Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum Idézet: Jaj, ne már! Nem angolul megtanulni, ehhez bőven elég a szaknyelvet megérteni. Az meg az adatlapok megértéséhez amúgy is elengedhetetlen... „A többivel akkor tudok foglalkozni, ha megtanultam normális szinten angolul. Az 2 év.” Ha vigasztal, én egy RTOS leírásán kezdetem az angol tanulását, s néhány hónapnál nem kellett több a legfontosabbak megértéséhez. Közben az assemblyt is tanultam, s a leírásalapján sikerült újraalkotni a kernelt (igaz, ez akkor max. párszáz utasítást jelentett...).
Töltögetem, csak lassan megy.
Mobilnet.... Persze sose késő tanulni. Nem véletlenül csinálom.
Most nincs összedobva ehhez alkalmas áramköröm.
Amit tudok mondani segítség képpen: Abban a programrészletben, amiben hivatkozik a szolga címre 2x kell beilleszteni (2db INC modullal) az adott cimekkel. (A szerzor chipek címre vonatkozó kivezetét ezek szerint kell "huzalozni" egyébként többi minden párhuzamosan! ) A Parsicból való "meghívást" nyilván két különböző feltételnek kell indítania, illetve a két különböző adatot el kell különíteni kiolvasáskor Pl: Mx modul... az kiolvasási ismétlődéseket akár másodperc nagyságúra is lehet választani. A régebben feltett példám alapján talán megoldható kisebb átalakítással. A kiolvasott adat átalakítását esetleg máshogy is meg lehet oldani...
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy sikerült-e valakinek összehozni parsic-ban a több lm75-ös szenzort. Olvastam vissza a fórumtémában, de nem igazán vagyok előrébb.. Idézet: Mar tobbszor belinkeltem a konyvtarat. Ott a PIC alkonyvtarban jelenleg 20 file van. Nekiallsz, letoltod mindet, es atnezed egyenkent figyelmesen. A ZIP-eltek kozott van egy par mintapelda csomag. ASM es C. A C programokat eloszor hanyagold, de pl a "PIC Scool" csomag ASM reszet erdemes elkezdeni az elso peldatol. Az ne zavarjon, hogy a kommentek spanyolul vannak, mert az ASM a lenyeg. Csinalsz minden peldahoz projektet a MPLAB-ban, es szimulatorral szepen vegigmesz lepesrol lepesre a mintapeldan. Probalod megerteni mit csinal a program. Nezed a PIC regisztereit, hogyan valtoznak lepesrol lepesre. Utana megprobalsz csinalni valami probapanelt, es abba szepen kiprobalgatod a mintapeldakat. Kozben nezegeted a PIC leirasat, mert enelkul nem fogsz megerteni semmit. Amikor elakadsz, akkor a PIC kezdo topikba felteszed a problemadat. Mivel mar foglalkoztal PIC-el, azert konnyebb lesz. Ja meg esetleg a "T-es-T" oldalon is talasz nagyon jo leirast magyarul a PIC mukodeserol, az utasitaskeszlet magyarazata is magyarul. Penzt sem kell koltened. „Lent leírt Könyv PDF ben meg van?” Ja en 29 eves voltam amikor eloszor kozel engedtek az ABC-80 szamitogephez. Azota is tanulok, pedig mar eletelt sok-sok ev azota. Tanulni soha nem szegyen.
Dcsabi , köszi !
Az MPlab-al csak fordítsam le , és a meglévő égető progival HEX -ből töltsem le? Kkrisz75 ! Helyettem is szóltál ,pont igy vagyok vele . Én már a lemez B oldalát játszom , igy az idő hát .... mezga
Igazad van, bár ehez már nem tartom magam a 35 évemmel fiatalnak magam. De még nem késő talán.
Viszont anno Basic-et tanultam még Commodore 16 és +4-en. Aztán Simon'S Basic-et C64en. Gépikód, már, Nap-Plútó távolságra volt tőlem. Azon túl, hogy pár feltételt, for ciklust megtanultam, csak a tökéletes folyamat ábrákat készíttettem el, vagyis azt tudtam mit kell csinálnia, de programba képtelen voltam úgy meg írni, hogy jó legyen. Holott sok osztálytársam, az én ábrám alapján hibátlan programokat írtak. Így én ábrákat másoknak, mások meg a programokat csinálták nekem. ![]() Ezért örültem meg a flow.. nak. Az pont az amit értettem a legjobban régen is. Igen Az alapok, viszont kellenek. Visza kell szokni a 2-16 os számrendszerhez. Amúgy az nem olyan kicsavart nyelv. Meg szoktam nézni az ASM-jét a programoknak, és van amit a folyamat ábra alapján megtalálok, és meg is értek. Lent leírt Könyv PDF ben meg van? Vagy keressem műszaki könyvboltban. Pár ezret nem sajnálok. Később behozza az árát. Idézet: Errol mar voltszo ugye? nem ragozzuk tovabb. A konya konyv es melleklete egy kezdonek kivalo. Vannak melle ASM peldak, amiket gyorsan meg lehet erteni, es elkezdeni az alapokat. Tudod mar irtam, de nem interkontinentalis raketa celzoberendezeset kene kezdokent csinalni, hanem LED villogtatast, stepper kezelest, LCD kezelest, AD kezelest. A mintapeldak kozott van egy asm csomag, ami kb 40 peldan vegigvezet a kezdettol a kozepes szintig. Van egy angol nyelvu ASM konyv, ami kifestokonyv szeruen magyarazza a PIC periferiak mukodeset a 16F887-el. Amellet meg egy tanacs : ha Te elkezded ezeket a kicsavart programozasi nyelvek tanulasat, utana a rendes programozasi metodusokba sokkal nehezebben fogsz belejonni, es vert fogsz izzadni egy egyszeru bitbillegteto ASM program megertesehez. Nem ertem soha sem ezeket a "gyorsan megoldani, de nem ertek semmit" nezeteket. Te meg fiatal vagy, es gondolom a jovoben is akarsz programokat irni, nem csak hobbi szinten. Akkor jobb ha megismered teljes melysegeben a PIC felepiteset, es akkor mar sokkal konnyebben megerted az ASM programozast. Amugy 35 utasitasa van a PIC-nek. Ezt egy-ket nap alatt meg lehet tanulni. De gondolom ki sem probaltad. Osszeheasonlitasul a 8085 vagy a Z80 sokkal tobb utasitassal rendelkezik. Megis ASM-ben programoztam, mert meg nem voltak abban az idokben magasabb szintu nyelvek ezekre a procikra. Na nem szaporitom a szot tovabb, csak annyit kerek fogadd meg az idosebbek tanacsait, ha elore akarsz haladni. „Magyar nyelvű?”
Nem lehurrogásnak van szánva ez a hsz. sem.
Magyar nyelvű? Ha jól láttam őket, azt hiszem csak 1 vagy 2 van ami az. A többivel akkor tudok foglalkozni, ha megtanultam normális szinten angolul. Az 2 év. Az után még 1 év mire az ASM nyelvet is megértem. Nem vagyok türelmetlen, de ez az idő sok. Munka mellett napi 1-2 órát tudok foglalkozni vele. Így amit meg akarok csinálni, sose jutok el a kész állapotig. Ezért tértem át a másik programra. Pasicnál is mindig leírtam papírra a folyamat ábrát, most nem papra írom, hanem a programba, és azt fordítom le HEX-be. Van sok minden amit nem tudok benne, még megoldani, de szakirodalom nélkül nehéz. Ezért kérdezek. Amire kapok egy angol nyelvű linket, amit én is megtaláltam, elolvastam, részben értelmeztem, de sokkal előrébb nem jutok vele. Így kb annyi esély van a ASM megtanulására ésszerű időn belül, mint lottó 5ösöm legyen. Nem ellene vagyok, nem azt mondom, hogy nem foglalkozom vele, és igen sok haszna lenne, de amíg van olyan program ami elvégzi helyettem az ASM fordítást, és számomra elég amit nyújt és meg akarok tenni vele, addig a programot részesítem előnyben. PL: ASMben egy sort nem tudnék megírni. Jelen esetben setup menüvel ellátott, 3 lapon(4x20as kijelzőn 3 oldal) váltható, fordulatszám mérő működik prototípusként a kocsiban, ami kiegészülni látszik a sebesség mérővel, Km számlálóval, ledes kijelzéssel, az LCD mellett, És már alapvető indítás gátló/autóriasztó folyamat ábrája is kész, amivel kiegészül az óracsoport. Ezt meddig tartana a mostani nulla, angol, és ASM tudásommal elkészíteni? Talán 3-4 év. Parsic kevés volt a sok akadály miatt. Külön külön minden jó volt benne, nagyon szeretek benne építgetni programot, de egybe rakva 20Mhen is elszámolta magát, akadt és lelassult. Ezt pedig nem lehetett el kerülni. Ugyan ez flowcode-al készítve 4Mhz en is stabil. Nem kellett 3 év. DE neked teljesen igazad van, és meg kell idővel tanulni, mind angolul, mind ASM és C nyelven, de idő hiányában ez nem könnyű. Ezért kérdezek sokszor hülyeségeket itt a topicban és ott is. Bosszantó, hogy legtöbbször a válasz csak egy link. (Amit, aki nem hülye, megtalál amúgy is, csak kerüli, mert angol a szöveg, és utána kérdez magyar topicban, ha nem talál magyarul linket, amire kap egy angol linket... Ez van) De sokan vagyunk akiknek kis sikerélmény jobban meghozza a kedvét, mint a (eltúlozva) száraz 2 évig tartó olvasás. Ezért használjuk a parsic-ot vagy flowcode-ot, mert sokkal hamarabb elérhető benne kézzel fogható eredmény. Sorry ha hosszú voltam és nem közvetlen témába vágó. Kérlek ne lehurrogásnak vedd, hanem más nézőpontnak, ami nem ellened szól, mert igazad van, teljesen elismerem, ugyan akkor nem mindenkinek van annyi ideje, lehetősége, hogy sokkal mélyrehatóbban foglalkozzon vele rövid időn belül.
Köszi, flowcodeban megoldható, az amit csinálok.
MPLAB ot szedd le és az nem fog hibázni egyiknél sem.
Nekem mindent lefodít.
Dcsabi !
A parsic tök jó , de van egy kis gondom : amit felraktál kis progikat beolvastam , megcsinálja a forráskódot, de nem menti el , csak F10 re (build). ha a PICprog2009 es progi ( velleman) asm fordítójával (MPasm.exe 5,2 ver)lefordítom hibát jelez . A pic tipusa be van állítva mindenhol. köszi előre is. mezga
Hali
Idézet: Ezt magyarazom mar honapok ota. Mindig le lettem kiabalva, mert mint mondjak "Mindent meg lehet oldani Parsicban". 3-4-5 PIC es mar megy is. Szoval konkretan ha meg nem tetted meg, akkor itt az ido: toltsd le a konyvtarbol a konyveket, mintapeldakat, es kezdj neki az ASM tanulasanak. A PIC-es temakban mindig akad segito ember,mint ASM, mint C nyelvben. Tudom Te tegnapra akartad a projektet, de azert alapok nelkul nagyon nehez komoly keszuleket csinalni. Azt is tudom megint le leszek hurrogva, hogy minek szolok bele a nagyok dolgaba. De azert a tanacsot csak le irom : ha komolyan akarsz foglalkozni PIC programozassal, akkor elkezded a tanulast az alapoktol ASM-ben. Nem egy ordongosseg. „Sajnos a mostani alkotáshoz, nem elég a parsic.”
Nagyon szívesen segítek neked az mplab-os kőrnyzetben való programozáshoz, ha gondolod csak a kezdeti lépések tűnnek nehéznek.
Nem is akarom túl bonyolítani.
Sajnos a mostani alkotáshoz, nem elég a parsic.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy sikerült-e valakinek összehozni parsic-ban a több lm75-ös szenzort. Olvastam vissza a fórumtémában, de nem igazán vagyok előrébb..
Itt is jól lehet látni, hogy nem érdemes túl bonyolítani a pic programozást hiszen így nem látsz bele a mélységekbe. A titka az szerintem, hogy mplab asm és adatlap, aztán később válthatsz magasabb nylvre pl C.
Ha nem titkos akkor rakd fel a forrást és megnézem, hogy mit szúrtál.
Az jó, de ha 100 fokos lohogó vízbe teszem akkor is csak 0.5V ig megy fel.
Át tettem AD0 ra.
Most alapban 0.23-0.24V mérhető.
Rosszul konfiguraltad, vagy valami zarlat van. Milyen PIC, es hanyas labra megy?
Ebben a programban nincs más kimenet., csal LCD az RB lábakon
Csak egy AD bemenet, és semmi más.
Akkor oszetuzesbe kerult valami kimenettel es a kimenet az erosebb.
Jogos... és tényleg.
Áramkörön kívül, 0.27 V van a lábon. (Sok kezem nincs és ha a nyelvemet ráteszem akkor felmegy 0.34 V ra) Erre akkor mi a megoldás? Mert kezedem nem érteni.
Ezt az aramkoron kivul probaltad? Logjon a kimeneti laba!
Hali
Egy sima multimeterrel be tudod vizsgalni az erzekelot. Kulon a PIC nelkul adsz nekei 5 volt tapot, es mered a kimenofeszt. 22 foknal 220 mV kimenofeszt kell merned. ha melegited, akkor noni kell a kimenofesznek.
Lemaradtam a módosításról.
Kerestem egy itteni programot. Dcsabi írta, mcp... -re. Ha jól láttam az alap program ugyan az, de 25 fokos szobában 0 fokot mutat a kijelző. Ha kezembe veszem és tartom fél órát sem változik semmit. Pedig ott van 10-15 fok különbség. Lehet a LM35 a rossz? |
Bejelentkezés
Hirdetés |