Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   3 / 118
(#) Tom Lord válasza dakos hozzászólására (») Feb 20, 2006 /
 
Ugyan ez nem oszcilloszkóp, de nagyon jó 5 csatornás logikai analizétor. Több éve használtam, pókhálós szerelésben. Ennél olcsóbb megoldást nem találsz! Most kicsit átépítettem, Így néz ki, ill egy vele készített ábra:
(#) Tom Lord válasza dakos hozzászólására (») Feb 20, 2006 /
 
Itt vannak a progik, ill a rajzuk.
A Loganalizer lett megépítve, de a Loganalizer-2 is használja a hardwert, csak a csatornakiosztás más, és az egyik invertált!
Az Infra magáért beszél, és a két alkatrész miatt beleépítettem.
Ha kell, van nyákterv.
(#) Tom Lord válasza Tom Lord hozzászólására (») Feb 20, 2006 /
 
Bocs itt a vele készült kép:

IMGP5780.JPG
    
(#) Tomee válasza Tom Lord hozzászólására (») Feb 20, 2006 /
 
Én is szeretnék valami hasonlót csak pic+lcd felhasználásával és legalább 8 csatorna.
(#) maczelkaf válasza Tomee hozzászólására (») Feb 20, 2006 /
 
Ha megelégedtek kb 100kHz sávszélességgel, miért nem csináltok Gameboy szkópot? Ez kétsugaras, kicsi, hangfrekis nézelődésre szerintem jó és házilag is meg lehet csinálni!
mitglied.lycos.de/hobbyelec/spannung-messen/gbdso_de.pdf
(#) Tom Lord válasza Tomee hozzászólására (») Feb 21, 2006 /
 
Várjuk....:yes:
(#) Tomee válasza Tom Lord hozzászólására (») Feb 21, 2006 /
 
A digit scope-ra vissza térve a gyári digit scope-ok hogyan csinálják, illetve milyen a/d átalakított alkalmaznak sok MHz (GHz) magasságában?
Mert szerintem itt is valami olyasmit kéne csinálni.
Nem nagyon értek hozzá, de amit itt irtatok abból az derült ki számomra, hogy az a/d a sebbeség korláta. A komunikációt lehetne USB-n pl.: FT8U245AM ami elvileg teljes USB 1.1 vezérlő ami emlékeim szerint 14 Mb/s. Ez szerintem lehet, hogy elég lenne, de nem tom...
Ha valamit rosszul gondolok akkor kérlek, hogy javitsatok ki...
(#) Gory válasza Tomee hozzászólására (») Feb 21, 2006 /
 
A gyári digit szkópok is többszáz Msps sebességű átalakítót alkalmaznak szerintem. Ilyet lehet kapni is, vagy mondjuk mintaként rendelni. Létezik SPI buszos is belőle, párhuzamos meg egyebek. Ezzel nincs gond egyáltalán. Csak hozzá kell illeszteni a vezértlőhöz és kész.

Az USB 1.1 az 1,5Mb/s az USB 2.0 az 12Mb/s. Viszont ezt nem fogod azzal az FT tipussal elérni mert ha jól tudom az RS232-höz hasonlóan kezeli az USB-t. De mondjuk egy full speed PIC (18F4550) elérheti.

Tehát elviekben egy gyors 10 bites átalakítóval 1Msps real time-ban elérhető USB 2-vel. Egy gyors memóriával viszont több is, ha az A/D átalakítód abba mintavételez, t pedig átküldözgeted a PC-re. Ez a tárolós megoldás. Ha jól tudom néhány drágább szkóp a tárolásra 256 mintát vesz és ezt jeleníti meg a képernyőn.
(#) Tomee válasza Gory hozzászólására (») Feb 21, 2006 /
 
Talált már valaki valami gyors A/D átalakítót?
Most csak infot gyüjtők a project-hez.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Feb 22, 2006 /
 
Nézd csak meg a 18F4525 adatlapját a Tacq = 2,4uS míg a 18F4550-é Tacq = 6,4uS.

Tomee hozzászólásával kapcsolatban Gory te milyen gyors sramokat ismersz ami mondjuk 1000Mbps-re (1nS) lenne képes. Létezik ilyen kereskedelemben?
(#) Slope válasza Gory hozzászólására (») Feb 22, 2006 /
 
Egy kis javítás:
USB1.1 => 12Mbs (full-speed)
USB 2.0 => 480Mbs (hi-speed)
IEEE1394 => 400Mbs (fireware)
(#) bbatka válasza Slope hozzászólására (») Feb 22, 2006 /
 
Gory a PIC18F sorozat USB képességeiről beszélt szerintem.
(#) Slope válasza bbatka hozzászólására (») Feb 22, 2006 /
 
Ok ez világos...
A chipcad oldalán is 12Mbit/s van írva, 2.0-nál. Viszont akkor azt nem értem, hogy minek 2.0, ha ezt az 1.1, sőt az 1.0 is tudja?!
Valaki felvilágosítana?
Köszi!
(#) Tomee válasza Slope hozzászólására (») Feb 22, 2006 /
 
Találtam A/D átalakítót.
LTC1410 ez elvileg 12-Bit, 1.251Msps tud.
Az "sps" az azt jelen, hogy minta per másodperc (sample per sec)?
Én úgy gondoltam az egészet kivitelezni, hogy 100x mintát veszünk és a minta eredményét leirjuk ram-ba majd kirjuk valami portra (USB, soros. párhuzamos, stb..)
Majd megint 100 minta és igy tovább....
Szerintetek ez így jó lenne?
(#) Gory válasza Tomee hozzászólására (») Feb 22, 2006 /
 
Hi!

Szerintem sovány az a 100 minta. Egy gyári szkóp 256-ot vesz egy képernyőhöz. Plusz vedd hozzá hogy egy monitoron neked nagyobb képet is meg kéne jelenítened mint a szkóp LCD-je. Szóval inkább 512, vagy 1024 vagy hasonló lenne optimális. Egy baromi gyors A/D átalakítónál így elég nagy memória kellhet ha nem akarod az adatokat igen gyakran küldeni.

Az átalakítókról még annyi, hogy azt valahogy be is kell írni a memóriába. Ehhez meg gondolom címezni kell a memóriát. Namost ha 10-12 bitet akarunk, azt két részletbe kell memóriába írni mert általában bájt szervezésűek. Ehhez két ciklus kell. Ezt meg elég nehéz egy 1 Msps sebességú A/D átalakítónál egy PIC sebességével bírni szerintem.
10 bit meg bőven elég, mert a képernyőn nem lehet olyan felbontást elérni hogy a 12-t kihasználja. 1 pixel ide vagy oda az már mindegy. A gyári pc szkópok 8 bittel megelégszenek, gondolom így nem kell vesződni a bájt szervezés miatt.

bbatka: Én az Sramokat nem nagyon vágom. Ennek utána kéne nézni hogy melyik amit be lehet szerezni és nem drága.

Az USB-ről: Ha azt vesszük hogy 48Mhz a PIC órajele, akkor azt még leosztjuk 4-gyel szerintem pont a 12Mb/s jön ki. Nekem most pont sikerült elfüstölni egy USB portot a gépemen meg egy PIC-et is mellé Sehogy sem akar a windózzal megbarátkozni. Úgyhogy még nem tartok sehol USB ügyben, pedig a szkóp szoftverhez ugyebár az jól jönne.
(#) Tomee válasza bbatka hozzászólására (») Feb 22, 2006 /
 
CMOS SRAM K6X1008C2D Family - 55/70ns
(#) bbatka válasza Tomee hozzászólására (») Feb 23, 2006 /
 
14,28Mhz-re elég csak ez az SRAM. És ez itt a bibi. Hiába lehetne egy gyors AD-t szerezni, ez így önmagába kevés. Kell gyors SRAM is ami fogadni tudja.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Feb 23, 2006 /
 
Megérkezett a TLC5510 20Mbps AD-m. Gondoltam felrakom a címet hogy hol lehet kapni. itt
(#) csibe2002 válasza bbatka hozzászólására (») Feb 25, 2006 /
 
Szia bbatka!

A TLC5510-es AD-hez neked milyen kapcsolási rajzodvan?
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Feb 26, 2006 /
 
Hi!

Nekem meg megérkezett az 1Msps sebességű SPI buszos konverterem. Kb 4 miliméter az egész mert felületszerelt. Ha beválik rendelek tőlük valami 100 Msps-et. Meg a max-nak is vannak egész jó cuccai majd őket is lehúzom mintával

Az USB project ott tart hogy sikerült elégetni egy usb portot, meg a PIC programozómat is. De azt már megszereltem. Gyári microchip programozó, de ahogy látom nincs nagy védelemmel ellátva.
Valószinüleg kezdésnek virtuális sorosportként fog látszani az USB device és akkor nem kell átírni az egyik belinkelt szkópprogramot (FYP), csak a baudrat-et kell mondjuk 900Kb/s-ra állítani. És ehhez még külön driver se kell. Így akkor nagyjából 8-szoros lesz az átvitel sebessége.

Azért jobb lenne megközelíteni az a 12Mb/s-ot valami saját driverrel.
(#) Norberto válasza Gory hozzászólására (») Feb 26, 2006 /
 
Gory...elmesélnéd nekünk, hogyan is sikerült elégetned egy USB portot, meg az égetőt is megpörkölni? Engem érdekel, hogy vajon valami belső hiba miatt történt, vagy a te saját hibád miatt? Valamit elkötöttél? Vagy elrontottál valamit a programban? Netán a számítógép nem akarta az igazat?

Illetveeeeee...nagy füst volt? :wilting:
(#) Tom Lord válasza Gory hozzászólására (») Feb 26, 2006 /
 
A proci is füstel müxik, ha ugye kijön belőle...

De, tényleg hogy sikerült, hátha tanulhatunk belőle.
(#) Gory válasza Tom Lord hozzászólására (») Feb 27, 2006 /
 
Nagyon egyszerű módja van az USB-t elégetni Véletlen rövidre kell zárni néhányszor
Meg akartam mérni a feszt multiméterrel. És a kis fém végei mindkettő hozzáért az usb fém házához. Hát ennyi. Csak kicsit szikrázott.

A Pic programozóm az most a pickit2 fedőnevű amit kb egy hete vettem. Szerintem mikor in circuit akartam programozni akkor nem választottem el egy diódával a PIC reset áramkörét az MCLR lábtól. És gondolom emiatt lehetett hogy egy kis SMD shottky dióda megszenesedett. De sikerült egy hasonló nem SMD-t a helyére taknyolnom és most megy frankón.
(#) Tomee válasza Gory hozzászólására (») Feb 27, 2006 /
 
Én is zártam már rövidre az USB portomat. Nem is egyszer.
Kis szikra majd rövidzárvédelem aktivizálta magát és az egész gépet levágta.
De nézz körül az alaplapodon az USB port körül kell lennie egy kis biztinek is. Nem vikman bizti hanem valami más alkatrész formájút keressél.
(#) bbatka válasza csibe2002 hozzászólására (») Feb 27, 2006 /
 
Most tervezem a szkópot. Sajna elég bonyolult lesz. Meg jónéhány hónap mire elkészül. Gondolatban már összeállt. Egyébként a Texas oldalról régebben töltöttem le alkalmazás mintát. Ez lesz az alapja.
Azon gondolkodom hogy 8x32Kbyte-os legyen vagy ne. Videojel megfigyeléshez még ennél több is kellene.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Feb 27, 2006 /
 
Szerintem lehet hogy elég lenne 2 csatorna is. Esetleg egy külső trigger. Jobb lenne a szkóp teljesítménye, olcsóbb, kisebb...stb.
És akkor lehet hogy nagyobb memóriát is találsz amibe több minta fér.
Milyen programot akarsz hozzá? Saját magad csinálod, vagy átalakítassz egy meglévőt?
Van egy gakorlati kérdésem. Ezeket a szkópokat milyen kábellel lehet használni? Simán két madzaggal is jó, vagy valami gyári szkópkábel kell feltétlen?
(#) G-Lex válasza Gory hozzászólására (») Feb 27, 2006 /
 
Ha kell én szívesen megírom a PC progit!
(#) creative válasza Gory hozzászólására (») Feb 27, 2006 /
 
Hello

A gyakorlati kérdésre csak annyit hogy a spéci kábel neve koax értéke 50ohm (ez impedancia) de ha vmi gyorsan le akarsz mérni nem lesz probléma két sima vezetékkel kivéve ha vmi komolyabb rádió frekit felszed (mert ugye ezért kell az árnyékolt vezeték)

Én pl úgy szoktam hogy elmegyek a számgép bontóba veszek régi bnc hálókábel elosztom kétfelé és van két mérőzsinórom... de izlések és pofonok...
Üdv remélem tudtam segíteni
(#) Norberto válasza G-Lex hozzászólására (») Feb 27, 2006 /
 
Köszi szépen a felajánlást a program megírására, szerintem ki fogjuk majd használni

Ha a többiek nem is, én biztos!
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Feb 28, 2006 /
 
Van egy digitalis kártyás szkópom de a 32Kbytos tárjába csak 25 video képsor fér 20Msps mintavételezés mellett. Ezért kellene valami nagyobb tárú. Épp tegnap tanulmányoztam egy szkóp kapcsolást és abban HM530281 3 Mbytos Frame Memory-kat használ az illető. Ez video célokra kifejlesztett RAM. Korábban már nekem is megfordult a fejemben hogy valamilyen számítógépes RAM egységet kéne felhasználni (SD,DDR, VideoRAM). Van is egy ősrégi videokártyám amiben HY514260B RAM-k vannak. Csak még nem sikerült adatlapot találnom hozzá.
Egyébbként a 71256-os RAM-jaim is egy 486-os alaplapból származnak. Ajánlom midenkinek a figyelmébe, mert db-ja ma 1000 Ft vagy több.
A programot Delphibe fogom megírni. Az RS232-es kapcsolat egyenlőre megfelel, mert megírtam a PIC-re a memória címző program egy részét. 20Mhz-es órajel mellett mire végig zongorázza a 32767 címsort ez 1s időbe telik. Így nincs értelme gyorsabb kapcsolattal bíbelődni.
Egy olcsóbb szkópkábel (5000Ft-os megteszi). Mondom én aki egy egyszerű krokodil csipeszes BNC-s mérőkábelt használok. Szóval ha nem jó a kábel akkor magasabb frekvencián esik a jelszint vagy esetleg még torzul is.
Következő: »»   3 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem