Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BLDC brushless motorok működése
 
Témaindító: Pixi, idő: Jan 1, 2020
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 4
(#) Gafly válasza Medve hozzászólására (») Jan 31, 2021 / 1
 
Ha tippelnem kell, akkor továbbá szerintem:
CW/CCW -> előre/hátra
CLK -> sebesség (négyszög impulzusok, talán), anélkül gondolom meg sem moccan
(#) Medve válasza Gafly hozzászólására (») Jan 31, 2021 / 1
 
Igy van, vélhetőleg a CW-CCW gyengén fel van húzva valamelyik irányra. Kicsit bízom abban, hogy órajel nélkül is produkál valamit, elég komplikált az IC, van benne két PLL, VCO, PWM, hátha megmozdul külső segítség nélkül is. Levyy: oszcillátorod van-é otthon?
(#) Levyy válasza Medve hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Köszönöm az eddigi segítségeteket.  oszcillátorom az nincs csak sejtésem van hogy mi lehet az    gondolom valami impulzusokat előállító kütyü.
Sajna most kicsit lépnem kell kb egy óra múlva visszajövök és beszámolok róla mi tudtam  "előidézni"  vagy gajra vágni
(#) Gafly válasza Levyy hozzászólására (») Jan 31, 2021 / 1
 
Azzal, hogy adsz neki 24 és 5 V-ot, sok bajt nem tudsz csinálni.

Sőt, én első körben csak 5 V-ot adnék a neki, és mérnék feszültségeket a "vezérlő" lábakon. Lehet hogy mind fel van húzva...
Baj még ebből sem lehet.
(#) Levyy hozzászólása Jan 31, 2021 /
 
Megcsináltam. de sajnos nem jött be. PGND-t és az S-Gnd-t összekötném, ezekhez képest megadnám neki a tápot a +24V-ot és a +5V-ot a jelölt helyeken, majd a start-stop lábat egy 10kiloohmos ellenálláson keresztül testre, vagy a +5V-ra kötném. Órajel nélkül akkor ez be sem indul ? Nagyon komplikált Órajelet "fabrikálni " hozzá ?
(#) Medve válasza Levyy hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Attól függ, milyen eszközeid vannak. Bővebben: Link Amúgy én pár ilyen modult kipróbáltam, (nem ezt) Oszcillátor egyikhez sem kellett, viszont kellett egy engedélyező jel, amit valamelyik tápfeszre kellett húzni, hogy elinduljon. Ennél lehet, hogy az oszcillátorjellel "engedélyeződött", igy programozható lett a soft-start is
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2021
(#) Levyy válasza Medve hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
lemondtam rolla. Mármint ezzel a saját elektronikával való vezérlésről. mert még ha be is indul elég nehéz a  teljesítményt szabályozni.
Azonban nemrég vettem egy ilyen vezérlőt  estleg össze lehet kombinálni és akkor ezt a vezérlőt kidobnám rolla. szerintetek. A gond többek között ott lehet hogy ez a vezérlő hal szenzoros. be lehet ezt is erre kötni. ?  A tekercs első ránézésre csillag kapcsolásnak tűnik.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2021
(#) Medve válasza Levyy hozzászólására (») Jan 31, 2021 / 1
 
Jó hír, hogy az eredeti vezérlő is hall szenzoros és a motor is az. És ahogy nézem a panelt, -39-44 lábak- használja is! Én meghagynám az eredeti felállást, illesztett motor és vezérlés, szerelve. S megismerkednék a TTL oszcillátorokkal, ha már BLDC vezérlésre adom a fejem.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2021
(#) Levyy válasza Medve hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Lehet igazad van , De az "új vezérlőn"   egyszerű potméterel szabályozható a fordulat,  teljesítmény  500 w -ig Az  eredeti ilesztett vezérlő kb 30W összesen.Ezért szívesebben használnám az új vezérlőt.  (persze tudom hogy ez a otr kb   max 80W vezérelhető) Ha úgy döntök és lebontom az eredeti vezérlőt akkor az újhoz milyen hal szenzor kell ? bipoláris vagy unipoláris.  Vagy netán meghatja hall szenzor nélkül is ?
(#) Medve válasza Levyy hozzászólására (») Jan 31, 2021 / 1
 
Meg kell nézni az új vezérlőn lévő IC adatlapját, ott biztosan le van ez írva.
(#) Levyy válasza Medve hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
EZ VAN RÁÍRVA YX01 B920T004FG3 Sajna nem találtam semmi infot .Irtam az eladónak (ebay)  hátha tud választ adni 
(#) bandika válasza Levyy hozzászólására (») Jan 31, 2021 / 1
 
A vezérléshez ilyesmire van szükséged.
Pulse Signal Generator/Speed Regulator
(#) Levyy válasza bandika hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Szia Köszi a segítséget, majd meglátom, bár nekem ez igy még tovább bonyolítja  dolgokat
(#) Levyy hozzászólása Feb 1, 2021 /
 
Sziasztok!

Esetleg tudja valaki hogy nagy általánosságban a Brushless motorok-hoz milyen típusú hall senzor szükséges ?
(#) GPeti1977 válasza Levyy hozzászólására (») Feb 1, 2021 / 1
 
Bipoláris, open drain kimenettel.
(#) Levyy válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Köszi a segítséget,
Tehát ha jól értem amikor mágneses tér "megérkezik" akkor zárja az áramkört ?
azt pontosan hogy jelölik adott típusnál hogy open drain ?
pl : A3144 A3144E OH3144E Capteur effet TO-92UA Interrupteur 3Pin SIP ?
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021
(#) Levyy válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Bocs mellé kattintottam az értékelésnél, de már javítottam
(#) robimager77 hozzászólása Máj 1, 2021 /
 
Üdv!
Szeretnék segítséget kérni egy BLDC motor beüzemelésében.Nemrég a birtokomba került egy Bosch álltal gyártott motor ami szerintem BLDC,cikkszáma F016L76191,és a hozzá való vezérlő panel 1607233572. Maga a késztermék egy bozótvágó Bosch 0600913001 GFR 42,vagy HONDA HHT36AXB. A motor és a vezérlő közötti csatlakozók adottak így azt simán össze tudtam csatlakoztatni,az akkunak (36v Li) ki van alakítva az érintkezője így azzal megint nincs gond.Ami a problémám hogy szabadon maradt a vezérlőn 3 csatlakozó,2db 4 eres 1 db 3eres vezetékkel. Az egyik 4 eres le van vak-dugózva, az talán valami programozó csatlakozó lehet szerintem a másik két csatira pedig valamilyen potméter meg kapcsoló mehet. hogy tudnám életre kelteni,a neten nem sok infót találni róla.
(#) D_Zsolt hozzászólása Aug 2, 2023 /
 
Sziasztok!
Kezdő vagyok a BLDC világában és motort keresnék a korábbi stepperes technikám leváltására. Ez egy kameramozgató (pan-tilt) (giga)panorámához és a kamera súlya az objektívvel akár 5-6 kg-ra is felmehet ha a 150-500-at teszem rá. Ezzel a kis stepperes már nem birkózott meg és valami erősebb és sebességben is gyorsabb megoldást szeretnék valamint szeretnék követést is, hátha egyszer teleszkópot tennék rá. Erre a stepperes nem volt jó, a rázkódás miatt sosem volt éles a felvétel. A vezérlés eddig egy BananaPi Zero volt, azt hiszem maradok ennél csak a stepper vezérlését venném ki és adnám a motorvezérlőnek (a Zero-n futó szoftver saját, linux alapú, régi, kissé puritán kinézetű, de teljesen működőképes). A meghajtásra vagy simpleFOC vagy DUAL FOC kész paneleket szeretném használni. Nézegetem a motorokat az ali-n és hát az adatlapok mondjuk, hogy nem éppen bőbeszédűek. A gimbal motorok lennének valószínűleg a nekem valók, de a kérdés, hogy melyik (és mivel nem elégszem meg azzal, hogy melyik, így a miért is kérdés )
Tehát motor javaslatokat kérnék és esetleg magyarázatokat a DLDC jelölésekről (a mechanikai számokat tudom már, a KV-t is, de pl. mi a 100T???)
Remélem van közöttetek aki foglalkozott hasonlóval és tud tippet/magyarázatot a kérdéseimre!
(#) Massawa válasza D_Zsolt hozzászólására (») Aug 2, 2023 /
 
Nem biztos, hogy a BLDC jobb erre. Nekem is az volt, de lecseréltem mezei DC motorra, amin van egy áttétel is. Annak a futása sokkal simább azaz mechanikus zavar nincs, egy optikai tárcsával kezelem a poziciot. A tárcsa egy Arduino kitböl származik. A DC motorbol sokkal nagyobb a választék is kevesebb a nyüg a hajtással.
(#) D_Zsolt válasza Massawa hozzászólására (») Aug 2, 2023 /
 
Tudnád mutatni képen a megoldásod? Nem zárkózom el teljesen, de a tapasztalatom az volt amikor dc-ről stepperre váltottam, hogy a tartás a legnagyobb probléma amit a BLDC viszont tud. A FOC azért elég sima futású, gimbalokban is használják dirct drive módban, ezért gondoltam erre az irányra!
(#) Bakman válasza D_Zsolt hozzászólására (») Aug 2, 2023 /
 
Ha már van lépetőmotoros mechanika, cserélehetd a motort nagyobbra. A rárzkódás ellen pedig jó lehet a mikrolépés, már ha a vezérlő tudja.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Aug 2, 2023 /
 
Az én kameráim kisebbek ( mikrokamerák) igy ez neked nem fog segiteni. Fogasszij a hajtás, a motor áttétele 1:150. Maga a motor kb 10-15000 ford/perc. Ilyen áttételnél természetesen az állo és rövidrezárt motor gind nékül megtartja még függöleges sinen is a kamerát. Minden 7 voltra megy.
Ha pontos pozicionálás kell, akkor egy Arduinos vezérlö displayjel hajtja a motort és tárcsa adja visszacsatolást. Ugyanazt az elektronikát használom a két tengelyes robotfejhez is.
2 sinem van egy 180 cm-s meg kb 50 cm-es.
(#) D_Zsolt válasza Bakman hozzászólására (») Aug 2, 2023 /
 
Ezt applikálnom kellene a linuxba (csak féllépést tud) és inkább kicsit elválasztanám a kettőt egymástól. A Zero maradna számolni a G kódot, a vezérlő meg oldja meg a lépéseket, ez az ami miatt az egészet át kellene építenem és ha már építenem kell...
(#) D_Zsolt válasza Massawa hozzászólására (») Aug 2, 2023 /
 
Az enyém is az, ez egy olcsó motoros teleszkóp mechanikája. Eredetileg csak annyit tudott, hogy gombnyomásra forgatta a motorokat mindenféle „ész” nélkül. Átalakítottam, hogy rá lehessen tenni a Lumixot a 14-140-el, ki is egyensúlyoztam (nem nodal pontra, hanem súlyra), de nem tudta fixen tartani (sima panorámára jó volt, de a hosszú expókon látszott, hogy nem stabil), ezért kapott léptetőmotort, ott legalább van lehetőség tartásra. Bár használható, de rákaptam a gigapano-ra és így ideje feljebb lépni. A nagyobb stepper nagyobb súly, sokkal nagyobb, mint a BLDC és ki lehetne dobni a mechanika nagy részét, mint a gimbal-nál. Ez most az elképzelés. Lehetne DC-vel akár csigahajtás is és lehetne akár mechanikus fék is, de ez viszont lassú vagy ha gyors akkor sokáig tart mire nyugalomba kerül a mozgatott tömeg. Valamennyire mobilnak kell lennie, nem akarok a hegyre +1x kg-ot cipelni.
(a Lumix már túlhaladott azóta, váltottam FF-re ami nehezebb optikát jelent)
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2023
(#) Bakman válasza D_Zsolt hozzászólására (») Aug 2, 2023 /
 
Ha raksz a motorra egy 1:10 -es hajtóművet, nem tudod megadni a programnak, hogy minden távolságot az eredetihez képest tízszer annyi lépéssel tud megtenni? Ha nem, csak az eredeti értékeket kell tízzel szorozni. Mikrolépésnél is ez a helyzet.
(#) Massawa válasza D_Zsolt hozzászólására (») Aug 2, 2023 /
 
Fontos, hogy milyen sinen fut a kamera. A hosszabb nálam egy alu profil müanyag kerekekkel a rövid meg egy profi lineáris golyos sin. A hosszu sin csak vizszintes munkára használhato mert a kerekek csak felülröl gurulnak rajta. Épp ma gondolkodtam, hogy átépitem az alvázat. Ha procival hajtom abban a hajtásban van ramp, azaz gyorsulással indul és lassulással áll meg ( beállithato akár nullára is, de akkor ránt. Amugy nekem elsösorban nagyon lassu mozgásokra kell kb 1m/h tartományban. Miután pár grammos speci kamerákat használok ezzel nincs gond, de nagyobb nehezebb kameráknál már van bemozdulás a pálya elején meg megálláskor, ezért modositottam a programot a gyorsulásra meg lassulásra.
(#) D_Zsolt válasza Bakman hozzászólására (») Aug 2, 2023 /
 
Szerintem jobb ha egy a GUI-tól elválasztott cél hw végzi ezt! Egy arduino simán megoldja, de ha mikrolépésben van, a tartást megoldani az zero-n már nem triviális.
(#) D_Zsolt válasza Massawa hozzászólására (») Aug 2, 2023 /
 
Akkor ez alapvetően egy dolly (amire szintén fájna a fogam, de talán soha nem használnám. Tetszik a time-laps, de még nem jutottam el odáig). A start-stop fel/lefutást (durván ugyan) megoldottam a steppernél, de így is várok 0,3s-t, hogy elérje a nyugalmat. Ez a tömeg mozgatásakor mindig így lesz, kivéve ha tudok mozgás közben azonnal egy global shutter-t kiolvasni .
Egyelőre maradok a gimbal szerű elképzelés mellett. Az ODrive-ot láttam működés közben, engem meggyőzött a képessége a BLDC ezirányú felhasználásának. Nem is vészesen drága (max. 150-200€ egy DUAL FOC és két 50-70mm-es motor), kivéve ha nagyon komoly filmes gimbálhoz való motorokat vesz az ember, ami felesleges . Ezért volt a kérdés a motorokkal kapcsolatban (amúgy világosodik a kép, a T a menetszámot jelöli az oszlopon, mint kiderült). Most már csak találnom kell megfelelő méretűt, ami nem túl nagy és elbírja a szettet amit rá akarok akasztani.
(#) Bakman válasza D_Zsolt hozzászólására (») Aug 2, 2023 /
 
Azt mindenképpen kezelni kell a szoftverben, ha változik a lépés/elmozdulás arány. Ha a meghajtó tudja a mikrolépést, tartani is tudja.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem