Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Lipo/Li-Ion cellák. Könnyebbek, mint az ólmos akksi, az ára jó kérdés, én használtan veszek nagyobb pakkokat (3S-6S 3-5Ah), ezeket szétbontom, és a nekem megfelelő csomagnak építem össze. Előtte lemérem a cellák kapacitását és belső ellenállását, a 10-20mOhm (igénytől/terheléstől függő) felettieket elrakom máshova.
Nekem jelenleg 1kW terhelésre kell 10S akku, 10S 4P lesz kb. 16Ah, oda max. 10mOhm-os cellákat használtam, ebből 4db párhuzamosan 2.5mOhm belső ellenállást ad maximum, ebből sorosan 10db 25mOhm pakk belső ellenállással kecsegtet. A kicsit puffadt cellákat ha nem muszáj, nem használom fel. Így sokkal de sokkal olcsóbb, mint ha újonnan vennék egy ilyen akksit. Tölteni meg lehet simán 2C-vel is, ez 16Ah-nal 32A lenne, fél óra töltési idő... A puffadt cellákra visszatérve, a mellékletbe rakok képet, hogy egyes gyártók akksi pakkjai miért nem puffadnak fel soha. Válasz: mert nem tudnak, nem szabad nekik, a 0.5mm-es alumínium lap miatt... Ugye a gázok összenyomhatóak, így ha puffad is az akksi, az egészen addig nem fog feltűnni, amíg fel nem nyitjuk azt. Kicsit nő a nyomás a cellákban, az akksi ugyanolyan kemény és szép formájú marad, mint az első napon. A tulajdonos pedig elégedett, sőt büszke, hogy az ő akksijai bizony sosem puffadnak, és csak azt a márkát fogja vásárolni. Jó trükk. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2020
Szia, ezek a MOSFET-ek nem lineáris üzemre vannak optimalizálva, ezért sincs például a SOA görbén DC. Ennek ellenére lehet lineáris üzemben használni őket, de ahogy már a többiek írták inkább csak 30..40W-tal számolva FET-enként. Az itt kimásolt SOA görbék marketing célokat szolgálnak. Nincs olyan üzem, hogy a félvezető 175 fokos a tok meg csak 25 fokos. Ez max. egy pillanatig tarthat, utánna durran.
Léteznek lineáris üzemre szánt FET-ek is, de kifejezetten drágák, pl: IXTK90N25L2 Itt is inkább csak példának hozom, mert ennek a SOA diagramja már sokkal jobban mutatja a DC üzemet. Eleve két görbét is megadnak, az egyik a marketing 25 fokos tok hőmérséklet, és a másik a valós üzemhez jobban közelítő 75 fokos tokhőmérséklet. Ha összehasonlításként ezen a 10mS-os görbét nézed a 25 fokos tokhőmérsékletnél 80V-nál 12A. A DC görbe a 25 fokoson 80V-on 10A felett van, de a 75 fokoson ez már csak 7A. Azaz amit a 25 fokoson nézel 10mS-os impulzussal, annak kb. felét tudja DC-ben a lineáris üzemre optimalizált FET. Ami nem erre van optimalizálva meg valószínűleg ennyit sem. Az IRFP150 görbe milyen adatlapból van? A IR-eset néztem, én a 10mS 40V-nál 6A-t látok, és nem 16-ot.
Lenne egy óriási problémám a műszeremmel, eddig nem derült rá fény, és nem jelezte senki, remélem, hogy ez azt jelenti, hogy mással nem történt meg ez a hiba.
Valamilyen oknál fogva elszáll a MOSFET, ha a bemenő feszültség magas (38-40V) körüli. Elég csak 2A-t beállítani, és azonnal elszáll a bizti és a FET. Amiket megpróbáltam: 1) a programot módosítottam, hogy az áram referencia szép lassan közelítse meg a beállított értéket - nem segített... 2) a hardware-t módosítottam, gate-tel soros ellenállás (R1) 200 Ohm helyett 20 Ohm, az LM358 kimenete és invertáló bemenete közötti (C8) 22nF-dal sorba raktam 220 Ohm-ot, levettem a bemeneteken levő offszet eltolásért felelős alkatrészeket (2db 39k, R21, R28), így az ott levő 2db 22nF (C13, C14) nem befolyásolja a jelet. Tanácstalan vagyok. El tudok lőni még pár FET-et, de mit mérjek szkóppal? A söntön eső feszültséget? A gate feszültséget? A bemenő feszültséget, hogy esetleg keletkezik-e rajta valami induktív feszültségcsúcs? Először 24V-os akkupakkot mértem, amikor ilyen baleset történt. Módosítottam a programon kicsit, megszűnt a probléma. 20V alatti feszültségnél semmi gond, sőt, 8V 12A meg se kottyan a műszernek. Azt gondolom, hogy valamiért a magas feszültség miatt átüt a FET. Azt is figyelembe kell venni, hogy ha pl. 15A folyik, akkor a soros dióda is eldisszipál jelentős hőt (15*0.7V=10,5W), így a MOSFET-nek kevesebbet kell (a 100W-nyi maximális disszipációt az akksi feszültségéből és az áramból számolom). De ez a 10W-nyi különbség mégsem kellene hogy a MOSFET végét jelentse, mert 40V 2A az még csak 80W, mégis átüt... A FET gate-je 12V-nál nagyobb feszültséget nem kap. A FET, amit használok IRF3710, vagyis 100V 55A, megbízható helyről. Az akku, amivel pukkasztgatom a FET-et: 10S lipo BMS-sel, szóval csak annyit veszek észre, hogy eltűnik a feszültség (15A-es a BMS). Ha labortáppal adok neki 40V-ot, nem történik baj... Gondolom esik is a feszültség, meg a táp is lassan tud utánszabályozni. A kapcsolási rajz: Bővebben: Link, de feltöltöm képként is. Köszönöm a segítséget. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2020
Szerezz be 3×16A-est! Gondolom a tűzhelyhez a vezetékek/kábel 5×2,5-es lesz. Ezt nem biztosíthatod 32A-ral! Baj esetén pl. leéghet a vezeték, de a kismegszakító nem old le.
Elnézést, egy interneten talált képet csatoltam be, ami nem volt teljesen egyértelmű. Jelenleg engem csak a FET meghajtás érdekel. A konkrét kapcsolást és a kivitelezést most csatolom. 12V a feszültség és kb. 12A az áram. Led szalaghoz készítenék egy távirányítós fényerő szabályozót. Több olyan példát is találtam, ahol a mellékelt módon hajtották meg MCU-val a FET-et.
Nem tudom, én 32A-kértem, ha már lehet, oda kérdezés nélkül 10-es érvégezett réz vezetéket tettem be. ( bár a betáp 10-es alu volt.) Ami miatt a 10-es ajánlott, a PEN vezető nem lehet 10mm2-nél vékonyabb, mechanikai okokból, az óra alól meg ugye az jönne ki elvileg.
Nézd meg ezt: Bővebben: Link.
Akkor a 2.5A még mindig kevés az 5m-re.
Az a gyárilag forrasztott vezeték és csatlakozó is ellenálllást generál. A melegedés meg nem is kérdés. Én nem akartam beleszólni mit vegyél, de nézd meg azt a konvertert. És 10A van ráírva, átllag 6A. Még ha nálad most csak 2.5 is folyik, de ha rendesen megcsinálod a kábelezést és eléred a 4 ampert, annak azokon a apró aklatrészeken és vékony vezetősávokon kell átmennie. Természetes, hogy izzadni fog rendesen. Azon szoktam vigyorogni a kínai LED-szalag vezérkőkre is rá van írva 6A meg 12A, és csak a 2 ujjnyinyáklap hűti. Az egy dolog, hogy a FET elbírja, de a disszipációról mindenki megfeledkezik. Aztán egyszer csak elolvad a féltenyérnyi műanyag doboz. Mondjuk autó izzzóval letesztelheted tényleg képes-e leadni a megfelelő áramot, bár gondolom nem dísznek írták rá. Köss rá 2db 25W-os izzót őárhuzamosan. Azt hiszem a hátsó lámpa izzó 25W szokott lenni.
Mivel nem tudod az eszköz teljesítményét, így nem tudod a felvett áramát sem. Anélkül pedig persze,hogy nem tudod kiszámolni az előtétellenállást.
Ha biztos 0,2A áram kellene, akkor a 2V feszültséget 10 Ohm ejtené, ha 0,02A, akkor 100 Ohm. Van 3V körüli szivargyújtós táp, ha jól emlékszem a Nokiáé régen akörül volt, valami 3,6V. Sorbakötve egy diódával talán jó is lehetne, bár nem tudom, stabil 3,6V-e az...
Üdv
Érdemes üzemeltetni 7 KW-os indukciós főzőlapot egy fázisról (32 A)? Gyakorlati tapasztalat érdekelne. Az nyilván ritka hogy az összes lap egyszerre üzemel, de azért nem kizárt, ráadásul egy beépíthető sütő is 2,7 KW. Érdemes, vagy mindig lecsapná a biztosítékot? Nincs 3 fázis és nem is lesz egyhamar, ebből a 32A-ből tudok gazdálkodni. Idézet: „- ha zárlat lett volna, akkor lecsapta volna az adott kismegszakítót, a villanyóránál az adott fázis, de az EV-nek gondolom fenn kellett volna maradni (40A>16A).” Az a 40A a fi-relénél nem kioldási áram, hanem üzemi áram, tehát ennyit tartósan elvisel. Pl. 32A-re biztosított betápnál ne tegyél 25A-es fi-relét, mert megsínyli. Idézet: „- ha a túlfeszültség levezető billentette volna meg az egyik fázist, akkor meg úgy gondolom a villanyóránál nem kellett volna, hogy oldjon a megszakító (30mA<16A)” A biztosítékok (kivéve a nagyon lomhákat) előbb képesek megszólalni, mint a fi-relé, annak 0,2 sec a max késlekedése. Az áramfelfutás gyorsaságától függ, hogy melyik lesz a gyorsabb. Túlterhelés nem lehet azon a fázison? Tehát nem zárlat. A másik, hogy milyen régi és milyen állapotban van az óránál levő biztosíték? Lehet akár az is elöregedett. Találkoztam már sok kapcsolgatástól megpurcant biztosítékkal, azt fel se lehetett kapcsolni már, cserélnem kellett.
Neked címzem, de remélem a többiek is olvassák majd.
Kezdeném a jó hírrel: Mind a 2 oldal működik, határértékek beállítva 50V-5A Sajnos peches vagyok, mért? -a hibák oka 10k--1k félreültetés (12A-ig ment fel miatta, az össze-vissza szabályzós oldalon) -illetve a ZD1 ezen az oldalon is zárlatos volt (pedig újat raktam be ---ez a össze-vissza szabályzott oldal) -a beépített műszer sajnos hibás (6db-ot rendeltem, mind az) az egyik 5A-nél 0,6A-t, a másik 4A-t jelez... -addig tesztelgettem, hogy lehúzva maradt, így az áramkorlát tesztnél a zárlati áram az R24-en folyt és a segédtáp graetz hidját megfektette. A 2A minimum nem volt hiba, ekkor még digitális lakatfogóval mértem, ami sajnos szintén hibás...(wish-ről vettem) Ezek cseréje után minden ok, már csak másik műszer adag kell bele Köszönöm a segítséget és a hasznos infókat
Sziasztok!
RURP860-as diódát helyettesíthetek DSEI 12-12a diódával. Egy fejhallgató erősítőben lenna alkalmazva, nem lenne jó ha búgás jelenne meg benne. Köszi!
Ha 32A-es a mérőhely, utána már csak 25 A-es lehet, tehát kisebb.
Ha kisebb sütőteljesítményt választanál, tehát 2,5 kW-osat, az elmenne 13 A-es kismegszakítóval. A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2020
Az is szerepel a leírásban, hogy 32A 1F is elmegy. Meg tudod osztani a leírást? Lehet en masikat néztem.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2020
Sziasztok.
Adott egy lakás 32A 1F bejövővel, nincs bojler se légkondi (csak a szokásos mosógép, és kisfogyasztók). Ezt a tűzhelyt néztem ki, 3F 16A vagy 1F 32A kell neki. Az előző tűzhely kicsi 6kW-os, azt 3db C10-es biztiről táplálták (5 eres kábelen keresztül). Szerintetek hogy legyen, 25 A kismegszakítóra cseréljem a kismegszakítót és közösítsem az ereket, VAGY a 3db 10A kijövőjét a sütőnél közösítsem? Nem okozna ez gondot a kismegszakítók működésében? Úgy gondolom az 1F L1,L2,L3 pontokon való bekötése már a sütő zónát nem tudná kiszolgálni, tehát már a sütő nem tud elmenni 10A-ről, tehát ezzel nem is számolok. Köszönök minden építő javaslatot és az emberekhez szükséges vezeték átmérőkre figyelek. Mellékelek ábrát.
Üdv! Összedrótoztam egy akku regeneráló kapcsolást.. 32V-ról üzemel és kb 200ms-onként küld ki egy tűimpulzust. kb 5-10 ms-os 42A-os impulzusokkal tölti az akkut. Ez elég lehet regenerálásra? Egy 55 és egy 63Ah-ás akkut szeretnék rendbehozni vele.
Üdvözletem.
A következő képeken látható kapcsolóüzemű tápegység (230V -> 13.8V,12A) kimeneti oldalán kiment egy háromlábú alkatrész, az égés következtében a felirat olvashatatlanná vált. A megsemmisülés oka 12V oldalon fordított polaritással való bekötés... Segítségeteket szeretném kérni, mit lehetne berakni helyette. Előre is köszönöm a válaszokat. A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
Na most hogy a szabványnak ebbe pontjába bárki is bele kössön. A k@csog szolgáltatónak kellene ingyen odatenni, minden háztartáshoz a 3X32A át. aztán használjon mindenki, amennyit tud fizetni. De itt ez nem így van. A megrendelő zsebében meg nem turkálhat senki. Egyébként én is egyet értek azzal, az 1 X 32A többet ér, mint a 3X10.
Hello,
A primer körre kell kötni egy minimum 32A-es mágneskapcsolót(Relét), de lehet jobb lenne egy SSR-el megoldani mert az induktív terhelés miatt a mágneskapcsoló érintkezőis hamar elégnének. A pisztoly nyomógombjára csaki törpefeszültség mehet azaz 56V alatti, tehát ha nincsen egy 24V-os trafó a gépben pluszban akkor az is kell bele, hogy a relét tudd vezérelni. Üdv Bubu54
Ez a motor nem hiszem, hogy üresjáratban felvenne 12A-t, ha terhelve 11,7A. Ez egy 1400-as fordulatú motor. Kb. 1:1-ben hajtja az IFA kompresszort. Szerintem egy 100/330-as relé elég lenne rá, ahogy olvasgattam.
Szia,
Mennyire értesz hozzá? A primer körbe kell minden keppen és legalább 32A-es.
Idézet: „Ha van 32A A1 lakossági mérőd van, akkor ugyan annyi 32A jár H tarifából is.” Ez biztos? Ingyen?
Fentebb már említettem, de össze írok mindent. Mosógép, szárítógép, mosogatógép, villanytűzhely, normál 180cm körüli hűtő, ledes világítások, két nagy led tv, két asztali pc és laptop, egyéb általános eszközök (mikró, hajszárító, stb.). Ezekre jutna az 1x32A, amire otthon jelenleg 1x16B jut, csak a tűzhely főzőlapja gázos. A bojler 50L 1200W, de ennek ott a vezérelt 20A, más erre nem lenne kötve. A H tarifa 32A lesz, de mire az ellészül, minden három fázisos lesz, de ez a része még nem nagyon érdekel.
3 fázis úgy tudom nem szükséges a H mérőhöz. Azt csak akkor igényelheted, ha már meg van a pl klímád. Alanyi jogon annyi jár amennyi az A1 tarifádon. Ha van 32A A1 lakossági mérőd van, akkor ugyan annyi 32A jár H tarifából is.
Az meg két darab normál családiházas klímát is elvisz, de ilyen bazinagy földre telepített 4 ventilátoros hőszivattyút ami egy stadiont is kifűt, már nem. Az a baj az utólagos 3 fázissal, hogy új légkábel, új henzel szekrény, új mérő (mérők), új kismegszakítók mindenből 3, Új FI relé stb stb. Nem a házban alakul át sok dolog hanem előtte. Az meg nem kétfillér. Ahhoz, hogy a tűzhelyedet cakkumpakk elvigye, akkor már teljesítménybővítést is kéne igényelni ami valami Br 4800 Ft/amper 32A felett. Mert a 3x10-zel semmire nem mész a 3x16 okosan felhasználva még jó is lehet, a 3x20 tudsz úgy nagyjából kezdeni valamit. De egy ilyen kivitelezés 3x20-ra bővítgetni, engedély, vélemény, új doboz meg minden áfa, béfa, céfa sacc 200-230 ezer. Egy 3x6mm2-es kábel meg 20 ezer legyen valamilyen hosszúságban (hasraütésszerűen mondtam), és a probléma megoldva. Az se fog melegedni.
Köszönöm a segítségeteket! A házba a 32A 3*6-os vezetéken megy be, a kismegszakítós szekrényig, eddig ennyi van meg villanyozásból. Innen 7-8 méter kábelen jutna el a szóban forgó sütőig, amihez én 20A-es kismegszakítót és 3*2,5-es madzagot vízionáltam. Hétvégén megbontom a túzhelyt, megnézem ezt a villás dugós dolgot, de addig is érdekel/érdekelt hogyan kivitelezhető a használata erre az egy évre. Az lemaradt, hogy új légkábel, újszerű (2016-os) digitális órám van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2020
Nem vagyok villanyász, de szerintem így is használhatod. Az 1x32A elég neki. Úgysem megy mind az 5 egység rajta kakaón.
Ezek a tűzhelyek -ahogy jól is írtad- csak fixen lehetnek. Vagyis, nincs toldozgatás, pláne nem aluhoz, de meglévő rézhez se, illetve a konnektorba bedugosgatás. A megoldás: külön vezetékkel vezetékkel kell eljuttatni neki a delejt + kismeggel biztosítatni őket. Hogy milyennel, hogyan? -Minél vastagabbal, és a lehető legrövidebb távon. Tehát a következő: Én a helyedben rögtön 5x4mm2-es kábellal húznám. Az jó lesz egyenlőre 1Fázisra is, csak nem használsz belőle 1 szálat, mondjuk a szürkét. Jó most saccoljunk 2 zóna megy a főzőlapon 17-20Amper körül van +12A sütő, tehát ki is merült a rendelkezésre álló 1Fázis, + a vezetéked terhelhetősége. De amint írtad, minden úgyse megy egyszerre. Viszont ha meg lesz a 3Fázis akkor az 5 eres vezeték már rendelkezésre áll. Két fázison elmegy a főzőlap, 1 fázison a sütő. Tehát ugyan ez a felállás, csak a főzőlap nem terhel akkorát, mert 10...12A-val elmegy/2zóna. Viszont akkor nyílván az alján át kell kötni 2x400V-os variációba, a sütő marad 1F, 1x230V 1F-es bekötésnél C20A a főzőlap, + külön ágon C16A sütő. 3F-es bekötésnél 2xC16A a főzőlap, + külön ágon C16A sütő. De mielőtt nekiállsz, inkább jobb, ha látja egy szaki ott helyszínen, mert igazából az se mindegy, 5 méterre van a villanyórád vagy 60 (az mivel van behúzva a házig ?+ az osztódoboz milyen állapotban van?) Mert akkor már változnak az értékek és amiket leírtam nem igazán állja meg a helyét.
Érdeklődnék villanyászoktól, hátha tud valaki valami okosat. Adott egy frissen húzott villanyóra szekrény, illetve légkábel. Van három mérőhelyem (mezei 32A, vezérelt 20A, és H tarifa, aminek még nincs órája). A problémám ott van, hogy a három fázis kiépítése jelenleg nem lehetséges, az EON majd egy év múlva húzza újra az utca kábelezését, mert jelenleg csak "két fázis" van, így addig nuku H tarifa használat. Ez még nem is érint érzékenyen, de lassan foglalkoznom kell a villanyozással, azon belül a villanytűzhely kérdésével. Természetesen külön szálon indulna el a szekrénytől megszakítások nélkül, de fogalmam sincs mennyire lehetne így használni. Anno úgy vettem használtan, dugvilla van rajta jelenleg is, de így csak próba erejéig használtam a megvétel után funkció tesztelésként, így lövésem sincs, ez kinél hogyan működött így anno. Ezt a nem mai rettenetet szeretném majd a házamba használni, de így kicsit tökön lövős a móka egy évig. Jelenleg a lakásunkban is 32A van, megy a mosógép, szárítógép, mosogatógép, mikró, hűtő, villany sütő (gáz főzőlappal), persze nem mind egyszerre, de egy kezemen meg tudnám számolni, hogy temérdek év alatt hányszor kattant le a lépcsőházi megszakító, pedig a kábelezés is vagy 20 éves alu, felújításkor nem nagyon lett piszkálva jó részük. Szóval a kérdésem az, hogy a szóban forgó villanyos miképp tudnám használni ésszerűen, hogy ne égjen rám a ház? Konyhai szokásaink szerint sosem megy egyszerre két dolognál több főzéskor, így nagy dráma nem érne, mert a sütő rész szinte kivétel nélkül egyedül szokott menni, olyankor más nincs használva a tűzhelynél.
A címkén max 9,3kW szerepel.
Bocsánat, elírtam, ott nem nulla jön be, hanem PEN vezető. Ez a lényege a biztonságnak, hogy az oszlopokon is le van földelve a nulla vezető, sokkal jobb értékeket hoz, mint egy "házi" földelés, a mi házunk 89-ben épült, nem volt előírás sem az ÁVK, sem a helyi földelés, most már felfogom az értelmét, és a miértjét, hogy előírás, pl egy hónapja bővítettünk 32A-ra kismegszakítót, és a földelés hiánya miatt nem cserélték 20A-ról...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |