Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő
 
Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   298 / 298
(#) Tomi111 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
Bár csak egy trafóról tudok, amit félhullámban használunk, de bírja. Egy 48V-os targonca savas akkujának töltője. Névlegesen 70A-t tud. Az akku már döglődik, két cellát át kellett kötni, mert lerohadt a kivezetése. Így viszont jóval nagyobb árammal töltötte a töltő. A töltőben átkötöttük a graetz híd egyik kimenetét a váltóra, így félhullámmal tölt, kevesebb amperral. Kb egy éve semmi baja. Jobban zúg, az igaz, de működik. Kívülről a töltő házán nem venni észre, hogy melegebb lenne.
(#) Horvath65 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Helló! Ebből a tirisztorból és a anód házas-ból van egy marékkal, hűtőbordával. Az adatlap szerint az Igt 100mA. Köszönöm a segítséget. Szép napot!
(#) DanielLong hozzászólása Márc 14, 2024 /
 
Sziasztok! Kaptunk egy 18V-os Florabest akkus sövénynyírót töltő nélkül. Sajnos a neten és a családban nem találok hozzá töltőt, viszont van itthon egy 20V-os Parkside töltő. Arra gondoltam, hogy három vezetéket készítek, amivel rá tudom tenni a töltőre az aksit. Kell attól tartanom, hogy a Parkside töltő nagyobb feszt adna ki, mint amire az akku számít? Javítsatok ki, de már azt sem értem, hogy hogyan lehet 20V-os akku, gondolom ez csak a 18V átnevezése lehet, mivel egy cella tudtommal 3,6V. Bármilyen tippet meghallgatnék, előre is köszönöm!
(#) pipi válasza DanielLong hozzászólására (») Márc 15, 2024 /
 
Hali! Szedd szét nézd meg hány cella és milyen fajta van benne. Ha li-ion akkor cella*4.2V fesz és áramkorlátos töltő kell... A 3.6-3.7V csak a névleges fesz, 4.2V-ra kell tölteni. De ha öreg akkor lehet hogy NiCd vagy NiMh akksi van benne...
(#) DanielLong válasza pipi hozzászólására (») Márc 18, 2024 /
 
Hétvégén rámértem, így lemerült állapotban 16,8V-os feszültsége volt, ez alapján 5 cellás Li-ion kell legyen, a Li-ion rá is van írva. A Parkside 20V-os akku majdnem teljesen feltöltve volt 19,5V körül. A Parkside töltő 21,5V-tal töltene, tehát megfelelne, viszont ez a fránya töltő valamilyen azonosító jelre számít a harmadik érintkezőn, ezért hiába dugtam rá a Florabest akkut, hibát jelzett ki és nem töltött.
Egyébként ez az azonosító jel a Florabest esetén konstant 1,5V volt, míg a Parkside esetén 1,5 és 4,5V között változott. A problémámmal átmegyek a Li-ion akku topikba.
(#) Doky586 hozzászólása Ápr 2, 2024 /
 
AAA Ni-Mh ceruza aksikat szeretnék tölteni de 3db-ot.. Egyszerű lassú falikonnektoros töltővel ami 2 vagy 4db-ot tud tölteni. Mi a jó megoldás?
- Az egyik elem helyét egy rövidzárral helyettesítem, vagy
- Egy lemerült alkáli elemet teszek negyediknek, ha az az elem tönkremegy az se baj..
(#) Bakman válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 2, 2024 /
 
Igazábol egyik sem.

Ha két darabot töltesz, a gyengébbet túltölti a töltő. Ha az egyik helyére rövidzárat raksz, garantáltan túltölti a magányos farkast. Lemerült elem levet fog ereszteni.

Vegyél még három akkut, akkor kijön a páros töltés lehetősége. A legjobb lenne, ha beruháznál egy cellánkénti töltőre, meghálálják az akkuk. Pl. IPC-1(L).
(#) Doky586 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 2, 2024 /
 
Nekem kivétel nélkül 2 vagy 4 aksit töltenek a töltőim. Egy fillért se akarok töltőre költeni.
Nem sietős a töltés, ha délután rádugom, csak másnap délelőtt húzom le (ha el nem felejtem
(#) Bakman válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 2, 2024 /
 
Idézet:
„Egy fillért se akarok töltőre költeni.”
Cserébe többet az akkukra, mert a páros töltés sokkal gyorsabban megeszi őket.

Vegyél még három akkut, így kijön a párosítás.
(#) Doky586 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 3, 2024 /
 
Idézet:
„túltölti”
Mi baja lehetne egy 4cm hosszú és 1cm átmérőjű aksinak ha folyamatosan kap max 0.15W teljesítményt (amit már nem tud letárolni)...???
Szerintem semmi, csak kicsit langyos lesz.
(#) torkosborz válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 3, 2024 /
 
Szia!
Csak annyi hogy szépen elfogy belőle a víz mint az elektrolit fő komponense ha nem megy a hidrogén-oxigén rekombináció. Kapacitás lecsökken, belső ellenállás jól megnő, és kuka az egész.
Ezt egy mérleggel is tudod ellenőrizni, de 0,01g felbontás kellene hozzá, sok idő és 1-2 akku amit nem sajnálsz túltölteni. Az hogy nem puffad fel/pukkan el a beépített biztonsági szelepnek köszönhető.
A 2-3000Ft-os ún. ékszer mérlegek teljesen jók erre a feladatra ha kísérletezni szeretnél.

Én megvenném az automata töltőt, ha sokat kell használni az akkukat mindenképpen megéri. AA 500 (max 700mA) vagy a melegedés teszi tönkre... Próbáltam, tapasztalat.

Itt egy független tesztoldal: https://lygte-info.dk/
(#) Bakman válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 3, 2024 / 1
 
Nem két, hanem fél év alatt megy tönkre az akku.
(#) Doky586 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 3, 2024 /
 
Ígérem nem fogom fél évig töltőn felejteni..

Nálam inkább azért megy tönkre mert olyan ritkán kellenek hogy mire évek múlva előveszem csontra le vannak merülve. Feltölthetetlenül.
(#) Bakman válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 3, 2024 /
 
Innen nézve ez a 22-es csapája az akkumulátorokkal. Minden eddig felsorolt esettől jobban jársz hagyományos elemekkel.
(#) oatis hozzászólása Ápr 16, 2024 /
 
Sziasztok!
Olyan problémával küzdök, hogy 12V-os akkumulátorról (szivargyújtó) kellene töltenem 21V-os li ion kisgép akkumulátort, mert sokszor a hálózati áram nem hozzáférhető. Gondolkodtam hogy veszek egy invertert és azon keresztül tölteném, de szerintem teljesen felesleges a 12V-ot átalakítani hálózati feszültséggé, hogy azt azután újra vissza redukáljam egyen 21V-ra. Erre keresek kapcsolást.
DC-DC konverteren is gondolkodtam, de nem tudom hogy egyáltalán alkalmas-e arra hogy akkut töltsek vele. Talán ez lenne a legegyszerűbb.
Például egy ilyen: Bővebben: Link
(#) Bakman válasza oatis hozzászólására (») Ápr 16, 2024 /
 
Milyen kisgép, milyen akkumulátor és milyen töltő? Gyaníthatóan a töltőben megvan minden, ami a biztonságos töltéshez kell. Pl. túltöltés, hőmérséklet figyelése, hiba esetén lekapcsol stb. Egy ilyen egyszerű step-up konverterből ezek hiányoznak.
(#) oatis válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 16, 2024 /
 
Kínai metszőolló, hozzá a szokványos kínai töltő. Az akkuk kb. 2000mAh-ak. Az egyik akku BMS-ét láttam már nem tűnik túl bonyolult áramkörnek. az olló csupán 2 db érintkezővel kapcsolódik az akkuhoz.
A töltő ilyen: Bővebben: Link
21V-1000mA
(#) Bakman válasza oatis hozzászólására (») Ápr 16, 2024 /
 
Akkor hajrá! Azt hittem, összetettebb töltőről van szó. Ezek szerint minden elektronika az akkuban van.
(#) oatis válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 16, 2024 /
 
Igen az akkuban a bms vezérel mindent, habár a töltő elvileg 21v-nál lekapcsol. legalább is úgy tűnik. A töltőn a led pirosról zöldre vált. Ha a töltőn nincs rajta az akku akkor is zölden világít a led a töltőn. Ez viszont szerintem arra utal, hogy nem a töltő kapcsol le, hanem a bms. Vagy tévedek?
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2024
(#) Bakman válasza oatis hozzászólására (») Ápr 16, 2024 /
 
Jó kérdés. Lehet, hogy a töltőben csak áramfigyelés van. Ha nincs fogyasztás, zölden világít a LED. Ha van, pirosan. Pár méréssel kideríthető a dolog, pl. rákötsz a töltőre egy 24 V / 5 W -os izzót.
(#) oatis válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 16, 2024 /
 
Igen, ha rákötöm, akkor pirosra vált. Tehát csak áramfigyelés. Köszönöm a segítséget.
Következő: »»   298 / 298
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem