Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   330 / 371
(#) D_Zsolt válasza pancser1960 hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Ebben a témában ez az utolsó hozzászólásom, mert ha valaki nem akar valamit érteni, nem érti! Te pont ezek közé tartozol, ahelyett, hogy azt írnád, „bocs, nem tudtam” vagy „felénk ez ismeretlen” megpróbálod menteni a menthetetlent!
A gyárban ahol tanultam, a félkész anyagot menetelésre küldtük a másik üzembe ahol a menetelő automata gépsor vágott rá menetet (jellemzően csövekre). Az állványos fúrógépbe fogható automata is menetelő volt és ha meglenne a szakmai könyvem, megkeresném, mert úgy rémlik abban is így írta. Lehet, hogy a 10 év különbség az oka, de a mesterem eléggé régimódi volt és használta, így nem hiszem, hogy „újmódi huncutság” lenne, inkább fordítva! Ma már fúrószárral fúrnak a fiatalok, pont azzal amit mi kidobáltunk, mert mi fúróval fúrtunk amit vagy tokmányba vagy fúrógépbe fogtunk. A linkeken megnézhetnéd, hogy a két szó kapcsolata valós, bár ahogy észrevettem, letűnőben van. Megnézhetnéd és írhatnád, hogy „bakker, sosem hallottam”, de nem, játszod a... Mindegy!
Amúgy ez valahogy nem kapcsolódik a topikhoz, nem is értettem, hogy miért írtad és ezért temme OFF-ba!
(#) kameleon2 válasza genius2001bt hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Érdekelne konkrétan. Valamivel tesztelnem kell.
(#) Temela válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Üdv!

A vitatott témától függetlenül jobban érdekelne, hogy milyen vezérlővel tudsz pontos pozíciót és milyen módon? Gondolom ez szükséges a gépi(eszterga) menetvágáshoz.
(#) D_Zsolt válasza Temela hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Mega2560+Ramps1.4 a kísérlet tárgya, de írtam korábban, hogy lehet BBB lesz belőle, arra van kész repo és nem kell szívni (annyit). Ha a mega nem kell 5 tengelyen gondolkodjon, talán van benne elég szufla a főorsószinkronhoz a tengelyek mellett. Még képlékeny és mivel találtam egy ingatlant ami felhúzott ( ), egy ideig nincs időm erre (illetve van csak sokkal kevesebb), kb. majd a télen folytatom. 3 szintet kell felújítsak, mert szétverték, most a megszakítók fele visszacsap, víz nincs, csőtörés volt és szerintem egy az egybe ki kellene cserélni a hibás forrasztási technika miatt az egész rézcső rendszert, amúgy is jobban szerettem az 5 rétegű műanyagot. Viszont megtetszett a ház valamiért és beleugrottam, nekem ez lesz a nyugdíjam Ezt itt sokan csinálják így, mert a banki kamatok alacsonyak, a nyugdíjak reálértéke pedig mindenhol csökken
(#) Temela válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Ok, konkrétan útvonaljelre gondoltam ehhez nyilván legalább az orsópozíció ismeretére ami hozzátartozik. Azt hittem ezek az olcsó (,de hobby célra kiváló) vezérlők nem tudnak enkódert/útvonal jeladó jelet feldolgozni. Az érdeklődésem ebben az irányban volt.
(#) D_Zsolt válasza Temela hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
A GRBL a linuxcnc mellékága, sokszor támaszkodnak a korai EMC-EMC2 forrásokra, amellett, hogy mára jelentősen eltávolodtak tőle. Már nem követem a forrásokat napi szinten, de a korai grblben a gcode forrása egy a processzorra igazított emc forráskód volt 3 tengelyre (a linkelt már jóval frissebb, azóta sok víz lefolyt a Dunán).
Ha a spindle_control.c alapján elindulsz és egy index jelet vagy több főorsójelet egy „enkóderből” összedolgozol és építkezel a linuxcnc kódjaira is, akkor nem lehetetlen a szinkronizálása. Tudok olyan (drágán árult és zárt forrású) eszterga vezérlésről, ahol grbl alapokra építve, jól elrejtve a grbl-t a háttérbe, igen felhasználóbarát (nem pilótavizsgás) felületet hoztak létre atmel procival. A grbl rokonságot nem én fedeztem fel, nincs is ilyen vezérlőm, de van egy távoli kolléga aki ezt építette egy esztergába és váltig állítja, hogy grbl alapú, ismeri a fejlesztőket. Amúgy a YT-n is találsz kezdeményezéseket és valamiért ha valaki rájön, felteszi a videót, hogy képes grbl-el menetet vágni aztán forráskód sehol Az enyémnél ott tartok, hogy van felismerhető jelem és visszajelzésem a „főorsóról” miközben fut a grbl, de a pontosságát még nem tudom mindaddig tesztelni amíg fel nem szerelem az esztergára. Jelen pillanatban egy sima 60jel/kör enkódert tekergetek kézzel. Idő még sajnos...
(#) genius2001bt válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
irj PÜ-t.
(#) KKobra válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Ez az pontosan ezt keresem 775-ös motorra
Ebay csak a fej kell motorom meg van.
most rendelgetem a dolgokat az én művemhez
A 3018-as mintájára próbálom összerakni
(#) András123 hozzászólása Júl 5, 2019 /
 
Egy kis segítség kellene egy mach 3 diódás lézergravírozó elkészítéséhez.
Már van egy ilyen gépem ami usb GRBL-vel működik. Ezt a gépet mach3-al szeretném működtetni.
Milyen vezérlőt javasolnátok hozzá (valami olcsóbb ebay-osra goddoltam) ami alkalmas PWM-hez ?
A mach3 -at LPT hez használják legtöbben ,
Van ehhez valamilyen átalakító ami USB-ről is működik de eddig ezzel nem nagyon foglalkoztam. Fel tudna valaki okosítani ezzel kapcsolatban? USB-s csatolókártya Mach3-hoz nem jöhet számításba ?
(#) Pali79 válasza András123 hozzászólására (») Júl 5, 2019 /
 
Elég sok rosszat hallani az USB-Mach3 párosításról, főleg a kínai csodákkal. De mi a bajod a GRBL-lel? A LaserGRBL a legjobb lézergravírozó program amit valaha használtam és ingyenes. Közvetlen fényképből csinálja a G kódot, de bármit be lehet tölteni. Szerintem nagyon jó.
(#) András123 válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 5, 2019 /
 
Nincs bajom a GRBL-el . Én is a Lasergrblt-használom az arduinóval és szintén kedvelem de szeretek kísérletezni
azért szeretném ezt kipróbálni.
(#) GPeti1977 válasza András123 hozzászólására (») Júl 5, 2019 /
 
Vágni lehet a mach3 -mal de gravírozásra nem a legjobb, feleslegesen ne kísérletezgess, mi már megtettük.
(#) András123 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 5, 2019 /
 
Hát igen... ettől tartottam ..A mach3 relével ki-be tudná kapcsolni a lézert de 1-5V TTL-t nem tud. Azokon a Mach3 kártyákon amelyiken van lehetőség frekvenciaváltó fordulatszám szabályozáshoz (1-10 Volt PWM) Vajon nem lehetne megoldani átalakítani ezt a jelet a lézer számára?
(#) kameleon2 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 5, 2019 /
 
Nekem tökéletes volt gravírozásra is, hiszen a Mach3 csak a G-kódot alakítja mozgássá nálam. A gravírozás előkészítését preprocesszor végzi.
(#) Pali79 válasza András123 hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
A főorsó fordulatszám szabályozás pwm jelét szokták használni a lézer szabályozására és az engedélyező jellel ki-be kapcsolni.
(#) borvendeg válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Én lézervágóhoz használtam, a gkódot vectric generálta, mach3-ban a plazmaívet a főorsó helyére kötöttem. A postprocesszort meg kellett pimpelni, mert marásnál a főorsót kapcsolja be az az első dolga.
(#) András123 válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Ez a kártya elvileg alkalmas Frekiváltóhoz fordulatszabályozásra. Viszont a lézer 0-5 Volt TTL jelet vár. Ez 0-10 Voltal működik. Valamilyen elektronikai kapcsolás kellene hozzá az átalakításhoz. Használ valaki közületek ilyen megoldást? Mit értesz azon hogy az engedélyező jelet kell hozzá ki -be kapcsolni. A g kód ha már tartalmazza az S" értékeket akkor ha meg van oldva az átalakítása a 10 voltnak 5 voltra ,akkor annak mennie kell. Vagy rosszul gondolom?
(#) l48 válasza András123 hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Két azonos értékű ellenállás megoldja a 10V felezését 5V-ra.
(#) András123 válasza l48 hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Közben találtam hozzá EZT Nem értek annyira az elektronikához, a két azonos értékű ellenállás a kisebb volt értékeket is arányosan felezné?
(#) l48 válasza András123 hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Természetesen! Az értékek megállapitásánál figyelembe kell venni a két résztvevő áramkör jellemzőit.
"Feszültségosztó" Google, kiokosit a témában!
(#) András123 válasza l48 hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Rákeresek ,köszönöm az infót
(#) NickE hozzászólása Aug 15, 2019 /
 
Van egy 3040CNC gépem, amit már rég vettem, de több okból évek óta kihasználatlan. Szeretném ismét üzembe helyezni, kicsit költenék rá.

Szeretném, ha laptopról is tudnám hajtani. Eddig a LinuxCNC szoftvert használtam párhuzamos portról. Felmerült a grbl használata. Ez használható, vagy azért messze nincs olyan, mint pl. egy Mach3 vagy LinuxCNC, vagy az itthon népszerű UCCNC?

Milyen vezérlők/szoftver jöhet még szóba? Főleg marásra és gravírozásra (nem lézer, arra van másik gépem) használnám.
Amúgy elég kezdő vagyok, de most ráfeküdnék a témára.
(#) giskard hozzászólása Aug 15, 2019 /
 
Tisztelt fórumozók
Belefogtam egy cnc építésbe. Van 2 db 20 mm-es hidraulika száram (ez lesz a z tengely), vettem hozzá 2 db KBA20UU lineáris golyós csapágyat. A két szár más más forrásból van, de a méreteik halál pontosak, viszont a két csapágy enyhén kottyan rajtuk.
Ez OK-s így ? (szerintem nem) . Járható út lenne ha a két csapágy közé vízszintesen egy rugót tennék ?
(#) Pali79 válasza NickE hozzászólására (») Aug 16, 2019 /
 
Több választásod is van. Párezerért tudsz venni egy olyan régi laptopot amin van párhuzamos port.
A grbl is használható, alap program, a G-kódot végrehajtja, de semmi több.
A Mach3 elég népszerű, de olcsón csak szintén párhuzamosan portról megy stabilan, az eth és usb megoldások zsebbe nyúlósak, ráadásul az usb-vel sokaknak akadt gondja. Az UCCNC-t nem használtam sosem, mert hobbira drágának találom.
(#) Pali79 válasza giskard hozzászólására (») Aug 16, 2019 / 1
 
Nem tudom milyen hosszban gondolkodsz, de alátámasztás nélkül el szoktak hajlani.
Ezek a csapágyak nem pont a minőségről híresek. Gondolom oldal irányban kottyan, ezért a hosszirányú rugós előfeszítés semmit sem ér. Jó tanácsként mondom, inkább vegyél jó állapotú lineáris sínt kocsikkal. Ezek általában 50mm-enként rögzíthetők, nem mozog, nem hajlik. A sárga fórumon mindig van eladó különböző méretekben.
(#) NickE hozzászólása Aug 16, 2019 /
 
Még egy főorsót is akarok venni. Az ebayen és alin 2.2kw spindle alatti találatokat nézem. Először a léghűtésest néztem, mert kevesebb macera van vele, de mindenhol azt írják, hogy lényegesen jobbak a vízhűtésesek. Nem csak a hűtése jobb, hanem precízebbek, halkabb, kevésbé rezonálnak, stb.

Ti is azt mondjátok, hogy ha már veszek újat, akkor jobban járok a vízhűtésessel?
(#) Pali79 válasza NickE hozzászólására (») Aug 16, 2019 /
 
Nyilván mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Nekem 1,5 kW-os léghűtéses van, én nem vettem észre rajta semmit a fentebb említettek közül. Az enyémnek a leírásába az van, hogy a csapágyakat be kell melegíteni terhelés előtt. Nyilván hangosabb a levegő hangjától, mint a vizes. Nyilván a vizessel nem csak több a macera, hanem valamivel drágább is.

Egyébként a 3040-es géphez kicsit nem túlzás a 2,2 kW-os?
(#) NickE válasza Pali79 hozzászólására (») Aug 16, 2019 /
 
Jelenleg egy nagyon gyenge motor van, 2-300W, 8000rpm. Lehet, hogy átesek a másik végletbe, de most úgy döntöttem, nem spórolok (nagyon). Később valószínűleg lecserélem a mechanikát is.
(#) KKobra hozzászólása Aug 22, 2019 /
 
Összeraktam egy mini cnc marót a 3018 mintájára 32x23 lett a mérete (kb A4-es lapméret) Még csak lézer fejjel próbáltam de első kísérletre nem lett rossz.
Feltűnt viszont hogy a Nema 17 léptető motor beremeg az x y tengely lassú mozgásnál.
A váz 30x30 aluprofil 8mm es menetes orsóval mozgatom az x y tengelyt ami (sajnos) 8mm-es ezüstacél tengelyen lineáris csapágyakon csúszik. Ha egész kicsi menetemelkedésű orsóra cserélném a menetes szárat
Javítana a remegésen?
(#) msteve válasza giskard hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Elvileg kellene rajta lenni egy imbusz hernyócsavarnak ami kicsit megfesziti és igy kottyanásmentesithető...
Következő: »»   330 / 371
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem