Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramkör indítása impulzussal
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Lozsa hozzászólása Aug 2, 2010 /
 
Búvárlámpát kapcsolgatnék impulzussal. Nevezetesen adok egy impulzust amire a lámpa belsejében egy mikrovezérlő beindulna, és az impulzus megszűnése után már saját maga tartana nyitva egy FET-et vagy zárva egy relét, a lényeg az, hogy bekapcsolva maradna a lámpa. Innentől az impulzus jele a PIC-nek már egy INPUT lenne amivel különböző funkciókat lehetne léptetni.
pl:
1. nyomás: lámpa bekapcs 20%
2. nyomás: 50%
3. nyomás: 75%
4. nyomás: 100%
5. nyomás: kikapcsolás (akku áramkör megszakítása)

A probléma ugye, hogy az akkunak amikor nincs használva a lámpa teljesen le kell kapcsolva lennie, tehát nincs néhány mA sem arra, hogy figyelje a bekapcsolóimpulzust.
Valahogy úgy képzelem, hogy amikor jön az impulzus az nyitja a FET-et majd utána már a PIC tartja nyitva, egéyzen addig ameddig akarja.
A lényeg, hogy összesen egy impulzuskapcsolóval kell mindent megvalósítani.

Nem vagyok elektronikából nagy ász ezért a skicceket jónéven venném.
(#) potyo válasza Lozsa hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Kontroller SLEEP módja nem jó? Van olyan kontroller, ami 1uA alatt elvan SLEEP-ben, aztán megszakításra felébred és teszi a dolgát. Ha a táp a problémás, akkor pl. MCP1703-al stabilizálj neki tápot, annak 2uA a saját árama, és ha SLEEP-be küldöd a kontrollert, akkor max 3uA lesz az áramköröd nyugalmi fogyasztása. 1000 óra alatt lehúz 3mAh töltést, ettől jobbat nemnagyon van értelme szerintem építeni.

De egyébként lehet, pl. N csatornás mosfet kapcsolja a tápot a kontrollernek, és ha a kontroller fut, akkor saját magának bekapcsolva tartja a fetet. Gombnyomáskor meg a fet is megkapja a pozitív impulzust, és így táp alá helyezi a kontrollert. Ha leállás van, akkor a kontroller elengedi a mosfet gate-jét, és az meg le van húzva mondjuk 1Mohm ellenállással a source-ra, így le is kapcsol.
(#) Lozsa válasza potyo hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
A 2. verzió tetszik! Lerajzolnád, hogy jobban megértsem?
(#) vilmosd válasza Lozsa hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Hali
En mostanaban csinaltam hasonlo megoldast egy ejjellatohoz. 12F683 volt a proci, es egy AH182 hall switch adta az impulzust. Ket ceruzaelemrol mukodott, es a nyugalmi aramfelvetele 6-7 uA volt. Teljesen zart volt a keszulek, es egy magnessel lehetett kezelni. Nalam csak 3 allapot volt, 1: kamera bekapcs, 2: + infra bekapcs, 3: kikapcs. A Te esetedben is meg lehetne oldani hasonlokeppen csak kerdes hogy mennyi a tapfesz. Amennyiben alacsony, problema lehet a FET nyitasa, viszont ha tobb mint 5 V akkor feszstabot kell betenni es az is zabal sokat. Esetleg ha tudhatnank a tapfesz erteket, lehetne konkretabb kapcsolast csinalni. A 12F683 tartalmaz PWM-et, tehat nem lenne gond a lampa teljesitmenyenek szabalyzasa. Ha tudom a tapfeszt, esetleg csinalok egy konkret kapcsolast.
Udv Vili
(#) Lozsa válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
A tápfesz ~12-16V között van töltöttségtől függően. Li-ion pakk. 12 alatt biztos nem lesz mert ott a pakk védelme érdekében le fog kapcsolni.

A LED meghajtó áramkörét már megcsináltam (~42V 1000mA step-up) A PWM vezérlést nekem is egy PIC12f683 csinálja a driverben.

Akkor legyünk pontosak. A kapcsolóm egy SCHURTER piezo kapcsoló ami egy piezokristály jeléből valami módon mezei 0.1Amperrel terhelhető nyit-zár kapcsolót valósít meg, melynek a minimális kapcsolási időtartama 20ms. Tehát ez a legrövidebb lehetséges adható impulzus.

Nagyon hálás lennék a segítségért.

Igazából a fokozatok, meg a funkciók már nem problémásak az már csak programozás kérdése. A gondom az, hogy én programozó vagyok, az menni fog, de az elektronikában nem vagyok teljesen otthon ezért jönne jól a rajz, esetleg konkrét FET-tel, ill. alkatrészekkel.
Ja, és nem az számít, hogy olcsó legyen, hanem megbízható és tartós kell legyen!
A lámpa önköltségen így is közel lesz a 100.000-hez.
(#) Lozsa válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Simpi: jó lenne az ötlet, de itt már adott a piezo kapcsoló ami egy áramkörös.
(#) vilmosd válasza Lozsa hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Hali
Az aramkort kb igy lehet megcsinalni. Alaphelyzetben a Q1, Q2 tranyo le van zarva, tehat a stabilizator nem kap tapot. Ha a S1 kapcsolot mukodteted, bekapcsolja a Q2 tranyot, es tapot kap a stabler, es a PIC. Programban be kell kapcsolni a Q1 tranyot, es igy ontartova valik a kapcsolas. Ha megnyomod megegyszer a S1 kapcsolot, ujra ad impulzust a PIC GP3 labara, tehat ezt fel tudod dolgozni a PICben. A kikapcsolas a GP4 "L" szintre huzasaval tortenik. Ilyenkor kikapcsol a Q2 tranyo, es elveszi a tapot a PIC-tol, tehat kikapcsolt allapotban nincs fogyasztas. A PWM kimenet egy lehetseges megoldas igy, de pontosan nem ertem Te hogyan szabalyzod a lampa fenyerejet. Ha kerdesed van irjal.
Udv Vili

lampa.pdf
    
(#) vilmosd válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Hali
Meg annyit, hogya 78L05 helyett valaszthatsz valami kis nyugalmi aramu LDO-t igy kisebb lesz az aramfelvetele a vezerlesnek. Jo valasztas lehet a MCP1790 stabler.
Udv Vili
(#) mhatalyak hozzászólása Aug 15, 2010 /
 
Üdv!
Olyan kapcsolásra lenne szükségem, amely azt tudja, hogy ha eléri a motorom a 7200as fordulatot, akkor egy LED pár mp ig világítson. 9V feszültségre. A motoron CDI típusú gyujtás van, a jelet letudom róla venni, magyarul egy bizonyos frekvencia elérésekor kellene egy FET et vagy tranyót kapcsolni. Köszi a válaszokat előre is
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem