Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok
 
Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   779 / 837
(#) rihekopo42 hozzászólása Aug 25, 2017 1 /
 
És az arduinon levő táp aljzatok lat hova kell kötni?
(#) rihekopo42 hozzászólása Aug 25, 2017 /
 
Erre gondolok:
(#) Gabó válasza rihekopo42 hozzászólására (») Aug 25, 2017 /
 
Utána olvastál már az egésznek? Abban megvan mi micsoda.
(#) rihekopo42 hozzászólása Aug 25, 2017 1 /
 
És mi micsoda??
(#) Gabó válasza rihekopo42 hozzászólására (») Aug 25, 2017 /
 
Segítek, ha már nehéz ezt megtenni...
Bővebben: Link

Ja, amúgy van saját oldala az arduinonak itt...
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2017
(#) rihekopo42 válasza Gabó hozzászólására (») Aug 25, 2017 1 /
 
Esetleg linket kaphatok?
(#) rihekopo42 hozzászólása Aug 25, 2017 /
 
Akkor mit hova kell kötni ezen?
Nem találtam.
(#) Gabó válasza rihekopo42 hozzászólására (») Aug 25, 2017 / 1
 
Ne legyél Zsombor, könyörgök!!
Bővebben: Link
(#) csabeszq válasza morgo hozzászólására (») Aug 26, 2017 /
 
A vcc és a gnd közé közvetlen az ic lábánál még 100 nF kell.
(#) rihekopo42 hozzászólása Aug 26, 2017 /
 
Mindent köszönök!
(#) Net_Boy_debr hozzászólása Szept 1, 2017 /
 
Sziasztok!
Szeretnék létrehozni egy Atmega8-as tesztáramkört, melyet +3.3V-ról hajtanék meg (egyéb 3.3V-os eszközök is lennének rá csatlakoztatva). A kérdésem az, hogy ebben az esetben 5V-os ISP-ről lehet programozni az áramkört? Van valakinek valamilyen kész megoldása erre? Sajnos a 3.3V-ot nem tudom elkerülni, mert az áramkörre csatlakozni fog több 3.3V-ról működő eszköz is.
Köszi előre is!
(#) wbt válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Szept 2, 2017 /
 
Nem illik, lehet, hogy kibírja, de nem tesz jót neki. A portokon lévő védődiódák kinyitnak és kimegy a tápra a jeled, aztán vagy van elég meghajtóáram a programozón, akkor "arról jár" a készülék, vagy beterheli. Szóval nem ajánlott! Programozókon szokott lenni kimeneti puffer és 3.3V-os váltó (illetve külső vagy belső tápfeszről menjen).
(#) Net_Boy_debr válasza wbt hozzászólására (») Szept 2, 2017 /
 
Értem!
Köszönöm a választ!
Viszont akkor ebben az esetben kell az egyéb áramköröket kell összehoznom!
Konkrétan leírom mit kellene megoldanom: adott egy Atmega8-as AVR, mely 5V-ra csatlakozik és egy 3.3V-ról működő IQRF rádió modul. Ezen a rádió modulon található egy PIC, melynek digitális kimenete kellene, hogy jelzést adjon az Atmega8 digitális bemenetén.
Hogy hozhatnám ezt össze? Ki mit ajánl?
Köszi előre is!
(#) csatti2 válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Szept 2, 2017 /
 
Alapvetően semmit. Az 5V táp mellett a bemenetek garantált magas szintje 0.6*Vcc = 3V azaz a 3V3-as jel a PIC felől behúzza az 5V-on járó AVR bemenetét 1-be. Ha a fordított irány is fontos, akkor sebességigénytől függően ellenállásosztó vagy vmilyen szintillesztő áramkör.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2017
(#) wbt válasza csatti2 hozzászólására (») Szept 2, 2017 /
 
Bizony, ilyen bonyolult! Jó megoldás az 1db FET-es vagy tranzisztoros szintáttevő, nagyon figyelj majd oda, hogy csak adni kell-e vagy bejöhet (nem OC kimenet) jele. (régen ezért volt jó a 8051-es rendszer, mert ott még irányregiszter sem volt és bírta a jeleket) Sokat szokott segíteni egy normál tranzisztor berakása, de ehhez az egész elrendezést látni kellene. 5V=>3V elég szokott lenni ellenállás osztó (sebesség/jelmeredekség függés), visszafelé kell méregetni/agyalni. Arra figyelj (inicializáláskor az AVR-nél), hogy nehogy kimenet legyen a bejáratod (az TP, tehát meglökheti 5V-al)...már ha kézben tudod tartani a bekapcsolási portinic folyamatot, tehát tudod, mi-milyen sorrendben történik, nem tudom, milyen fordítót használsz. Nekem OLED-nél működött az osztó, igaz 2x annyi NOP-ot kellett betenni a jelmeredekség csökkenése miatt.
(#) csatti2 válasza wbt hozzászólására (») Szept 2, 2017 / 1
 
Hmm, ha NOP-okat kellett beraknod, akkor alapvetően hibás volt a megoldás. Ilyenkor Schmitt triggert javasolt használni, ezekből van olyan is, ami mindjárt szintillesztésre is alkalmas (pl. SN74LVC2G17, remek kis alkatrész, tetszőleges táp mellett - feltéve ha az 1,65V és 5,5V között van - képes 5V-os jeleket a bemenetén fogadni)
(#) wbt válasza csatti2 hozzászólására (») Szept 2, 2017 / 1
 
Low cost rendszer (ahol +50Ft-ért szájbalövi magát a megrendelő), ATmega túlhajtva, inkább 2db NOP mint 300Ft+panel. Talán 10 éve volt...de gyors volt és még DMA sem volt ugye...No meg 11 bitre ennyi LVC-IC. Ismerek elég sok komplex szintáttevőt, de aranyárúak sajnos. Addig növeltem a sebességet, amíg nem ment normálisan, onnantól 1 NOP vissza és kész. A mintapéldány még meg van valahol a polcon. A program meg Basic volt, még fennt van a YT-bon, mint teszt, hogy meg lehet basicből is csinálni a normális sebességű cuccot. (de akkor még nagyon béna voltam, de kérték)
nem reklám de működik, mintaprogram volt valamikor:
régivacakteszt
Kértek LIB-et, írtam, olyan nincs, ez csak egy Basic prg. (mindent real-time számol)
Szép volt, régen volt...és ellenállásos
(#) Net_Boy_debr válasza wbt hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Értem!
Mivel a két eszköz visszafele is kommunikálna egymással másik porton, ezért inkább jobbnak látnátok, ha mind a két eszköz 3.3V-ról lenne táplálva és az AVR-be történő szoftver betöltése is 3.3V-os letöltővel történne? Ha mind a két eszköz 3.3V-ot kap, akkor közvetlenül összeköthetem a két eszköz be- és kimeneteit?
(#) csabeszq válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Simán elmegy az AVR 3.3V-on, csak ne menj 8 MHz fölé, mert azt nem engedi a specifikáció.

Értelemszerűen ha 3.3V-os cuccok vannak a rendszerben, az Atmega8-nak is azon kellene járnia. A szintillesztés pusztán a mikrovezérlő miatt szerintem túlzás.

A programozó nálad kérdéses. Nekem AVRISPMK2 van, annál tök mindegy, hogy a rendszer mekkora feszültségen jár. Az MK2 nem is ad ki tápot, a VCC vonalat feszültségmérésre használja.

Annyiból gáz az MK2, hogy nem tudsz ugyanarról az USB-hubról programozni és feszültséget adni, mert meghülyül tőle (föld hurok).

A programozó ha bölcsen 5V-os jeleket ad ki, akkor nem fogsz vele 3.3V-os AVR-t programozni. A szabvány eredeti AVRISPMK2-vel minden jelszintet programozhatsz, de hogy a kínai cuccok mit csinálnak belül, azt meg nem tudom mondani.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2017
(#) csatti2 válasza csabeszq hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Az ATMEL-ICE is hasonlóan jól működik minden fesz-szinttel, csak ott még a fent említett föld hurok sem jelentkezik. Kár, hogy a Microchip megdrágította, amikor még én vettem kb. feleannyiba került, mint amennyiért legutóbb láttam.
(#) wbt hozzászólása Szept 6, 2017 /
 
Attiny13-ra lehet-e olyan programot írni, ami átírja a FUSE-biteket? Már 5db-ot tönkrevágtam. Feltöltés után meghal, egyet sikerült véletlenül visszaolvasni, ott órajel=reserved (0000), Soros programozás letiltva. (egy 3 éve írt kis programot, ami akkor működött, elővettem, most meg gyártom a csúzliba a töltényeket; T85-ön tökéletesen fut, csak a T13-at nem szereti)
(#) morgo válasza wbt hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Arduinos Attiny fuse reset progi van ha érdekel.
(#) pont válasza wbt hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Ilyen esetre való a fusebit doctor, a neten van fenn nyákterv is. Az általam ismert példányban Attiny2313 van. Azért érdemes kipróbálni, ha akár egy másik attiny-ről adsz neki órajelet nem indul-e el, mert ha csak külső órajelre lett állítva akkor így is működhet. De ha a reset is tiltva van akkor csak a fuse bit doctor.
(#) wbt válasza morgo hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Ha nem kell hozzá valami nyakatekert fesz, akkor érdekel. (sajnos a környezetemben nincs ilyen cucc, pedig elférne itt a polcon, igaz, csak most szaladtam bele ebbe az átok hibába; szerintem 1000db felett vagyok T13-85 feltöltésben) Csak azért néztem nagyokat, mert egy másik programból 27x töltöttem T13-akba, csak tegnap meg a másik program ilyen hibákat csinált, egy sem lett jó. Nem értem. Napfolt tevékenység?
(#) wbt válasza pont hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Igen, adtam is neki külső órajelet is, ekkor sikerült egyszer kiolvasnom a FUSE biteket, soha többet. Valami nagy gubanc vagy nagy titok lehet itt, de nincs időm 800byte programot végignézni, hogy eltéved-e és olyan helyre ír, ami ilyet okozhat.
(#) csabeszq válasza wbt hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Bocs a hülye kérdésért, de mire kell neked Attiny13?
Szerintem fölösleges neked a fuse bit doktor, dobd a kukába őket.

ChipCad.hu
Attiny13 - 230 Ft + ÁFA
Attiny85 - 330 Ft + ÁFA

Ha ennyire számít az ár, az ebayen 270 Ft az Attiny85 és ÁFA sincs mellé.

Tényleg megéri szívatni magadat Attiny13-mal?
(#) wbt válasza csabeszq hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Igaz, nem az a 83Ft, amibe kerül, de a T85 kb 200ft, csak most be vagyok tojva, mert egy készülékbe ilyenek vannak (szerencsére 27db-ot előre felprogramoztam már régebben) és mi lesz, ha innentől kezdve, minden T13-at elront valami? Annyit agyaltam rajta, mi lehet a gond...Most T85-ben szépen teszi a dolgát. A másik cucc miatt aggódok, mert ugyebár (miért is ne) a kiscsaládban az INT más lábra került...szóval akkor meg új panel. Most egyébként a Zasszony csillagos égbolt infra vevő dekódolója, ebből csak 1db kell (remélhetően). (vagy másik asszony...)
(#) morgo válasza wbt hozzászólására (») Szept 7, 2017 / 1
 
Szia! A zipben megtalálod a bekötést is. Viszonylag stabil 12 V ajánlott hozzá.
(#) wbt válasza morgo hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Köszönöm!!!
(#) morgo válasza wbt hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Az ino fájl elején van egy link, ott megtalálod a használati útmutatást is.
Következő: »»   779 / 837
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem