Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alternativ HE találkozó(k)
Lapozás: OK   28 / 214
(#) jani1987 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
Ha nincs hal jó a kecske. Vagy átviszem survivor módba.
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
Zsáka nekem már a "Hűha...!" kategória. Bár jártam már garanciális javítás ürügyén Debrecenben és Mátészalkán is. Egyetlen napon, Zalaegerszegről.
(#) jani1987 válasza erbe hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
Debreceni haverom nálam fog aludni hogy ne egyedül hurcolkodjak.
(#) nagy hoho válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
Az a kecske ami ki volt kötve, arról van szó? Az már vagy 30 éves ránézésre. Előző héten már főzni kell, hogy ehető legyen.

IMG_0858.JPG
    
(#) Robin2 válasza granpa hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Melyik posztodat? Talán ezt?
Az elötte levő hozzászólásban leírtam a gondolataim, de mások is.
Ha annyira a "társaság" lenne a cél, nem lenne kőbe vésve a helyszín és többen is mennének. Erre írtam, hogy ez nem cél, jó ez így ennek a pár embernek.
(#) Robin2 válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Akik a közelbe vannak, őket semmi. De mint fő szervezőnek és az egész rendezvény szülőatyjának, szerintem neked sem egy orszàgos tömegrendezvény a célod.

Félreértés ne essék. Szerintem semelyik hozzászólónak nem a piszkálódás a célja. De itt bárki "kívülálló" hozzászól, akkor a jól bevált sablont kapja, rugalmasság nélkül.
(#) madzagos válasza Robin2 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Akár tömegrendezvény is lehetne. Csak eddig ez a pár ember jött el. Téged is szivesen látunk..
(#) granpa válasza Robin2 hozzászólására (») Máj 14, 2018 / 1
 
A nevében is, pontosabban leírásában is szerepel, hogy helyi, tehát nem cél országos rendezvényt szervezni a keleti végekre. A lényege, hogy azok a tagok, akiknek tényleg messze van a fővárosba jönni, -anyagi, fizikai, egészségi-, okokból, azoknak is legyen lehetősége egy kisebb közösségi rendezvényen megismerni legalább néhány embert fórumról. Leginkább természetesen a kistérségi környezetükből (50-100? km) várható a fent említett okok miatt.
Persze vannak "notórius csavargók", akik szívesen elmennek a "világ másik végére" egy jó kis összejövetelre. Ezért lényeges az időben szervezés, hogy egy autóban az optimális létszám legyen; ami erősen költséghatékony. Ezen kívül a "hosszú út" alatt, plusz ismerkedés lehetősége. Valamint ha csak azok a környékbeli fórumtagok eljönnének (adatlap alapján), akik az említett távolságok felén belül vannak, mindjárt tömegrendezvény lenne.
(#) jani1987 hozzászólása Máj 24, 2018 /
 
Van valakinek otthon ilyen kondija? Elfogadom.
(#) (Felhasználó 116638) válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Nálam van egy vödörrel, ha eljössz annyit válogatsz, amennyit akarsz.
És cserébe nem fogadok el semmit.
(#) granpa válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Biciklivel sincs messze, a találkozóig meg is fordulna.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Valami jellemző értékek, darabszám? Egy kis vödörrel nekem is van, vihetek a találkozóra.
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Nem kell válogatni. Mind jöhet.
(#) jani1987 hozzászólása Máj 28, 2018 /
 
Zajlanak az előkészületek.
(#) pjg válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Hú! Az finom. Jövök....
(#) Orbán József válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Még nem árultad el, hogyan készíted a hallevet?
Tiszai (szegedi), bajai, egyéb?
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2018
(#) mohinger válasza pjg hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Társulok
(#) Stefy hozzászólása Máj 28, 2018 /
 
Sziasztok ! Ha megy arra valamilyen menetrend szerinti járat én is benevezek !
(#) granpa válasza Stefy hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Gaflynál jelentkezhetsz, ha még nem telt be a létszám.
Persze remélem más is szervez autós turnét Zsákára.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2018
(#) granpa válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Amilyet parancsolsz, de tiszai lesz. Hacsak valaki nem gyúr gyufatésztát.
(#) jani1987 válasza pjg hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Előre figyelmeztettem mindenkit mire számítson.
(#) jani1987 válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Házi.
(#) Orbán József válasza granpa hozzászólására (») Máj 29, 2018 /
 
Az a helyzet, mint Duna környéki egyed, csecsszopó koromtól már bajai, tésztás hallén nőttem fel. A legolcsóbb eledel, valamint nagyapám kishalász foglalkozása révén a hal heti 2-3 alkalommal volt terítéken. Ide, Békésbe elhoztam a bajai, tésztás variát és elmondhatom, az össze barátom így készíti azóta is. A gyufatésztát Tolnából, otthonról hozom, bár néha közelebb is elkerül.
E nélkül a hallé sajnos nem élvezhető számomra. De nem csak a tészta miatt, a bajai hallé és a szegedi közt gyökeres különbség van az elkészítés folyamán.
Néhány éve Bszentandráson voltam egy közösségi vacsorán. Bemenet a terembe, láttam kinn egy bográcsnyi pontyszeletet felkészítve. Megörültem, aztán rögtön eszembe jutott, itt kizárt lehet, hogy az én "hazai" módomban készítsék el. Sajnos így lett. Aznapi vacsorára én fél szelet kenyeret, 4 jaffával és negyed szelet halderekkal, ennyi. De a hal se esett jól...
Utána hagyományos (?) túróscsusza volt, amit utoljára 1973-ban, katona koromban ettem meg, mert nagyon éhes voltam, annyira azóta sem.
Nálam a hallé "szent étel". Ha az van, azzal a munkanap véget ért - kizárt, hogy munkával a továbbiakban elrontsam a nap hátralevő részét...
Akkor azt is elmondom, amit én is csak néhány év óta tudok, mint hátteret. Oké, tésztával csak a lé és aztán csak a pőre hal. Egyrészt, aki azt gondolja, a hallével nem lehet jól lakni, annak megmutatnánm a spec halléhez való mélytányéromat, abból púposan megrakva tésztával, lével 2-3-al megeszik és utána még csipegethet a halból is, megnézném, jóllakik-e, vagy nem.
Az eredet: A dunai vizimalom tulajoknak elő volt írva, a molnár legényeknek egy héten 3x főtt ételt kell adni.A hal és a liszt (tészta) kéznél volt, így alakult ki a dolog. Mivel jól is kellett lakni, hát... így esett.

Természetesen a fentiek senkit ne befolyásoljanak, nekem érzékeny pontom a hal, azt csak egyféleképpen tudom jól elképzelni...
Főztem már 30 emberre is magam is...
Ja, még egy érdekesség:
Amikor modellező találkozón főztem, főzök, előfordul a másik "iskola" híve, aki csak a lé, benne a hal és kenyér variációt szokta meg.
Az a nem túl sok lé 3 adagnyi a tésztás variációhoz képest.
A másik kényelmetlenség, a hallében levő halszeletből ki és viszakerülő szálkák érdekes meglepetést okozhatnak félrenyelés okán.
A tésztásnál, amikor a halszeletek már egyedül fészkelnek a tányérban, lé nélkül, laboratóriumi körülmények biztosítottak a koncentrált halevéshez.
Röviden erről ennyit.
Aki kíváncsi, azt is elmondhatom, hogyan, mivel készül a bajai varia.
Az is egy ilyen rövid történet.

Ui: A pörköltek és a halfőző edények (bográcsok) gyökeresen különböznek, nagyrészt anyagában, alakjában meg pláne, egymástól.
Majd legközelebb erről is.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2018
(#) pjg válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 29, 2018 /
 
Bajait még nem, de mohácsit már ettem. Na az istenkirály. Egy pár napig voltam Mohácson, de mindennap hallé volt az ebédem.
(#) granpa válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 29, 2018 /
 
Nagy igazság van abban amit írtál, és is nagyon szeretem a bajai halászlét, bár 30 éves korom körül ettem úgy először. A "Zasszony" (vasi létére) kitűnő gyufatésztát tud gyúrni. Addig csak a sűrű levű, passzírozott lét ettük, benne a halszeletekkel, kenyér nélkül.
Nekem mindkettő nagyon finom. Készítettem is gyakran, mindkétféleképpen. Régen hetente volt szinte (mikor még jártam horgászni), ma már nem vagyok úgy oda érte, bár továbbra is szeretem.
A szálkáról meg annyit: gyerekkoromban megtanultam, hogyan kell halat enni, azóta a szálka, mintha nem is lenne. És igen: nagyon más a slambucos, pörköltes és a halászleves bogrács.
(#) SzervízMacska válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 30, 2018 /
 
Nyáron, ha lejutok Bajára, már beterveztük a halászlét, amit a nagybátyám fog abszolválni. Ő már több, mint fél évszázada főzi, tehát ért hozzá. Videó is fog készülni, hogy fentmaradjon az utókornak. Igaz, már huszon’ éve gázlángon főzi, és bolti tésztával, mivel a felesége nem bírja már a gyúrást. Ugyanis azon a környéken az összes élelmiszerbolt árul gyufatésztát - nem is rosszat...
(#) Orbán József válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 30, 2018 /
 
Itt tartok én is, csak 45 éve "kell" főznöm, előtte volt, aki megtegye. De már magad uram, ha nincs más, aki főzzön...
Néha találkozom a teljesen megegyező véleménnyel, egy paksi szakácsmester kijelentette a tv-ben és megnyugodtam: "Nem kell alaplevet csinálni!" Teljesen felesleges pampucolás, a hallé pontosan 1 (!) óra alatt készen van!
Egyszer az egyik itteni barátom megkívánta a halfőzést és valakitől megkérdezte, hogyan. Aztán egy kisebb bográcsban (8 l ? - enyém 18 és 24 literesek) megfőzte. Ha kivett az ember egy merőkanállal, az első szét sem nagyon folyt a tányérban, mert a jó sűrű legyen - volt a szempont.
Már mindenki 2x szedett és nagyon teli volt mindenki bendője - 2 ujjnyi hiányzott a bográcsból.
Aztán a másik: Aug.20.-a körül van itt halfőző verseny. Jönnek Romániából (vagy jöttek) és nem emlékszem, ki volt, vagy most is az egy testvérváros (nem kinti magyarok lakta, nem is értettem)
No, volt sárgarépás, zöldséges hallé, minden, ami ingere.
Nyertek is valamit.
Én marha büszke voltam, hogy a bírálóknak leadott mennyiség felettit, ami a bográcsban maradt, utolsó cseppig megette a kóstoló közönség.
Aztán észrevettem, hogy a bármilyen potya hallé ugyanúgy elfogyott. Lényeg, ingyen volt.
Aztán rájöttem a 6-7. stabil 3. helyezettségemből, hogy inkább arcra megy a dolog. Egyik ismerősöm meghívott egy híres sportolót, dicsekedvén a barátságával, aki megkérdezte telefonon az edzőjét, hogy kell halat főzni.
Első lett! Na azóta nem veszek részt ilyen bohóckodáson.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2018
(#) jani1987 hozzászólása Jún 3, 2018 /
 
Csináltam egy válogatást abból hogy milyen fajta kondikat fogadok el ingyenbe ha valaki csökkentené az otthoni alkatrész terheket. Az érték nem fix csak a típus.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2018
(#) Gafly hozzászólása Jún 3, 2018 / 1
 
Akkor ahogyan ígértem, elkészült a jelentkezési lap
Azokat írom fel, aki itt bejelenti a komoly szándékát...
(#) pjg válasza Gafly hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
Hol itt?
Következő: »»   28 / 214
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem