Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AT89C4051-hez égető
 
Témaindító: ipacslaci, idő: Márc 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) ipacslaci hozzászólása Márc 11, 2007 /
 
Sziasztok

AT89C4051-hez szeretnék égetőt csinálni. Valaki tudna adni 1 egyszerű és jó kapcsolást. Én már találtam sok kapcsolást de nem tudom melyiket csináljam meg. Progi lenne hozzá, meg égető progi is. JDM-et irták hogy jó hozzá, azt a progi is ismeri.
Előre is kösz a segítséget.
(#) raron válasza ipacslaci hozzászólására (») Márc 11, 2007 /
 
itt van egy pár kapcsolás
http://ic-prog.com/index1.htm
(bal első link.)
(#) ipacslaci hozzászólása Márc 11, 2007 /
 
Köszi de itt konkréten az AT89C4051-eshez nem látok kapcsolást.
A JDM-re lennék kíváncsi hogy az jó lenne e. De már olvastam annyit hogy én magam sem tudom mivan.
(#) Slope válasza ipacslaci hozzászólására (») Márc 12, 2007 / 4
 
Ez az átka annak, amikor a neten túl sok helyen, túl sok különböző infót nézel meg. Ilyenkor a legegyszerűbb összedobni valamelyik ajánlott letöltőkábelt és kipróbálni, egyik ára sem egy horribilis összeg.

Ha megnézed az adatlapját, akkor látod, hogy a programozás, az mint általában atmel prociknál a MOSI (P1.5), MISO (P1.6), és SCK (P1.7) lábakon történik (3.old 4.3. bekezdés).
Ha sorosporton akarod programozni, akkor elegendő egy MAX232 illesztővel felépített letöltőkábel (ha ez van a kapcsolásban, és ezekre a lábakra megy, akkor tuti jó), paralell portra pedig ajánlott pufferelt verziót elkészíteni. A PC felőli lábkiosztást a programozó program dokumentációjában meg tudod nézni.
Ez a jó az atmel procikban... nem kell égető, csak egy letöltőkábel (hacsak nem zártad ki magad )

Üdv!
(#) vegyészmérnök válasza Slope hozzászólására (») Márc 12, 2007 /
 
Slope, nem tudom Te milyen adatlapot néztél, de az AT89C4051-et nem lehet egyszerű letöltőkábel segítségével programozni. Párhuzamos programozót kell használni hozzá. Nekem vannak AT89C4051-es és AT89C2051-es mikrokontrollereim. Ez utóbbihoz építettem is egy programozót, és most is egy ilyen kontrollerre kell programot írnom, de nincsenek jó tapasztalataim velük kapcsolatban... Ha tehetem inkább AVR mikrokontrollereket használok, amik tényleg egyszerűen programozhatók. A lábkiosztásuk egyébként megegyezik az ATTINY2313-éval, csak a reset lábnál van eltérés, ez utóbbinál azt csak tápra kell húzni egy 10 k-s elenállással, mígy a 2051-nél és a 4051-nél reset áramkör kell, ami bekapcsoláskor magas, majd a működés közben alacsony szintet ad.
(#) ipacslaci hozzászólása Márc 12, 2007 /
 
Sziasztok

A soros megoldás a MAX 232-es áramkörrel, erre tippelek én is. Mostani gépembe nincs párhuzamos port sem, régi valamilyen párhuzamos port kártyát meg nem szeretnék belevarázsolni.
De most az lenne még a kérdésem, hogy vannak univerzális PIC égetők (Rádiótechnika márciusi és februári szám) hogy azokkal meg lehetne e valósítani. Mert hozzá a progi jó lenne az ismeri mind a PIC-et mind a égetőt. Csak a lábkiosztás miatt lehetnek gondok szerintem.
(#) Slope válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Márc 12, 2007 /
 
Elnézést a félrevezetésért, nem voltam eléggé küröltekintő!
Elkerülte a figyelmem, hogy az AT89S4051 adatlapját néztem, az AT89C4051 helyett!

Az AT89C4051 tényleg csak paralel módon programozható...

Egyébként nekem az ATmega128 tetszik nagyon (TQFP64 tokban) . Másfél hónapja kezdtem vele dolgozni, és eddíg hibátlanul teljesített. Két hónapja döntöttem az AVR-ek mellett, az állandó PIC-es szenvedések után (égetés, tesztelés). Az átállást (gyakorlást) egy ATTINY2313-on kezdtem, és könnyebben ment, mint hittem az elején. A programozó harver pedig mérhetetlenül egyszerű, és nagyon stabil.
Következő körben meg jönnek az SX kontrollerek (kiváló az ár/teljesítmény mutatójuk) 50-70MIPS meg nem kis teljesítmény

Köszi a javítást!
Üdv!

AT89S4051.pdf
    
(#) Slope válasza ipacslaci hozzászólására (») Márc 12, 2007 /
 
Idézet:
„univerzális PIC égetők”


Az AT89C4051 nem PIC! köze sincs hozzá...
Bocs, ha félreértettelek.
(#) ipacslaci hozzászólása Márc 12, 2007 /
 
ÓÓ

na az AT89C4051 az mi ?:O Nem PIC?

Akkor valamit félreértettem volna?

(#) vegyészmérnök válasza ipacslaci hozzászólására (») Márc 12, 2007 /
 
Nem PIC. Az Atmel AT89C4051-es mikrokontrollere az Intel 8051-es mikrokontrollerének arhitektúráját követi (az MCS-51 ipari szabványnak megfelelő).
(#) ipacslaci hozzászólása Márc 12, 2007 /
 
És a mikrokontroller és a PIC között mi a különbség ? Már ha itt járunk,
(#) vegyészmérnök válasza ipacslaci hozzászólására (») Márc 12, 2007 /
 
A PIC a mikrokontrollerek egyik fajtája (a Microchip gyártja), de a PIC-en kívül még sok fajtája van a mikrokontrollereknek, például az 51-es család, vagy az Atmel AVR mikrokontrollerei...
(#) Slope válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Márc 12, 2007 /
 
Az hogy PIC csak a gyártó részéről kitalált név (ill. abból összeállított mozaikszó).

Microchip: PIC
Atmel: AVR

Az AT89C4051 pedig a 8051-re (Intel), és annak utasításkészletére, felépítésére épülő mikrokontroller család egyik tagja.
Az ARM ugyancsak egy "nagy család" nem gyártóspecifikus név.

Kérdés, az SX a Parallax oltalma alá tartozik, vagy gyárt ilyen felépítésű mikrovezért más gyártó is?
(#) ipacslaci hozzászólása Márc 12, 2007 /
 
Vagyis a PIC az egyenlő a mikrokontrollerrel. Csak hát az egyes gyártók máshogy hívják. Mindegyik ugyanarra való, 1 tokba épített miniszámítógép. Nem de...
(#) Slope válasza ipacslaci hozzászólására (») Márc 12, 2007 /
 
Lényegében igen... minden PIC mikrokontroller, de nem minden mikrokotroller PIC

Lehet hogy a végső alkalmazásban két különböző, pl. egy PIC és egy AVR mikrokontroller azonos funkciót tölt be, de ettől még nem azonos felépítésűek.

Más rendszer szerint működnek, másképp kell programot írni rá, másképp kell felprogramozni. Parancsfeldolgozásban is jelentős különbségek vannak, ez leginkább a program írásában mutatkozik meg. Egyszerűen szólva: más felépítésűek.
Pl. az AVR utasításainak nagyobb része 1 órajelciklust igényel, a PIC nél 4 órajelciklus az átlagos (ezt utasítás átlapolással ellensúllyozzák)

A hozzászólásaidból kiderült, hogy nem mozogsz otthonosan a mikrovezérlők terén. Ezért én azt javasolnám, hogy tedd félre egy időre a 4051-est, és ismerkedj egy mások által is gyakran használt típussal (minnél többen használják, annál több az infó).
(#) ipacslaci hozzászólása Márc 13, 2007 /
 
Na már most akkor a szóban forgó IC-t (se mikrokontrollert sem PIC-ez nem írok) sorosan vagy párhuzamos kell programozni? Sorosan a MAX 232-vel nem lehetséges ezek szerint? ?
(#) vegyészmérnök válasza ipacslaci hozzászólására (») Márc 13, 2007 /
 
A szóban forgó IC-t, ami egy mikrokontroller, csak párhuzamosan lehet programozni. Sorosan a MAX 232-vel nem. Amúgy miért ragaszkodsz annyira ehhez a típushoz, és mit szeretnél csinálni vele?
(#) ipacslaci hozzászólása Márc 14, 2007 /
 
Hát nem ragaszkodok hozzá nagyon, de ilyenem van itthon Konkrét dolgot sem akarok vele csinálni, csak tanulgatni szeretném a programozását...
(#) vegyészmérnök válasza ipacslaci hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
BASCOM-8051 nevű program segítségével tudsz rá programot írni basic nyelven, szimulálni a megírt programot és a kontrollerbe égetni. A demó változata letölthető a netről. Ennél csak annyi eltérés van a teljes verzióhoz képest, hogy max 2K-s programot tudsz égetni vele, de kezdésnek ez is bőven elég.
Programozónak a legegyszerűbb BLOW IT névre hallgat, ha rákeresel az interneten találsz hozzá kapcsolási rajzot meg nyák tervet is. Ez eredetileg AT89C2051-hez való, de szerintem 4051-hez is jónak kell lennie, mivel a BASCOM-8051-ben ezt is be lehet állítani programozónak a 4051-hez. Azt hozzáteszem, hogy valószínűleg nem lesz problémamentes a BLOW IT programozó használata! Ha nem akarsz emiatt megőszülni, akkor ajánlom figyelmedbe a http://avr.tavir.hu oldalt, ahol az AVR típusú mikrokontrollerekhez találsz részletes leírást és példákat kezdők számára! Itt leírják a programozó elkészítését is. A szoftver: BASCOM-AVR szintén letölthető a netről. A kisebb AVR mikrokontrollerek nem drágák: ATTINY13 180 Ft, ATTINY2313 400 Ft. Ha problémáid lennének, akkor itt a hobbielektronika.hu-n az "AVR - Miértek, hogyanok..." c. fórunban kérdezhetsz. Sok sikert az első mikrokontrolleres projektedhez!
(#) ipacslaci hozzászólása Márc 16, 2007 /
 
Köszönöm a tanácsokat mindenkinek
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem