Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   313 / 374
(#) Pali79 válasza Temela hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Azt kéne tudni, hogy melyik NEMA méret. Ha ehhez hozzá méred a hosszát abból máreg lehet saccolni.
(#) piszabolcs hozzászólása Nov 25, 2018 /
 
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni a témában, én egy kisebb kis rajzoló CNC gépecskét építettem a DVD/CD Stepper motorok segítségével és tök jól néz kis minden fain motorok működnek, vagyis mégsem...szóval az arduinohoz egy előre meg irt cnc kodot használtam AFstepper-es kod amit feltöltöttem sikeresen az unomra majd elindítottam egy processing nevű programot amiben futtattam a GCTRL kódot hogy a gcode típusú filet beolvastassam az unoval és rajzoljon koordináták szerint amit szeretnék. A hiba ott van hogy csak ákom-bákom rajzot csinál nem ugy és annyit mozognak a motorok ahogy kellene neki. Viszont megírtam külön is egy egyszerű kódot hogy négyzetet rajzoljon csak loopolva és az ment aztán változtattam hogy atlos cikcakkban rajzoljon és az is ment szóval amúgy gondolom jól működnek a motorok de ha már Gcodot olvastatok be akkor össze vissza valamit rajzol... Nem tudja valaki mi lehet a baj? L293D Shieldet használok az egészhez, üzemeltettem 5V és 9V is az eredmény ugyan az volt, működött de nem úgy ahogy szerettem volna...ezt a tutorilat csináltam végig egyébként
(#) sargarigo válasza piszabolcs hozzászólására (») Nov 25, 2018 /
 
Ha az egyenes vonalak mennek, akkor lehet hogy az íveket nem tudja értelmezni. Ha így van, akkor fw csere megoldhatja a dolgot, vagy olyan optimalizálás, ami a görbe vonalakból is egyenes szakaszokat csinál.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2018
(#) guliver83 válasza piszabolcs hozzászólására (») Nov 25, 2018 /
 
A felbontás jól van beállítva?

Én csináltam egy elég jó kis rajzológépet, ha kell szívesen segítek!
(#) piszabolcs válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 25, 2018 /
 
Az FW alatt (#)sargarigo mit értesz ? Nem igazán jön át ez a rövidítés.

Valószinüleg igen jol kell legyen beállítva mert a netről letöltött gcodenal is ezt csinalja illetve szimulációban megnézve pl spirál az spirált ad ki mig a gép nem rajzolja azt le, viszont jobban belegondolva lehet a görbe vonalakkal van baja de azon hogyan segíthetnék?

Szóval ezt a GTCRL nevü processing kodot hasznalom gcode beolvasasra LINK
A CNC kodom pedig ez : LINK "Step 6" nal a kod
(#) sargarigo válasza piszabolcs hozzászólására (») Nov 25, 2018 / 1
 
A fw az a firmware rövidítése, ami a vason futó programot jelenti. Ő az, aki értelmezi a kódokat amiket a számítógép küld neki, és továbbadja a megfelelő motoroknak. Tehát a kódot átalakítja mozgássá.
A kódok között van sokféle, a szerszámcserétől a mértékegység beállításáig sokféle, többek között az egyenes mozgás, és a görbe ív mentén való mozgás is. Utóbbival lehet neked bajod, mert ha nem tudja értelmezni, akkor kihagyja, és megy következő (értelmes) kódra, emiatt csak az egyenes szakaszokat rajzolja meg. Mivel a körívek közben kimaradtak, ezért lesz olyan kriksz-kraksz az eredmény. Meg kellene próbálni egy másik programot, amit az arduinóra töltesz.
Ettől még Gulliver véleményét is hallgasd meg, mert attól hogy én írok többet, még lehet hogy nála lesz az igazság.
(#) bbb válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 25, 2018 / 1
 
PL. a GRBL az íveket úgy oldja meg, hogy felbontja elég apró egyenes szakaszokra. És véletlenül a GRBL is Arduino-ra íródott.
(#) guliver83 hozzászólása Nov 25, 2018 / 1
 
Én ilyet rajzoltam!

DSC_0052.jpg
    
(#) piszabolcs válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Aztamindenit nem semmi rajz! ez komoly gépezet lehet, én csak egy 40x40mmes rajzot tudok majd csak rajzolni egyenlőre!
Viszont arra kíváncsi lennék hogy milyen shieldet használtál? A CNC V3 shield amihez kell a külön kis vezérlők(A4988)?

(#) bbb
Értelek, az rendben is van a baj csak ott van hogy az a kódsor nem támogatja az L293D Shieldet ami nekem van, próbáltam, az UNO kommunikál soros monitoron tudok parancsot osztani amit aztán le is okéz a drága de sajnos a motorok meg sem mozdulnak és nem csinálnak semmit...(Annyira nem csodálkozom hisz githubon szolnak előre hogy ezt a chippet nem támogatja.)

(#) sargarigo
Oha, ez egész jól definiálja a hibát...biztosan ez lehet a probléma a baj csak ott van hogy a neten ehhez a L293Dhez csak ez a kod kering a neten ami igazából úgy van megírva hogy reagáljon a Processingben futtatott kód sorra ami kezelni tudja a gcodos képet, nem vagyok profi a témában most kezdek beletanulni azért is csináltam ezt meg első projectnek hisz minden adott volt(régi DVD lejátszok, uno, shield...) és jó kis DIYek voltak a neten. Próbáltam magamtól írni egy kódsort amivel ugye működött is a négyzet rajzolás cikcakk átlósan stb. de úgy soronként megírni gcode nélkül halál ugye egy szimpla spirál is vagy 50 sor vagy több gcodeban... esetleg azt tudnád hogy induljak neki mit keressek ami a hibát okozza? az arduino kódban lehet a baj vagy a Processinges kódban?
(#) sargarigo válasza piszabolcs hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Szerintem kezdjük azzal, hogy rajzolj valamit ami még elég egyszerű hogy kicsi legyen a kódméret, de már hibázzon!
Aztán van egy szimulátor, én ezt szoktam használni, mikor kíváncsi vagyok hogy mit tud a kód: Ez itt az!
Balra a fekete mezőbe bemásolod a kódsorokat, aztán rányomsz a "Simulate" gombra. Ekkor jobb oldalt megmutatja, hogy a gépeden ennek kellene látszódni. Hangsúlyozom hogy kicsi egyszerű kóddal kezdd, amit aztán ide is be tudsz másolni. Legyen benne egyenes is, meg pár görbe vonal is.
A másik, hogy szerintem valamin változtatni kell majd, ez lehet hogy a processing lesz, lehet hogy a firmware, lehet hogy a hardware. Ez a következő lépés lesz.
Az l293D-re többször is hivatkozol, hogyan kötötted össze? Valami rajzot tudsz mutatni?
(#) sargarigo válasza piszabolcs hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Amúgy én ezt a leírást tettem magamévá, és így néz ki az enyém.
Ha megnézed a srác kapcsolódó videóit, akkor elmondja hogy milyen programokkal készíti el a kódokat, mit tölt a gépbe, és mit és miért. Nagyon jó leírás szerintem.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
(#) sargarigo válasza piszabolcs hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Nos megnéztem a firmware-t amit rátöltöttél a vezérlődre. Ahogy a kódban írja is, az ismeretlen parancsokat kihagyja (ebből van több), és sajnos közöttük van a körív értelmezése is. Ezzel nem fogsz tudni normális ábrákat rajzolni, hiába jó a géped. Amikor a rajzot készítetted, telepítetted az inkscape program alá a unicorn beépülőt? Mert ő csinál egyenes vonalakat az ívekből.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
(#) bbb válasza piszabolcs hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Lehet, hogy nem támogatja, viszont meg tudod nézni azt a részét, ami a köríveket váltja át egyenes szakaszos lépésekre és megpróbálhatod átírni a tiedet ez alapján.
(#) guliver83 válasza piszabolcs hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Semmi extra nem kell, csak egy GRBL program és kész!
(#) bbb válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Erre mondta, hogy az ő vezérlőjével nem működik.
(#) Pali79 válasza bbb hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Arra gondolt szerintem, hogy olyan program ami GRBL kompatibilis G-kódot ad eredményül, mert a GRBL sem tudja értelmezni a G2, G3 stb kódokat ahol a vezérlőnek kellene kiszámítani a mozgási pályát az adott paraméterekből.
(#) bbb válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Csak, hogy tudd:
Idézet:
„List of Supported G-Codes in Grbl v0.9 Master:
- Non-Modal Commands: G4, G10L2, G10L20, G28, G30, G28.1, G30.1, G53, G92, G92.1
- Motion Modes: G0, G1, G2, G3, G38.2, G38.3, G38.4, G38.5, G80
- Feed Rate Modes: G93, G94
- Unit Modes: G20, G21
- Distance Modes: G90, G91
- Arc IJK Distance Modes: G91.1
- Plane Select Modes: G17, G18, G19
- Tool Length Offset Modes: G43.1, G49
- Cutter Compensation Modes: G40
- Coordinate System Modes: G54, G55, G56, G57, G58, G59
- Control Modes: G61
- Program Flow: M0, M1, M2, M30*
- Coolant Control: M7*, M8, M9
- Spindle Control: M3, M4, M5
- Valid Non-Command Words: F, I, J, K, L, N, P, R, S, T, X, Y, Z”
Bővebben: Link
S, mint már korábban megírtam - a GRBL az íves parancsokat átszámítja apró egyenes mozgások sorozatára, aminek finomságát paraméterezéssel lehet módosítani.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018
(#) Pali79 válasza bbb hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Ettől függetlenül a való életben nem működik normálisan. Én is szoktam használni a kis 3 tengelyes gépemen. Inkább olyan G-kódot használok én is ami nem tartalmazza ezeket a körintelpolációs kódokat.
Talán nem véletlen, hogy a kolléga által belinket oldalon közéétett sample kódok sem tartalmaznak ilyet.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018
(#) bbb válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Nekem onnantól kezdve, hogy a motorvezérlőre aktív hűtést raktam, teljesen jól működik a gép, s nyugodtan lehet kör a kódomban, nem okoz neki problémát.
(#) Pali79 válasza bbb hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Pedig szinte biztos, hogy ez a gond nála. Megnéztem a videót ami a linket oldalon van, ott a bemutatóban lehet látni egy-egy pillanatra a G-kódot, ott nincsenek G2-G3-ak benne.
(#) piszabolcs válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Sziasztok,
(#) sargarigo
Szóval a gcode ellenőrzős dolgot ismerem próbáltam nem adta ki, sajnos most nem vagyok odahaza így nem tudom lefotozni mit rajzol pl spirál gkod betöltése esetén vagy egy mesefigura rajzolásánál, viszont az tény és való hogy körív az nincs azt nem rajzol, szerdán a kései órákban tudok fotót készíteni róla ha szükséges.
A képen mellékeltem a kapcsolást ugyan igy kötöttem be! elméletben a kapcsolásnak jónak kell lennie hisz mint írtam működött pl sima FORWARD BACKWARD parancsokkal a motor.
Az InKscapeben pedig telepítettem a unicornt viszont nem csak saját gkóddal próbáltam hanem a netről több helyről is letöltött gkóddal, és nem rajzolt semmit meg ahogy kellett volna.
És a firmwareben hogyan tudnám elérni hogy értelmezze a sorokat, azt én is láttam hogy írja hogy amit nem ért ki hagyja de mostanáig mivel nem tudtam pontosan a körív részt mi teszi ki a G kodban nem tűnt fel a dolog, hisz erre nem is gondoltam hogy azért rossz mert nincs is körív a programban.
Viszont ha az unicorn direkt kihagyja a köríveket akkor pl a készítőnek hogy a csudába rajzolt körívet? Ez így kicsit most összetud zavarni.

(#) bbb
Mellékeltem a képet ami a GRBL kódot tartalmazza, szóval ez csak include és abból olvassa gondolom be amit kell aztán a soros monitorról kezelhető a dolog, viszont azt nem igazán tudom hogy a köríves kezelését vagy bármijét is hogy tudom elő szedni hogy lással mit csinál 1-1 g-s parancsra a kód.
(#) sargarigo válasza piszabolcs hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Idézet:
„a gcode ellenőrzős dolgot ismerem próbáltam nem adta ki,”

Akkor pedig hibás a gcode! Valamit rosszul generálsz.

Az inkscape pluginja nem kihagyja a körívet, hanem a vektorokból elkészíti a gcode-ot. Hogy a körívből csinál-e egyenes szakaszokat azt nem tudom, abból feltételeztem hogy a szerző is ezt használja. Nincs ennek a pluginnak egy beállítási lehetősége? Láttam már olyat hogy csak be kell pipálni valahol, és onnantól átkonvertálja.

Az most nem világos nekem, hogy például a
G0 X0 Y0
G0 X10 Y10
hatására megrajzolja a rendes 45fokos vonalat, vagy csak egy irányba jó? Magyarán értelmezi rendesen a kódot?

Lehet más render programot is ki kellene próbálni, nem csak az unicorn beépülőt.

Én a magam részéről írtam egy saját firmware-t, amit több másik, többé-kevésbé működő programból ollóztam össze. Ez tud egyenesen menni, köríven menni, és a tollat emelgetni. Ha kell majd előkeresem neked. Ami miatt mindenképpen faragni kell, hogy nekem unipoláris motorjaim vannak, neked meg bipolárisak. Ha ezen az úton indulunk el, akkor előbb utóbb jó lesz, de kell még rajta bütykölni.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018
(#) Firefighter1 hozzászólása Nov 28, 2018 /
 
NYÁK gravírozáshoz milyen motort javasoltok?
Nem szeretnék -"Verébre ágyúval"- dologba esni... de gondolom az se lenne jó ha "nagyon ütne a tengely.

Nagyobb teljesítményű kefe nélküli modell motorra gondoltam...
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Na ha már ígértem, akkor mellékelem a saját gépem firmware-jét. Érdemes átbogarászni ha tudsz programozni, mert jobban megérted a folyamatot.

A gCodeWriter egy python nyelvű program, nekem ez jött be az összes közül a legjobban (értsd.: ez működik is).

Ha eagle programból akarok nyákot rajzoltatni, akkor az eagle CAM export menüjével generálok egy HPGL fájlt, amit aztán a hp2xx nevű program konvertál át értékelhető formátumú .nc fájllá. Ez már voltaképpen a gkód, amit a gép el is fogad. Elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, de két rajzolás után már rutin.
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Ez még érdekes lehet, én ezt használtam: Bővebben: Link
(#) Firefighter1 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2018 /
 
Illetve több kicsi cnc-n láttam hogy a motorra nem közvetlenül van a "tokmány" rögzítve, hanem hogy van egy rögzített tengely amin van a tokmány, és azt /pl/ szíjjal hajtja meg a motor.

Azok a tengelyek vásárolhatóak, van rá beszerzési forrás? vagy általában saját gyártmány?
Nem akarom a spanyol viaszt újra feltalálni
(#) kaqkk válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2018 / 1
 
Keress rá a fortuna tengely kifejezésre
(#) Pali79 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2018 / 1
 
Lehet kapni készen is, de nem olcsó. Bővebben: Link Viszonylag olcsón lehet kapni csak tengelyt a patron befogóval. Arra lehet csapágyházat esztergáltatni, de szerintem ez csak akkor jó megoldás, ha a motor és a szabályzás már adott. Egyébként sokkal jobb szerintem, ha veszel egy Ilyet.
(#) Firefighter1 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 1, 2018 /
 
Hát ha nem üt a tengely akkor ennyiért ez mindent visz... és PCB-hez gondolom bőven elég!

Szerk.:

HA ez igaz akkor jóóóó
Idézet:
„Spindle runout of about :0.02-0.03.”
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2018
(#) kaqkk válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2018 / 1
 
Én a 400w os változattal üveget csempét is gravíroztam , nyákra tökéletes ...(ez volt a kisgépemen)
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2018
Következő: »»   313 / 374
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem