Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   213 / 245
(#) kleinie válasza laci_w hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Bemeneti jel nélkül próbáltam, egyelőre nincs hozzá mérőfej. Futárral jött Berlinből a műszer. Próbáltam mindenféle állásba, de sajnos nem hozott egyelőre eredményt.
(#) kleinie válasza pucuka hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Itthon nem találtam semmi koax+bnc kábelt, megvárom a mérőfejeket szerintem, nem akarom tönkretenni bemeneti csatlakozókat.
(#) kleinie válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Próbáltam minden állásban.
Szétszedtem a kicsikét, megmozgattam a szalagkábel csatlakozókat, jópár van benne, a panelek mind azzal vannak összekötve. Most annyit változott, hogy néha látszik a sugár a képernyőn egy pár centiméteres vízszintes vonalban, a trigger led világít, az X pozíciót tekergetve tudom mozgatni a képernyőn, Y-ra nem reagál, egyik csatornán sem.
Lehet tényleg a szállítás nem esett neki jól, elég sok alkatrész foglalatban van, még tranzisztorok is, akár kimozdulhattak.
A leírásban van pár dolog, a kitérítőkön lévő feszültségeket mértem, nem egészen stimmelnek a doksiban lévőkkel.
Van valahol szerviz, vagy egy öreg szaki aki javít ilyen régi eszközöket? Egy multiméterrel én lehet kevés leszek hozzá.
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2020
(#) Ge Lee válasza kleinie hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Szkópot másik szkóp nélkül nem egyszerű javítani, mert egy multiméterrel nem lehet egy jelet lekövetni. Én sok szkópot adtam vettem, mind egészben odaért a címzetthez, de egyel nekem is akadt gondom. Működött, kikapcsoltam, becsomagoltam, elvitte a futár, és a vevőnél már állítólag ellenállás és kábel leszakadás is volt mire odaért.
Visszafele is jártam egyszer hasonlóan, az egy más műszer volt, kibontom, zörög az egész doboz belül, 2W-os ellenállás lába leszakadva, puffer lába a forrasztásból kiszakadva, kis tranyók hűtőcsillagjai szanaszét gurigáztak a dobozban.
Pesten van valaki aki megcsinálja, de amennyiért ő megcsinálja annyiért kapsz egy másik használt szkópot. Nem tudom mennyiért vetted, de ezeket az öreg csöves szkópokat már csak akkor szabad megvenni ha szinte ingyen adják, mert ha használni is szeretnéd az nem mindig egyszerű.
Még ha az elektronika teljesen hibátlan is, a fogókapcsolók felett akkor is eljárt már az idő (oxidos, megkopott, a leszedő rugóereje elgyengült), és az ugye nem egy olyan alkatrész hogy fogom és megveszem, mert speciális (nem tudod másikkal helyettesíteni), nem létezik már belőle raktári készlet sem. Ha van is (pl. ebay-en), olyan mint a fehér holló, az áráért pedig egy új szkópot is kapsz. Én egyszer találtam a régi Kenwood-omhoz (csak kíváncsiságból néztem utána) bemeneti osztót, 28000 lett volna darabja, és kb. annyit ért a szkóp.
(#) c27 válasza kleinie hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Helló!
Nekem volt régen Hm204-em. A sima 204, nem a 204-2.
Fogj egy vékony vezetéket leblankolod és bnc közepébe beledugod másik vége a kalibrátorra.
Tranyó foglalatokat át kell forrasztani mindkettőt még ha jónak tűnik akkor is! Tipikus hibaforrás.
2. körben próbáld ki a komponens tesztert is.
Hibalehetőségek elsősorban kontakthibák: komponens teszter kapcsoló, trigger kapcsolós poti, trigger select kapcsoló, hor. ext. kapcsoló.
Ezeket kapcsolgasd többször külön-külön kontakthiba gyakran előfordul ezeknél, de általában egy idő után helyrejönnek.
Single kapcsoló ne legyen bekapcsolva, holdoff minimumon.
A szkópban van 3db u440 egy aszem a trigger környékén, csatornákat is érdemes ellenőrizni, invert funkció ... stb.
Sweep lenght is valószínű majd beállításra szorul.
Vannak tipikus hibái, de nem vészes, ha rendbe van téve akkor az örökkévalóságig is elmegy.
Szerk.:
Tápfeszültségeket ellenőrizni kéne, nagyfeszt első körben nem kell, ha a sugár jól beállítható és stabil (focus, aszigm.).
Ha pedig szét van kapva át kéne nézni hátha szemmel látható hibája van bár elég ritka.
A komponens teszter működik?
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2020
(#) laci_w válasza kleinie hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Ha gondolod rá tudok pillantani, igaz nem érzem magam öreg szakinak de egy-két dolog megfordult már a kezem között amire már rámondták az áment és szkóp is van itthon. Meg nem vagyunk olyan messze egymástól. Ha érdekel írj priviben, megdumáljuk.
(#) kleinie válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Szállítással együtt volt ~100€, ennyit még áldoztam volna rá. Sajnos az eBay-en is, és az itthoni adok-veszek-(rabolok) oldalakon is aranyáron kínálják ezeket a régi csöviket. Ezt az eBay kleinanzeigen oldalon vettem, ott nem igazán tudok reklamálni. Már ez előtt is néztem eBay-en ilyen borostyán színű kijelzőset, nagyon tetszett, de az nagyon drága volt, aztán találtam ezt a hirdetést, gondoltam ez jó fogás lesz. Egyelőre van 100€ oszcilloszkóp alkatrészem
(#) kleinie válasza c27 hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Komponens teszter módban sem jelenik meg semmi, szétnyomkodtam, szétforgattam a kapcsolókat, volt kb. 10-ből 1x kaptam valami sugarat, de aztán elmúlt. Hétvégén nem volt időm foglalkozni vele, talán a héten jut rá kis idő.
(#) kleinie válasza laci_w hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Köszönöm szépen az ajánlatot! Ha nagyon nem jutok vele semmire, keresni foglak.
(#) Ge Lee válasza kleinie hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Ezekért az öreg szkópokért már itthoni árakon is sok lenne az a 100 euró. Gondolj csak bele, 50-60 körül vannak már eladó asztali DSO-k használtan (95 ért már új is), hol vannak azok a csövesek tudásban egy ilyenhez képest? Sehol.
Igen, látni ilyen hirdetéseket néha, hogy 30 kilós ezeréves EMG szkópért 60 meg 70 ezret kérnek. Szerinted mennyit adnak el belőle? Ott fog elrohadni a hirdetőnél. Ebay-en pedig szoktak jó áron műszerek lenni, na ott se gyakran, de én vettem onnan 2db asztali multimétert is, a kettő nem került annyiba mintha itthon vettem volna egyet. És hibátlanok...
(#) pucuka válasza kleinie hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Az ilyen öreg csöves szkópoknak megvan az az előnyük, hogy viszonylag könnyen javíthatók.
(#) kleinie válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2020 / 1
 
Egyre inkább érzem úgy, hogy tennem kellett volna hozzá és tényleg venni egy DSO-t. Csak hát valami különös oknál fogva vonzódom a retró cuccokért , valahogy jobban tetszik a szememnek, mint ezek a csilli-villi digitális csodák. Majd mindjárt megtámadom jól a "milyen szkópot vegyek" témát! De azért örülnék neki, ha ez is működne.
(#) Ge Lee válasza kleinie hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Jól látod. Én akkor keseredtem el végleg, és láttam be hogy ezek ma már "semmit nem érnek", amikor egy működő, 2 csatornás 100 megás szkópot alig tudtam eladni feleannyiért mint amennyiért Te azt a nem működőt vetted.
Mondjuk nálam más szempontok is voltak, az analógot fel sem tudnám tenni az asztalra, egyszerűen már nem fér el ott. Meg meguntam a négyzetek számolgatását, a DSO a jel gyakorlatilag minden egyes paraméterét méri, és kiírja nekem a kijelzőre. Meg el tudom benne tenni, és hónapok múlva is meg tudom nézni, ahogy a kijelzőről készült képek mentéseit is.
Meg amikor egy rövid impulzust kellene megnézni, ami csak másodpercenként egyszer jön, és nem látsz mást a csövön mint stroboszkópot... Eljárt felettük az idő na.
(#) c27 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Egy pici offot tennék ide: Nyilván egy dso előnyeit nem kell mondani se, de egy analóg szkóp azért még használható manapság is. A kérdés mindig az, hogy milyen célra kell. Van aki csak hobbiból gyűjti, van aki egy évbe párszor előveszi és mér valamilyen periodikus jelet. Arra még pont jó tápfesz hullámosság mérésre esetleg erősítő teszthez. Aki ennél komolyabban foglalkozik az persze dso-t tart.
Egy márkásabb analóg nosztalgiának még elmegy szerintem, de az Emg és a dso138 és társai az ingyen se kategória.


Kleinie
Tranzisztor tokok átforrasztva? Pontosan a 2db bakelit 3 lábú foglalatot kell.
A komponens teszter üzemmódban semmi sincs? Az időalaptól független, tápfeszek rendben?
Amikor megnyomod a komponens teszer kapcsolót akkor sem látható a sugár egy pillanatra sem?
Vannak to92-es tokozású tranyók is ic foglalatban talán 2db. Ellenőrizni kell azokat is nem moccantak e el.
A csövön a foglalat rendesen rajta van?
Reméljük nem a cső belsejében történt valami szállítás közben.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2020
(#) Delinsky válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 3, 2020 /
 
Szia! Na most már hogy jobb idő van, nekiállok a szkóp szétszerelésének. Első probléma: Hogyan teszem rendbe a forgókapcsolókat? Azok a nagy dupla kapcsolók ugye, amiből három darab van. Alul egy szürke kétszárnyú, és felül egy piros.
(#) Delinsky válasza pucuka hozzászólására (») Márc 3, 2020 /
 
Szia! A mérőfejek kompenzálását, beállítását a jobb felső oldalon levő banán aljzatból kijövő impulzus segítségével állíthatod be úgy, hogy a képernyőn szép, túllövésmenetes impulzust állítasz be, mérőfejen levő hangolási lehetőség finom állításával.
Az a banán aljzat van egy körrel jelölve, amiből egy nyíl mutat kifelé? És hogyan állítom be a mérőfejeket? A mérőfej be van dugva a BNC-be. A krokodilcsipeszt hova dugom, és akkor még mit csinálok a banán aljzattal? Abba mit kell dugni. Bocs a sok hülye kérdésért, de ha nem kérdezek, nem tanulok. )
(#) Ge Lee válasza Delinsky hozzászólására (») Márc 3, 2020 /
 
Leginkább sehogy. Ha ki tudod egyben venni a helyéről ami elég ritka, akkor kibontva hozzáférsz a tárcsákhoz, az oxidréteget el tudod távolítani róluk, de általában nem csak ennyi bajuk van. Ha csak ennyi, akkor megpucolod (majd megírom hogyan). Van a tárcsákon elvileg egy vékony ezüst réteg, ha ez már levakaródott róla akkor majdnem veszett fejsze nyele, mert hozzájön még az is, hogy a két oldalról nyomó kis leszedő rugóereje is elgyengült. Ha tiszta is a felület, nem fekszik kellő erővel, rá, azaz kontakthibás marad.
Illetve még lehet olyan barkács opció, hogy tisztítás után rásegítesz valahogy kivülről (ha elfér ott) valami plusz nyomóerővel, apró kis rugós füllel akármivel, ideig óráig jó lehet.
(#) pucuka válasza Delinsky hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Egyszerűen beledugsz egy kopasz banándugót a banán aljzatba, és a kiálló végére ráakasztod a mérőfej kampóját. Mivel nem olyan nagyfrekvenciás a szkóp, nem okoz nagy hibát, ha a mérőfej földelését (krokodil csipesz) nem kötöd sehová. Ha szükség lenne rá, akkor a hitelesítő generátor jele nem banán, hanem BNC aljzatra lenne kivezetve.
(#) Ge Lee hozzászólása Márc 4, 2020 /
 
Ráakadtam egy példára amiről múltkor beszéltem. A használt szkóp és az új, hozzá való bemeneti egység a forgókapcsolókkal. Ilyet nagyon ritkán kapni, és majdnem a szkóp ára. És akkor ott van még az időalap forgókapcsolója...
(#) Delinsky válasza pucuka hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Köszi! Kipróbálom.
(#) kleinie válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 5, 2020 /
 
Most valamiért mindenki azt gondolja, hogy ha van egy félig döglött 30 éves cucca, akkor az retró és sokat ér. Főleg az itthoni piacon. Most figyelgetem az apróhirdetés oldalakat, elképesztő árakat képesek egyesek kiírni. Pl. Betegek.
Inkább teszek még félre egy kis zsebpénzt aztán veszek egy ilyet. De ez már másik téma.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2020
(#) Ge Lee válasza kleinie hozzászólására (») Márc 6, 2020 /
 
Igen, erről beszéltem de ez a javítós nem a beszerzős topik. Ugye, 20 éve még más volt a helyzet, nem voltak ennyiért DSO-k, meg jóval kevesebbet is kerestünk. Ma meg egy új DSO is megvehető akár 1 havi minimálbérből is, szóval közel sem akkora kiadás mint 20-30 évvel ezelőtt volt, úgyhogy azok a hirdetések szerintem néhány éven belül teljesen el is fognak tűnni, a tartalmuk meg ott lesz majd kitéve egy lomtalanításkor, mert pénzt már nem lesz ember aki adjon érte.
(#) cszoli válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Üdv. Igazad volt ezzel a szkóppal kapcsolatban. https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2329681.html#2329681 kiderítettem, hogy nem megy a nagyfesz, kibányásztam dobozostúl együtt, mert a helyén lehetetlen volt hozzáférni. Olyan alkatrészek vannak benne amiket még nem is láttam és már nem is kapható. Találtam benne egy tekercset ami szakadt, ami az SY200-as diódákból kialakított sokszorozót hajtotta meg. Abban kérnék segítséget, hogy ezt a tekercset mivel tudnám helyettesíteni, mivel a többi alkatrész jónak tűnik. Egyébként még van benne egy cső is, ami világít ( még nem láttam ilyet ), de ha elromlik mivel lehet pótolni.
Megfogadtam a tanácsodat, végignéztem az RTÉK-ben megjelent szkópépítési leírásokat és átnyálaztam Rózsa Sándor mindkét könyvét, de a nagyfesz előállítása egyikre sem hasonlít, valószínűnek tartom, hogy az építője a rendelkezésre álló alkatrészekből saját kútfőből készítette el. Egyébként még azt sem tudom, hogy milyen cső van benne, mert ahhoz hogy hozzáférjek a doboz felét le kellene bontani. Ha nem javítható a nagyfeszhiba, akkor feleslegesen nem akarok vesződni vele.
A segítséget előre is köszönöm!
(#) gerenk válasza cszoli hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Szia!
Ez egy transzverter áramkör színusz teljesítmény oszcillátor, nagyon hasonlít az EO sorozatú volt DDR gyármányok nagyfeszültséget előállító HV tápjára Pl. LO-213 de meg kell nézni a többit is 203 211 stb
A fazékvasmagos tekercs tulajdonképpen a transzformátor szerintem az üzemi frekvencia pár 10 khz környékén lehetett.
(#) gerenk válasza cszoli hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
A cső egy glim lámpa a KS cső védelme érdekében lett beépítve, a fűtés és Katód közzé a túlzott nagyfeszültség miatti átütés zárlat meglőzésére . Normál esetben ha minden rendben van a
glim nem világít.
(#) granpa válasza cszoli hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Az a szakadt tekercs újratekerhető, aztán folyt. köv.
(#) cszoli válasza gerenk hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Szia! Köszönöm a segítségedet, akkor tovább nyomozok keleti irányba.
(#) gerenk válasza cszoli hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Szivesen ki kell javítanom a típusszámot helyesen EO 213
(#) gerenk válasza cszoli hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
ez egy Voltcraft 2020 HV tápja, ugyanaz mint az EO213 kicsit hasonlit hozzá ebbe az irányba érdemes kutakodni
(#) cszoli válasza granpa hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Szia! Köszönöm, hogy válaszoltál. Az áttekercselés az én fejemben is megfordult, de a jelen helyzetben nincs olyan szaki aki szóba áll velem. Lehet, hogy nem fogalmaztam pontosan, a tekercs ideiglenes vagy akár végleges helyettesítésében kértem a segítségeteket.
Következő: »»   213 / 245
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem