Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB antenna
 
Témaindító: samubá, idő: Márc 9, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 21
(#) pucuka válasza mineral hozzászólására (») Dec 31, 2018 /
 
Ahogy a cikkben is láthatod, a radiálok hossza a hullámhossztól függ, és nem a sugárzó hosszától. Viszont az is igaz, hogy a sugárzó hossza is a hullámhossztól függ. Tehát az antenna mindkét elemének méretét a hullámhosszhoz kell igazítani.
Ha rövid a sugárzó, két dolgot tehetsz (ami három). Kicseréled a sugárzót egy hosszabbra, (ez nehéz feladat, mert a sugárzót kúposra köszörülik, a vége felé vékonyabb), a tövénél megtoldod a sugárzót hegesztéssel, vagy keményforrasztással, vagy az antenna vastag részében rejtőző hosszabbító tekercs menetszámát megnöveled egy menettel.
(#) mineral válasza pucuka hozzászólására (») Dec 31, 2018 /
 
Egy kicsit félreérthető voltam talán. Az antennát a CB sávra szeretném használni. A gyári fej és a benne lévő tekercs a sugárzó hosszára van hangolva. Így azt talán nem kell módosítani.
Az antenna rövidségét fizikailag értettem. Mert csak 2.1m hosszú. De akkor a radiáloknál marad a lambda/4 hosszúság. És a táblázatban megadott méret.
(#) pucuka válasza mineral hozzászólására (») Dec 31, 2018 /
 
A sugárzó, és a hosszabbító tekercs együtt az antenna sugárzó része. Természetesen a tekercs nem sugároz, csak a szükségesnél rövidebb pálcát hangolj a frekvenciára. Ettől az antenna némileg veszteséges, de valamit valamiért.
Igen, a radiálok a táblázatban megadott méretűek.
(#) Antennaman válasza mineral hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Szia ,
Azért rövidebb a Dagger pálcája mert annak a tövében van egy pár menetes tekercs, amely a testre csatlakozik az alsó végén, és a testtől feljebb egy megcsapolásra jön a táp kábel (koax ) meleg pontja vagyis a belső ere. ( impedancia illesztés)
De a radiálok hossza lehet az általad bemutatott ábrán lévővel azonos pl. a 6 mm-es sugárzó vastagsághoz tartozó.
(#) mineral válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Köszönöm a válaszod. Sok irodalmat olvastam már a témában. Már tisztában vagyok a "hosszabbító" tekercs funkciójával, szükségességével De hála nektek még jobban elraktározódik. : )
Most egyenlőre készítettem egy T2LT Koax dipólt. Még nem próbáltam de nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy hogyan szuperál. Majd jelentkezem a mérésekkel (S.W.R) és a tapasztalatokkal. T2LT Koax dipole
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) pucuka válasza mineral hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Szerintem ne foglalkozz az ilyen "egzotikus antennákkal. Nem láttam pontosan, pont a lényeget, hogy mit ügyeskedett a fazon a sugárzó résszel a lecsupaszított középső érrel. A koax kábelrészét tekerheted, amire akarod, az nincs hatással a sugárzási jellemzőkre, hacsak nem az a tömb az ellensúly. Szükség antennának szoktunk használni ilyen lecsupaszított koaxból készült antennát, ezesetben az árnyékolást visszahúzzuk a koax nem csupaszított részére, ellensúly gyanánt. Magasabb frekvenciákon jól működik, mert a rövidsége folytán megáll a saját lábán.
A sugárzó fizikai hosszát kétféleképp csökkentheted. az egyik mód a tekercs antenna (DV27), a másik a helikális antenna.
A tekercs antennánál a tekercs átmérője sokkal kisebb, mint a hullámhossz negyede, ilyen módon a terjedési sebességet csökkentjük, ezáltal rövidül a fizikai hossza a sugárzónak a hullámhosszhoz képest. Az iránykarakterisztikája is hasonló a függőleges dipólhoz képest, csak kissé nyomottabb, "hasasabb". Kifejezetten mobil antennának jó.
A helikális antenna az más. Annak az átmérője van kapcsolatban a hullámhosszal, a menetek száma a nyereséggel. 27 MHz -re talán lavór méretű kellene. Az iránykarakterisztikája is tengely irányba mutat, a menetek számától függő erős irányítottsággal, és körkörös polarizációval.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) mineral válasza pucuka hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Köszönöm. Nagyon érdekes amit írsz. Ez is amolyan szükség antenna. Nem csinál a sugárzóval semmi különöset. Egy 6m-es üvegszálas pecabot tartja az antennát függőlegesen. (Akár fára is fel lehet lógatni.) Ez minden. Van még egy 5 menetes légmagos tekercs 110mm-es átmérőn a koaxból. Hogy ne az egész kábel, tápvonal sugározzon. Egész jó távolságokat áthidalnak vele. (Legalábbis ezt olvastam, hallottam a videókban.)
Nem kívánok komolyabban rádiózni. Csak érdekesség, tanulás, kíváncsiságból, időtöltésből foglalkozom vele. Illetve készítettem el. Két CB rádióm van jelenleg. De még az sem biztos, hogy működnek. Van egy Ablrecht AE355-ös rádió szkennerem. Azzal többször végig hallgatóztam a csatornákon de teljes néma csened van mindenhol... (Leginkább ehhez készítettem vevő antennának) T2LT
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) pucuka válasza mineral hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Eddíg fix antenna amit láttam, az egy penetrátor -nak nevezett antenna volt. Ennél jobbat még nem találtak ki. Jó nagy az igaz, a sugárzási karakterisztikája a tetőkapacitás miatt olyan, kissé nyomott, hogy nem nagyon sugároz az égbe, és van némi nyeresége is. Háztető felett magasan elhelyezve, "igen jól szólt".
Az ilyesmikkel, mint amit a vídeóban is látsz, kár az időt, meg a koaxot fecsérelni.Az ilyesmi antennát elkészíteni nagyjából 10 perc, de csak olyan hosszúságig, amíg a csupaszított középső ér megtartja saját magát.
Ha már pecabot, akkor tekerj fel rá 2,5 m 0,8 mm átmérőjű zománchuzalt, zsugorcsövezd le, ellensúlyként használhatod a triplegnél megadott lábhosszúságból egyet, és kapsz egy erkélyantenna néven elhíresült antennát.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2019 /
 
Sziasztok,
Igen , én is ezt a feltekert megoldást választanám ha nem akarnék csöveket vagdosni vagy nem lenne lehetőség, és a koaxos T2LT megoldásnál jobbat szeretnék, de egy kísérletet tán még ez is megérne.
Apropó! Kérdezném, hogy mi az elve a Penetrátor alján lévő illesztő komplexumnak? Mint "loading" is működik egyfajta hosszabbító ként vagy csupán impedancia illesztés a 6,75 méteres 5/8-os sugárzó tövén? Valahol még megvan egy régi-régi összeállítási utasítás a CB-zés "hőskorából" ha jól emlékszem Fülöpházán készítették .
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Márc 31, 2019 /
 
Az 5/8 az ugyebár egy λ/2 + egy λ/4 -nek a fele. Egy ilyen antennának biztos nem 50 ohm a talpponti impedanciája, ezért kell illesztés az aljába. Ez tápvonalból van kialakítva, hasonlóan a dipól gamma illesztéséhez. Előnye a hosszabbító tekerccsel szemben, hogy ez sugároz, míg az utóbbi nem.
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 12, 2019 /
 
Köszönjük a hasznos tömör infót.
Szerintem ez más antenna konstruktőr kollégáknak is hasznára lehet.
(#) mineral hozzászólása Okt 23, 2019 /
 
Sziasztok! Segítséget, tanácsot szeretnék kérni CB antenna hangolásban.
Vettem egy Sirio Bázisantennát. Jelenleg 4 méter magas árbócon van. Tudom, hogy jóval magasabbra kellene tenni. De egyelőre erre van lehetőségem. Sajnos nem tudom az SWR értéket 2 alá vinni. A csatlakozók és a koax kábel (RG58) is új és sérülés mentes. 1-es csatornán 2.0SWR 40-es csatornán 2.4 SWR-t mérek.
Elméletileg még hosszú az antennám. De már így is rövidebb mint amit a gyári ajánlás.
Rövidítsek még rajta? Van valami más ötletetek , tanácsotok?

1.jpg

2.jpg
   
(#) pucuka válasza mineral hozzászólására (») Okt 23, 2019 /
 
Az adatlapján ott van a hossza: 5750 mm. Ha ennél rövidebb, nem is lehet lehangolni. Ha valóban rövidebb, akkor toldani kéne, ez elég nehéz mutatvány, de nem lehetetlen.
(#) mineral válasza pucuka hozzászólására (») Okt 23, 2019 /
 
Igen láttam az adatlapját. A leírás alapján össze is van szerelve. A hossza megvan. A hangoló pálca ami változtatható. Annak a hossza látszik a fotón. Ami már rövidebb mint amit az adatlap ír az adott frekvenciára. De még így is hosszúnak tűnik az SWR mérés szerint. Akkor még rövidítek rajta. Meglátom, hogy merre változnak az értékek.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2019

hangoló.jpg
    
(#) szsrobert válasza mineral hozzászólására (») Okt 24, 2019 /
 
Merd meg also 1en is. Probald meg masik koaxszal. Esetleg a szokasos 3,6m vagy tobbszorose koaxhossz RG58nal. Nekem 2m es rudon se volt 2 es az SWR.
(#) pucuka válasza szsrobert hozzászólására (») Okt 24, 2019 /
 
Mégis, mit remélsz a másik koaxtól. Feltételezhető, hogy nem a koaxal, vagy a csatlakozókkal van probléma, mert akkor rosszabb SWR -t kéne mérni.
Ez a változó hosszúságú koaxal való mérés jó, de csak akkor kell elvégezni, ha egyébként jó mérési eredményt hoz, mert ha a koax pont kihangolja az egyébként rosszul hangolt antennát, az azért semmire se jó.
Ha egy másik koaxal is ugyanolyan jó SWR -t mérsz, akkor biztos lehet abban, hogy az antenna jól van hangolva. De fordítva nem működik, ha eleve rossz SWR -t mérsz, (a kábel, és a csatlakozók hibátlanok) akkor az antenna nincs jól hangolva. Ezt hiába kompenzálod egy koax transzformátorral helyes értékre, az illesztés ugyan rendben lesz, de az antenna sugárzási hatásfokát nem befolyásolja. Ez vételi oldalon nem olyan nagy probléma, de a kisugárzott teljesítmény szempontjából nagyon is gond.
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Okt 25, 2019 /
 
Lehetosegek
1 Jo antenna, jo swr
2. rossz antenna jo swr
3. rossz antenna rossz swr. Ezt a vegfok se kedveli.
Cel az 1. 2t mar tudja hasznalni, aztan tovabblep 1 re.
(#) pucuka válasza szsrobert hozzászólására (») Okt 25, 2019 /
 
A 2. -hoz. Egy 50 ohmos lezárás kitűnő SWR, de nem sugároz semmit.
Ha hosszú, nagy csillapítású koax végén mérhetsz jó SWR -t is, dehát ezesetben az antenna mennyit fog sugározni?
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2019 /
 
Keveset, de lehet epp elegendo. Viszont a vegfok nem megy tonkre a magas visszaverodo teljesitmenyhanyad miatt.
Ha kitelepulsz es nem tudsz Lakihegyet epiteni, a semminel sokkal jobb a vegfoknak 50ohmos de egyebkent nem rezonans gubanc is.
(#) mineral válasza mineral hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Köszi mindenkinek a segítő hozzászólásokat. 50 Ohm-os műterheléssel is 2 volt az SWR érték. Mint kiderült maga a műszer volt hibás. Egy forrasztás elfáradt az idők során. Ezt vissza forrasztva megjavult a műszer.

SWR.jpg
    
(#) Antennaman válasza mineral hozzászólására (») Jún 8, 2022 /
 
Szia mineral,
Azóta szórakoztál-e ezzel a T2LT antennával?
Nekem adódott a jó múltkorában, hogy elő vettem a kb. 22 éve garázsban dobozban elrakott STALKER-IX CBrádiómat gondoltam nézzük működik-e még ésvan-eélet 27 Megán!? Legnagyobb meglepetésemre nem csak, hogy van élet de közben már kialakult Magyarországon a Hotel Alfa rádiós klub. A szombathelyi rádiós cimbi javasolta, hogy próbáljam ki a közkedvelt 5/8-ados Gain Master antennát melyet meg is építettem és meglepően jó kis antenna. Majsd egy srác emlegette a T2LT-t, hogy azt is többen használják úgy otthon mint kitelepülni (mert a kitelepülés is igen népszerű) deneki nagyon nem működik. Gondoltam itt az ideje ezzel is szórakozni méricskélni egy kicsit! Most nem írom le az egész kísérletet de elsőre nekem sem volt jó de aztán igen szépen ki lehetett hegyezni vagyis jó antenna a T2LT. Főleg a pecabotos kitelepülő szetthez nagyon praktikus. Én a csupasz sugárzó felet 2,5-ös sodrott réz vezetékből készítettem a koax rész RG-58-ból készült. Először spóroltam vagy két menetet a koax fojtóból de az nem jött be legyen az előírt menetszám! Ha valaki meg akarja építeni csak javasolni tudom én is.
Következő: »»   21 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem