Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   324 / 372
(#) András123 hozzászólása Máj 11, 2019 / 8

Bár még van mit tenni rajta ,de régóta vártam erre a pillanatra Nagyon sok munkám van benne
(#) JoeA válasza cua hozzászólására (») Máj 12, 2019 /

A kapcsolási rajz stimmel A többit én sem néztem, de egyszer átnézem majd, hátha lehetne valahogyan 3 tengelyen kijelzővel használni másik arduino nélkül. I2C vagy hasonló...
(#) Pali79 válasza JoeA hozzászólására (») Máj 12, 2019 /

Idézet:
„Én olyat szeretnék amit szimultán lehet innen is és onnan is használni.”

Mi ennek az értelme? Nem nagyon tudom elképzelni.
(#) JoeA válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 12, 2019 /

Most játszom a mega+ramps+lcd+sd verzión, hogy az sd-t tudjam írni direktben a gépről miközben a vezérlőbe van bedugva és nem a számítógépbe. Nekem az esztergához modulok kellenek, mondjuk menetvágáshoz például. Ezt ha el tudom tárolni így, már jó, így ha valamit elszúrtam innen is és onnan is tudom követni/változtatni. Azután: ezzel a hw-al megy a kijelzőn a dro miközben a bCNC vagy a Candle szépen mutatja a folyamatot viszont ha csak gyorsan kell egy 1mm-es emelkedésű menet, ne kelljen hozzá a számítógép, legyen eltárolva az sd-n. Ezek leginkább kényelmi funkciók. Kell valami gyorsan de a haver e-mailban küldi a g-kódot és menjek le a pincébe, vegyem ki az SD-t, másoljam rá és tegyem vissza vagy csak a magammal vitt laptopot csatlakoztassam egy usb kábelen át és mehet? Szerintem van helye!
Viszont visszakérdezek: mi értelme van, ha csak a g-kód közvetlen szerkesztésével van lehetőséged módosításra egy nehézkesebben kezelhető standalone felületen aminek van 2*16 vagy 4*20 karakter kijelzése? Tőlem lehetne sd helyett bármi más háttértár is, amit nem lehet eltávolítani belőle, a lényeg, hogy elérjem amikor szükség van rá. Legyen ott a lehetőség a szerkesztésre, de ne az legyen a kizárólagos út, elvégre 2019-et írunk amikor a seprő a sarokban is össze van kötve az interneten át a mobiltelefonnal.
(#) Pali79 válasza JoeA hozzászólására (») Máj 12, 2019 /

Értem mire gondolsz, de én nem látom a fantáziát benne. Szerintem sokkal egyszerűbb és használhatóbb egy olcsó, csak a gép vezérlésére szánt PC, internetkapcsolattal. Egyébként kicsit elfordult ez az egész szerintem, mert régen a cnc kizárólag a sorozatgyártás eszköze volt. Ezt a változást a CAM programok gyors és széles körű elterjedése hozta magával. Régen, manuálisan senki nem állt neki G-kódot faragni egy darab legyártására.
(#) JoeA válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 12, 2019 /

Ez így igaz, kicsit kifordult világ! Viszont ha már egyszer van lehetőség rá, miért ne? Viszont a pinyóban lévő cnc a vele adott mach1-el fut xp-n (hivatalos verzió). Szerintem ez a gép jobb ha nem lát internetet, az xp nem garancia a biztonságára és a linuxcnc még várat magára amíg összerakok neki egy megfelelő gépet. A grbl vezérelt eszterga innen jött, mert drágállom kicsit. A többi hab a tortán!
(#) borvendeg válasza JoeA hozzászólására (») Máj 13, 2019 /

Szia!
Ha jól értem a vágyad az volna hogy akarsz egy olyan gépet amivel kvázi kézi módban is tudsz alapműveleteket elvégezni(nincs cad/CAM csak egy M12-es 20mm hosszú csavar). Szerintem mindenképpen kellene egy pc a gépedhez. Egy 3d printer beállítható egy karakteres lcd-n de cnc esetében sokkal komplikáltabb minden. Már egy nulapont felvétel is szívás tud lenni. Nem lehetetlen de nagyon nehézkes.

Maradjunk a te példádnál:
-1mm-es emelkedésű menet-->ezt sem triviális felparaméterezni. Hány fogás milyen átmérő mekkora előtolás milyen fordulat külső belső menet menet hossza stb.

Viszont a Mach3-ban vannak pluginok. Amik pont ezt tudják. Egy grafikus felületen bekattintgatod az összes fontos paramétert és dolgozik a gép. Előnye hogy grafikusan látod magad előtt az összes fontos dolgot nem felejted ki egyiket sem. Nyilván össze kell vadászni hogy minden művelethez legyen pluginod, kipróbálni megtanulni használni, vagy ha nagyon penge vagy magadnak is csinálhatsz.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2019
(#) Pali79 válasza borvendeg hozzászólására (») Máj 13, 2019 /

Ugyebár a menetvágásnál az is kín, hogy tudni kellene a főorsó pillanatnyi állását és ehhez kell az előtolást megválasztani. Ha több fogásból vágjuk a menetet akkor ez fokozottan igaz. Erre sem a Mach3 sem a GRBL nem képes, ha jól tudom talán az UCCNC vezérlése tudja ami még hobbiként megfizethető.
(#) JoeA válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 13, 2019 /

Tökéletesen megy linuxcnc-vel a menetvágás, teljesen megfizethető hw elemekkel, ha nem megyek a grbl szinkronnal semmire, akkor linuxcnc lesz és semmiképpen sem windows alatt valami. Az egyetlen win gép a házban az xp a mach1-el, ami felett már minden irányból eljárt az idő. (hw-sw) és nem is értek a winhez ha valami baj lenne.
(#) JoeA válasza borvendeg hozzászólására (») Máj 13, 2019 /

Igen, ez még csak vágy részemről! Alapvetően tudok esztergálni, ez volt az első szakmám. Nem biztos, hogy mindig mindent automatákra kell bízni, de a menetelés pont az a rész amit szívesen Mások már megcsinálták, szerintem nekem is menni fog idővel, de még az eszterga sem állt össze Még kell egy alu kerék, mert az original műanyag ki van kotyogósodva olyan 15-20 foknyira, aztán jön a léptetők felszerelése (amik lehet, hogy kicsik lesznek) és így tovább. Szóval jelenleg „szárazon” járatom a grbl-t és próbálkozom a lehetőségekkel (főorsó helyett épp egy enkódert tekergetek a szinkronhoz stb...) aztán meglátjuk! Ha végképp nem megy, akkor egy BBB lesz Machinekit-el, az már bizonyított!
(#) kameleon2 hozzászólása Máj 19, 2019 /

Építek két MPCNC-t 600x600 és 600x800 méretben. Nos... sikerült elindítanom a motorjaimat, de csak úgy, hogy firmware csere lett az alaplapon. Van valakinek 600x600-as géphez való config.h fájlja, TFT kijelzővel és MKS Gen L 1.0 -val? Még száraztesztet csinálok és jól jönne, ha már legalább járatni tudnám párban a motorokat. X-en és Y-on dupla motorok vannak. Maróként szeretném beüzemelni. Marlin 1.4 hez kellene a konfig fájl. Arduino R3-al CNC Shielddel már ment szépen.
(#) genius2001bt válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 26, 2019 /

Nekem van, CNC-Mill firmware-hez. Marlin alapú.
(#) pancser1960 válasza JoeA hozzászólására (») Máj 26, 2019 1 /

"menetelés"

Helyben jársz az esztergapad mellet?
Ennek mi értelme?
Nekem is gépi forgácsolás volt az első szakmám, de még ilyet nem tanultunk. (úgy 1971 környékén)
Ez valami újmódi huncutság?
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2019
(#) JoeA válasza pancser1960 hozzászólására (») Máj 26, 2019 /

1, 2.

Csak 10 évvel később tanultam, mint te olyantól aki kb. 10 évvel hamarabb tett mestervizsgát, mint te a szakmunkást (már ha...).
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásod!
(#) pancser1960 válasza JoeA hozzászólására (») Máj 26, 2019 /

Ezek a linkek mik akarnak lenni?
(#) JoeA válasza pancser1960 hozzászólására (») Máj 26, 2019 /

Ebben a témában ez az utolsó hozzászólásom, mert ha valaki nem akar valamit érteni, nem érti! Te pont ezek közé tartozol, ahelyett, hogy azt írnád, „bocs, nem tudtam” vagy „felénk ez ismeretlen” megpróbálod menteni a menthetetlent!
A gyárban ahol tanultam, a félkész anyagot menetelésre küldtük a másik üzembe ahol a menetelő automata gépsor vágott rá menetet (jellemzően csövekre). Az állványos fúrógépbe fogható automata is menetelő volt és ha meglenne a szakmai könyvem, megkeresném, mert úgy rémlik abban is így írta. Lehet, hogy a 10 év különbség az oka, de a mesterem eléggé régimódi volt és használta, így nem hiszem, hogy „újmódi huncutság” lenne, inkább fordítva! Ma már fúrószárral fúrnak a fiatalok, pont azzal amit mi kidobáltunk, mert mi fúróval fúrtunk amit vagy tokmányba vagy fúrógépbe fogtunk. A linkeken megnézhetnéd, hogy a két szó kapcsolata valós, bár ahogy észrevettem, letűnőben van. Megnézhetnéd és írhatnád, hogy „bakker, sosem hallottam”, de nem, játszod a... Mindegy!
Amúgy ez valahogy nem kapcsolódik a topikhoz, nem is értettem, hogy miért írtad és ezért temme OFF-ba!
(#) kameleon2 válasza genius2001bt hozzászólására (») Máj 26, 2019 /

Érdekelne konkrétan. Valamivel tesztelnem kell.
(#) Temela válasza JoeA hozzászólására (») Máj 26, 2019 /

Üdv!

A vitatott témától függetlenül jobban érdekelne, hogy milyen vezérlővel tudsz pontos pozíciót és milyen módon? Gondolom ez szükséges a gépi(eszterga) menetvágáshoz.
(#) JoeA válasza Temela hozzászólására (») Máj 26, 2019 /

Mega2560+Ramps1.4 a kísérlet tárgya, de írtam korábban, hogy lehet BBB lesz belőle, arra van kész repo és nem kell szívni (annyit). Ha a mega nem kell 5 tengelyen gondolkodjon, talán van benne elég szufla a főorsószinkronhoz a tengelyek mellett. Még képlékeny és mivel találtam egy ingatlant ami felhúzott ( ), egy ideig nincs időm erre (illetve van csak sokkal kevesebb), kb. majd a télen folytatom. 3 szintet kell felújítsak, mert szétverték, most a megszakítók fele visszacsap, víz nincs, csőtörés volt és szerintem egy az egybe ki kellene cserélni a hibás forrasztási technika miatt az egész rézcső rendszert, amúgy is jobban szerettem az 5 rétegű műanyagot. Viszont megtetszett a ház valamiért és beleugrottam, nekem ez lesz a nyugdíjam Ezt itt sokan csinálják így, mert a banki kamatok alacsonyak, a nyugdíjak reálértéke pedig mindenhol csökken
(#) Temela válasza JoeA hozzászólására (») Máj 27, 2019 /

Ok, konkrétan útvonaljelre gondoltam ehhez nyilván legalább az orsópozíció ismeretére ami hozzátartozik. Azt hittem ezek az olcsó (,de hobby célra kiváló) vezérlők nem tudnak enkódert/útvonal jeladó jelet feldolgozni. Az érdeklődésem ebben az irányban volt.
(#) JoeA válasza Temela hozzászólására (») Máj 27, 2019 /

A GRBL a linuxcnc mellékága, sokszor támaszkodnak a korai EMC-EMC2 forrásokra, amellett, hogy mára jelentősen eltávolodtak tőle. Már nem követem a forrásokat napi szinten, de a korai grblben a gcode forrása egy a processzorra igazított emc forráskód volt 3 tengelyre (a linkelt már jóval frissebb, azóta sok víz lefolyt a Dunán).
Ha a spindle_control.c alapján elindulsz és egy index jelet vagy több főorsójelet egy „enkóderből” összedolgozol és építkezel a linuxcnc kódjaira is, akkor nem lehetetlen a szinkronizálása. Tudok olyan (drágán árult és zárt forrású) eszterga vezérlésről, ahol grbl alapokra építve, jól elrejtve a grbl-t a háttérbe, igen felhasználóbarát (nem pilótavizsgás) felületet hoztak létre atmel procival. A grbl rokonságot nem én fedeztem fel, nincs is ilyen vezérlőm, de van egy távoli kolléga aki ezt építette egy esztergába és váltig állítja, hogy grbl alapú, ismeri a fejlesztőket. Amúgy a YT-n is találsz kezdeményezéseket és valamiért ha valaki rájön, felteszi a videót, hogy képes grbl-el menetet vágni aztán forráskód sehol Az enyémnél ott tartok, hogy van felismerhető jelem és visszajelzésem a „főorsóról” miközben fut a grbl, de a pontosságát még nem tudom mindaddig tesztelni amíg fel nem szerelem az esztergára. Jelen pillanatban egy sima 60jel/kör enkódert tekergetek kézzel. Idő még sajnos...
(#) genius2001bt válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 27, 2019 /

irj PÜ-t.
(#) KKobra válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 1, 2019 /

Ez az pontosan ezt keresem 775-ös motorra
Ebay csak a fej kell motorom meg van.
most rendelgetem a dolgokat az én művemhez
A 3018-as mintájára próbálom összerakni
(#) András123 hozzászólása Júl 5, 2019 /

Egy kis segítség kellene egy mach 3 diódás lézergravírozó elkészítéséhez.
Már van egy ilyen gépem ami usb GRBL-vel működik. Ezt a gépet mach3-al szeretném működtetni.
Milyen vezérlőt javasolnátok hozzá (valami olcsóbb ebay-osra goddoltam) ami alkalmas PWM-hez ?
A mach3 -at LPT hez használják legtöbben ,
Van ehhez valamilyen átalakító ami USB-ről is működik de eddig ezzel nem nagyon foglalkoztam. Fel tudna valaki okosítani ezzel kapcsolatban? USB-s csatolókártya Mach3-hoz nem jöhet számításba ?
(#) Pali79 válasza András123 hozzászólására (») Júl 5, 2019 /

Elég sok rosszat hallani az USB-Mach3 párosításról, főleg a kínai csodákkal. De mi a bajod a GRBL-lel? A LaserGRBL a legjobb lézergravírozó program amit valaha használtam és ingyenes. Közvetlen fényképből csinálja a G kódot, de bármit be lehet tölteni. Szerintem nagyon jó.
(#) András123 válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 5, 2019 /

Nincs bajom a GRBL-el . Én is a Lasergrblt-használom az arduinóval és szintén kedvelem de szeretek kísérletezni
azért szeretném ezt kipróbálni.
(#) GPeti1977 válasza András123 hozzászólására (») Júl 5, 2019 /

Vágni lehet a mach3 -mal de gravírozásra nem a legjobb, feleslegesen ne kísérletezgess, mi már megtettük.
(#) András123 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 5, 2019 /

Hát igen... ettől tartottam ..A mach3 relével ki-be tudná kapcsolni a lézert de 1-5V TTL-t nem tud. Azokon a Mach3 kártyákon amelyiken van lehetőség frekvenciaváltó fordulatszám szabályozáshoz (1-10 Volt PWM) Vajon nem lehetne megoldani átalakítani ezt a jelet a lézer számára?
(#) kameleon2 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 5, 2019 /

Nekem tökéletes volt gravírozásra is, hiszen a Mach3 csak a G-kódot alakítja mozgássá nálam. A gravírozás előkészítését preprocesszor végzi.
(#) Pali79 válasza András123 hozzászólására (») Júl 6, 2019 /

A főorsó fordulatszám szabályozás pwm jelét szokták használni a lézer szabályozására és az engedélyező jellel ki-be kapcsolni.
Következő: »»   324 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem