Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg orgona javítás
Lapozás: OK   2 / 3
(#) TyerCorp válasza zoltan_30 hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Szia!
Köszönöm a tanácsot, hát elleszek a hétvégén mitne mondjak

Láttam most egy hirdetést egy Crumar T2-ről (Hammond B3 kllón) , alsó klaviatúra "nem működik"... szerintetek lehet különösebb olyan gondja egy '70-es-'80-as évek eleji orgonának ami drágán orvosolható?
Persze az a legkevesebb... 200 km-ről kéne eljuttatni valahogy...

Jah és igen, 10 évvel ezelőtt zsír új tű hangszedővel 6000 volt a tesla lemezjátszónkba, attól tartok azóta ezeknek a pickupoknak az ára csak nőtt, amúgy egy lyuk van fúrva (vagy olvasztva) a hangszedő külső(csatlakozó felöli) végébe, abba akad bele a rugó.
Mégegyszer kösz az ötletet.
Üdv!
(#) zoltan_30 válasza TyerCorp hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Sok sikert.
A zenketovel kapcsolatosan.
Amennyiben nem kapsz piezo hangszedot akkor alkalmazhatsz helyettuk kismeretu dinamikus hangszorokat.
Ezek hatranya az, hogy kicsi a kimeno jelul (par milivolt) es igy egy plussz eloerositot kovetelne meg egy IC-vel (fazishelyesen erositve) aminek a kimenete aztan a T6 bazisat tamadna meg.
Van ilyen megoldas a neten.
(#) gkari hozzászólása Ápr 30, 2009 /
 
Birtokomba került egy "Harmona" tip. elektr. orgona(Gy:Orgelfabrik Klingenthal NDK cca.1960-as évek), nem merem mérések nélkül éleszteni. van-e valakinek ehhez kapcs rajza, egyéb irodalma?
Kösz:gkari
(#) TyerCorp hozzászólása Jún 12, 2009 /
 
Sziasztok! A Farfisa gondja megoldódni látszik. A C hang panelján lévő közös (freki generátor(?))részét megtaláltuk, hétvégén (mostmár tényleg )bátyám beméri, és remélhetőleg jó lesz. A zengetőhöz meg szerintem szkóp kéne, ha be van kapcsolva, alul megütögetem, a hangszóróban hallani a "rugóhangot", szerintem ott meg az erősítővel lehet gond. Köszönöm a kapcsolási rajzot, nagyon hálás vagok érte!

Viszont most újabb problémába ütköztem.
Haver a bandájával Doors számokat játszik, most vett egy Hohner BASS-3 (2.5 oktávos) basszus orgonát, néha néhány mélyebb hang hamisan szól, ha nem nyomja le teljesen, akkor magasabb a hang (mint a gitár tremolója)
Bár szerintem ez nem szándékos megoldás volt gyárilag...
Tegnap 3 órán keresztül kerestem kapcsirajzot, de semmi, egy helyen van csak, de az is fizetős.

Itt egy vidi egy ugyanilyen orgonáról:
Hohner BASS-3
(#) TyerCorp válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
ez most nagyon fájt
(#) Iszkakof István hozzászólása Máj 23, 2010 /
 
A képen látható orgonához kérném a segítségeteket. Elhívtak, hogy nézzem meg mi a baja, mert nem szól. Már félig szét volt szedve, amire odamentem, de szerencsére nem próbálták javítani. Hamar megtaláltam, hogy takarításkor belebotlottak a 220 voltos kábelébe és a toldásnál az egyik szál kibomlott. Megtoldottuk, az orgona szólt, de nem teljes értékével. A pedálok valami gyenge hangot adnak ki, és a felső sor billentyűzet teljesen néma. Elmondták, hogy ez a hiba fennáll már több mint 10 éve, egy nehéz idő alkalmával bekapcsolva volt. Egy sor billentyű működött, és az ők igényeit kielégítették. Az orgona típusa: Yamaha Electon, model D-3. Pár feszültséget mértem, de amíg nem kérem ki a véleményeteket, nem fogok hozzá újabb javításhoz. Rengeteg panel van benne, és még több vékony huzal. A panelokon IC-t nem láttam, csak tranzisztorokat, és rengeteg ellenállást stb.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) teenje hozzászólása Feb 18, 2011 /
 
Kedves kollegák.Kaptam én egy Hammond Maverick tipusú orgonát (5100 széria) és a problémám a következő.Minden funkció üzemel ,kivéve a felső manual orgona üzemmódja.A repeat bekapcsolva hallani az orgona hangot, de a repeat kattogása teljesen elnyomja.A felső manuál többi hangszine teljesen normálisan müködik(piano,gitár,szitár..stb) ha a repeat ki van kapcsolva.Sajna nem találtam sehol szervizkönyvet. vagy kapcsolási rajzot hozzá.Olyan kollega segítségét kérném aki jártas Hammond orgona javításban.
(#) karpi válasza teenje hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
eBay -on latom tele van elado szerviz konyvekkel .

GOOGLE -> Hammond Maverick 5100 schematics

Gondolom talan lehetne venni egy szervizkonyvet vagy legalab egy masolatot.

Ahogy leirtad gondolom a repeat percution -blokbol eredo jel tul nagy .valahol egy mixer van ami keveri az orgonahangot a percution =al es a megfelelo nivot ...Nem e van atutve egy kondenzator es egyenaram jut egy olyan helyre ahol nem kene igy a repeat jel kattogtatja az illeto kapcsolast ...

Meg lehetne keresni hol van az adott kapcsolas panelja majd onan megkeresni hova vezet es igy megtalalni a mixert ..
(#) karpi válasza karpi hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
A modositas/kiegeszites mar nem jutott fel.

A kapcsolokat kell megnezni legeloszor , altalaban csuszo tolokapcsolok amik rugos kontaktokkal vannak ellatva kulombozo megoldasokkal , ezek ezustozott rezhuzal erintkezokhoz .erintkezo sinekhez ernek hozza . hasonloan a regi radiok hullamvaltojaban levo kapcsolokhoz csak hogy tobb kapcsolast vegez egy egy "gomb" attol fuggoen milyen melyen van betolva vagy kihuzva.

Ezt eloszor meg kell tisztitani "olajos" kontakt spray-el hatha megoldodik a problema.Ha nem akkor meg kell vizsgalni a kontaktok allapotat.

Legtobszor ezek a kontaktok vannak kikopva , tonkremenve, elferdulve stb..Ugy emlekszem a repeat kapcsolo is ilyen tolokapcsolo ezeknel az orgonaknal.
(#) teenje válasza karpi hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
Köszi az információt,néztem én a google-ban, csak egy helyen árultak szervizkönyvet,de nincs devizaszámlám hogy kártyával dollárban fizessek.A kapcsolók sima billenő kapcsoló.
(#) icserny válasza teenje hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
Nem kell hozzá devizaszámla. Ebben a topikban talán tudnak tanácsot adni.
(#) teenje válasza icserny hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
Köszi az infót, de nekem nem jó. Van Paypal-om,mert én is vásároltam már az eBay-on elég sokszor.De ez a webáruház csak bankkártyát kér fizetéshez.

http://barton.theatreorgans.com/vintage/cart/manuals.asp?x
(#) szbjoe hozzászólása Máj 14, 2013 /
 
Üdvözletem.
Segítséget szeretnék az alábbiakban:
Elromlott a YAMAHA B-5BR orgonánk (egyházközségi).
Pontosabban egyetlen hang, az "a" nem szól, egyetlen oktávban sem.
Kibontottam és brrr...tengernyi panel és kábelköteg...és nekem csak csekély elméleti (fizika) konyításom van....
Valamilyen távsegítséget, tanácsot, rajzot ??? köszönettel.
(#) Peter65 válasza szbjoe hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Szia! Valahol kellene 12db (ennyi félhang van egy oktávban) kb. egyforma panelt találnod. Ezek lennének az egyes hangok előállítására szolgáló oszcillátorok, illetve az osztókat is általában rárakják. Ezek közül valamelyik az "a" hangot állította elő, annak lett valamilyen baja. Korábban egy Vermona orgonát javítgattam, azon a forrasztások nagyon gyengék voltak, sokszor csak egy-egy rossz forrasztás miatt nem szólt egy-két hang. A Vermonáról sikerült valamilyen rajzot kapnom, de neked valószínűleg többet segítene egy másik könyv. Sajnos most nem sikerült hirtelenjében előkeresnem, az "Elektronika" könyvsorozatban jelent meg, és az ilyen hangszerek működési elve, blokkvázlata elég jól van írva. Ha érdekes lehet, megpróbálom előkeríteni.
(#) szbjoe válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Szia.
Megköszönöm, ha előkeríted...valószínűleg nagyon sokat segítene. Üdv.SzBJ
(#) Gafly hozzászólása Máj 15, 2013 /
 
Idézet:
„az "Elektronika" könyvsorozatban jelent meg, és az ilyen hangszerek működési elve, blokkvázlata elég jól van írva. Ha érdekes lehet, megpróbálom előkeríteni”

Nekem megvan, de ebben nem hiszem hogy segít.
(#) Peter65 válasza szbjoe hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Szia! Csatolom, amit találtam. Ez arra elég lehet, hogy nagy vonalakban megértsd az orgona működési elvét. Ez alapján belátható, hogy az általad megadott hibajelenség oka nagy valószínűséggel az "a" hang oszcillátorának a hibája. Ha megtaláltad a kártyát, és lefényképezed, akkor lehet hogy tudok további ötleteket adni a továbblépéshez. Arra vigyázz, hogy ezen kártyák legkényesebb része az oszcillátor, ami jó lenne, ha nem hangolódna el, azaz ha van rajta valami tekerhető, csavargatható nem kellene mindjárt eltekerni, elcsavarni.
Az is hasznos lehet, ha megadod az orgona pontos típusát, hátha valaki már javított olyat, vagy van valamennyi rajza róla.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2013
(#) szbjoe válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Szervusz! Köszönöm .... próbálkozom, majdcsak boldogulok.
(#) _vl_ válasza szbjoe hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Ha csinálsz fényképeket a belsejéről, olyan minőségben, hogy az IC-k feliratai elolvashatók legyenek, akkor lehet, hogy távolról is tudunk annyit segíteni, hogy merrefelé kell nézelődni. Amúgy fizikailag merrefelé van az orgona?
(#) szbjoe válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 16, 2013 /
 
Jó ötlet, jövőhéten készítek fényképeket. Jászapáti-n van az orgona.
(#) peti333 hozzászólása Ápr 26, 2015 /
 
Sziasztok!
Nemrég került hozzám ez az elektromos orgona. A cégről sem találtam semmit, nem hogy kapcsolási rajzot hozzá. A problémája, hogy bekapcsolás után pár másodpercig tökéletesen működik, majd utána néhány billentyű nem szól, néhány halkan, néhány meg rendesen. A zongora teljesen analóg. Tudnátok segíteni merre keressem a hibát?
(#) Rober_4 válasza peti333 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /
 
Tápfeszültségek, púpos kondik...
(#) Peter65 válasza peti333 hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /
 
Szia!
Ha teljesen analóg volna, akkor kellene benne lenni 12db alaposzcillátornak, az azokhoz tartozó osztóknak, és a hangszíneket beállító szűrőknek. Ez általában egy rakás kártya. A képeiden sokkal kevesebb elektronikát látni.
Azt is jó lenne tudni, hogy a problémás hangok milyen viszonyban vannak egymással; pl. ha alaposzcillátor hiba, akkor a hozzátartozó hangok egyik oktávban sem szólnak.
Egyet értek Robert_4-gyel; a tápok leellenőrzésével kellene kezdeni.
(#) peti333 hozzászólása Ápr 27, 2015 /
 
Egyelőre félreraktam az írásbeli érettségik végéig (kb. 2 hét) viszont általában az egy oktávban lévő hangok nem szólnak. A tápnál mindenképpen cserélni kell a puffereket, mert a kapacitásuk a jelölt érték harmada.
A képen egyébként nem látszik az összes panel, csak egy manuált nyitottam fel, mutatóba.
A pedálokon és az alsó manuálon az A, B, H, C hangok nem szólnak, a többi jó; a felső manuál meg többnyire halk, az alsó oktávján szintén az A, B, H, C, hangok nem szólnak, a felső oktávján minden szól csak halkan.
Illetve hibajelenség még, hogy ha több billentyűt nyomok, akkor nem szeret mind megszólalni.
(#) isias válasza TyerCorp hozzászólására (») Aug 27, 2015 /
 
Szia!
A FARFISA orgonával kapcsolatban kereslek.
Hozzám került egy ilyen orgona (Mod. No112466-E) és a C hang nem szól.
Egy barátom meg tudná javítani, de kellene a kapcsolási rajz, nagyon hálás volnék, ha átküldenéd (szegenek@gmail.com)
Előre is köszönöm!
(#) zolika60 válasza isias hozzászólására (») Aug 27, 2015 /
 
Írj neki emailt, mert egy éve nem volt fent így nem valószínű, hogy olvassa a kérésed. A saját címed ne írd ki az oldalra, ha csak nem szeretnél spameket kapni. Mindenkié megtalálható az adatlapján, amit a nevére kattintva tudsz megnyitni.
(#) TyerCorp válasza isias hozzászólására (») Aug 28, 2015 /
 
Szia!
Nevem kukac gmail.com-ra küldj egy levelet, megmondom őszintén fogalmam nincs, honnan szedtem le, de rákeresek, pár napon belül biztos lesz valami. Papír alapon megvan, max scanelek.
Üdv.:Ty.Tamás
(#) peti333 válasza peti333 hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Üdv!
Még mindig ezzel kapcsolatban lenne probléma.
Kiderítettem, hogy S50240 ic állítja elő az alaphangokat és ezt 4727BPC ic osztja le (mondjuk nem nagyon értem, mert összesen 4 ilyet találtam benne).
A hiba az, hogy amikor bekapcsolom a feszültség felugrik 10 volt fölé (a S50240 12V-t igényelne) , ahogy annak lenni kéne, de utána visszaesik 6 voltra. Mindegyik kondi, amit eddig mértem működik, a kapacitásuk is jó.
A tápnál külön pufferkondit kapott a végfok, illetve innen van leágaztatva egy 120 ohmos 2 W-os ellenállás, ami a többi rész alacsonyabb feszültségű tápját adja. Ezen az ellenálláson 16,6 volt esik, ami picit soknak tűnik. Lehetséges, hogy a kondenzátornak nőtt meg annyira a szivárgási árama az idők során, hogy emiatt nagyobb feszültség esik a 120 ohmos ellenálláson?
Esetleg valamerre másfelé kutassak?
(#) peti333 válasza peti333 hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Sikerült kitalálni a problémát. Az egyik 4727BPC volt a bűnös. Most várom a cserealkatrészt.
(#) havasa hozzászólása Okt 18, 2015 /
 
Üdvözlet Mindenkinek!
Vermona Formation 2 szerkezethez kérnék segítséget: szétcincált táppal került hozzám, lényegében csak a hálózati trafója sértetlen. /Valaki nagyon megharagudhatott szegény tápegységre/ Kapcsolási rajz hiányában csak találgatni tudok: trafó középleágazásos, 0-15-30
Volt körüli szekunderrel. Minden segítséget előre is köszönök. Üdv. havasa
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem