Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkutöltő készitése
 
Témaindító: Mr.Grass, idő: Jan 17, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 5
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Márc 21, 2015 /
 
Sziasztok! A múltkor egy eszközbe készítettem egy akksitöltöt egy 5w-os elenállás és egy dióda sorbakötésével és egy 14v 300ma-es táppal, most is szeretnék egy ilyet csinálni, de az nem lenne baj, hogy most a táp 2 amperes lenne? Előre is köszi!
(#) proli007 válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Márc 21, 2015 /
 
Hello! A tápon feltüntetett áramérték nem azt jelenti, hogy annyi folyik, hanem maximálisan annyival terhelhető. Tehát teljesen mindegy mi van ráírva, lényeg, hogy a töltőáram nagyobb ennél nem lehet, csak kisebb.
(#) Doncso hozzászólása Ápr 27, 2015 /
 
Sziasztok. Olvasgatom a topicot és egy kis homályosság van a fejembe, ezt szeretném rendbe tenni. Az izzós áramkorlátos dolog érdekelne kicsit konkrétabban. Tételezzük fel, hogy van egy 14v-os már egyenirányitott tápom, ami 120w-ot tud. Tehát trafó és egy graetz. Ha mondjuk 7-8A maximális árammal szeretnék tölteni, akkor mekkora izzó is kellene nekem sorosan? 14V szorozva 8A-el, az 112. kicsit kerekitve, mondjuk egy 100w-os izzóra lenne szükség?
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2015
(#) pucuka válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 27, 2015 / 1
 
Nagyjából jó a számításod. A logikája a dolognak, hogyha az akku helyére rövidzárat teszel (teljesen üres akku, mondjuk ténylegesen ez sem igaz, de) akkor az áramkörben 8 A fog folyni, és nem több, mert az izzód teljes fénnyel világít, és a körben az izzó meleg ellenállása van, amit kiszámoltál. Ha nő az akkumlátorban a feszültség, akkor az izzóra a tápfeszültség, mínusz akkufeszültség jut, az izzóra kevesebb feszültség jut, viszont az ellenállása is csökken. Egészen addíg, amíg a feltöltött akkumláror, és a tápfeszültség ki nem egyenlítődik, ilyenkor az izzó már nem világít, és a körben csak az izzó hidegellenállása van, ami jóval kisebb a melegellenállásánál. (nem ártana felvenned egy izzó ellenállás változási karakterisztikáját, egy labortáppal, egy egy feszültség, és árammérővel)
Ez a dolognak a hatásmechanizmusa, az izzó korlátozza a max töltőáramot, és egyben némileg stabilizálja is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2015
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 27, 2015 / 1
 
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Ápr 27, 2015 /
 
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy ez a kapcsolás működne-e 12v 35ah-s aksinál? Illetve, hogy ha a trafót egy ilyennel helyettesíteném, és egy 12v-os táp hajtaná (5A). Előre is nagyon köszi!
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2015
(#) Doncso válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek. Igy már érthető.
(#) pucuka válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /
 
A linkelt kapcsolásodban az áramfigyelés egy diódán megoldás elég bizarr dolog. Kereshetnél egy rendes, tisztességes megoldást is. A töltőnél a töltő áram figyelése, és a beállított értéken tartása alap dolog.
Nem értem, mit akarsz ezekkel a DC/DC konverterekkel, ezek közvetlenül akku töltésére nem alkalmasak, Még az áram szabályzást meg kell oldani. A trfót sem spórolod meg vele, mert ha hálózatról akarsz tölteni, akkor mindenképpen szükség van rá, már ha nem szeretnél a hálózattal szorosabb ismeretségbe kerülni, utánna pedig teljesen felesleges a DC/DC átalakító.
Olyan áramkört keress, ami kifejezetten akkutöltésre készült. Ebben a topikban is találhatsz megfelelőt, de körülnézhetsz a fórumon, több topik is foglalkozik akkumlátor töltéssel.
(#) erdeidominik1999 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /
 
Köszi, ezt a kapcsolást találtam, nézd meg légyszíves, hogy ez jó-e. Még annyi kérdésem lenne vele kapcsolatban, hogy a VR1 az egy 220 ohm-os pótméter? És azzal mit állítok? Illetve, hogy ez fel fog nekem tölteni egy 35ah-s aksit is? Előre is köszi!
(#) proli007 válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Ápr 28, 2015 / 1
 
Hello!
- Fog tölteni egy 35Ah-ás aksit is, csak maximum 1,2A árammal. Így a teljes feltöltés ideje, kb. 35 óra lesz.
- A VR1 egy 220ohm-os trimmer potenciométer (nem "pótméter", mert a a méternek a tartaléka lenne amivel lehetne helyettesíteni..) És a maximális töltési feszültséget lehet vele beállítani. (14,2..14,5V)
- De a kapcsolás 6V-os aksihoz van kiszámolva. Hogy 12V-os aksit töltsön, az R2 ellenállásnak 1,2kohm-nak kellene lenni. Ekkor kb. 13,2V..15.4V-ig lehet beállítani.
- A C1 kondi inkább 2200uF..4700µF között legyen. És az LM317-re hűtőborda kell..
(#) erdeidominik1999 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /
 
Nagyon szépen köszönöm, sokat segítettél!
(#) Krisszes hozzászólása Máj 8, 2015 /
 
Sziasztok!

Szeretnék kérni tőletek egy egyszerű de biztonságos 6v-os (zseléshez) töltő kapcsolási rajzot, amit folyamatosan rajta tudok hagyni az akksin.
(#) proli007 válasza Krisszes hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Hello! Itt az a kérdés, hogy mit értesz az alatt, hogy folyamatosan rajta tudod tartani. Hogy a feltöltés után nem veszed le az aksit és így ne károsodjon, vagy pufferüzembe szeretnéd használni az aksit. Mert első megoldásra itt egy példa, a másodikra az LM317 adatlapjának 13. ábrája. Csak akkor a feszültséget nem 7,2V-ra, hanem 6,8V-ra kell beállítani..
(#) Krisszes válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Szia!
köszönöm a választ. Szimpatikus a megoldás, igen szünetmentesnek használnám. Már csak egy kérdés. Miért kell ehhez a feszt levinnem 6,8-ra?
(#) kadarist válasza Krisszes hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Szia!
Azért, mert pufferüzemben nem jó, ha állandóan teljes töltésen van az akkumulátor, mert úgy sok gáz képződik (vízbontás) és az nem tesz jót.
(#) Krisszes válasza kadarist hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Értettem. Köszönöm szépen a segítséget.
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Máj 11, 2015 /
 
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a már linkelt kapcsolásomba (ebbe) hogyan tudnék építeni egy ilyen kis 3 ledes akkuszintjelzőt, illetve ha lehet akkor töltésjelző ledet is?
(#) Krisszes válasza kadarist hozzászólására (») Máj 18, 2015 /
 
Szia!
Lenne egy kérdésem. Miért nincs meg a kimeneti feszültségek? Csak az 1,25v. Pedig még terhelést is rakram rá (1kohm).
(#) proli007 válasza Krisszes hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
A kapcsolást vagy amit készítettél annak képét feltehetted volna. De ha 1,25V van a kimenten, akkor az LM317 ADJ lába nem a helyén, hanem a GND ponton van. Mert ekkor ennyi a kimeneti feszültsége.
(#) EcoPityu hozzászólása Júl 26, 2015 / 1
 
Sziasztok!

Botond akkutöltő!

Aki még nem hasznosította így a PC tápokból kibontható duplakatódos shottky-kat, akkor itt egy graetz híd megvalósítás...
(#) Buvarruha válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 26, 2015 /
 
Így ne is. Nyákba szoktam rakni őket.
(#) EcoPityu válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 26, 2015 /
 
Szia!
Ha, egy kész előre tervezett áramkör része, akkor én is rátervezem a nyákra, de ez itt egy utólagos graetz kihelyettesítés!
Nekem ez, 6 perc volt! Neked, nyákra mennyi?
Végül, kifejtenéd, hogy így miért is ne? Mi a baj ezzel a szerelési móddal? Ugyanúgy a lábak tartják a cuccot, mint nyákra szerelve, a keresztmetszetek is megvannak, 4 illetve 2 csavaros felfogatás lehetséges, akkor mi is a baj?
Vannak " kocka" graetz-ek lábbal, nem saruval, nos ez pont olyan, csak egy diódáján 100mV esik...
Megemlíteném, nem mindíg volt ám nyáklap!

Pityu
(#) Alkotó válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 26, 2015 /
 
Ne aggódj, funkcionálisan teljesen rendben van, és szinte biztosan készített már ilyet mindegyikünk.
A panelba szerelés az elegánsabb, de semmivel sem ér többet vagy kevesebbet, csak másmilyen a megoldás megközelítése.
(#) Buvarruha válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 27, 2015 1 / 1
 
Funkcionálisan semmi baj nincs vele, de ne követendő példának álítsuk be a rögtönzött térszerelést, márpedig az történt.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2015
(#) eyess válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 27, 2015 /
 
A megoldás ugyan egyszerű, és bizonyos körülményeknél biztos jó lehet.
Viszont pazarló megoldás.A nyolc diódából csináltál négyet.Ettől nem lesz izmosabb a graetz .
(#) Alkotó válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2015 /
 
"??". Én tudatlanként mertem azt gondolni, hogyha párhuzamosan kötök diódákat (mondjuk kettőt), és feltételezzük azok egyformaságát, akkor az így kialakult tagon dupla nagyságú áram folyhat.
Miben tévedek?
(#) eyess válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2015 /
 
Mitől bírna nagyobb áramot ? Ez nem két ellenállás , vagy kapacitás párhuzamos kötése .Például kondinál is csak a kapacitás növelhető ,így , de a feszültsége megmarad az nem duplázódik.
Ellenállásnál is például feleződik az érték.Ebben az esetben mihelyt meghaladja az egy diódára jutó áram értéket , vagy feszültség értéket a szint ugyan úgy tönkre fog menni az átkötött kettőből valamelyik. Amelyik gyengébb a körből az fog mindig tönkre menni.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2015
(#) EcoPityu válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2015 /
 
Szia!
Valahogy, a co hegesztőkben teljesen külön álló diódákon is párhuzamosítás után megoszlik az áram...
Mit ne mondjak, ha félvezetőket nem lehet szerinted párhuzamba kötni, árambírás növelés (összeadás) céljából, akkor az erősítőkben miért párhuzamosítanak többet is, és tápegységekben miért párhuzamosítanak mosfeteket?
Megnyugtathatlak, két azonos felépítésű (esetünkben még egy szilícium lapkára is készült) félvezetőn párhuzamos üzemben megoszlik az átfolyatott áram, és ha valamelyik hidegen jobban is vezetne, akkor rajta fog folyni a nagyobb áram... AMÍG FEL NEM MELEGSZIK! Ugyanis, az amelyik jobban dolgozik, az jobban is melegszik, ha melegszik, romlik a vezetőképessége, tehát már nem is ő fog jobban dolgozni, hanem a másik... Majd beállnak egy kiegyenlített szintre!
Tehát lehet párhuzamosan kötni diódákat is, hogy összeadd az árambírásukat (90%-ban)!
Ha hihetetlennek tűnik, próbáld ki, két egyforma diódával, és nézd meg hogy mindkettő melegszik-e!

Pityu
(#) eyess válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 27, 2015 /
 
Nem olvastad el figyelmesen amit írtam.
Az erősítőkben is célszerű nem úgy kötni ahogy te írtad , hanem külön trafó kivezetés , és külön graezt , és külön külön táp a végfokoknak.

Lehet kötni miért ne lehetne , csak nincs értelme.

Csak gondolj bele két led dióda párhuzamos kötése után dupla annyi terhelést elbírnak majd a ledek mint előtte ?Amelyik gyengébb az fog behalni hamarabb.Ettől lehet duplázni , de nem mindent minden esetben.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2015
(#) eyess válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 27, 2015 /
 
Ez , így van én sem azt írtam , hogy nem működik , csak azt , hogy pazarlás.
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem