Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   325 / 374
(#) nyekk hozzászólása Márc 4, 2019 /
 
Üdv.
LiYCY árnyékolt kábel,mennyire jó megoldás CNC -hez,használható?
(#) Teaway válasza nyekk hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Unitronic FD CP plus-t vettünk, az az átmérő x 7,5-et tudja hajlítási sugárban, az Unitronic LiYCY pedig átmérő x 15-öt, az nekünk nem volt jó.
(#) nyekk válasza Teaway hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Ilyen téren nem lesz gond,úgy alakítom ki a káb.vezetőt ,hogy megfeleljen.Ha már volt a kezedben,szerinted mennyire viseli jól az állandó igénybevételt,gondolok itt arra,hogy mennyire elasztikus a külső műanyag burkolat?
(#) Teaway válasza nyekk hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Az FD CP plus 5 és 10 millió közötti ciklust (hajlítást) bír láncba téve, a LiYCY-re nem találtam erre vonatkozó adatot a katalógusban. Pedig ez a legbővebb kábelkatalógus, amit ismerek (1200 oldalas).
(#) nyekk válasza Teaway hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Értem, köszönöm!
(#) Teaway válasza nyekk hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Nincs mit!
Amúgy meg ezek (LiYCY és FD CP plus) az adatkommunikációs kategóriába tartoznak a katalógus szerint, ennek ellenére simán betettem egy 3 eres változatot a motor és vezérlő közé, mint tápfesz. kábel, és köszöni szépen, semmi baja!
(#) nyekk válasza Teaway hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Leadtam a rendelést.majd kiderül. Elég sok vdeót megnéztem ,épített gépekkel kapcsolatban,sok helyen sima 5 eres kábelt használnak árnyékolás nélkül ,még a marómotornál(frek.váltó+motor) is.
(#) dB_Thunder válasza nyekk hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Használattól függően pár év múlva kuka! Megszakadnak az erek, macskásodni fog a kábel!
Energialáncba van direkt oda szánt speckó kábel, Igus, Helukábel gyárt pl, persze az ára is olyan. Nem feltétlen éri meg hobbi célra.
(#) genius2001bt hozzászólása Márc 4, 2019 /
 
Lenne egy apró kérdésem, mert elakadtam.
5 motorral kéne mozgatni marót.
Melyik a jobb megoldás?
A.) 5 motoros vezérlő X1,X2, Y1,Y2,Z
B.) 3 meghajtós shield és a kábelezéssel megoldani az X2, Y2 motor meghajtását.
???
Szóba jöhet 3D nyomtató meghajtós vezérlője is, pl az MKS-GEN L v1.0?
Használja valaki az Estlcam szoftvert? megéri az 50 Eurót? Nem merem lecserélni a grbl-t a vezérlőmön. Gyakorlati tapasztalat érdekelne. Köszönöm.
(#) Pali79 válasza genius2001bt hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Ha egy tengelyt kell több motorral mozgatni akkor ugyan azt a step-dir jelet kell több motormeghajtóra kötni. A motorok párhuzamos kötése csak nagyon kis motoroknál megoldás.
(#) borvendeg válasza genius2001bt hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Nyomtatóban olyat láttam hogy 3 motvez. volt és 3 extrudernek is volt hely. Az egyik extruder helyére volt kötve a második Z motor. A firmvare-ben volt kiküldve két kimenetre ugyanaz a step dir jel.
(#) genius2001bt válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Idézet:
„Ha egy tengelyt kell több motorral mozgatni akkor ugyan azt a step-dir jelet kell több motormeghajtóra kötni. A motorok párhuzamos kötése csak nagyon kis motoroknál megoldás.”

Véletlenül ma javítottam egy Alfawise U10-es 3D printert, ahol a z-tengely 2 motorja egy vezérlőről jött. Igaz a kínaiak elegánsan egy kis panelen oldották meg a Z-ből Z1, Z2 kábelezését.
NEMA 17 max 4A motrokra gondoltam.
(#) Pali79 válasza genius2001bt hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
4A motoronként??? Az rengeteg. Nekem van 3Nm motorom ami ennél kevesebbet eszik. Ilyen kis méretű motorokhoz a 3D nyomtatókban A4899 vagy hasonló meghajtót szoktak alkalmazni. Ezek max 2A-t tudnak. Ha két motort teszel egyre akkor illik max 1A-es motorokat használni. Szerintem nézz másik motort vagy brutál meghajtót és tápot kell majd alkalmaznod.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2019
(#) nyekk válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
Ha pár évent kibírnak, elégedett leszek.
(#) genius2001bt válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Igazad van a 4A nagyon sok, a motor azonosítója KL17H248-15-4A, ez max 1,5A. Nem tudom milyen meghajtó van a RAMBO V1.4 integrált vezérlőbe, de motoronként 1 db van, így 5 db. Elsőre 1.5-2A motorokkal szemezgetek.
Ha nem integrált lapot veszek, akkor nézegetem TMC21XX vezérlőit, esetleg a A4899 helyett.
Tápon nem akarok spórolni, nem érdemes.
Lehet, hogy rossz irányba indulok, de először a mechanikát akarom jól megcsinálni és beállítani.
Motor, driver, vezérlő elsőre kínai is lehet, ezek a vázhoz képest nem drága dolgok, aztán lehet fejleszteni... Valahol 1000 Euro alatt kéne maradni a végén.
(#) Pali79 válasza genius2001bt hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Szerintem ennél az integrált lapnál bármi jobb, főleg olcsóbb. Szerintem az Arduino mega+RAMPS 5db A4988 vagy DRV8825-tel verhetetlen. Offline működésre is képes grafikus LCD-vel, SD kártya olvasóval 10.000 alatt megvan.
(#) mediatechnology hozzászólása Márc 13, 2019 /
 
Szervusztok, most - 2019 márciusában - milyen költséghatékony gravírozó gép (kit) javasolható az alábbi célra:

Jellemzően 2...5 cm átmérőjű, hengeres alumínium tárgyakba szeretnék logókat, feliratokat gravírozni (pl. ledes zseblámpa, mikrofon-nyél stb.). Ez ugye 4 tengelyes gépet igényel, hiszen a hengeres céltárgyat el kell a művelet közben - kontrolláltan - forgatni.

Nem lenne sokat használva, havonta kb. 20-30 tárgy lenne vele feliratozva max, azaz ipari teherbírású gépre nincs szükség.

Lehetetlenség az, hogy mindez kitben ~150e Ft alatt már elérhető legyen? Nyilván ezen az áron kínai kitek jöhetnek leginkább szóba... de félek, hogy mellényúlok, ha a különféle, arcomba toluló webshopos verziókból próbálok választani (Banggood stb.).
(#) Temela hozzászólása Márc 21, 2019 /
 
Üdv!

Szeretném kérdezni, hogy tudja-e valaki mekkora a nyomatéka a 17PM-K102-02VSL, 17PM-K102-01VSL motoroknak(3,0V, 1,2A). Semmi infót nem találtam róluk.

Köszi.
(#) Pali79 válasza Temela hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
A hasonlóak 0,3-0,4 Nm-t tudnak.
(#) kokozo válasza Temela hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
Szia! Itt elvileg rajta van.
(#) Temela válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
Köszi.
Kisméretű cnc-be szánnám, panel fúrás, gravírozás céllal.
(#) Temela válasza kokozo hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
Ezt én is láttam. Tényleg csak elvileg..., mert nem látni a listában.
(#) Andrew-V hozzászólása Márc 28, 2019 /
 
Tiszteletem!

Adott egy T8-as mini CNC, 5mm átmérőjű marómotor tengellyel. Elvileg adtak hozzá egy rézszinű "tengelykapcsolót" amibe belemegy a szerszám, de ez az "adapter" üt - így kb 1,5-2mm vastag árkokat hoz létre maráskor. A motor tengelye egyenesnek tűnik, magával az adapterrel van a gond.

Tippet kérnék, hogy hogyan lehetne a motor tengelyére valamilyen kisméretű tokmányt felszerelni. - milyen "közdarabra" lenne szükség, illetve hol szerezhető be ilyesmi.

Köszönöm!
(#) Pali79 válasza Andrew-V hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
Szerintem ilyet kéne megpróbálni.
De egyáltalán nem biztos, hogy ez megoldás, mert egy barátomnak is hasonló gondja van, de nála a motor forgórésze nincs kiegyensúlyozva és azért üt a szerszám.
(#) Andrew-V válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
Köszönöm a gyors választ!

Kézzel forgatva a motor tengelyét a befogott szerszámmal máris látszik hogy excentrikus, és a hegy kört ír le.

Én ezt találtam - de ilyesmit kis hazánkban nem árulnak? (csupán a szállítási idő miatt)
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2019
(#) Pali79 válasza Andrew-V hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
De biztosan árulnak, de talán nem véletlenül használnak patronos befogásokat a hasonló megmunkáló szerszámokhoz. Én mindenképpen afelé hajlanék.
Néhány alternatíva azért akad:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2019
(#) Andrew-V válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
A patronos befogatás is jobb lenne mint a mostani fix (és gyárihibás) megoldás...

A felsorolt alternatívák közül viszont egyik sem 5mm tengelyre való sajnos.
(#) Pali79 válasza Andrew-V hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
(#) Andrew-V válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
Valóban nem olcsó - de legalább van... Köszönöm!
Nézelődök még de ez már kiindulási alap!
(#) András123 hozzászólása Márc 28, 2019 /
 
Segitséget szeretnék kérni azoktól akinek diódás lézer gravírozással kapcsolatban van tapasztalata. Vásároltam az Ebay-en egy 6W-osnak nevezett LÉZERMODULT Volt felrakva egy kép a hirdetésben ( már törölte az eladó) ami arra utalt hogy tartozik hozzá egy meghajtó is TEST board néven. Amikor megérkezett sajnos ez nem volt a csomagban. Valószínüleg kell majd vennem hozzá egy ilyet ( közben levelezek az eladóval remélem elérek nála valami visszatérítést) Az eladó rakott fel egy másik képet ami alapján szerinte vezérlő nélkül is használható TTL vezérléssel. Két vezetékpár jön ki a diódából ami szerintem egyik a ventillátoré a másik pedig a diódához bemenő áramé. Az eladó viszont azt állítja hogy a piros fekete kábel közvetlen TTL bemenet. Akkor viszont a modul belsejében kellene lenni az elektronikának ,de ott én nem látok semmit. Közvetlenül a 12 V és 2A táphoz nem merem hozzákötni mert lehet hogy az kisüti a diódát Sajnos csak keveset értek az elektronikához ,de multiméterrel kimérve a bemenő két érpár negatív pólusa az közös. De nem tudok ellenállást mérni egyik kábelon sem a két-két érpár között. Hogy tudnám tesztelni valahogy és ha mindenképp vennem kellene hozzá megajtót akkor mi lenne az ami passzolna hozzá paraméterekben? A csatolt képen szerintem nem jók az eladó által készített feliratok,mivel kimérve mind a két kimenő csatlakozón ugyanúgy 12V feszültséget mérek tápegységre dugva
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2019
Következő: »»   325 / 374
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem