Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   71 / 179
(#) Johnycorp hozzászólása Aug 7, 2011
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy MUX/DEMUX áramkört mikrokontroller és Parsic segítségével meg tudnék-e valósítani. Jelenleg 28db állapotjel átvitelét valósítom meg 4 csatornás rádiós átjelzőkkel. Sajnos a környezet leárnyékoltsága és a jelek bővülése miatt ez a megoldás már nem megfelelő. 2db CAT5 UTP kábel van a jelek forrása és a kijelzési pontok között melyeket használhatnék. Ezért gondoltam a MUX áramköri megoldásra. Csak digitális állapotjelek, nem analóg amiket megjeleníteni szeretnék. Végső megoldásként kb 60-70 jelet kellene majd átjeleznem. Jelenleg az instabilan működő rendszert szeretném kiváltani, bővíthetően. Gondoltam már RS485 jelátvitelre is. Ötleteket és tanácsot várnék, merre induljak el. Igazán úgy tanulnám meg jól, ha egyedül boldogulnék vele, de még igencsak kezdő vagyok a témában.
Köszönöm.
(#) vilmosd válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 5, 2011
Ja es a 16F684-690 tipusoknal ez az ertek 2.5 V, mig a 16F1823-nal 1.8 V.
(#) vilmosd válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 5, 2011
Benne van az : DS39582B.PDF page 208. De ennek itt ebben a topikban nincs jelentosege mert 1. nem lehet kulso Vref-et beprogramozni, 2. nem ismer AD-s PIC-et csak a 16F87x, es a 16F87xA tipusokat. A hiba azert nem olyan nagy 2.56 voltnal, viszont sokkal egyszerubb a kalkulacio, mint 5 voltnal, es a felbontas is nagyobb. Egy homeros kapcsolasnal ennek nem sok jelentosege van. Igaz a kollegak szeretnek a szoba homersekletet 0.1 C pontossaggal megmerni (minek?), de ehhez ugyis mas utat kell valasztani.
(#) Hp41C válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 5, 2011
A 16F87x(A) adatlapjában nincs benne, de a 16F88x -éban benne van: ld. TABLE 17-10 @ DS41291F-page 263
Ahhoz, hogy az A/D átalakító felbontása biztosan megmaradjon 1 LSB, a referencia feszültségének minimum 2.7V -nak kell lennie...
(#) vilmosd válasza proli007 hozzászólására (») Aug 5, 2011
Tudod a velemenyem.
(#) proli007 válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 5, 2011
Hello!
A Pasic nem tudja kezelni a külső referenciát, így újabb "problémák keletkeznek". (persze nem nálam) De ezért írtam inkább a tápot.
üdv! proli007
Jaja Csak Te irtad a 5.12 tapot. Erre kontraztam.
(#) proli007 válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 5, 2011
Hello!
Gondolom ezt nem nekem szántad..
üdv! proli007
Sot ha 2,56 volt Vref-et hasznal, akkor 1/4 C bontast er el. En MCP9700 vagy TC1047A erzekeloket hasznalok. -40-> 125 C kozott mukodokepes. Nulla foknal 500 mV a kimeno feszultseg. A szamitas menete:
val=ADval-200 // -50 C
val=val/4 // atalakitas ADval -> C
Innen mar csak a kijelzes es a komparalas kell hozza.
(#) proli007 válasza sniperx hozzászólására (») Aug 5, 2011
Hello!
Oké, de a végén, úgy is LM35 (vagy más) lesz, mert látni is akarod a hőmérsékleteket.. Ez 10mV/°C, így 100°C esetén 1V- lesz. Ha a tápfesz 5,12V, és ezt használod referenciának, akkor 10 bites AD mellett, 5mV lesz egy bit, ami fél fokot jelent..
üdv! proli007
(#) sniperx válasza proli007 hozzászólására (») Aug 5, 2011
3 helyet kell összehasonlítgatni különböző élethelyzetekben és annak megfelelően beavatkozni.
Szerintem 16F877 lesz az alap, azzal már dolgoztam.
Fűtés szabályzás lesz belőle egy puffertartályos kazános, vizes kandallós rendszerben. Elég sok kritériumot kell teljesíteni, ezért a pic. (gyors felfűtés, maradékból puffer fűtés, kazán kihűléskor keringető tiltás a külső körön, stb)
Hidraulikusan atombiztos lesz, tehát a vezérlés hibájából (fagyás, műszaki hiba) adódó veszélyeket teljesen kiküszöböli.
(#) proli007 válasza sniperx hozzászólására (») Aug 4, 2011
Hello!
- Ha nem mérsz, "csak hasonlítasz, akkor válasz helyett egylink.. De arra figyelj, hogy nem egészséges, ha a szenzor árama fűti a szenzort..
- Számtalan olyan IC van a Parsic-ban, amiben van AD átalakító. Miért nem nézted meg a választékot, és az adatlapot.. (pld. PIC16F876)
üdv! proli007
(#) sniperx hozzászólása Aug 4, 2011
Az alap elképzelés az, hogy az 5V tápról lejövök 470 Ohm-mal a bemenetig, majd a test és a bemenet közé lesz kötve egy 10K PTC. Így hőmérséklet emelkedésre szépen felmegy 5V körülre a bemenet, hidegben meg lefelé. A kérdés, hogy ekkora áramok elegek-e, vagy más értékekkel próbálkozzak?
(#) sniperx hozzászólása Aug 4, 2011
Sziasztok!

Analóg bemenettel kapcsolatban lenne kérdésem.
A bemeneteket hőmérséklet mérésére, illetve konkrétabban csak összehasonlítására használnám.
A mérést NTK-val vagy PTK-val gondoltam kivitelezni. (mindig 0-100C közé esik, leggyakrabban kb 60-70C)
Van kipróbált kapcsolásotok esetleg erre? (Magyarul, milyen ntk mekkora ellenállásal párban működik szépen?)
Az összehasonlításnál az elég, ha 1-2C eltérést már észrevesz, pontosabbra nincs szükség.
Aztán a másik fontos kérdés: melyik az a pic, amit ismer a Parsic és legalább 3 analóg bemenete van?
Előre is köszi az infót!
(#) sityi válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 22, 2011
Köszönöm válaszod!
Melyik bemenetet használjam a parsicban? RB.4-nél láttam alkalmazást ilyenre. Mit javasolsz?
A 400,0 kHz az nem olyan sok, szerintem, hogy a PIC 874-es ne tudja megszámolni. Bár lehet, hogy rosszul tudom.....
(#) kaqkk válasza Peti.Janka hozzászólására (») Júl 21, 2011
Valahogy így gondoltad ??

kapu0127.PIC

(#) dcsabi válasza sityi hozzászólására (») Júl 21, 2011
Én ennek nem állnék neki 20Mhz alatt, akkor is minimálisan terhelném a PIC-t...És csak egy timer modult használnék...
Aztán a bemenetre tennék egy 10-es TTL osztót (Pl:74HCT90). Esetleg jelformálást is végeznék...Stb...
(#) sityi hozzászólása Júl 18, 2011
Kedves dcsabi!
megakadtam egy probléma megoldása közben, kérlek segíts! Szóval , 400,000 kHz-et kellene megszámolnom f874-gyel, 4MHz-es rezonátorral . A bemeneti portom RA.4- azaz a 6-os láb.
Sajnos csak 3000 pulzust számol , aztán téveszt, lassú a számlálás, nem detektálja a beérkező impulzusokat.
Kérdésem, más portra kellene áttenni, (RB.0) , vagy egy INC. hivatkozást kellene írnom, vagy fogalmam sincs.

Tudsz segíteni?
: Sityi
(#) Peti.Janka hozzászólása Júl 13, 2011
Tisztelt Urak! Építettem egy 2 szárnyú kapunyitót, amit úgy oldottam meg, hogy 3 relé végzi a motorok müködtetését egyik zárja mindkét szárnyat a másik 2 meg nyitja a két szárnyat. a Végállás kapcsolók szakítják a motorra menő tápot tehát a pic azt nem figyeli. Csináltam 1 progit, ami működik is szépen, 1 bajom van vele. Nyitás közben ha megnyomom a gombot akkor elkezd zárni, és fordítva is. Azt kellene megoldani, hogy ha épp nyit vagy zár és akkor nyomom meg a gombot akkor megálljon, és a következő nyomásra ellentétes irányban indúljon el. Van benne egy beállítható idejű időzítés ami a motortáp trafót kapcsolja. Valahogy azt kellene, hogy amég az időzítő megy és húz a táprelé addig ha jel érkezik akkor ne irányt fordítson, csak megáljon. Ha letelt az idő és akkor jön a jel akkor viszont irányt fordítson. Remélem érthető amit összekapartam itt. Egyszerüen nem jön az ihlet, hogy ezt hogyan oldjam meg. Bármi tanácsot, megoldást örömmel fogadnék.

kapu0127.PIC

(#) fejesg válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 12, 2011
Köszi a választ; sajnálom hogy nem lehet a 16F1936-osat kezelni vele...
(#) kaqkk válasza fejesg hozzászólására (») Júl 11, 2011
Nem és nem
(#) fejesg hozzászólása Júl 11, 2011
Sziasztok!

Létezik olyan Parsic változat, amelyik ismeri a 16F1936-os mikit? Vagy hogy lehet kibővíteni a v3.56 tudását?

fejesg
(#) HA5AWS válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2011
Köszönöm válaszod! Megpróbálom, remélem sikerülni fog.
Üdv: Gábor
(#) Szammer válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 5, 2011
Kedves vilmosd!
Köszönöm válaszodat, én sem értettem, ezért kérdeztem.
Egyébként nálam, egy FET-et vezérel IRLZ44N (mostmár működően), ami egy behúzómágnest működtet.
Üdv:
Zsolt
(#) proli007 válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 5, 2011
Hello!
- Igen használhatod az inc file-okat, de az RS láb vezérlésénél, át kell írnod az inc file-ban a portát és a bitet, hogy ugyan azt vezérelje az inc, mint amit megadtál a Parsic-ban.
- Már mint a Write lábat nem kell portára kötni, csak a GND-re. (inc-ben meg kihagyod azokat a sorokat, vagy "kipontosvesszőzöd" mint a nop-okat a szerző..)
üdv! proli007
(#) HA5AWS válasza proli007 hozzászólására (») Júl 4, 2011
jdani és proli007!
Köszönöm a válaszokat. Ha jól értelmezem csekély tudásommal akkor az inc fileokat változtatás nélkül használhatom porttól függetlenül. A write lábat ezek szerint nem kell bekötni.
Üdv: Gábor
(#) vilmosd válasza Szammer hozzászólására (») Júl 4, 2011
Hogy miert terveztek igy ezt nehez kitalalni. A tervezok neha csinalnak szamunkra erthetetlen dolgokat is. Viszont ez a kimenet nagyon hasznos lehet egyes esetekbe. Pl direkt lehet hasznalni egy pici relet, egy plosz PNP tranyo segitsegevel ledhet hasznalni magasabb fesz (pl tapfesz ki-be kapcsolas) kapcsolasara. Viszont sokan megszivjak, akiknek nincs sok ismerete a PIC-ek lelkivilagaban. Melle meg problema, hogy a szimulatorban ugy latszik, jol mukodiki, viszont eloben (ha hianyzik a felhuzoellenallas ) rossz mukodesnek tunik. Pedig o jobban tudja a fizikat mint mi.
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Júl 4, 2011
Kedves vilmosd!

Korábban már írtam, hogy én viszonylag "analóg agyú" vagyok, programozást, soha nem tanultam, viszont az analóg és digitális áramkörök között elég jól mozgok.
Miért csinálták meg az RA.4-nél így?
Megköszönném a választ.
Üdv:
Zsolt
(#) proli007 válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 4, 2011
Hello!
Igen így meg lehet oldani. De alapvetően a Write vonal portára kötését és vezérlését el lehet hagyni az *.inc file-okból, mert mindig L szinten vannak. Ugyan is nincs olvasás az LCD felől, csak írás van. Így azt felesleges működtetni és lefoglalni egy porta bitjét.
De a Parsic sem kezeli az R/W vonalat. Az LB1/Help/"Connection diagram with 2 LCD modules" mintaáramköri részleten is látszik, hogy ez a vonal fixen a GND-n van.
üdv! proli007
(#) jdani válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 4, 2011
Miért kell valamit változtatnod ahhoz, hogy működjön D porton is az ékezetes betű? az BR.7 miatt?
Következő: »»   71 / 179
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem