Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Szia!
Az első két esetben leginkább csak balanszírozási probléma lesz, ami trimmerpotméteres igazítás után megszűnik.
Ezt este fejlesztem tovább oszcilloszkóppá,csak még előtte pihenőt tartok.
Közben visszatértem. Ezt a kapcsolást akarom összemoddolni a H3013 tápáramkörével. A ZTX458-ak helyett BF259-esek lesznek. TL082 megvan, 555 megvan, az 555 melletti tranzisztor BC212 -vel lett helyettesítve. Valahogy össze kéne hoznom a meghajtó fokozatot a csővel. Ebben kérném a segítségeteket.
![]()
Mi a kérdés?
![]() Ha a szkópcsöveden megjelent a zöld pont, az a rész rendben van. Megépíted a linkelt oldalon levő áramköröket és kész. (Sokat ne várj tőle, megépítettem, nem tud sokkal többet, mint az eredeti orosz szkóp.)
Sziasztok.
Van egy régi S1-94-es szkópom. Elkezdett gyengélkedni a kijelzője, eléggé halványan mutatja az adatokat. Még az eredeti alkatrészek vannak benne, nem volt cserélve így első ránézésre semmi. Milyen alkatrészeket lenne érdemes cserélni, hogy némi javulás legyen? Vagy reménytelen?
Először mérni lenne érdemes, ezerféle ok miatt gyengülhet a fényerő. Ha a cső feszültségei rendben, akkor a cső. Ha meg nem, akkor ki kell deríteni, hogy miért nem.
A Z bemenet megoldása nem nehéz ugye mert egy csatoló kondi,ellenállás, nagyfesz tranyó (BF259),és lényegében meg is van. A TL082-el elkészítem az X és Y tengely meghajtását.de az elég lesz a BF-ek kihajtására? Az 555-ös áramkör bekötése érdekes még számomra. Az egyik lába a TLo82 1-es lábára megy. Nem a bemenetére kéne mennie? A ZINV kimenet meg az 555-ös rajz melleti kis tranyós fokozatra megy és aztán rá a BF-es Z bemenetre? Az 555-ös meg a TLo82 6-os lábára megy? Tehát többnyire engem az 555-ös bekötése kavart meg,elég érdekesen van jelölve. Bocs a sok kérdés miatt,de ezt tényleg nem tudtam kibogozni.
![]()
Köszi az infót, próbálok leszedni hozzá valami útmutatót, hogy mennyit is kellene mérni.
Konkrétan mi a jelenség? Mi történik a különböző kezelőszervek, mint fényerő, fókusz hatására?
Köszi.
Most olvastam végig a hozzá tartozó fórumot, de még nem jöttem rá, mi lehet a gond.
Hello! Jó az a rajz..
- Az 555 egy szabadonfutó lineáris fűrészgenerátor, ami az Y csatornáról (TL082 kimenete) kap szinkronjelet a 100nF-on keresztül. - A fűrészjel pedig megy az X bemenetére. - A pont visszafutása alatt az 555 3-as kimenete alacsony szintre ugrik. Ekkor a ZINV lezárja a képcső rácsát. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2017
Köszönöm a választ. Így már neki tudok állni összerakni.
![]()
Újra itt. Már csak az 555-ös fűrészjel-generátor rész van hátra (na meg a doboz furkálása-faragása). Olyan kérdésem volna hogy az 555 mellet van egy 3906-os (azt kiváltottam BC212-vel),viszont a ZINV és Z-Axis között is van egy tranzisztor amin semmi jelölés nincs. Helyére milyen típust tegyek?
Így néz ki a jelenlegi terv. Ebből már a nagyfesz oldal (csőtáp már okés),a vezérlése (TL082+ BF259-ek) és a stabil +-5V táp megvan. Még vezetékelés,12-portméter bekötése és az 555-ös panele hiányzik.
Hello! Ha a tranyó sebessége nem megfelelő, a fűrészjel linearitásában fog meglátszani. A másik a visszafutás kioltásában. De itt azért túl nagy igények nincsenek. Jó lehet bármi.
Sziasztok.
Azért ide írok, mert a saját topikja eléggé haldoklik. Adott a C1-94-es szkópom, cseréltem benne kondikat, valamennyire helyreállt a kijelző. Viszont bekapcsoláskor megjelenő alapvonal, egyik oldala kicsit felfelé tart. Azt szeretném kérdezni, ezt kalibrálással egyenesbe lehet hozni? A szkópnak az oldalán ezek a lehetőségek vannak: Balanc, Amplif corr, Sweep corr, nem tudom hogy egyáltalán ezek pontosan mire valók, lehet hogy éppen nem is kalibrálásra. Sajna nem nagyon értek hozzá, azért is kérdeznék valakit, aki jártas az ilyen dolgokban. Köszönöm.
Szia!
Pontosítsunk, tehát ferde vagy görbe az idővonal?
Görbe az egyik vége. Nem tudom ez mitől lehet.
Milyen eltérítési sebességnél, póbáld gyorsabbnál is. Nincs erősebb mágnes a közelben?
Minden alaphelyzetre állítottam, de nem hozott eredményt. Nincs mellette semmi olyan, ami mágnesezhetné. Jó lenne hozzá valami gépkönyv, hátha abban van valami leírás ilyenkor mi lenne a teendő, de sajnos sehol nem találok. A gép oldalán található felíratok mögött van valami állítási lehetőség, csak félek, lehet hogy rosszabb lesz ha elkezdem csavargatni, pláne hogy nem is értek hozzá.
Szerintetek ha a gombok csatlakozóira fújnék WD-40-et, az segítene valamit? Hátha valami érintkezési baja lehet, vagy inkább ront a helyzeten?
WD40 -et még véletlenül se. Az ilyen dolgokhoz igen durva anyag.
Léteznek kontakt spray -ok, (igaz nem olcsók) azzal, vagy tiszta alkohollal. Ezekkel is csak mértékkel. Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2017
Köszi a linkeket. Szerinted melyiket érdemes használni a kettő közül, vagy mindkettőt?
A gombok csatlakozóinál kell befújni és kész, vagy utána, közben, le kell törölni? Még nem használtam ilyen sprayt.
Ha böngészed a lehetőségeket, találsz csak tisztítót, oxid eltávolítót, védőréteg bevonót. Ha az ember mindenre fel akar készülni, elég sokba kerül, mindegyik jó lenne, aztán értelemszerűen használni.
Olvasgattam az oldalon található spraykről, van választék bőven. Egyenlőre az általad első linken található sprayt próbálom ki, meglátjuk hogy jobb, vagy rosszabb lesz az eredmény. Még annyit, minél lentebb veszem a szkópnál a sebességet, egyre jobban kiegyenesedik az alapvonal.
Akkor meglehet, hogy a fűrész generátor, vagy a vízszintes erősító linearitásával van probléma.
Akkor ezen a spray nem sokat fog segíteni. Ennek a problémának van valami, itthon orvosolható megoldása?
Lehet, hogy segít, mert előfordulhat frekvencia függősége miatt, hogy beleszól a linearitásba. A kontakthibát jó, ha megszünteted.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |