Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   308 / 372
(#) Pali79 válasza bbb hozzászólására (») Nov 27, 2018 /

Arra gondolt szerintem, hogy olyan program ami GRBL kompatibilis G-kódot ad eredményül, mert a GRBL sem tudja értelmezni a G2, G3 stb kódokat ahol a vezérlőnek kellene kiszámítani a mozgási pályát az adott paraméterekből.
(#) bbb válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2018 /

Csak, hogy tudd:
Idézet:
„List of Supported G-Codes in Grbl v0.9 Master:
- Non-Modal Commands: G4, G10L2, G10L20, G28, G30, G28.1, G30.1, G53, G92, G92.1
- Motion Modes: G0, G1, G2, G3, G38.2, G38.3, G38.4, G38.5, G80
- Feed Rate Modes: G93, G94
- Unit Modes: G20, G21
- Distance Modes: G90, G91
- Arc IJK Distance Modes: G91.1
- Plane Select Modes: G17, G18, G19
- Tool Length Offset Modes: G43.1, G49
- Cutter Compensation Modes: G40
- Coordinate System Modes: G54, G55, G56, G57, G58, G59
- Control Modes: G61
- Program Flow: M0, M1, M2, M30*
- Coolant Control: M7*, M8, M9
- Spindle Control: M3, M4, M5
- Valid Non-Command Words: F, I, J, K, L, N, P, R, S, T, X, Y, Z”
Bővebben: Link
S, mint már korábban megírtam - a GRBL az íves parancsokat átszámítja apró egyenes mozgások sorozatára, aminek finomságát paraméterezéssel lehet módosítani.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018

Ettől függetlenül a való életben nem működik normálisan. Én is szoktam használni a kis 3 tengelyes gépemen. Inkább olyan G-kódot használok én is ami nem tartalmazza ezeket a körintelpolációs kódokat.
Talán nem véletlen, hogy a kolléga által belinket oldalon közéétett sample kódok sem tartalmaznak ilyet.
(#) bbb válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2018 /

Nekem onnantól kezdve, hogy a motorvezérlőre aktív hűtést raktam, teljesen jól működik a gép, s nyugodtan lehet kör a kódomban, nem okoz neki problémát.

Pedig szinte biztos, hogy ez a gond nála. Megnéztem a videót ami a linket oldalon van, ott a bemutatóban lehet látni egy-egy pillanatra a G-kódot, ott nincsenek G2-G3-ak benne.
(#) piszabolcs válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 27, 2018 /

Sziasztok,
(#) sargarigo
Szóval a gcode ellenőrzős dolgot ismerem próbáltam nem adta ki, sajnos most nem vagyok odahaza így nem tudom lefotozni mit rajzol pl spirál gkod betöltése esetén vagy egy mesefigura rajzolásánál, viszont az tény és való hogy körív az nincs azt nem rajzol, szerdán a kései órákban tudok fotót készíteni róla ha szükséges.
A képen mellékeltem a kapcsolást ugyan igy kötöttem be! elméletben a kapcsolásnak jónak kell lennie hisz mint írtam működött pl sima FORWARD BACKWARD parancsokkal a motor.
Az InKscapeben pedig telepítettem a unicornt viszont nem csak saját gkóddal próbáltam hanem a netről több helyről is letöltött gkóddal, és nem rajzolt semmit meg ahogy kellett volna.
És a firmwareben hogyan tudnám elérni hogy értelmezze a sorokat, azt én is láttam hogy írja hogy amit nem ért ki hagyja de mostanáig mivel nem tudtam pontosan a körív részt mi teszi ki a G kodban nem tűnt fel a dolog, hisz erre nem is gondoltam hogy azért rossz mert nincs is körív a programban.
Viszont ha az unicorn direkt kihagyja a köríveket akkor pl a készítőnek hogy a csudába rajzolt körívet? Ez így kicsit most összetud zavarni.

(#) bbb
Mellékeltem a képet ami a GRBL kódot tartalmazza, szóval ez csak include és abból olvassa gondolom be amit kell aztán a soros monitorról kezelhető a dolog, viszont azt nem igazán tudom hogy a köríves kezelését vagy bármijét is hogy tudom elő szedni hogy lással mit csinál 1-1 g-s parancsra a kód.
(#) sargarigo válasza piszabolcs hozzászólására (») Nov 27, 2018 /

Idézet:
„a gcode ellenőrzős dolgot ismerem próbáltam nem adta ki,”

Akkor pedig hibás a gcode! Valamit rosszul generálsz.

Az inkscape pluginja nem kihagyja a körívet, hanem a vektorokból elkészíti a gcode-ot. Hogy a körívből csinál-e egyenes szakaszokat azt nem tudom, abból feltételeztem hogy a szerző is ezt használja. Nincs ennek a pluginnak egy beállítási lehetősége? Láttam már olyat hogy csak be kell pipálni valahol, és onnantól átkonvertálja.

Az most nem világos nekem, hogy például a
G0 X0 Y0
G0 X10 Y10
hatására megrajzolja a rendes 45fokos vonalat, vagy csak egy irányba jó? Magyarán értelmezi rendesen a kódot?

Lehet más render programot is ki kellene próbálni, nem csak az unicorn beépülőt.

Én a magam részéről írtam egy saját firmware-t, amit több másik, többé-kevésbé működő programból ollóztam össze. Ez tud egyenesen menni, köríven menni, és a tollat emelgetni. Ha kell majd előkeresem neked. Ami miatt mindenképpen faragni kell, hogy nekem unipoláris motorjaim vannak, neked meg bipolárisak. Ha ezen az úton indulunk el, akkor előbb utóbb jó lesz, de kell még rajta bütykölni.
(#) Firefighter1 hozzászólása Nov 28, 2018 /

NYÁK gravírozáshoz milyen motort javasoltok?
Nem szeretnék -"Verébre ágyúval"- dologba esni... de gondolom az se lenne jó ha "nagyon ütne a tengely.

Nagyobb teljesítményű kefe nélküli modell motorra gondoltam...
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 28, 2018 /

Na ha már ígértem, akkor mellékelem a saját gépem firmware-jét. Érdemes átbogarászni ha tudsz programozni, mert jobban megérted a folyamatot.

A gCodeWriter egy python nyelvű program, nekem ez jött be az összes közül a legjobban (értsd.: ez működik is).

Ha eagle programból akarok nyákot rajzoltatni, akkor az eagle CAM export menüjével generálok egy HPGL fájlt, amit aztán a hp2xx nevű program konvertál át értékelhető formátumú .nc fájllá. Ez már voltaképpen a gkód, amit a gép el is fogad. Elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, de két rajzolás után már rutin.
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 28, 2018 /

Ez még érdekes lehet, én ezt használtam: Bővebben: Link
(#) Firefighter1 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2018 /

Illetve több kicsi cnc-n láttam hogy a motorra nem közvetlenül van a "tokmány" rögzítve, hanem hogy van egy rögzített tengely amin van a tokmány, és azt /pl/ szíjjal hajtja meg a motor.

Azok a tengelyek vásárolhatóak, van rá beszerzési forrás? vagy általában saját gyártmány?
Nem akarom a spanyol viaszt újra feltalálni
(#) kaqkk válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2018 / 1

Keress rá a fortuna tengely kifejezésre
(#) Pali79 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2018 / 1

Lehet kapni készen is, de nem olcsó. Bővebben: Link Viszonylag olcsón lehet kapni csak tengelyt a patron befogóval. Arra lehet csapágyházat esztergáltatni, de szerintem ez csak akkor jó megoldás, ha a motor és a szabályzás már adott. Egyébként sokkal jobb szerintem, ha veszel egy Ilyet.
(#) Firefighter1 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 1, 2018 /

Hát ha nem üt a tengely akkor ennyiért ez mindent visz... és PCB-hez gondolom bőven elég!

Szerk.:

HA ez igaz akkor jóóóó
Idézet:
„Spindle runout of about :0.02-0.03.”
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2018
(#) kaqkk válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2018 / 1

Én a 400w os változattal üveget csempét is gravíroztam , nyákra tökéletes ...(ez volt a kisgépemen)
(#) Firefighter1 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 1, 2018 /

Szuperek vagytok
Köszönöm! Akkor már rendelem is.
(#) nyekk hozzászólása Dec 1, 2018 /

Sziasztok !
Ebay-ről rendelhető marófejekkel,van valakinek tapasztalata,fémre ,fára.Esetleg olyan,ami bevált,megéri pénzt adni érte?
Kösz!
(#) bbalazs_ válasza nyekk hozzászólására (») Dec 1, 2018 /

Az Ebay nagy. A készlet óriási, a minőség a klassztól a használhatatlanig terjed.
Én a Banggoodról vettem pár dovetail marót alumíniumra, de a hobbiszintet sem üti meg, csorbul azonnal, amint nem vajat vagy lágyabb viaszt marsz vele
(#) benko_balazs válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 3, 2018 /

és a "nagy gépeden" milyen van, ha meg szabad kérdezni ?
(#) kaqkk válasza benko_balazs hozzászólására (») Dec 4, 2018 / 2

Makita felsőmaró 700W
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2018
(#) benko_balazs válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 4, 2018 /

ezt tudod szabályozni a vezérlőből, vagy csak simán bekapcsolod ?
(#) Pali79 válasza benko_balazs hozzászólására (») Dec 4, 2018 /

A fordulatszámát nem hiszem, hogy tudja szabályozni programból, csak a ki-be kapcsolást.
Ha már itt tartunk, kíváncsi lennék, hogy a kínai párhuzamos leválasztó kártyák mennyire teszik a dolgukat ilyen téren. Elméletileg majdnem mindegyik tudja a 0-10V szabályozást a frekiváltók számára, de konkrét példát nem tudok, hogy valaki sikerrel használná. Tud valaki ilyet?
(#) kaqkk válasza benko_balazs hozzászólására (») Dec 5, 2018 /

Magán a marón van fordulat szabályzó ahhoz menet közben is hozzáférek .A programból csak a ki-be kapcsolás megy
(#) benko_balazs válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 5, 2018 /

Köszönöm a válaszodat. Én még nem tudom eldönteni milyen marómotort használjak. A jelenlegi, enyhén szólva "összedobált" gépemen egy 800 w-os (ennyit írt rajta de nem hiszem el) bldc modellmotor (36 mm az átmérője) van, saját építésű vezérlővel (a vezérlő kb. 250 w teljesítményre van korlátozva, ennyit bír el a motor jelentősebb melegedés nélkül. A szerszámbefogó er11-es.
(#) kaqkk válasza benko_balazs hozzászólására (») Dec 5, 2018 /

Itt még "félkész" állapotában látszik 100*100cm munkaterületű faipari gépnek készül ,a mechanika 99% os talán lesz érkezésem az év végén összerakni és beüzemelni az elektronikát . UC300 eth vezérlő és DB 8727 motormeghajtó lesz benne 3Nm-es léptetőmocikkal mindhárom tengelyen .
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018

CAM00040.jpg

(#) MCMLXXXII hozzászólása Dec 6, 2018 /

Sziasztok
erről kinek mi a véleménye elsődlegesen 3D nyomtató lenne de szeretném cnc és lézer vágás marás gravírozásra is használni hobbi célra

3D nyomtató
(#) Pali79 válasza MCMLXXXII hozzászólására (») Dec 6, 2018 /

Én is ezt használom. Mivel elsősorban 3D nyomtatásra van kitalálva, arra nagyon jó, a többire korlátozottan használható. Abból a szempontból, viszont szinte egyedülálló, hogy stand-alone megoldás ami normális müködik is.
(#) MCMLXXXII válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 6, 2018 /

Bocsi ezt a kifejezést nem értem!

elvileg ha a 3 tengely mozog akkor már mindegy hogy mi van a végén nem ?
(#) MCMLXXXII hozzászólása Dec 6, 2018 /

ez volt az ötlet alapja
3D nyomtató

de nem tudom hogy a szerkezet hogy nézzen ki, mi mozogjon asztal az x tengely y vagy z le fől
nem tudom melyik konstrukció lenne jó nekem meg hogy melyik hajtás jobb a bordás szíj vagy a trapézmenetes orsó
sok a kérés sajnos
(#) kameleon2 válasza MCMLXXXII hozzászólására (») Dec 7, 2018 /

Nem teljesen mindegy. Ha 3D nyomtató bowdenes megoldással, vagy lézer, ott nincs anyagban haladás és ellenállás sem. CNC-nl azért kicsit más a helyzet. Már ha csak nyák kontúrmarásra akarod használni, akkor is lessz ellenállás a marófejjel szemben. Gondolj csak bele. Ha a lézerrel full sebességgel végighaladsz egy darab fölött - maximum nem pörköli meg. Ha nyomtatófejjel, akkor maximum nem tapad le az anyag. De ha ezt egy maróval megteszed, ott rörik, szakad minden. A marófej, az anyag az asztal stb. Sebességben is nem mindegy, hogy gyors, de nem túl erős motorokat kell hajtani, vagy lassabb, de izmos motorokat. Áramban sem ugyanaz, így nem lehet ugyanaz a driver, vagy olyn erős kompromisszumokat kell kötnöd, ami vagy az erő vagy a sebesség rovására megy. Ha pedig mindent akarsz egyszerre, azaz gyors, erős és pontos "All in One" gépet, akkor meg a költségeid szaladnak el.
Következő: »»   308 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem