet kapsz a PIC-nek.
Létezik ez az út is. Én biztosan nem bonyolítanám meg ennyire. Tehát: a szivattyú forgását akarod detektálni, Erre nem biztos, hogy 30Khz kéne a PIC részéről. Értem én ezalatt, hogy ez a ms harmada. A parsic progival ezt nem igen tudod előállítani... Sima kapu kellene amelynek a frekije maximum a forgásjeladó "frekije". Most én is benne vagyok egy nagyobb projektben és nem tudok részletesebben segíteni.
Olvasgattam az infrakapuk után. Jól gondolom,hogy az adó infraledet 30kHZ körül kell járatni? Ezt érzékeli a fotodióda,ezt a frekit tudjuk detektálni róla,amit aztán kapcsoló jellé tudunk alakítani.
A programban úgy gondoltam,hogy az infraledet egy PWM modullal lehetne meghajtani,aminek a frekvenciáját a programban be lehetne állítani. A vevővél a bejövő jelet számlálóval lehetne kielemezni és kapcsoló jellé alakítani a programban. Jó a logikai menetem? Ha úgy gondolod így lehet belőle valami,akkor nekiállok kísérletezni vele.
Szia!
Nagy az öröm... Első progim és pic programozásom sikeres volt... Úgy néz ki sikerült a feladat végrehajtása a mellékelt mód szerint. MPLAB szépen lefordította és már pic-ben is járt. A elvárások szerint működik. Annyi szépséghiba van csak,hogy a tápfesz elvételekor egy pillanatra felvillan a led. De jól van így is,ennek kiküszöbölésével már nem bonyorítom az életem.
Ha az infrakapu 5V-ról megy, akkor nem kell semmi a PIC és e közé. Állíts össze egy "deszkamodellt" a kimenetre tegyél ledet, ledeket ellenállással és próbálkozz. Segítünk, de ha magad jössz rá, annak nagyobb értéke van.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
A logikai kapuknál és egyéb alkotó elemeknél megszokott módon kell itt is eljárni. Ha belegondolsz, a kimeneteknek van egy határozott végrehajtó funkciója, akár belül, akár a külvilág felé. Tehát ezek nem kapcsolhatók össze. Erre alkalmas a legegyszerübb módon a vagy kapu. 2-16 bemenetig beállítható. Értelem szerűen az egyéb tipusu kapuk is, ha a feladat ezt kivánja. Nyilván egy kimenet az több benetre is kapcsolódhat. Figyelni kell, hogy az adott vonal egy bitet, vagy éppen byte-os változó értékét viszi. Ezek nem keverhetőek, illetve az MX és a BV modul segít stb... A program automatikusan sorszámoz az említettek szerint. Nézz meg a topic elején, tettem fel sok mőködő programot, sok használható megoldással... A rajz az rajz, a szimuláció az egyik mérföldkő, itt nagy hibákat már kidob a rendszer. Ha már az Mplab hiba nélkül lefordítja, ez már egy működő program, itt derül ki, hogy jól "fogalmaztad-e" meg a feladatot...
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
Sziasztok!
Köszönöm mindenki tanácsát. Azt hiszem,akkor maradok 16F628-nál,az a biztos. Vettem is már belőle egy pár darabot. Lenne egy pár alapvető kérdésem a progival kapcsolatba,de biztos csak én vagyok a béna. Egy bemenetre két kimenetet lehet kötni? Mert például a ZV1 számláló RES bemenetére ha rákötöm ST1 kimenetét,akkor szépen működik,de ha rácsatlakoztatom OS1 kimenetét,akkor már ST1 kimenetét nem veszi figyelembe,pedig látom hogy a modul dolgozik. Ezt hogy lehet megoldani. A szivattyú progi leírása: A PIC feszültség alá helyezéskor egyből induljon a szivattyú 3 sec-re,hogy a nyomás ki tudjon alakulni. A visszacsapó szelep lezár,így a csőbe is nyomás lesz. A csap kinyitása után a folyadék áramlani kezd,amit egy lapátos optikai impulzus adó érzékel ( infrakapu ). Ennek a jele érkezik a pic bemenetére. Amíg a folyadék áramlik,megy a szivattyú és a 3sec letelte után ismét megáll. A progit úgy képzeltem el, hogy OS1 folyamatosan reteszeli ZV1-et,amíg vannak bemenő impulzusok. Ha megszűnnek a bemeneti jelek a letelt idő után ST1 zárolja a kimenetet. Még olyan kérdésem lenne,hogy az infrakapu LM5467-es ic-vel működne. Esetleg valami kis programmal a pic-ben ki lehetne-e váltani ezt az ic-t? Tanácsotokat,segítségeteket előre is köszönöm. Üdv. Peti
Szia!
Én már többször írtam 12F508-asba programot PARSIC-al. A 12c508-at kiválasztod Parsicba és a Pickit2-vel a12F508 ragyogóan programozható. Üdv: Gábor
Tedd ide fel. Ha működik és hiba nélkül lefordítja az Mplab, akkor átfordítom 12f675-re, vagy 12F683-ra. De szerintem egy 16F628A simán megfelel erre a célra, ezt tudod használni a Parsic-al. Árban is minimális a különbség. De ha mindenképpen ragaszkodsz a 8 lábhoz, akkor az elején említett..Egy processzornál számomra az ár kevésbé fontos, észszerű határok mellett, mindinkább az, hogy tudom-e programozni.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2014
A C sorozatú PIC -ek (a 16C83 és 16C84 kivételével) csak egyszer programozhatók. Csak az ablakos karámia DIP tokos (JW tokozáskód) páldányok törölhetők UV EEProm törlővel. Nem ajánlottak fejlesztésre... Némi programozási trükkel náhány verzió kipróbálható a C -s verziókkal is (0 tartalom (NOP) felé továbbra is írható az egyszer felprogramozott kontroller). A 12C508 flash memóriás (újraírható) változata a 12F508...
A PICKit fejlesztők programozó feszültség előállító áramköre nem tud akkora áramot előállítani, amekkora a C sorozat programozásához kell.
Sziasztok!
Egy kis tanácsot szeretnék kérni. Most ismerkedem a Parsic-al és írtam is egy kis szivattyú vezérlő progit. A csekély feladatra való tekintettel a programot DIP 8-as tokozású PIC-be írnám,de nem találok olyat,amit a parsic és a pickit 2 is ismer. A parsic főként a C-s sorozatot ismeri,míg a pickit az F-et csak. Tudtok erre javasolni valamit? Vagy marad a 18 láb? Vagy esetleg amit kinéztem PIC12C508A-hoz valami programozó... Segítségeteket előre is köszönöm. Üdv. Peti |
Bejelentkezés
Hirdetés |