Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   4 / 373
(#) Báddzsó válasza tbence3 hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
nekem is olyan van, én is meg voltam vele elégedve kb. egy hónapig (kb 6 óra működés). Aztán elkoptak a szénkefék teljesen... kapni nem lehetett hozzá sehol úgyhogy reszelgettem egyet egy nagyobból.....

sztem a 135W elég.
(#) Frankye válasza Báddzsó hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
A csapágyazással, tengelyvezetéssel mennyire vagy elégedett?
(#) tbence3 válasza Frankye hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Személszerint meg vagyok elégedve!Nem kotyog nem rázkódik szóval szerintem jó!
(#) Slope válasza tbence3 hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
nemsokára fog... viszont szabvány csapágyak vannak benne, igy akár egy magasfordulatszámú SKF-re is cserélheted.
(#) tbence3 válasza Slope hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Idézet:
„magasfordulatszámú SKF-re is cserélheted”

Ez mi?Mert még nem hallottam róla
(#) angelero válasza Slope hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Szia! van nekem két sla7026m tipusú cél icm, mivel kicsit kezdő vagyok, hogy lehetne ebből 2d-cnc-hez vezérlőt építeni (egy régi EPSON nyomtatóból van).
Előre is köszi!!
(#) Slope válasza tbence3 hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Az SKF az egyik legjobb minőségű csapágyakat gyártja. A csapágyak között is van sokféle... van ami nagy terhelést bír, de kis fordulaton, és vannak kifejezetten magas fordulatszámra tervezett csapágyak. A 14. ker. Nagy Lajos Király úton van egy SKF bolt... elmondod mit szeretnél és olyan csapágyat adnak (nagyon segítőkészek). Kb. 6-700Ft-ból megúszod!

Még érdemes az elején utánajárni, és lecserélni a csapágyat, mert ha szétmegy benne az a noname csapágy, szétveri a tengelyeket és a forgórészt, ha meg meg is szorul berágódik a forgórész tengelye. Utána jobb kéz bal váll a javítás módja
A szénkefével kapcsolatban... vannak kifejezeten szénkefés üzletek, ahol rendelésre legyárták neked azt ami kell. Itt javaslom az önindítókban is használt, rézszemcsékkel dúsított szénkeféket... nagyon sokáig bírják nagy fordulaton, továbbá nem kenődik, így tűzkerék sem fok kialakulni a motorban.
(#) Slope válasza angelero hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Az IC Allegro gyártmány, ami a legjobb ilyen típusú cél IC. Vigyázz rájuk mert meglehetősen drágák (10ezer körül van darabja, és csak rendelni lehet külföldről).

ITT találsz egy adatlapot.

Az IC 2 fázisú unipoláris léptetőmotorokhoz használható. Tratalmaz két független PWM generátort, illetve ismeri a fél és egészlépéses üzemmódot. Közvetlenül csatolható mikrovezérlőhöz, vagy optocsatolóval leválasztva PC-hez.
Egyébként a fenti linken rendelhetsz mintát, így ha már van 2db, rendelj hozzá 1 mintadarabot... Így építhetsz egy 3D gépet.

ITT találod a PDF-et, amiben benne van minden, ami a tervezéshez szükséges.
(#) angelero válasza Slope hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Nagyon szépen kössssz
(#) angelero válasza Slope hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Jaj, csak United States-be meg Canada-ba szállítanak ezt mintába. És hogyan kezdjem a tervezést?
(#) Csaka válasza angelero hozzászólására (») Jún 30, 2006 /
 
Sziasztok!
Most sikerült megint ide kerülnöm hosszú idő óta!
Nem akarok túl hosszú szöveget írni ezért csak ált. és nagyvonalakban!
Én építettem egy 3D és marót és használom már jó ideje, az építés alatt sokmindenre rájöttem, pl nem kell ekkora feneket keríteni a dolgoknak.
A kottyanásmentesítés egyszerű dolog fagazott szíjat kell használni, a pontosság a mechanikától és a motorok lépésszámától függ meg az áttételtől. A szervó motorok jobbak , mint a léptetőmotorok annál az oknál fogva hogy itt nincs lépésvesztés, és sokkal erősebbek is,viszont kicsit drágább a vezérlő, erre a célra is vannak cél Ic-ék, én most fogom átalakítani a gépemet szervó hajtásra, a vezérlő panel már kész is van. A programot ami vezérli a neten meg van 1000 kód sorig működik regisztráció nélkül a regisztrálás olyan 30 rugó nekem eddig még elég volt a demó igaz én fát marok vele egyszerű alakzatokat és mintákat.
agép mérete 700x500x150 mm amit tud marni, rétegeltlemez és alu anyagokból építettem. Hirtelen ennyi, lehet kérdezni hátha tudok segíteni!

Üdv: Csaba
(#) Andris86 válasza Csaka hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Hello Csaka!
Én is most építek egy ilyen 3d-s marót. Az elektronikám+a léptetőmocik már megvannak, az y és z tengelyem is kész, már csak az x hiányzik és lehet összeszerelni. Hozzászólásodban írtad, hogy lehet kérdezni tőled. Arra kérnélek meg, nem tudnál-e pár képet feltölteni a gépedről(pl.: kuplung megoldások, mozgatóorsó, anya rögzítése a szánokhoz, szán megoldások). Ha valakit érdekel én is szívesen feltöltök képeket a gépről+megosztom veletek az eddigi tapasztalataimat a gép építésével kapcsolatban.
Üdv: Andris
(#) tbence3 válasza Andris86 hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Hali!
Az nagyon jó lenne mert én is már elszeretném kezdeni de nem tufom hogy melyikkel lenne érdemes!Hogyon mint stb... Ha raknátok fel képet az nagyon jó lenne!
Bence
(#) Andris86 válasza tbence3 hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Hello!
Felrakom tölteni a digitgép aksiait kb. 4 óra alatt feltölti a töltő és pakolok fel képeket. Visszaolvasgattam itt a fórumban és látom itt 100e forintos nagyságrandekkel dobálóznak. Nekem eddig a gépem kb. 30 egynéhány ezerbe van(és már majdnem kész). Ebből az a vezérlőelektronika volt 25000(hobbycnc féle). A mechanika nagyon olcsón kihozható, ha ésszel csinálod. Én a mechanikához a cuccokat 3 db bazinagy fénymásolóból termeltem ki a helyi ocskavasasnál és fizettem egy halom nagyobb fajta léptetőmociért+tengelyekért(20mm- és 16mm-es keménykróm bevonatú tengely) kemény 500FT-ot. A vázszerkezet is könnyedén kialakítható 19mm-es faforgácslapból(mechanika tulajdonságai nagyon jók az árához képest). Nálunk a faforgácslap szabásának ára anyaggal együtt 1250Ft ami megint nem egy nagy összeg. Ha meg leszabattad a cuccost utána már ellegózik vele az ember. A gép kb. max 2-3négyzetméterből kijön(450mm*450mm*150mm munkaterület).
Üdv Andris
(#) Andris86 válasza tbence3 hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Úgylátszik még volt a gépben elég nafta pár képhez(majd ha feltöltődött rakok fel a részletekről is képeket).
A kuplungmegoldás nálam pár mm vastag falú szilikon cső, ez a képeken nincs rajt, mivel a mocik finomítás miatt le lettek szerelve.

agep.zip
    
(#) tbence3 válasza Andris86 hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
hello Hallottam olyat is hogy házilag is meg lehet csinálni a tápot és a vezérlőt is! Nem kell venni hobbi cuccost. Erről mi a véleményed?
(#) Andris86 válasza tbence3 hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Hello!
A tápot én is házilag csináltam, az nem nagy cucc. A vezérlőt is meglehet, de én ilyen cél ic-s cuccot nem csinálnák. Annyit nem tud mint egy pic-es megoldás. Ennél a fajta vezérlőnél rengeteg extra lehetőség van, ami segíti a gép beállítását. Ha értessz a PIC-ekhez akkor elvileg menni fog, persze akkor is sok lesz vele a macera mire minden működni fog.
(#) Csaka válasza Andris86 hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Sziasztok!

Nézzétek meg a hobbycnc lapon a mechanika 8 az én gépem.
Meglehet csinálni a vezérlőt én most dolgozom a szervohajtáson vezérlővel együtt, egy AVR vezérli majd a motormaghajtó ic-ét. Itt már lesz inkrementális encoder, ami a valós elmozdulást méri.
Szerintem a léptetőmotornál sokkal jobb gondoljátok meg szerintem ti is, mert a léptetőmocik elég gyengék és nagy áttétel kell hozzá, de ekkor lassú lesz a gép. Arról meg nem is beszélve hogy a mechanika nagyon kis akadása esetén egyből lépést téveszt és ez általában akkor van mikor már majdnem kész a marás és akkor dobhatod el az egész, akár 5 órán át végzett munkádat! Velem előfordult ez is! Nem tudom mennyire ismeritek a Mach 2,3 programokat de nagyon jó kis progik nembeszélve arról hogy feldolgozzák a forgásjeladókat is, tehát nem kell elsőre komoly anyagi befektetéssel szervó vezérlőt venni, vagy építeni. De ha mégis inkább léptető akkor itt van egyLéptmot.
(#) Andris86 válasza Csaka hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Hello!
A mach2 nekem is megvan, csak igazából nagyon még nem nézegettem, amíg nem készül el teljessen a gép. A hobbycnc-ről leszedtem hozzá a beállításokat és azzal használtam. Akkor ezek szerint a léptetőmociknál is meg lehetne oldani ezt a forgásjeladós dolgot? Ha leírnád ezek a funkciók merre találhatóak benne. És encodert hol lehetne hozzá szerezni?
(#) Báddzsó válasza Andris86 hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Idézet:
„Akkor ezek szerint a léptetőmociknál is meg lehetne oldani ezt a forgásjeladós dolgot?”
hát.. ez egy érdekes gondolat ..., léptetőmotorhoz enkóder???
(#) Csaka válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Hali!
Természetesen a léptetőmotorokhoz is meg lehet oldani az encodert akkor az encoder felbontását kell alapul venni mikor kiszámolod, hogy mennyi lépés 1mm.
A beállításokat este megnézem és holnap bemásolom ide.
Üdv!
(#) Andris86 válasza Csaka hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Hello!
Köszi az ötleteket.Közbe megtaláltam a mach2-ben.
(#) Báddzsó válasza Csaka hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
de minek léptetőmotorhoz enkóder?? ezt én nem értem ?
ha azt "mondod" neki lépjen egyet akkor egyet lép, nem tud túl menni, ha meg nem elég erős akkor meg enkóderrel sem fog tudni lépni, max arra jó, hogy tudd, hogy gyenge a motor/xar a mechanika/túl gyorsra vetted a forgást, de ezt elég 1* letesztelni a gép építése után. Úgyhogy továbbra sem értem minek kell léptetőmotorra enkóder
(#) Andris86 válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
De így ha a számítógépen a szoftver(Mach2) észreveszi, hogy lépésvesztés történt, akkor gondolom a többi mocinak addig nem ad impulzust, amíg az elakadt motor nem tud menni, addig csak az elakadt kapja az impulzusokat. Gondolom én, aztán lehet tévedek.
(#) Báddzsó válasza Andris86 hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
de ha 1*elakadt akkor az már nem fog megmozdulni, max kiírhatja mach2, hogy "Hát ez nem fog összejönni, cseréld ki a motorokat vagy vedd lassabra a járásukat"
léptetőmotorra enkóder felesleges, és h****ség! ez az én véleményem!... Pont azért vannak úgy kitalálva a léptetőmocik ahogy vannak, hogy ne kelljen rájuk enkóder. :integet2:
(#) Tom Lord válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
A nem végrehajtott lépésről legalább van infód, a hibát lekezelheted (pl. leállítod az egészet).
Ha innen közelíted meg, már nem is annyira felesleges, főleg nem "h****ség". :yes:
(#) Báddzsó válasza Tom Lord hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Idézet:
„A nem végrehajtott lépésről legalább van infód, a hibát lekezelheted (pl. leállítod az egészet)”

de ha egyszer rendesen beállítod a motorok sebességét akkor nem fordul majd olyan elő, hogy megakad. Na mindegy tőlem azt csináltok amit akartok , de 1000 léptetőmotorból 1000 léptetőmotorhoz nincs enkóder.

Azért lenne egy kérdésem: Mach 3 szoftveresen megoldja ez enkóderek lekérdezését? tehát szervó motorral lenne akkor nem nekem kellene az érzékelő elektronikát megcsinálnom?
(#) kendtamas válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 7, 2006 /
 
Nyomtatókban létezik optikai érzékelés (mint annó az egerekben) a forgás felügyeletre.

Viszont nem értem, hogy miért írjátok többen, hogy gyenge a léptetőmoci és pl lépésvesztés következik be sok esetben.

Én régóta használok ilyen mocikat és nincs velük ilyen jellegű problémám.
Egyszerűen kellő árammal kell meghajtani a mocit és nincs gond vele (próbáltál már lefogni egy FX1050 papírtovábbítás közben? elég erőt képvisel szerintem).

Másik, hogy a finomabb lépések a legtöbb esetben un féllépést alkalmazva minden gond nélkül megoldhatóak adott esetben.

Figyelemmel kísérem a témát mert pl nekem müanyag dobozok marásához lenne szükségem egy ilyen berendezésre és nagyon gondolkodom az építésen, tehát sok kép jönne jól a már működő gépekről.
(#) Frankye válasza kendtamas hozzászólására (») Júl 7, 2006 /
 
Itt nézz körül. Sztem találsz 1 halom képet!
(#) kendtamas válasza Frankye hozzászólására (») Júl 7, 2006 /
 
Ezt már nézegetem egy ideje. (rég néztem az oldalra és emiatt nem tudtam, hogy azóta nagyon sokat bővült.
Szerintetek mennyi idő megépíteni egy ilyen berendezést?
Tapasztalatok?
Következő: »»   4 / 373
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem