Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   787 / 840
(#) KoblogPerGyok válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Nem morgok ám, poénra vettem, semmi gond! Írta, hogy nem aludt már régóta, nekem is kellene...

Ami eszembe jutott, hogy sokkal egyszerűbb lenne az élet, ha az inverterrel lehetne dumálni, mert esetleg lekérdezhető lenne, hogy éppen többet termelünk, mint amennyit fogyasztunk. Ha ez lehetséges lenne, akkor az ardu rápróbálhatna a fűtésre pl 10 %-on. Ha pár másodperc múlva is ez a helyzet, újabb 10%-al növelhetné. (persze mozgóátlag, időpont, mert éjjel nem kellene, meg hasonlók) És így tovább, ígymeg lehetne állapítani, hogy szabad-e fűteni és mekkora kakaóval. De sajnos nem értek a modern inverterekhez, de mint olvasom néhány azért tud soros kommunikációt is. Persze ehhez még kell az is, hogy elárulja-e a lelkem ezt az infót. Szóval, ha jóféle az inverter, akkor az arduino + szabályzón kívül nem kellene más.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2023
(#) gaspa válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Általában ezeknek az invertereknek van kommunikációjuk,amin minden adatuk elérhető,az enyémen például vezeték nélküli is van.
(#) KoblogPerGyok válasza gaspa hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Hát ha le lehet kérni, hogy a hálózatból kapunk-e kraftot, vagy éppen nem, akkor egyszerűbb lesz a dolog. Sokkal.
(#) Lamprologus válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Én azon gondolkodom, hogy működik a visszatáplálás ...
Kicsit nagyobb feszültséget állít elő az inverter mint a hálózati feszültség, és máris rádolgozik a hálózatra... Ha épp házon belül nem használod fel ...
De honnan tudhatná az inverter hogy most az álltala megtermelt villanyt ki használja fel, Te a villanyórán belül, vagy azon kívül valaki más ...

Lehet inkább a villanyórával kéne beszélgetni?!
"Komám, most kifele megy vagy befele jön? Mennyi is a mai egyenleg? "
(#) KoblogPerGyok válasza Lamprologus hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Igen, ezt nem tudom én sem, csak ötlet volt, hátha tud ilyet az inverter. De szerintem tud, mert vannak már appok hozzá, amiben feltüntetik, hogy a hálózatról mennyi KWh jött be, és mennyi ment a napelemről. Azaz, ha éppen nem jön a hálózatról, és van fogyasztás akkor termelünk. De innentől feladom, nem értem ezeket, csak mint ötlet volt.
(#) gaspa válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Perszee,nyilván bonyolultabb,csak a feltevésre válaszoltam.Egyébként a hálózat/napelem váltást ugyan gyorsan csinálja,de relével amihez hozzá lehet férni.De kifejezetten haladóknak ajánlott.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2023
(#) antikzsolt válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Auu ez most fájt Kezdek tényleg álmos lenni mert még az ágyig ma nem jutottam el. A gyújtás alatt már a kályhában értettem. Igencsak alapszinten kezd működni az agyam de estig nem tudok megállni. Most inkább félreteszem eme témát mikor pihentebb vagyok. Nem kell félni gyalog közlekedek így max engem vasal ki a repülő villamos.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2023
(#) antikzsolt válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Sajnos maga az inverter több perces csúszásban van. Akár 5 is. Ami, egyáltalán nem használható ilyen megoldásokra. Egy általános értékek megjelenít és ennyi.
(#) KoblogPerGyok válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Akkor mérni kell, nincs mese.
Én ébédelek, és alszok egyet, mert én sem aludtam sokat ma.
(#) antikzsolt válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Igen sajnos mérés mérés és mérés
Amúgy a másodpercenkénti 2 olvasást és vezérlést tudni fogja egy egyidősben csinálni? Vagy a mérések és a vezérlés közt hagyjak pl 0.2 másodperceket? Közben a chatgpt algoritmusát használva az ardus programot fejlesztem.
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Elég rossz lesz az inverternek, hogy jön egy kósza felhő (vagy madár) és azonnal kapcsol át bypass-ra. Akár sima ólmos akksi is megfelelne, pár darab kell csak. Egyszerűbb megoldást nem látok. De ha neked az integrálos, vagy a kommunikálok az inverterrel megoldás egyszerűbb, hát a te dolgod.
(#) KoblogPerGyok válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Nem tudom mi lenne a jobb megoldás.

Mér a hálózaton, majd mér a napelemen. Ez között igen kis idő fog eltelni. Ha ez ok, akkor rápróbál 10%-on, de tényleg várni kellene minimum 1 s-ot. De valójában többet kellene, mert szerintem 5 (vagy több) elemű mozgóátlaggal kellene mérni mindegyiket. Ezért ha rákapcsol a 10%- akkor várni kellene annyi mérést, mint a mozgóátlag darabszáma, hogy a korábbi pár másodperces terhelés nélküli adatok ne torzítsák.

Ha még mindig jó ennyi után, akkor mehet az újabb 10% növekedés, megint várunk annyi másodpercet amennyi kell. És így továább.

Meg fel kell készíteni a csökkentésre is, mert valaki bekapcsolhat egy fogyasztót.

Meg valamiféle hiszterézis is kellene, mert nem kell össze vissza kapcsolnia a határérték közelében.

Ha mindent kiszervezel függvényekbe könyebb lehet leprogramozni, én úgy csinálnám. A Chatgpt nem minden esetben old meg jól dolgokat. Szóval én magam írnám és tesztelném a kódot.

De innentől a te játékod, programozz, szerintem jó dolog! (meg pár sör is lemegy a nap végén és ha jó a kód akkor szuper minden! )
(#) KoblogPerGyok válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Az integrált nem a kérdező mondta, leírtam, hogy ilyen is lehet hátha valakinek ez kellene, hogy finomabban vezérelhessen váltó áramú fűtést. Mondjuk a pálinkafőzőjéhez... . A kommunikációs megoldás még az aksis megoldásnál is jobb és sokkal olcsóbb is lett volna, ha a nyomi inverter nem 5 percenkét adná ki az információt.

Azért soros porton lekérdezni egy regiszter értékét szerintem sokkal könnyebb lett volna, mint a figyelés, meg minden ilyesmi. Az akkunál meg olcsóbb lett volna.
De felőlem lehet akku is, meg bármi más is. Engem csak a megoldások felé vezető útak érdekeltek. Az integrál meg eszembe jutott, mert mindenhol az analóg megoldásokkal oldották meg, gondoltam a mikrokontroller előnyeit ötvözhetjük ezzel.
(#) KoblogPerGyok válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Leírnád, vagy küldenél linket milyen invertered van? Már ha eddig nem tetted meg, nem tudom, elfelejtettem a sok hozzászólásban.
(#) antikzsolt válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
isolar sml ii 5,5kw 48
(#) antikzsolt válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Igen tudom hogy hibázik.
De ha elkészül a program lehet ellenőrizni aki ért hozzá. Vagy jó pénzért íratni hozzá. Vannak megfelelő emberek hozzá szerencsére akik ebből élnek. Viszont így is ismerkedek a logikával hogy kell leírni stb. Na meg ha kell és úgy érzem hogy hibás javítom
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Nem tudom pontosan melyiket olvasom, de igen sokat tudnak... Szerintem a probléma sokkal, de sokkal egyszerűbb is lehet, még ha mikrokontrollerrel is akarod vezérelni.
Egy utolsó ötlet és feladom, mert már olyan dolgokat nézek, amihez nem értek. Szakember kellene szerintem.

De:
Ezek az inverterek igen sok beállítást tesznek lehetővé. Nekem sok időpont beállítást is dobott fel, lehet ott a mumus 5 perc késés, de nem tudom pontosan. A másik, hogy VAN akku pakk töltésre lehetősége. A beállításokban rengeteg mód van, hogy a feles energiát hova tegye és milyen soorendben. Elsőként akkut töltsön, ha az fel van töltve akkor mehet a hálózatra a felesleg, stb. Legalábbis én azt láttam. Namármost, ha az akku töltő köre nem megfelelő teljesítményű, attól még mint jelforrásnak jó lehet. Ha ott van fesz, akkor van túltermelés. Szerintem ez az 5 perc csúszás vagy szoftweres késlelteés a telefonos app-ban, vagy az inverter settings-ből jön.

Befejeztem a dolgot, mert ehhez már szakértő kell, tovább nem értem én ezt. Elsőnek a settings összes beállítását kellene pontosan megismerni, mielőtt bármit is méricskélnénk, meg mittomén.
Az akkus megoldás is jó lehet, mert arra fel van készítve, de akkuról 2-3KW-ot fűteni, lehet sok akksi kellene, meg azokat is figyelni kell, hogy van-benne kraft, vagy sem.

De befejeztem, nem vágom már rendesen ezt. Szakit keress fel.
(#) KoblogPerGyok válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Sőt, szerintem ez az 5 perc sem baj, sőt. Az inverter akkor kezdi el tölteni az akku pakkot, ha stabilan rajta van a teljesítmény. Az akku pakkot 60A-el tudja tölteni, ráadásul 54-64V-al. Ami már nem kevés. Ennek kellene utána nézni inkább, hogyan lehetne ezt fűtésre állítani. Ehhez kell szaki. Ha jól saccolom, akkor minden problémádat ez megoldja, mert a felesleggel tölt akkukat, ha jól látom. Máskülönben mi értelme lenne? Nem ez a lényege ennek a masinának, hogy a napenergiát tárolja? Azaz a beépített elektronika ezt tudja arduino nélkül. De én sem aludtam, tévedhetek.
Lehet SEMMI sem kell neked, csak egy olyan fűtőszál, ami nem 230-as, hanem 54V-os, sok amperrel.
De tényleg feladom én ezt már.
(#) KoblogPerGyok válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Az 5 perc gondolom azért van, mert figyeli az aktuális fogyasztás és termelés mérlegét. Ha 5 perc múlva is van stabil túltermelés akkor kezdi tölteni az akksikat, és gondolom éppen úgy akkora árammal, hogy a hálózatról ne kelljen felvennie plusz áramot. Szerintem másképp minek lenne?

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2023
(#) Kovidivi válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Nem. Az akksi nem azért van, hogy oda rakja az inverter a felesleget, hanem azért, hogy ha jön egy felhő, akkor onnan ki tudjon pótolni, ne kelljen bypass-ra állnia.
Nem az akksi 40-50V-ját kellene használni (főleg, hogy az DC), hanem az inverter kimenetére kellene plusz terhelést kötni.
Hiszen onnan táplálkozik a ház is, csak túl keveset eszik. Hát meg kell növelni a fogyasztást, ha az akksi töltöttségi szintje ezt jelzi (mondjuk 50-80% felett van). Ha nem süt nap, az inverter használja az akksit, ha ez lecsökken mondjuk 20%-ra, de ekkor már régen csak a ház megy az inverterről), akkor átvált hálózatra. Az akksi töltöttségi szintje tökéletesen követi a termelt-fogyasztott energia arányát, nem kell se mozgóátlag, se integrál. 5 perces késés sincs, mert ha ügyes vagy, akkor az akksi feszültsége pontosan a megfigyelt töltöttségi szinten fog hullámozni. Ha alacsonyabb, kevesebb terhelést raksz az inverterre, ha magasabb, akkor többet. Ha ilyenkor fel tud az akksi töltődni, akkor pedig elérted azt a pontot, hogy már nem tudod a termelt energiát se elfogyasztani, se tárolni, lehet tovább bővíteni a plusz terhelést.
Egy Arduinos programot, ami 1db feszültséget figyel, és ez alapján kapcsol néhány SSR-t, nem túlzok, de a 60napos Arduino tanfolyam után is meg fogja tudni bárki írni.
Ehhez képest kommunikálni az inverterrel, felépíteni egy teljes kommunikációt, hát nagyságrendekkel nehezebb dolog - szerintem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2023
(#) Kovidivi válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Szerintem az inverter nem pazarol el 5percnyi napelem által termelt energiát. Bármelyik videót megnézed, másodperceken belül átállnak az inverterek a hálózatról napelemre, és szintén ilyen gyorsan elindul az akksitöltés is. Az MPPT pont keresése kicsit lassabb, de az se 5perc, inkább pár mp. Máskülönben mire elkezdené az akksit tölteni, jönne a következő felhő. Amúgy is, mi értelme lenne lassítani az akksitöltést? Mikor felkapcsolok egy 1kW-os fűtést, akkor sem esik be az inverter feszültsége 230V-ról 100VAC-ra, hanem azonnal reagál, ms-ok alatt, stabil 230V van a kimeneten. Másként nem lenne semmi értelme. Az, hogy az adatokat késve küldi, az ilyen, rossz a firmware, meg átlagol a háttérben gondolom, amilyen gyors az inverter, azt nem tudná a lassú soros porton/bluetooth-on átküldeni, meg minek is küldenek óránként 1Gb anyagot, ha csak monitorozás az adat célja.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Értem, azért ez kicsit gáz. Ok, hogy onnan vesz ki keveset, de ha fel lettek volna készítve ezek erre, akkor töltené a nem létező akkukat, mikor tultermelés van. Meg gondolom az akkukat akkor tölti, mikor felesleg van, mert ha feltölti hálózatról, majd ha kicsit kevés a nap, akkor onnan vesz fel míg az akkuk le nem merülnek? Ennek elég ratyi hatásfoka lenne szerintem. Ebben az esetben jobban járnánk, ha a hálózatról pótolná rögtön. De lehet technikai okai vannak, nem tudom.(most is van olyan üzemmódja, amihez nincs akku pakk, és rögtön kapcsol hálózatra) Ok, most már értem amiért elmondtad, hogy szeretne kivenni is belőlük, hogy áthidaljon akár nagyobb időt is, így nem lehet rávenni a folyamatos töltésre akkuk nélkül, mert mikor ki akarna venni, a cékászok nem adnak vissza. Azaz erre nem jó. Bár tehettek volna egy plusz kimenetet is, ha már arra bóklásztak, nem tök mindegy lett volna egy ilyennek? Nem kötelező akku pakkot venni hozzá, azazaz az aksis kimenet nem kell neki minden esetben. Ha bepakoltak volna még egy kimenetet, akkor akku, grid, izé kimenet, vagy izé, grid kimenetet lehetett volna választani, vagy csak izé kimenetet. No mindegy. Akkor marad a buhera. Alszok már, mert nem bírok fentmaradni.
Azt meg csak tudja mikor van túltermelés, mert akkor termel a hálózatra nem? De nem vágom.
(#) KoblogPerGyok válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
A videókban ezt láttam, írtam is, hogy lehet hogy csak az app ilyen.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Vagy átgondolva, az áram iránya is hasznos, plusz figyelni az akksi feszültségét, még gyorsabban lehet a terhelést az inverterre kapcsolni, és ha jól írják meg a programot, multiméterrel mérve, alig mocorog az akksi szintje, az inverter pedig mindig a maximális teljesítménnyel megy, amit a napelem termel. Szóval mégis van haszna Bakman ötletének.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Én ilyesmit olvasgatok:

Bővebben: Link

19. oldalon, mintha olyasmik is lennének, hogy mikor lehet tölteni az akkukat. Azaz hálózatról nem, vagy igen. Ott van egy csomó pipa is. "Allow battery to discharge when pv is unavailable"

nem lehetséges, hogy ilyen kis trükkös beállításokkal elérhető, hogy töltsön, de ne próbálja meg kisütni? Ez olyan villamosmérnökös megoldásokhoz hasonlít, mint pár beállítás pl PIC-nél...

"When PV power is not available:
1. 1
st Grid, 2nd Battery
Grid will provide power to the load first. If grid is not available, battery power will provide
power backup.
2. 1
st Battery, 2nd Grid (Default)"

Hátha van neki ilyen beállítása, hogy csak akkor töltsön, ha van túltermelés, de ha kevés a kraft, akkor rögtön grid. Ha nincs elég termelés, akkor rápróbál a hálózatra. ha az sincs, akkor a telepekre, de hát az nincs ugye, nem lesz villany...

Ilyesmi ki van zárva ugye? Csak mint utolsó lehetőségnek gondoltam ezt, hátha okosabbak ezek a gépek mint én.
(#) Kovidivi válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
"hogy töltsön, de ne próbálja meg kisütni?" - nincs kizárva semmi, de ha ez lehetséges is lenne, utána mi jönne? Ráraksz az akksira, vagyis az akksi helyére fűtőpatronokat? DC-t megszakítani nem jó mulatság. Vagy raksz erre a feszültségre egy plusz invertert? Nem értem, hogy miért nem lehet az 5kW-os invertert használni egyszerűen, és annak a kimenetére rakni a plusz terhelést, amit logika alapján kapcsolgatunk. Hát nem azért van az inverter, hogy a napelemből megtáplálja a házat? Csak a terhelést kell a termeléshez igazítani. Vagy ezzel mi a baj?

"csak akkor töltsön, ha van túltermelés, de ha kevés a kraft, akkor rögtön grid." - nem látok benne logikát. Mikor veszed ki az akksiból a tárolt energiát. Most jön a fenti rész ismét. Egyrészt egy kis kapacitású akksival át lehet hidalni perceket. Másrészt, akksit csak akkor tud tölteni, ha a napelem termel annyit, hogy a ház is menjen, és még maradjon is, tehát túltermelés esetén tölt akksit. Ha a napelem kevesebbet termel, akkor vesz az akksiból IS, ha üres az akksi, akkor vagy kipótol hálózatból, vagy simán átkapcsol rá, és a napelem nem dolgozik (ebben nincs tapasztalatom, de simán elképzelem, hogy ilyen inverter is akad).
(#) KoblogPerGyok válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
"Nem értem, hogy miért nem lehet az 5kW-os invertert használni egyszerűen, és annak a kimenetére rakni a plusz terhelést, amit logika alapján kapcsolgatunk. Hát nem azért van az inverter, hogy a napelemből megtáplálja a házat? Csak a terhelést kell a termeléshez igazítani. Vagy ezzel mi a baj?"

Ki mondta, hogy ezzel baj van? Ezzel kezdődött minden. A tirak-os kapcsolgatás is. Csak esetleg olcsóbb és egyszerűbb megoldás felé is elmentünk.

Onnan indult el errefelé a keresgéés, hogy van-e kimenete ami jelezné, hogy túltermelés van. Mert ha lenne, akkor nem kell méregetni semmit sem. Csak sajnos akku töltő kimenete van. Erre írtam, hogy mi lenne, ha az inverter elkezdené tölteni a nem létező akkukat, akkor a terhelést adhatnánk rá. De nem lehetséges. Mindezt azért, hogy ne kelljen sokat mérni. Sőt, írtam is a kérdezőnek, hogy nem marad más, mint a mérés. De közben elkértem a leírást, hátha.

"csak akkor töltsön, ha van túltermelés, de ha kevés a kraft, akkor rögtön grid." - nem látok benne logikát. Mikor veszed ki az akksiból a tárolt energiát."
Pedig a beállítások lehet, hogy lehetővé teszik ezt, lehet leszedik őket és elviszik kocsikba, mittom én, mintha ezt olvastam volna, de elnézhettem.

"When PV power is not available:
1. 1
st Grid, 2nd Battery
Grid will provide power to the load first. If grid is not available, battery power will provide
power backup."

Ez nem ezt jelenti? Lehet, már nem vágom. Arra nem tért ki, hogy az mit jelent, hogy nincs pv. Totál nincs éjjel, vagy kevés. Na ennyire nem olvatam már el a leírást.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
A másik megoldás az lett volna, hogy soros porton adott időközönként lekérni a státuszt, ami nehéz. De nem látom be, ha van leírása akkor miért lenne olyan nehéz. Ekkor SEMMI mérés, meg plusz akku nem kellett volna, ha tudta volna az inverter, hogy többet termelünk mint amennyit fogyasztunk.

Szóval így mentünk a mérés, terhelés kapcsolgatástól idáig. Bár szinte biztos, hogy egy ilyen ketyere, ami az arduino-nál sokkal többet tud, ezt tárolja és lekérdezhető és nem percenként, hanem akár 1s-onként. Ez lenne az ideális,se akku nemkell, se két mérőkör, semmi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2023
(#) mnyugger hozzászólása Ápr 18, 2023 / 1
 
Arduino
(#) antikzsolt hozzászólása Ápr 18, 2023 /
 
Lehet hogy van olcsóbb megoldás de abból nem tanulok meg sok új dolgot. Pl ardu programozást.
A chatGPT nyüstölöm és remélem nem feleselgessen.
Következő: »»   787 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem