Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   329 / 371
(#) benko_balazs válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Arduino nano Grbl-el és a Candy programmal könnyen használható, régebb nekem is volt ilyen. 3 tengelyig szerintem a legjobb.
(#) guliver83 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Lehet kapni 3,175 csapágyat pici csapágyházat kell neki csinálni és közvetlen meghajtani egy motorral .
(#) D_Zsolt válasza guliver83 hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Tudom, vettem is, fúrót is, bár lehet dörzsárral jobban jártam volna Még egy hullámos alátét hiányzik az eszterga motorból és akkor összerakom ezt a kis gépet. (meg végre megesztergálom a másik motorhoz ami még hiányzik, hogy végre VFD-vel „guruljon”. Valahogy nem tetszik ez a 250W-os szénkefés egyenáramú motor)
(#) D_Zsolt hozzászólása Máj 10, 2019 /
 
Találtam ezt a kódot. A tervezett kis gép vezérlése lehetne, ami akár önállóan is tud(na) menni, igaz Y helyett csak lézerrel, de tud SD-ről olvasni és van saját billentyűzete. Mivel gravírozás a célja a pici gépnek amit építgetek, így ezt most elvetettem, de a sok olvasgatás után az jött le, hogy sokan vágynak ilyen önálló, számítógéptől független és kicsi vezérlésre. Az eredeti „kitalálója” nagyon félti a kódot, minden kérdésre ami a forráskódot illeti elutasító választ ad. Sok egyéb grbl kód túrás/keresgélés után véletlenül akadtam rá, hátha kell valakinek
(#) cua válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Mit ertesz a 'felti a kodot' alatt?
(#) D_Zsolt válasza cua hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Kérték tőle a forrást egy topikban és írta, hogy nem elérhető. Azután egy másik topikban egy másvalaki belinkelte az eredeti helyét majd a név és kapcsolási rajz alapján meglett egy másolat.
(#) D_Zsolt válasza cua hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Például itt. De a GRBL fórumon a githubon is és az aruino fórumon is felbukkan ugyan ezzel.
(#) Pali79 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Létezik igazából 3D nyomtatóhoz kitalált Marlyn nevezetű FW, annak szabad a forráskódja. Teljesen stand-alone megoldás, 5 tengelyt tud vezérelni. Bár billentyűzete nincs, csak egy enkóderrel lehet kezelni, ami elég nehézkes.
(#) D_Zsolt válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
...és ráadásul Marlyn. Mindene más, mint a grbl-nek, nem használható hozzá annyi cnc szoftver, stb... Lemondtam róla. Grbl vagy valami egyéb pc-s szoftver ami free, vagy legalábbis otthoni használatra free. A Marlyn-hoz készített CNC preprocesszorok nekem a hobbizásra drágák, még akkor is ha egyik-másik csak 20€. Más lenne a helyzet, ha sorozatban pénzért dolgozna egy gép a sufniban. Asztalin linuxcnc-t használok, a gép pedig egy szerb 3 tengelyes masina amit annó Mach 1-el árultak. A mach1-es gép is megvan még csak nyög kicsit (nem a mach1, hanem a gép)
(#) kameleon2 válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Nálam Marlin 1.4 van gyárilag a TronXY X5 S400-as gépen. Nagyon kezes, jól használható. Most beszereztem egy újabb vezérlőt, ezen már valami ikonos csoda van. Még a mechanikával szöttyögök, de egész pofásnak tűnt ez is. Egyszer indítottam még csak el. MPCNC lesz belőle ha felnő, 16-os csövekből. Bauhausban találtam 16-os talicskatengelyt (cső) több méretben. Az árához képest egész jónak tűnik, de a többi majd kijön a gyakorlatban. Az tetszik ebben az MPCNC konstrukcióban, hogy szinte bármekkorára lehet építeni a gépet. A csövet kell csak méretre vágni és a bordásszíjakat. A többi már konfig.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
(#) Pali79 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Nem igazán értem mire gondolsz. Bármelyik grbl-re készült G-kód elmegy rajta.
(#) D_Zsolt válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Nem a g-kód nem megy! A G-kód az G-kód! Annó felraktam egy Megára mert még nem volt grbl a ramps-al és semmi g-kód sender nem ment vele csak azok amik kifejezetten Marlynhoz valók voltak. Pedig vannak azért szép számmal és a ramps is megy már a grbl-el! Azóta se próbáltam többé a Marlynt.
(#) Pali79 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Így már értem. Nekem eszembe sem jutott PC-re kötni, pont az volt a lényeg, hogy SD kártyára feltoltam a G-kódot és megcsinálta, nem kellett hozzá PC.
(#) D_Zsolt válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Én olyat szeretnék amit szimultán lehet innen is és onnan is használni. Azért a standalone megoldások kezelése nem épp a kényelmes kategóriába tartozik (nekem), bár nagyon sokat és gyorsan fejlődnek. A Marlynt nem követem, de alapvetően önálló működésre tervezték a kezdetektől, lehet, hogy ott valamivel kényelmesebb. Amin még töröm a fejem, hogy egy GUI-t/CAM-ot tenni valami ARM-Zerora linux-al ami elég kicsi, van benne wifi és érintős displayen lehet matatni a dolgokat. Akkor nem kell már az LCD kijelző sem, maximum DRO-nak. Most kínlódok a főorsó szinkronnal GRBL-en, lehet egyszerűbb lenne linuxcnc-vel. GRBL-re is vannak kezdeményezések, de ott meg nincs LCD. Szóval kész megoldás nincs még.
(#) cua válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Ertem. En nem ellenoriztem de felteteleztem, hogy a linkelt github repoban ennek a forraskodja van, legalabbis annak nez ki
(#) András123 hozzászólása Máj 11, 2019 / 8
 
Bár még van mit tenni rajta ,de régóta vártam erre a pillanatra Nagyon sok munkám van benne
(#) D_Zsolt válasza cua hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
A kapcsolási rajz stimmel A többit én sem néztem, de egyszer átnézem majd, hátha lehetne valahogyan 3 tengelyen kijelzővel használni másik arduino nélkül. I2C vagy hasonló...
(#) Pali79 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Idézet:
„Én olyat szeretnék amit szimultán lehet innen is és onnan is használni.”

Mi ennek az értelme? Nem nagyon tudom elképzelni.
(#) D_Zsolt válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Most játszom a mega+ramps+lcd+sd verzión, hogy az sd-t tudjam írni direktben a gépről miközben a vezérlőbe van bedugva és nem a számítógépbe. Nekem az esztergához modulok kellenek, mondjuk menetvágáshoz például. Ezt ha el tudom tárolni így, már jó, így ha valamit elszúrtam innen is és onnan is tudom követni/változtatni. Azután: ezzel a hw-al megy a kijelzőn a dro miközben a bCNC vagy a Candle szépen mutatja a folyamatot viszont ha csak gyorsan kell egy 1mm-es emelkedésű menet, ne kelljen hozzá a számítógép, legyen eltárolva az sd-n. Ezek leginkább kényelmi funkciók. Kell valami gyorsan de a haver e-mailban küldi a g-kódot és menjek le a pincébe, vegyem ki az SD-t, másoljam rá és tegyem vissza vagy csak a magammal vitt laptopot csatlakoztassam egy usb kábelen át és mehet? Szerintem van helye!
Viszont visszakérdezek: mi értelme van, ha csak a g-kód közvetlen szerkesztésével van lehetőséged módosításra egy nehézkesebben kezelhető standalone felületen aminek van 2*16 vagy 4*20 karakter kijelzése? Tőlem lehetne sd helyett bármi más háttértár is, amit nem lehet eltávolítani belőle, a lényeg, hogy elérjem amikor szükség van rá. Legyen ott a lehetőség a szerkesztésre, de ne az legyen a kizárólagos út, elvégre 2019-et írunk amikor a seprő a sarokban is össze van kötve az interneten át a mobiltelefonnal.
(#) Pali79 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Értem mire gondolsz, de én nem látom a fantáziát benne. Szerintem sokkal egyszerűbb és használhatóbb egy olcsó, csak a gép vezérlésére szánt PC, internetkapcsolattal. Egyébként kicsit elfordult ez az egész szerintem, mert régen a cnc kizárólag a sorozatgyártás eszköze volt. Ezt a változást a CAM programok gyors és széles körű elterjedése hozta magával. Régen, manuálisan senki nem állt neki G-kódot faragni egy darab legyártására.
(#) D_Zsolt válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Ez így igaz, kicsit kifordult világ! Viszont ha már egyszer van lehetőség rá, miért ne? Viszont a pinyóban lévő cnc a vele adott mach1-el fut xp-n (hivatalos verzió). Szerintem ez a gép jobb ha nem lát internetet, az xp nem garancia a biztonságára és a linuxcnc még várat magára amíg összerakok neki egy megfelelő gépet. A grbl vezérelt eszterga innen jött, mert drágállom kicsit. A többi hab a tortán!
(#) borvendeg válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 13, 2019 /
 
Szia!
Ha jól értem a vágyad az volna hogy akarsz egy olyan gépet amivel kvázi kézi módban is tudsz alapműveleteket elvégezni(nincs cad/CAM csak egy M12-es 20mm hosszú csavar). Szerintem mindenképpen kellene egy pc a gépedhez. Egy 3d printer beállítható egy karakteres lcd-n de cnc esetében sokkal komplikáltabb minden. Már egy nulapont felvétel is szívás tud lenni. Nem lehetetlen de nagyon nehézkes.

Maradjunk a te példádnál:
-1mm-es emelkedésű menet-->ezt sem triviális felparaméterezni. Hány fogás milyen átmérő mekkora előtolás milyen fordulat külső belső menet menet hossza stb.

Viszont a Mach3-ban vannak pluginok. Amik pont ezt tudják. Egy grafikus felületen bekattintgatod az összes fontos paramétert és dolgozik a gép. Előnye hogy grafikusan látod magad előtt az összes fontos dolgot nem felejted ki egyiket sem. Nyilván össze kell vadászni hogy minden művelethez legyen pluginod, kipróbálni megtanulni használni, vagy ha nagyon penge vagy magadnak is csinálhatsz.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2019
(#) Pali79 válasza borvendeg hozzászólására (») Máj 13, 2019 /
 
Ugyebár a menetvágásnál az is kín, hogy tudni kellene a főorsó pillanatnyi állását és ehhez kell az előtolást megválasztani. Ha több fogásból vágjuk a menetet akkor ez fokozottan igaz. Erre sem a Mach3 sem a GRBL nem képes, ha jól tudom talán az UCCNC vezérlése tudja ami még hobbiként megfizethető.
(#) D_Zsolt válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 13, 2019 /
 
Tökéletesen megy linuxcnc-vel a menetvágás, teljesen megfizethető hw elemekkel, ha nem megyek a grbl szinkronnal semmire, akkor linuxcnc lesz és semmiképpen sem windows alatt valami. Az egyetlen win gép a házban az xp a mach1-el, ami felett már minden irányból eljárt az idő. (hw-sw) és nem is értek a winhez ha valami baj lenne.
(#) D_Zsolt válasza borvendeg hozzászólására (») Máj 13, 2019 /
 
Igen, ez még csak vágy részemről! Alapvetően tudok esztergálni, ez volt az első szakmám. Nem biztos, hogy mindig mindent automatákra kell bízni, de a menetelés pont az a rész amit szívesen Mások már megcsinálták, szerintem nekem is menni fog idővel, de még az eszterga sem állt össze Még kell egy alu kerék, mert az original műanyag ki van kotyogósodva olyan 15-20 foknyira, aztán jön a léptetők felszerelése (amik lehet, hogy kicsik lesznek) és így tovább. Szóval jelenleg „szárazon” járatom a grbl-t és próbálkozom a lehetőségekkel (főorsó helyett épp egy enkódert tekergetek a szinkronhoz stb...) aztán meglátjuk! Ha végképp nem megy, akkor egy BBB lesz Machinekit-el, az már bizonyított!
(#) kameleon2 hozzászólása Máj 19, 2019 /
 
Építek két MPCNC-t 600x600 és 600x800 méretben. Nos... sikerült elindítanom a motorjaimat, de csak úgy, hogy firmware csere lett az alaplapon. Van valakinek 600x600-as géphez való config.h fájlja, TFT kijelzővel és MKS Gen L 1.0 -val? Még száraztesztet csinálok és jól jönne, ha már legalább járatni tudnám párban a motorokat. X-en és Y-on dupla motorok vannak. Maróként szeretném beüzemelni. Marlin 1.4 hez kellene a konfig fájl. Arduino R3-al CNC Shielddel már ment szépen.
(#) genius2001bt válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Nekem van, CNC-Mill firmware-hez. Marlin alapú.
(#) pancser1960 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 26, 2019 1 /
 
"menetelés"

Helyben jársz az esztergapad mellet?
Ennek mi értelme?
Nekem is gépi forgácsolás volt az első szakmám, de még ilyet nem tanultunk. (úgy 1971 környékén)
Ez valami újmódi huncutság?
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2019
(#) D_Zsolt válasza pancser1960 hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
1, 2.

Csak 10 évvel később tanultam, mint te olyantól aki kb. 10 évvel hamarabb tett mestervizsgát, mint te a szakmunkást (már ha...).
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásod!
(#) pancser1960 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Ezek a linkek mik akarnak lenni?
Következő: »»   329 / 371
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem