Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő
 
Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   279 / 298
(#) Bakman válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 22, 2021 / 1
 
Mean Well HDR-15-15 és egy dióda. Beállítod a kívánt feszültséget a dióda után és kész. 1 A-t képes szolgáltatni, tehát ha egy akku ennyit nem visel el, akkor ahhoz nem használható.

Ólom-savas munkaakkuknál használok ilyenből több darabot is, 9 - 200 Ah-ig. Utóbbi nem egy akku, hanem két vagy három párhuzamosan kötve.
(#) szikorapéter válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
Szia, is-is akad így mindkettőhöz jó lenne ha kompatibilis lenne.

Bakman:
Egy sima trafósra gondoltam a táprészt, de a csepptöltő nem csak egy táp és annyi hanem a kimenetet valamelyest szabályozza is ahogy olvastam.
(#) Doky586 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
A legegyszerűbb amikor tényleg csak a trafó limitálja a teljesítményt, egy ilyen kapcsolás (kép) a feszültséget és kész is..
(#) Bakman válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
Ez nem valamelyest, hanem pontosan a beállított feszültségre tölti fel az akkut és ott is tartja. A töltés végeztével már csak mA-ek folynak az akku felé. Mi más kellene még? Az ajánlott tápegység akkora, mint egy normál kismegszakító.
(#) szikorapéter válasza Bakman hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
Idézet:
„Az intelligens csepptöltők többsége „tornáztatja” az akkumulátort. Agyafúrt módon, különböző karakterisztikájú jelekkel tölti, így lassítja az akkumulátor elöregedését.”


Akkor maradnék az eredeti kérdésemnél:
Van/létezik itt olyan kapcsolás vagy bárki ismeretében ami hasonló módon tölti az akkumulátort?
Persze még mindig csepptöltőről beszélünk.
Amennyiben nincs marad a vásárlás, bár az univerzálisabb felhasználás miatt jobb lenne építhető verzió, lehet több is készülne.
(#) proli007 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 22, 2021 / 2
 
Hello! Nem hasonló módon , mert azt, hogy "különböző karakterisztikájú jel" én azt nem értem.
Simple
(#) szikorapéter válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
Köszönöm, jó leírás, korrekt utasításokkal, szerintem megépítem ezt majd próba.
amikhez felhasználom:
Fűnyíró traktor akkumulátorok csepptöltése, és nagyobb motorkerékpár indítóakkumulátorainak töltésére.
Kipróbálom és visszajelzek a tapasztalatokkal.
Még egyszer köszönöm a segítséget.
(#) Bakman válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
Szerény véleményem szerint ez csak placebó. Honnan is tudná az intelligens töltő, hogy éppen milyen akku van rákötve? Meg kell adni neki? Akkor meg mitől intelligens? Legjobb esetben is egy mikrokontroller van benne, ami talán egy-két paraméter alapján eldönti, mikor, mennyi ideig töltögesse az akkut, esetleg szabályozza az áramot. Ha az akku nagyon le van merülve, akkor meg azt "hiszi" hogy hibás, és nem kezdi el tölteni.

Ilyen "intelligens" töltőt a legegyszerűbb mikrokontrollerrel is lehet csinálni. Időnként rákapcsolod a tápegységet az akkura és örülés van. Esetleg egy töltőt használsz és cserélgeted alatta az akkukat. Az akku halála az, ha nincs használva, ezen nem segít semmilyen intelligens töltő sem.

Hidd el, nekem teljesen mindegy, csak szeretnélek lebeszélni felesleges pénzkidobástól.
(#) szikorapéter válasza Bakman hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
Megértem, de amikor télen nincsenek használatban a nagymotorok (3) , akkor elég drága tudna lenni egy tavasz ha nem csepptöltőn feküdnének.
A probléma az hogy 1 töltőm van, viszont drágák (kb annyi egy rendes töltő mint egy jobb akku a mociba), így azért is néztem elsősorban alternatívát építésre.

proli007 kapcsolása egyszerű, és kb azt tudja amit elvárnék a töltőtől.
(#) Bakman válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
Itthon 2 db. 100 Ah-s akku van párhuzamosan kötve, azokat tartja szinten egy ilyen kicsike. Töltőnek lassú (ahhoz van egy masszív tápegység is a rendszerben), szintentatáshoz bőven jó. Ha figyelmesen elolvasod proli007 leírását, ki fog derülni, hogy az ő kapcsolása kettő az egyben. Nagy árammal feltölti az akksit, majd átáll csepptöltésre.

Viszont félreértettél, nem a csepptöltőről akarlak lebeszélni, hanem a feleslegesen túlárazott "intelligens" töltőkről. A linkelt kapcsolást építsd meg nyugodtan, tuti, hogy működik.
(#) Imi68 válasza Imi68 hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Sziasztok!! Megépítettem a Reszursz-1 elekrtonikáját! De egy kérdésbe ütköztem . ne haragudjatok ha amatőr kérdés. A zéner dióda bekötését szeretném megtudni. Valamilyen indítatásból fordítva tettem fel a panelra mint ahogy a rajzon van. Mert ugye úgy van a zéner hatás,de persze lehet hogy tévedek. Mert, lehet hogy a rajzon már úgy van jelölve ,ahogy felkell tenni a panelra!
(#) szs válasza Imi68 hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Akkor fordítsd meg.
Ha jól látom, az 5,6V-os zenerről van szó.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2021
(#) szs válasza Imi68 hozzászólására (») Feb 1, 2021 / 1
 
Annak az 5,6V-os Zenernek úgy kell állnia, ahogyan a rajzon van, akkor állítgathatod a végső feszültséget a trimmerrel úgy (nagyjából, ha jól számolok így exhas) 12-16,5V közt.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2021
(#) proli007 válasza Imi68 hozzászólására (») Feb 1, 2021 / 1
 
Hello! Nem tudom milyen tranyókat tettél bele, de vagy fordítva írtad oda a C-E jelülést, vagy fordítva is vannak a panelon a tranyók..
(#) erdgab válasza Imi68 hozzászólására (») Feb 1, 2021 / 1
 
A zénert fordítsd meg.Milyen tranzisztorokat raktál be,mert mintha nem jól lennének berakva,legalábbis az írás szerint.
(#) Imi68 válasza szs hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Mindenkinek köszönöm a jó szándékú segítséget! Megfordítottam a zénereket ( a 10 Voltos is fordítva volt). A tranzisztorok jól vannak beültetve, A1015 illetve C1815 van benne lábkiosztása E,C,B. A panel Bc tranzisztorhoz lett tervezve, ezért állnak furcsán a tranzisztorok . Még egyszer köszönöm a segítséget mindenkinek!!
(#) Imi68 válasza Imi68 hozzászólására (») Feb 6, 2021 /
 
Sziasztok! Működik a Reszursz-1, végre jó sok év után van egy jó akkumulátor töltőm! Remélem nem kell sokszor használnom.Köszönöm a segítségeteket!
(#) hobitibi hozzászólása Feb 7, 2021 /
 
Sziasztok,van 1charger expert A-612tip AA-AAA-9v-os akutöltőm.Azt szeretném kérdezni,hogy a AA2300mAh akut és a 9v at meddig tölthetem?
(#) proli007 válasza hobitibi hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Hello! Ha az aksi kapacitását elosztod a töltőárammal, és megszorzod 1.2-vel, akkor kb megkapod a szükséges töltés idejét. A töltőáram értéke a töltő hátlapján olvasható.
pld. Ha (2300mAh/130mA)*1,2=21 óra. Ugyan így járhatsz el a 9V-os aksinál is. Minden esetre a számítás akkor igaz, ha az aksi kapacitása ténylegesen annyi ami rá van írva. És az idővel/töltések számával csökken is.
Én nem ismerem ezt a töltőt, de ha a hátulján lévő 5 óra után le is kapcsolja magát, akkor az alatt nem fogja feltölteni a 2300mAh-ás aksit, csak ha többször elindítod. De sok töltő az AA és AAA méretű aksi töltési idejét méri és lekapcsolja, míg a 9V-osét nem.
(#) hobitibi válasza proli007 hozzászólására (») Feb 8, 2021 /
 
Köszönöm,hogy időt szakítottál a válaszoddal.
(#) Melphi hozzászólása Feb 21, 2021 /
 
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy ennek az Accu-Mat töltőnek van valami leírása, szeretném átolvasni.
Köszönöm.
(#) proli007 válasza Melphi hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
Hello! Őszintén szólva, már nem emlékszem, hogy átfogó módon írtam volna róla, ha még is, Alkotó tudni fogja. De anno itt Rozsda kérésére több dolog is szóba került. Ha e körül olvasol, talán a lényeges dolgokat/elgondolásokat megismerheted.
(#) Melphi válasza proli007 hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
Esetleg arról van valami információ hogy milyen feszültségű, mekkora Ah-s akkumulátor hoz jó, egyáltalán autó savas akkumulátor töltésére való?
Köszönöm.
(#) proli007 válasza Melphi hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
Igen, savas akkumulátorokhoz való. A további kérdésedre ott lesz a válasz, ha Rozsda és köztem létrejött eszmecserét elolvasod.
(#) Melphi válasza proli007 hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
Köszönöm, már olvasom is.
(#) mraulajos hozzászólása Márc 9, 2021 /
 
Hali!
Lepusztult állapotban került hozzám a képeken látható töltő. Át vezetékeztem, ki takarítottam. Az lenne a kérdésem, aki ismeri. A mérések alapján, a kapcsoló, így nulla állásba van. Balra forgatva 6V.? Jobbra forgatva 12V.?
(#) pipi válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 9, 2021 /
 
Megmérni nem tudod? Úgyis ellenőrizned kell
(#) proli007 válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 9, 2021 /
 
Hello! Egyszerű kereséssel..
(#) uniman válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 9, 2021 /
 
(#) fastaction válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 9, 2021 /
 
Szia! Bal alsó a legerősebb 6V , jobb alsó a legerősebb 12V . Rajta van az akkumulátor , akkor , már meg tudod mérni rendesen . A 10A nem kamu , tudja . A vezetékek valami gyapjú + szilikon szigetelésű csoda anyagból vannak . Én a betáp elé raktam triakos szabályozót is , így szulfátoldó is lett belőle . A tekercseknek nem valami jó , de működik .
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2021
Következő: »»   279 / 298
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem