Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   786 / 839
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Az áram irány is mindegy, mert ha jön egy felhő, attól még nem kell azonnal mindennek lekapcsolnia. Amit pl. 80% alá esik az akksi, akkor pedig a maradék megmarad a háznak, a 0. prioritású fogyasztóknak.
A módszer legnagyobb előnye, hogy nem kell se hálózati feszültséget mérni, sem áramot. Egy egyszerű Arduino, 1db feszültség bemenet, kijelző, és több, megszámozott 230VAC kimenet, dugaljakkal. Egyszerűen megoldható hobbi szinten is, és nem veszélyes, minden konnektor elé raksz egy megszakítót. Ha az ember 24V-tal kapcsolható SSR-t használ, akkor ezeket külön el lehet helyezni egy kisebb elosztóban.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2023
(#) mnyugger válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 1 /
 
Ugyan már!
Úgy látom, már ne haragudj meg érte, de te semmivel sem vagy képben.
A napelem egyenfeszt ad le. Oda nem TRIAC kell, hanem IGBT. Azt vezérled PWM-mel.
Direktben a napelemről a cekaszra.
(#) antikzsolt válasza gaspa hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Mivelhogy központi fűtés része lesz lesz ráfűtés. 300 liter víz lesz csak a tartályban. Átmeneti időben egy kazánt csak azért begyújtani hogy meleg legyen elég luxus. Főleg ha napelem is van már.
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Azért mert aksi eleinte nem lesz későbbiekben lesz is egy minimális. Kb 3-5 kw fogyasztás lehessen kivenni belőle(50% merülés esetén) hogy a hűtőket és a lámpákat el tudja látni egy huzamosabb áramszünet esetén.
(#) Bakman válasza mnyugger hozzászólására (») Ápr 16, 2023 / 1
 
Ember, nézd már végig, mire és hogyan kell neki a szabályzott terhelés.
(#) antikzsolt válasza mnyugger hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Nem akarok a dc feszültséggel szórakozni. 300v 100A mellett már igencsak veszélyes egy tűzeset. Hegeszteni simán lehet vele. Elég egy gyengébb kapcsolat. Ezért ki is zártam mint lehetőség hogy hozzányúljak a szolár kábelhez. Azért veszélyes dolgot nem kellene tanácsolni. A 230v a maga 20 amperrel is elég necces de úgymond kisebb a baleseti lehetőség. A 230v hálózattal is elég ritkán merek nekilátni mert a tisztelet megvan felé. A dc feszültség meg tabu számomra. Maximum 12v 3A ez az én egyéni határom amit biztonságosan merek kezelni. Az inverter meg szinuszos AC ad le.

Amúgy te hogy oldanád meg az IGPT hogy lehetőség szerint mindig a napelemből menjen a bojler(egyszerűség kedvéért) de a 230voltos hálózaton lévő hüttő, tv számítógép stb is megkapja az áramot? Maga az IGBT ára amit elsőre találtam 45.000Ft.

Na ennyiből az alap ardu a potméteres fesszabályzó a digitális potméter és a két érzékelő is kijön. Az IGBT hez mi kell még? Mivelhogy dc ezért biztosíték biztosan legalább 1 vagy 2? azoknak is megvan a maguk áruk. 6000ft körüli áron olvadóval. Ok vegyük úgy hogy müködik a bojler de a ház többi része sötét és a fagyasztó meg leolvadt.

Maga az öltet nem rossz. Sőt működhet, de sajnos nekem nem erre van szükségem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2023
(#) antikzsolt válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Köszi hogy segítesz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2023
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Ugyan nem hobbi kategória a 400 V / 100 A, de ugorható. A kérdés az, mit szól hozzá az inverter, hogy a napelem felöl PWM-mel "zavart" DC jelet kap. Nem vagyok benne biztos, hogy ilyenre fel vannak készítve.
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Van erről is egy megfelelő videó is a youtube csatornán Microsilver bemutatott egy akkukímélős fűtési módot. Azt vettem alapul azt akarom továbbvinni. Megoldani hogy figyelje a hálózati fogyasztást és a napelem terhelhetőségét is.
(#) antikzsolt válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Az már mellékes dolog volt számomra hogy lehet az inverter elhalálozik. Olcsóbb mint egy ház mindennel együtt bár a pénztárca megérzi ha újat kell belőle venni. A kettő közül választani lehet inkább az invertert dobjam ki mint hogy benne legyek az esti híradóba.
(#) mnyugger válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Nem sok az a 100 A? Nem rémlik, hogy 40kW-os a napelem.
(#) mnyugger válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Soros vagy párhuzamos kapcsolás?
Mert, ha soros akkor kb. 360V, de csak 8 Amper.
Ha párhuzamos akkor 96A, de kb. 30Volt.
Ritka a párhuzamos kapcsolás. Inkább soros.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2023
(#) antikzsolt válasza mnyugger hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Igen bekevertem a két számolást mindegyiket számoltam a teljes rendszerre. Bocsánat.
(#) antikzsolt válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Az inverter ennyit tud: 6000w napelem ideális feszültség 240v és 100A az inverternek. Az mppt 120-450v között működik. Az ideálison akarom tartani vagy minél közelebb.
(#) antikzsolt válasza mnyugger hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Amúgy a tervezett elrendezés szerint három darab párhuzamos napelem lesz feltéve. 3 párhuzamos kötésben 4 darab napelem lesz sorba kötve.

Bővebben: Link

12 panelt 4 sorba kötöm. 4x49,7=198,8 VOC lesz.
Az amper meg 3x11,5=34,5A.
Ki lesz teljesen maximalizálva az inverter. 5400W lesz rátéve. MAX 6000w lehet rátenni.
34 amper és 200 v dc mellett nem szeretnék nyúlkálni. Hamar lenyomna a sárga földig.
Na de most megyek kiveszem az alvási időmet rég volt tegnap reggel 6 óra.
Fáradtan jobban menne a hibakeresési gondolkodásom? 198,8 V x 34,5 A=6861,6 Watt Ennyi nem kellene hogy az inverteren legyen, mikor nincs terhelve semmivel?
(#) Lamprologus válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Pár helyen sántít a gondolatmenet!

49,7V az üresjárati feszültség, tehát ha terheled a kimeneti feszültség ennél kevesebb lesz (pl. 41,3V munkaponti feszültség)!

Az inverter bemenetén nem lesz 34,5A, ha nem terheled! Csak annyit vesz fel amennyi a kimenetén lévő fogyasztáshoz szükséges. A 34,5A az elméleti maximum, amit a napelem le tud adni.

Az inverter bemenetére annyi napelemet teszel amennyit akarsz (bizonyos határok betartásával), csak felesleges többet mint amenyi az inverter teljesítménye, mert hiába tudnának a napelemek többet, az inverter ebből csak a max teljesítményének megfelelőt tudja felhasználni.
(#) antikzsolt válasza Lamprologus hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
De ha nincs terhelve mert nincs elég fogyasztás rajta?
(#) Lamprologus válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Van egy 12V 80Ah akkumulátorom, ami 200A indítóáramot tud. Mekkora áram fogy folyni, ha rákötök egy 12V/5W-os izzót?
(#) Massawa válasza Lamprologus hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
nicsak már ide is begyürüzött a zöld energia fizika. Lehet, hogy a kolléga a tanácsadojuk. .
(#) gaspa válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Szerintem az arduino hasznos dolog,engem pl szórakoztat is.
Mint említettem van egy hibrid rendszerem 4 kW napelem,14 kWh akku,ez jó pár napig ellátná a ház alapvető elektromos szükségletét.Mondjuk ekkora akku nem fontos,én az egyre zűrösebb helyzet miatt csináltam.Szerintem meg kellene elégedni,hogy ezzel sokat meg lehet takarítani és némi biztonságot ad(a megtérüléshez a biztonságot is bele kell számolni !).Nekem közepesen szigetelt házam van,ha télen süt a nap nemigen kell fűteni,ha nem süt nemigen van mit eltárolni.
Egyébként egy rövid számítás nem ártana,hogy a 300 l-es puffer mennyi felesleget tud eltárolni és aztán meddig.

DSCN1566.JPG
    
(#) Lamprologus válasza gaspa hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
300 liter víz, 15-ről 100 fokra melegítéséhez közel 30kWh kell ...
(#) antikzsolt válasza Lamprologus hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Igen ezt én is tudom. De pl tegnap este 7:00 órakor gyújtottam be ha nem kellett volna éjszakáznom legkésőbb este 10-11 órára ki is aludt volna a tűz. Nem fáztam volna egyáltalán be. Tehát amennyit be tud termelni be termel a többi nem számít. A napelem és a puffertartály mindenképp meg lesz csinálva puffertartály ba kell venni egy fűtőszálat és maga vezérlés lesz plusz kiadás. Tehát minimális plusz költséggel fogok úgymond árammal fűteni. Kb olyan 70000 Ft amit erre a projektre számolok.
(#) antikzsolt válasza gaspa hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Hát ebbe számítással meg vagyok lőve hogy mennyi ideig lesz elég fűtés szempontjából viszont mivelhogy 18-22 fokban érzem magam jól így nem igazán lesz használva erőteljesen a fűtés. Az az igazság az ardu engem is érdekel hogy ki szeretném próbálni de feleslegesen nem szeretek játékra kiadni pénzt kivéve ha gyerekeimre van szó. Szórakozok tanulok és spórolok is egyben ez a legjobb. Az inverteren nekem is ilyen lesz a falon gondolom ez is 5 kW os
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Bocsánat igazad van ez ardu oldal. Majd megfelelő helyen újra felteszem a kérdésemet.
(#) KoblogPerGyok válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 17, 2023 / 1
 
Akkor lazán kapcsolódó ardu-hoz, de épp ezt meg lehet csinálni mikrokontrollerekkel:
Számolgattam, hogy ha triac-al van a gyújtás és lineéris teljesítmény szabályozást szeretnénk, akkor nem lineáris időközönként kell gyújtani. Lehet elrontottam a számolást, de az Excelben az 50%-nál kijött az eredmény, szerintem jó. Az egész lelke, ha nincs késés az áram és a feszültség között, akkor a teljestmény jó lesz, de a tisztán Ohmikus ellenállás melegítésnél ez elvárható. Szóval 1 db integrál az egész. A csatolt képen látszik, nem kell kinevetni, csak összedobtam. Nézzétek át. Az Excelben meg ki is van számítva. Namármost ezen értékek mehetnek egy tömbbe az arduino-ban, és a megfelelő időkésleltetéseket ebből kiszedve lehetne a gyújtást indítani. Ok, tudom semmi komoly, de hátha valakinek később kellhet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2023
(#) antikzsolt válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Nálam nincs vezetékes gáz csakis palackos. Fa van és a társai. Vidék előnye hátránya. Sajnos nem hiszem hogy nekem a közeljövőben kelleni fog de azért köszönöm mások nevében is előre akinek hasznos lesz.
(#) KoblogPerGyok válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
A tirac-gyújtásának idejét számoltam ki, szerinem éppen neked is kellhet... De az már messzire vezet. A napelem által termelt pluszt ezzel lineárisan lehet szabályozni a fűtőszálakra, amit szeretnél. De lehet csak vicc volt, de nem értettem pontosan. Szerintem tedd félre kicsit ezt, pihenj kicsit.
(#) KoblogPerGyok hozzászólása Ápr 17, 2023 /
 
Az invertereknek nincs véletlenül egy olyan kimenete, amin megjelenik valahány volt, ha épp a hálózatba termel vissza? Nem lenne nagy kérés, de ebben az eetben sokat könnyítene.
(#) Gafly válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Sokan nem látják át, hogy adott esetben mennyi munka van egy hozzászólás mögött.
Szerintem ne morgolódjál miatta, ez ilyen.
(#) gaspa válasza Lamprologus hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Okés,de ez az adat nem nekem kell.Nemrég számoltam ki ezt a 10 m3-s víztartályomra hátha az augusztus/szeptemberi többletet el lehetne tárolni 1-2 hónapig.A hőveszteséget sokkal nehezebb számítani,sok bíztató nem jött ki belőle.Persze ha tisztázódik a helyzet és sok többletem lesz azért kipróbálom.
Következő: »»   786 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem