Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Anyagbeszerzés, anyagismeret
 
Témaindító: kameleon2, idő: Dec 13, 2016
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kameleon2 hozzászólása Dec 13, 2016 /
 
Sziasztok! Sok dolog összegyűlik időnként és sok hibádzik az idő múlásával. Azért bátorkodtam felhozni ezt a témát, mert sokszor keres az ember ezt-azt - amivel barkácsolni lehet. Nyilván alkatrészeket már sok helyen - itt a házigazdánál is be lehet szerezni, de sokszor nekem sem jut eszembe egy-egy kézenfekvő megoldás. A napokban például 0,2mm-es ónozott rézlemezt kerestem volna, de néha a fogalmazáson is sok múlik a keresőkben. Nem mindig azt találja az ember, amit éppen keresett. Lehet ez kézimunka vagy éppen cnc-s megmunkálás.
(#) szucsip válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Üdv!

Olyasmire gondolsz például, hogy ferrit trafót akar tekercselni a lelkes szaki, és olyan szigetelő celofán szalagot sehol nem talál hozzá, mert nem tudja a nevét (kapton)?
(#) Topi hozzászólása Dec 30, 2016 / 1
 
A felvetett téma címe és kezdőhozzászólása alapján, miben különbözne ez a téma a "Vásárlás, hol kapható?" témától?
(#) kameleon2 hozzászólása Dec 30, 2016 /
 
Kifejezetten nem alkatrészekre gondoltam, hanem alapanyagokra - félgyártmányokra, amit például dobozolásnál lehet felhasználni. Kiegészítve olyan anyagok megismerésével, ami sokunknak újdonság lehet.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2016
(#) szamóca válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 31, 2016 /
 
A vásárlásos témában sincs megkötve, hogy csak alkatrészt kereshetnek.
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 31, 2016 / 1
 
Én támogatom a fennmaradását, csak arra kell használni a topic-ot, amire való.
Szerintem sokan csak néznek ki a fejükből, amikor azt mondom hogy pakfong, vagy spiáter. Az alpakka meg egy cuki szőrös állat
Vagy mi a különbség a sárga és vörösréz között, és hogy jön ide a bronz?
(#) kameleon2 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 31, 2016 /
 
Visszatérve az eredeti kérdésre. 0,2-es vagy 0.3-es lemezt keresek ami forrasztható és árnyékolódoboz készítésére alkalmas. cnc van, így több darabot egymásra rétegezve, egyszerre akár több darab is készülhetne. De minden jó megoldásra vevő vagyok. Sajnos egyedi méret kellene, mert a gyáriak túl nagyok. Nem férnek el. Nagyobb cégként a metalloglobus jut eszembe, de ott hatalmas mennyiségektől indul a vásárlás. Gondoltam olyan megoldásra is, ami öntapadós szalag formájában lenne esetleg elérhető, de nem tudom milyen néven lehetne keresni? Jó lenne némi metallurgiai ismeret ezen a fronton.
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 31, 2016 /
 
Kisebb méretekhez, egy-egy darabhoz konzervdoboz. Ónozott vaslemez. Már a (h)őskorban is használtuk.
Cégen keresztül is nehéz 1-1 tábla, a megszokottól eltérő méretű vagy anyagú lemezt rendelni. De megoldható. Rendel egy raklappal szabványméretet és kér hozzá 1 eltérőt. Egybecsomagolva már hajlandóak kiszállítani.
(#) kameleon2 válasza erbe hozzászólására (») Dec 31, 2016 /
 
A konzervdobozon én is gondolkodtam, csak az a bajom vele, hogy íves, illetve ha tömeggyártásra fordul a dolog - Az nem lesz életszerű, hogy mindenki babon él. De első tesztnek megteszi. Van is jó pár már félretéve, majd kiderül mire megyek az egyengetéssel. Illetve még egy dolgot találtam közben, az OBI áruházban létezik egy Knauf gyártmányú gipszkarton függesztőelem 139 Ft-ért. Igaz, hogy fül van rá hajlítva, de a maradék része pont elég lesz, ráadásul sík. A prototípushoz elég.
(#) kaqkk válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 31, 2016 / 1
 
Szinesfém üzletben trombitalemez néven van vékony réz lemez ..
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 31, 2016 /
 
Idézet:
„Gondoltam olyan megoldásra is, ami öntapadós szalag formájában lenne esetleg elérhető, de nem tudom milyen néven lehetne keresni?”

Burabun vettem "öntapadós forrasztható vörösréz szalagot". Ott így hívták
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 31, 2016 /
 
Nagyjából milyen méretben kellene és milyen vastag?
Létezik ú.n.:öntapadós rézszalag.
De villanyszerelési kellékanyagok között létezik vékony vörösréz szalag, amivel az EPH bilincseket rögzítik a fém csövekre. Kb. 25mm széles.
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 1, 2017 /
 
Éppen ez volt a gondom, kb 50mm széles lenne jó a teríték miatt. 25mm-ig én is találtam. Ráadásul sehol nem írják a vastagságát. A sima réz egyébként is csak a prototípusoknál nyerő, mert könnyen oxidálódik. Cinkre gondoltam még, mint lehetséges megoldásra, ami forrasztható.
(#) brato válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 1, 2017 / 1
 
Üdv!

Régen volt ismerősöm konzevrgyárban, tőle tudtam szerezni doboz alapanyagot. Lehet, hogy érdemes lenne ilyen helyen érdeklődni.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 1, 2017 / 2
 
Elmész egy mágnessel a boltba és megnézed melyik sörösdoboz van vaslemeböl. Rengeteg ilyen van. Veszel egy tálcával, elfogyasztod a tartalmát és levágva az alját meg a tetejét kapsz mintegy 20x20 cm abszolut sima keményebb horganyzott lemezt. Remekül forraszthato, nagyon tartos.
Már évtizedek ota használom sok mindenre. Igen jo anyag. Ha sok kell, érdemes elbandukolni a forráshoz. Többnyire tekercsekben érkezik az üzemekbe, de nem reménytelen hozzájutni némi maradékhoz. .
Van vastagabb is, amit egyébb nagyobb konzervdobozokra használnak ( étolaj, bab, lencse stb).
(#) mex válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2017 /
 
Úgy tudom, hogy a horganyzott felület nem érintkezik a tárolt folyadékkal, be van vonva még valamilyen műanyagszármazékkal is. Biztosan olyan könnyű forrasztani?
(#) Massawa válasza mex hozzászólására (») Jan 1, 2017 /
 
Mikor hogyan, de az csak leheletnyi vastag igy egy huzással eltávolithato vagy elpárolog a páka höjétöl.
(#) kameleon2 hozzászólása Jan 1, 2017 /
 
Köszönöm a jó ötleteket. Megpróbálok élni velük. Amúgy ha szükséges, félgyártmányokat ki, honnan szokott beszerezni? Esetleg miből barkácsoltok? Láttam már fórumtársat a helyi fémhulladék udvarból építkezni, van akinek régi gyűjteménye van. Nekem, mivel viszonylag új a ház, mindent a nulláról kell beszereznem. Biatorbágy környékén gyűjtögetném a jó helyeket.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 1, 2017 / 2
 
Egy jo cim a helyi bádogos, ott mindig van annyi maradék, ami nekünk többnyire évekre elég. S már ott is sporolnak az anyaggal igy gyakran van vékonyabb lemez is.
A pesti nagykerskedésekben is szivesen adnak maradékot vagy le is vágnak elfogadhato méretet. Pl alpakkábol ott vettem 50-6o cms darabokat a 1,5 m széles lemezböl.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2017
(#) DöG-1 hozzászólása Márc 7, 2017 / 1
 
Hogy mit dobott ki a kereső... kis méretű lemezek nem kell tábla méretet vásárolni!
Mondjuk pl. egy 0,3mm-es ónozott fehérlemez, akár egy masszívabb (papírvágó, vagy szabó) ollóval is vágható; laposvas, vagy bútor élén akár kézzel is hajlítható; jól forrasztható...
Mágnesesen, és elektromosan is elég jól árnyékol.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem