Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   5 / 374
(#) Andris86 válasza kendtamas hozzászólására (») Júl 7, 2006 /
 
Hello!
Ha megvan hozzá minden akkor egy-két hét. De inkább az tart sokáig mire beszerzed az anyagokat(tengelyek, motorok).Nézelődni kell a bolhapiacokon+a fémhulladék telepeken. Persze meg lehet őket rendelni a neten is, de akkor 5* annyiba lesz.
(#) kendtamas válasza Andris86 hozzászólására (») Júl 7, 2006 /
 
Én jobbat találtam ki az anyagbeszerzésre.
Régóta foglalkozom irodagépek javításával, és pl nyomtatók-fénymásolók elég alkatrészt tartalmaznak egy ilyen projekthez.
No meg mindezt ingyen adott esetben.
(most sajnálom a legutóbb kidobott komplett berendezéseket, de forrás van, és a padláson is van egy rahedli stepper-em új EPSON nyomtatókhoz).

Csupán a mechanikai összeállítás nem egyszerű, ezért gondolkodom egy komplett hobby kittben, de addig majd még keresek valakit a közelből, akinek már van kész gépe és tud tapasztalattal szolgálni nekem.
(#) tbence3 válasza kendtamas hozzászólására (») Júl 8, 2006 /
 
Ez az !Én nekem pl egy írógépbűl van léptetőm.Mükszik meg minden de még nem nagyon kezdtem bele az összeszerelésére.
(#) kendtamas válasza tbence3 hozzászólására (») Júl 8, 2006 /
 
Hát igen.Én arra gondoltam, hogy a vezetőket amin maga a szán(marófej) ill a munkapad csúszik, szintén kiválló minőségben ki lehet termelni ilyen berendezésekből.
Egyedül a vezérlőt kell ilyen esetben megvenni, vagy a benne lévő PIChez tud valaki progit adni? bár a PIC programozva sem vészes összeg (5k) a panelt érdemes megvenni, bár nekem adott esetben lehet másképp szeretném megoldani a vezérlést és érdekelne a PICes progi forrása.

Esetleg lehet ehhez hozzájutni?
(#) Antauri válasza tbence3 hozzászólására (») Júl 9, 2006 /
 
Üdv mindenkinek!
Új vagyok itt, először is gratula a csapatnak, kiváló az oldal!
Szeretnék én is építeni egy kisebb marógépet, most éppen a vezérléssel kísérletezem. Ehhez kérnék segítséget. Adott egy A3977KLPT típusú IC, amivel az a bajom hogy smd, amivel eddig még nem volt dolgom. 1/4 raszter a lábtávolság, és valahogy szeretném betenni egy normál foglalatba.[pic]http://img.tar.hu/antauri/size2/23547150.jpg[/pic]
Valami ilyesmire gondoltam:[pic]http://img.tar.hu/antauri/size2/23547151.jpg[/pic]
A dolgot bonyolítja hogy a tok hasán van egy 3x5 mm-es hűtőfelület, ehhez is hozzá kell majd férnem.
Hogyan kábellezzem be? Létezik valami foglalat ehhez? A Weller páka kőbaltának tűnik az ilyen munkához .
Előre is köszi a segítséget!
(#) Antauri válasza Antauri hozzászólására (») Júl 9, 2006 /
 
A képeket nem feltétlenül ide gondoltam...
(#) Frankye válasza Antauri hozzászólására (») Júl 9, 2006 /
 
Először is: Üdv a fórumban! Köszönjük a dicséretet, igyexünk!
Szvsz. ezt legeyszerűbben úgy tudod megoldani, ha az IC-t egy NYÁKlapra felforrasztod, és arra készítesz valamilyen foglalatot/dugaszt. (A Weller páka egyébként nem rossz, csak kell hozzá megfelelő hegy. De lehet úgy is forrasztani, ha alaposan bekened forrasztózsírral a NYÁK felületét, és alaposan beónozod, majd a felesleget leszippantod. Valaki egy másik topicban ezt javasolta.)
(#) Antauri válasza Frankye hozzászólására (») Júl 9, 2006 /
 
Köszönöm Frankye!
Közelebb vagyok a megoldáshoz, de még lenne kérdésem: milyen pákahegy a megfelelő? ha nem túl spéci akkor ehhez az egy munkához "faragok" egyet. A másik: Hogyan készítsek ilyen finom rajzolatú nyákot? Nem tudsz véletlenül valami csatlakozót -akár számítástechnikában használatosat- ami 1/4 raszteres? Ez nagyban megkönnyítené a feladatot. Megnéztem egy IDE kábelt, a sűrűbben vezetékezettet, ez majdnem jó, csak forrasztáskor felcsúszik a szigetelés, pedig már 280 fokig visszavettem a pákát.
(#) Frankye válasza Antauri hozzászólására (») Júl 9, 2006 /
 
Igazán nincs mit!
A jó pákahegy e célra az, ami olyan, mint egy frissen hegyezett ceruza, azaz "tűhegyes". Nem túl spéci, és ker. forgalomban is kapható.
Sajna, ilyen csatiról nem tudok, de szép NYÁK-ot lehet tervezni pl. a SprintLayout-tal, vagyaz Eagle-lel is.
Ha kell a letöltéshez link, keress rá a fórum keresőjével, több helyen is fenn vannak rá letöltő linkek ("gyógyítottak"-é is... )
(#) Antauri válasza Frankye hozzászólására (») Júl 9, 2006 /
 
Akkor jó lesz a kb.három évig használt pákahegyem, ezt a forrasztóón már tűhegyesre ette.
Köszi a tippet a tervezéshez bár az igazat megvallva nem a CAD része aggaszt hanem a kivitelezés.
Légyszíves vess egy pillantást az IC adatlapjára:A3977.pdf , ezzel kapcsolatban volna két kérdésem: ( szólj ha már sok... )
-A step/dir bemeneteket a PC nyomtatóportjáról szeretném meghajtani, kell-e ide optocsatolót tennem?
- Ha nem a gyári H-hidat akarom használni ( elég nehéz ügy lesz egy ilyen kicsi IC hűtése ) akkor hogyan lehet -ha lehet- külső pl. FET-es hidat illeszteni hozzá?
Köszönöm!
(#) Csaka válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 10, 2006 / 4
 
Sziasztok!
Lezárva az encoder kérdést, attól függ mire akarod használni a gépet!
Én már úgy egy éve használom a marómat és én komolyabb munkadarabokat ( butorajtó) marok.
Ehez kevés a léptető, vagyis lenne 4-5 Nm-es cirka 40-60 ezer forintért db-ja, ez nekem kicsit sok. Tehát aki komolyabb marást akar az tanuljon az én hibámból és kezdje szervóval, vagy vegyen ilyen erős léptető motorokat.
(#) Frankye válasza Antauri hozzászólására (») Júl 10, 2006 /
 
Az optocsatolót mindenképpen javasolnám, részint a számítógép, részint az áramkör védelme érdekében.
A H-híd contra FET-se külső híd ügyében nálam okosabbakat kérdezz...
(#) Báddzsó válasza Frankye hozzászólására (») Júl 10, 2006 /
 
(mindenkinek: )
csak úgy megemlíteném, hogy ha léptetőmotorok tekercsei rosszul vannak bekötve akkor ellengerjesztés lehet ami miatt sokkal gyengébb a motor. lásd itt, lentebb
Ha menetesszárral van megoldva a mechanika (nagy áttétel) akkor iszonyatosan nehéz megakasztani egy jó sebességre beállított motorral mozgatott fejet/akármit . :yes:
(#) stepero válasza Antauri hozzászólására (») Júl 12, 2006 /
 
Sziasztok!
Régóta olvasgatom a fórumot de ez az első hozzászólásom. Valami itt felvázolt nyákmarón töröm a fejemet, és ezt a 3977-es IC-t én is nagyon szimpinek tartom (2,5A, mikrostep, bipoláris stb)
Amit Antauri írsz, hogy a "hasán" kell hűteni azt nagyon érdekesnek tartom, valószinűleg igazad van, de akkor ez így hogyan működik? A lábak eltartják a nyáktól, a nyák különben is némiképpen hőszigetelő, tehát a kérdés az hogy hogyan adjam meg neki a hűtést? Talán valami hővezető gumival?
A "hátán" ha meghűtöm az nem e elég neki, mert az sokkal könnyebben megoldható lenne. Persze hűtés nélkül is elmegy csak ilyenkor hamar bekapcsol az áramkorlátozó.
Más: Ha sikerülne is neki tokot találni a tokot ugyanúgy nehéz beforrasztani, tehát marad a nyákra közvetlen forrasztás. Ez meg csak pasztával célszerű, erre kéne kitalálni valami házilagos megoldást. A cégeknél ezt pneumatikus pasztaadagolóval, és meleglevegős megömlesztő kézi készülékkel megoldható, de odahaza
Az a H hidas külső fet híd engem is érdekelne, bár a 2,5A jó hibrid bipoláris motorokkal már sok mindenhez elég.
(#) Lucifer válasza tbence3 hozzászólására (») Júl 12, 2006 /
 
Találtam egy nagyon jó kis oldalt gondoltam megosztom veletek:
Első rész.
Második rész.És a harmadik rész.
Remélem hasznát veszitek.
(#) Antauri válasza stepero hozzászólására (») Júl 12, 2006 /
 
Hello Stepero!
Itt van egy kép az IC aljáról is, jól látható a hűtőfelület. Ha jól veszem ki a gyári adatlapból (3. oldal) akkor a hődisszipációs görbe alapjául egy 3 négyzethüvejk felületű NYÁK szolgált (GND). Hőpaszta vagy forrasztás? Ezt nem tudom, nekem a paszta szimpatikusabb.
A tokozást vagy vezetékezést eleve úgy gondoltam elkészíteni hogy az eredmény emberibb léptékű legyen, vagyis a tok lábai már nem 1/4 raszteresek lennének, hanem mondjuk 1 raszteresek. Az IC és a tok között (fólia, vezetékezés) szeretném a "széthúzást" megoldani.
Üdv!
(#) Antauri válasza Lucifer hozzászólására (») Júl 12, 2006 /
 
:yes:
Kár hogy ez a sok helyütt felbukkanó ucn5804 szinte beszerezhetetlen. Nézegettem én is, jó kis holmi.
(#) Báddzsó válasza Lucifer hozzászólására (») Júl 12, 2006 /
 
hát..., a megmunkálható terület nem igazán nevezhető nagynak.....
(#) stepero válasza Antauri hozzászólására (») Júl 13, 2006 /
 
Szia! Egy kis félreértés történt, nem erre a tokozásra gondoltam hanem az A3977 SED tipus tokozására. De egy gyári panelnál láttam hogy ennél is a hasáról vitték el a hőt valami odanyomott hővezető anyaggal. Itt a lábak közöttti táv kb 50 mil ami kb fél raszter tehát ezt már aki nagyon ügyes esetleg pákával is be tudja forrasztani.Szia
(#) Csaka válasza stepero hozzászólására (») Júl 20, 2006 /
 
Sziasztok!

Nem néztétek még az l297-298 összeállítást bipoláris motorhoz ( 4 kivez.) ideális szerintem, ez is erre lett kitalálva és tökéletesen működik.
Amúgy az UCN 5804 beszerezhető cirka 2000 Ft.

Üdv: Csaba
(#) Topi válasza Csaka hozzászólására (») Júl 20, 2006 /
 
Én azt mondom, inkább vezérlésre csinálj valami FET-es végfokot, egy egyszerű logikai IC-vel...
Step/Dire rendszerű CNC-nek úgysem nagyon kell több.
Vagy csinálhatod azt mint az én CNC-men van, hogy 16F877-es PIC, és FET-ek... Sokka drágább egy unipoláris / bipoláris vezérlő IC... Ráadásul azokkal a cucc nagyon melegszik, és sokat fogyaszt. PIC + FET + PWM-es motor szabályzás...

Így nekem munka közben tök hidegek a motorok... Hűtés nélkül, pedig 3V-os motorok 12V-ról mennek... És nagyon nagy a fordulatszám!! Így gyorsabban és pontosabban dolgozik...

Ui. Egyébként kuplungnak a legjobb egy egyszerű öntöző cső, rászorítva - csőkuplung. Még rögzített csapággyal sem lesz úgy gond...
(#) tbence3 válasza Topi hozzászólására (») Júl 20, 2006 /
 
Neked is van CNC géped? Saját készítésű?
(#) Csaka válasza Topi hozzászólására (») Júl 20, 2006 /
 
Topi neked milyen a Fet végfok milyen a tipusa vagy a rajzot ha megadnád itt, én most akartam egyet összehozni de nagyon melegszik nem tudom miért , szerintem valamit elkötöttem, mert 10 A-es N-Fetek a motor meg egy kis nyomtatóból van, elég erős kis moci. Én inkább mechanikában vagyok otthon most lemaradtam kicsit ( nagyon ) az elektronikától.
(#) Topi válasza Csaka hozzászólására (») Júl 21, 2006 /
 
Igen. Home Made cucc...
Pontosan nem tudom délután megnézem a rajzát. IRFZ3xxx most fejből nem tudom.
Melegedés oka, hogy túl kicsi a tartóági freki. Ha PWM-ezel, akkor meg kell egy áram felfutási idő. Szerintem túl sok áram folyik.
Egyébként azért érdemes PWM-ezni, mert feleslegesen folyik áram a motorok tekercsein mikor áll az orsó. Az orsó úgysem fog elfordulni (csiga hajtás). És így nálam ki vannak kapcsolva a motorok. Csak egy alap már mA-es áram folyik rajta. De simán tudod ilyenkor kézzel fordítani a motort. De mikor megy, a PWM-nek hála akkora a nyomaték, hogy letépi a kezed
(#) Csaka válasza Topi hozzászólására (») Júl 21, 2006 /
 
Köszi előre is várom a rajzod!
Ez egyébként egy többfunkciós szervóhajtás amit használok AVR kontrolerrel készült 4 mod van benne
1, helyzet
2, állandó sebesség
3, állandó nyomaték
4, állandó feszültség
és be lehet állítani a motoroknak megfelelően, csak azthiszem állandó feszültséggel indul, és valamiért nem működika csatlakozás a soros porthoz, szerintem nem jó az IC amit használok( most csinálom újra max232-vel) így nem tudom átállítani, és a feszültséget sem tudom változtatni. Két PWM kimenete van és a fethidat én kreáltam hozzá de akkor lehet kicsi az ellenállás a fetek Gatte kapcsán?

Üdv: Csaba
(#) Tomee válasza Topi hozzászólására (») Júl 21, 2006 /
 
Topi mester!
Aszánokat miből csináltad?
(#) Topi válasza Tomee hozzászólására (») Júl 21, 2006 /
 
Hali!

Egybe válasz mindenkinek

- FET-ek IRLZ24N (előnye: benne a védődióda!)
- PIC FET-es kimenete és a FET gate-je között egy 330-470 Ohmos ellenállás kell. Táp függő...
- Szánok, egy L alakú gerenda tartó acéllemezre rögzített belül menetes nagyobb orsó.

Asszem mindenkinek válaszoltam
(#) gerry válasza Tomee hozzászólására (») Júl 22, 2006 /
 
Üdv!

Csak egy egyszerű kérdést szeretnék feltenni. Van régebbről több nagyfloppyból kibányászott stepp motorom. A nevük alapján az interneten keresgettem milyen tipusuak lehetnek. Amit találtam róluk az alapján 2 fázisu unipoláris motorok. De müszerrel mérve nem igazán jönnek ki a tekecskivezetések, vagy csak én vok láma.

Ez alapján a rajz alapján, mit mondtok a motorról?
Ezt mértem ki, a közös pontról egyforma a tekercsek ellenállása, az egyik tekercsvéghez képest a többi dupla ellenállásu.
Akkor ez most milyen step motor?

Köszi

STEP.JPG
    
(#) Lucifer válasza gerry hozzászólására (») Júl 22, 2006 /
 
Szia!
Ezt a rajzot honnan szedted?
Ha a motoron volt akkor ez 4 fázisú unipoláris.
Az általad lemért értékek is ezt sugallják.
Fogod magad. GND-t rákötöd a közös pontra, majd a pozitívat egyikláb, másiklábra kapcsolgatod. Addig próbálgasd amíg rá nem jössz a sorrendre.
(#) gerry válasza Lucifer hozzászólására (») Júl 22, 2006 /
 
Ok !

Kisérletezek

Köszi
Következő: »»   5 / 374
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem