Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   2 / 115
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
itt még nincs teljesen összerakva a gép, meg pár dolog hiányzik rola.. kb egy honappal ezelőtt vágtam bele, egy téli estén... a legnehezebb rész eddig az Y tengelyek voltak..macer ez a négy pontos beálitás..

elektronikám még semmi nincs hozzá..viszont van egy toroidom, meg pár cumom...nemtudom lehetne e belőle összehozni valamit....nem vagyok egy elektronikai guru

CNC
(#) Medve válasza q765 hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Hello, itt a fórumon 99 (?) %-ban STEP-DIR vezérlőkről beszélünk. Ez látható a bemenetek elnevezésein. Ehhez egy "step-dir kompatibilis"vezérlőszoftver kell. A viszonylag olcsó szoftverek, a Mach3 is, ilyenek. Ha a leírás zavaros, a progi setupjából meg lehet látni, hogy tud-e step-dir-t.
Ui.: 1 hónap alatt elég sokat haladtál!
(#) kovacsk hozzászólása Feb 6, 2008 /
 
Hali Mindenkinek!

Erről mi a véleményetek?: PC+PC+Mechanika
(#) Lucifer válasza kovacsk hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Az hogy hülyeség. Aki 6 darab 40 Forintos logikai kaput egy PC-vel helyettesít... Annak vagy sok pénze van vagy nem ért az elektronikához.

Amit cpumaster felvázolt útvonal remek. Nálam is ilyen vezérlők dolgoznak. A prinmo féle 3 axis rajzban szereplő stepdir és a 3524-es PWM vezérlő kombinálva. Majd egyszer lesz belőle cikk.
(#) cpumaster hozzászólása Feb 6, 2008 /
 
Ezt írtad:

Előszöris szeretnék gratulálni a vázszerkezetedhez!Frankón összehoztad. Tegnap siettem szal zavarosan írtam lehet de ami az elektronikát illeti:
Ez az a vezérlő
Tehát amit én építettem meg azt belinkeltem előbbi hozzászólásomban is már meg most is. Ezzel kapcsolatban akkor pár sor:
- Egyszerű, könnyen beszerezhető elemekől áll
- Ha átfutod könnyen megérted a kapcs rajz alapján a működését. (igen, STEP-DIR)
- Tulajdonképpen bármilyen vezérlő szoftver jó csak be kell állítani a pin-eket az ltp port felé a progiban. Az hogy mit melyikre az a www.pminmo.com-on a vezérlő pdf-dokumentációjában van.
- FIGYELEM!!! mégegyszer írom h magát A VEZÉRLŐT KIPRÓBÁLTAM és müxik DE A CHOPPER más fórumon olvastam nem indult el. Tehát ezt mindenki maga döntse el h kísérletezik vagy sem ezzel a részével.

Hát az ellenállásokról és a kis kondikról nem ejtenék szót tehát az ic-k és a FET-ek:
12db IRLZ44N vezérli a motortekercseket, 55V 47A, ez sztem mint már említettem elég egy komoly motorhoz is tuningtáppal ami nem mehet 55V fölé. A rajzon nincs hűtés amit az oldalon láttok de midenféle képpen ajánlatos mert a motorok által keltett indukció mint tudjuk az elektronika ellen dolgozik és ettől védi a FET-eket a bépített supressor dióda ami viszont melegszik, szal legyen azért borda
A CD4030 egy 4 kapus ic a 74HC14N egy HEX inverter és a CD4013 egy dual flip-flop. Mint láccik is az lpt-től jön 2 szál minden tengelyhez: a step és dir ez a 2. Step: nagyon egyszerű...annyit léptet a kimeneten ahány magas(HIGH), tehát 5V-os jelet kap az ic clock lába az lpt-től.
Dir: tehát az írány...vagy HIGH vagy LOW a jel, ennek alapján vagy jobbról balra vagy balról jobbra léptet majd a CD4013.
Nos röviden most ennyi az áramkörről...ez volt a kiindulás!!!

Gondolkodtam h saját igényeimnek megfeleljenek a dolgok ezért fogtam magam és leültem--->EAGLE mivel sok más vezérlőt is megtekintettem. Igaz h azokban PIC meg hát mikroproci meg nagy szavak meg drága pénzek de mindig elgondolkodok...egy laikus nem az eszközt fizeti meg hanem a márkát és azt h valaki ezt kitalálta.
Az ember szereti bonyolítani főleg ha lehet mint énis a következőkkel:
- Az lpt után tettem optocstolást a rajzomon
- Szétbontottam úgy hogy egy tengely vezérlése és PWM áramkorlátozása egy nyáklapon legyen így annyit építesz amennyi teccik belőle.
- Viszon így szükség lesz még egy nyákra ahol lesznek ugye az optok a limitek és a maró motor relé meg ilyen apróságok ez a báziskártya lesz

Hát az árról annyit mégegyszer h ameddig eljutottam arról tok mondani árat is:
Motorokat rendeltem újakat: 3,1Nm 2,8A/fázis 4,17V ebből 3db-om van ezt 40-ért megkaptam a Klavio Kft-nél. Nagyon korrektek és minden szívózás nélkül küldték, én ezt találtam a legolcsóbbnak. Klavio cnc termékei
A vezérlés be a FET-ek: 12×kb.200-250Ft tehát durván 3000Ft-ból kijön.
Az IC-k kb olyan 100Ft darabja maximum tehát 1-2 ezerből kijönnek maradék apróságok.
Annyi hogy neked kell nyákot barkácsolni azt számold mellé...
Hát tápot mindenki válasszon maga ahogy érzi...én nemtudom jól döntöttem-é a 225W-al remélem elég lesz a PWM-mel mert ott ugye nincs nagyon totál szinkron h a 3 motor egyszerre kapjon jelet de azt meg a kondik úgyis áthidalják. Én jelen számolgatásaim alapján motorokkal és a még kész nem levő pwm-et is beleértve 70-ben vagyok...
A magi féle trafós változattal annyi h féllépéses de 100 fölött van + mocik még kellenek ahoz...lám lám ingyen úgyláccik nem adnak semmit
Nekem megéri mert így 100%-ban az én gépem lesz és nembeszélve az építés öröméről...
Ahogy van időm tervezek és tesztelek és ha bármi új info lesz amit megoszthatnék akár teszt akár hiba akkor nyomatom fel ide nektek...remélem az új nyáklapot sikerül minél előbb elkészítsem...
Kb most ennyi remélem választ adtam többmindenre...
(#) cpumaster hozzászólása Feb 7, 2008 /
 
oh...bocsánat az ezt írtad véletlen maradt ott most olvasom mert ameddig írtam kijelentkezett és úgy másoltam át a szöveget
(#) sprofan hozzászólása Feb 8, 2008 /
 
Nemtudom, hogy volt-e már, de itt KOMPLETT kapcsolások vannak CNC -hez.
Bővebben: Link
(#) Medve válasza sprofan hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Csak két hozzászólással odébb lett említve!
(#) sprofan válasza Medve hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Hehe, tök jó hogy milyen tudatlan vagyok
mind1 a jószándék megvolt.
(#) kovacsk hozzászólása Feb 11, 2008 /
 
Tudna valaki ajánlani olyan magyarnyelvű oldalt, ahol a léptetőmotorokról lehet olvasni?
Nem foglalkoztam még velük és csak sejtéseim vannak róluk...
Előre is köszi!
(#) Medve válasza kovacsk hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
(#) q765 hozzászólása Feb 11, 2008 /
 
sziasztok..

no elkezdtem megépiteni a tápot. mutatok pár képet.
először is graetz-el egyenirányitottam, de az egyen feszültség a felére csökkent...és raktam egy puffer kondit is, a simitás véget.. nagyon el vagyok keseredve. nemtudom, hogy most az én lámaságom miatt csökkent a fesz afelére..nemtudom..lehet feladom....

ezen a képen a toroidrol megprobáltam a vált 11 voltbol egyen feszt csinálni a ház hűtőventijének, de csak 5 volt jön le igy, és örülök, ha megmozditja a ventit.. közben a fesz( 5V egyen, és 7 volt váltakozo) lett........ hogy csináljam, hogy legalább hűtsön is valamit a venti?.. a másik... hogyha meg emellé párhuzamba berakok egy ledet, akkor még kevesebb feszt, még lassabban forog a venti.. nemhiszem, hogy egy ekkora toroid nem birna el egy ventit, meg egy ledet.... nagyon el vagyok keseredve... hogy milyen láma vagyok...... segitségeteket szeretném kérni..

köszi előre is mindent

Zoli

Jah és a képek
(#) q765 hozzászólása Feb 11, 2008 /
 
no a képek:
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
vagy akkor azért csökken a felére, mert a negativ hullámot felforditja, és a fele lesz a feszültség? de akkor hogyan csináljam?..?..
(#) sprofan válasza q765 hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
Cseréld ki a Graetz kockát egy másikra, vagy 4 különálló diódára graetz kapcsolásban, nekem is csinált egyszer egy ilyet, a 4 diódából 1 kiment, a kondi meg simította a fesz, ezért nemis nagyon vettem észre hogy ő a hibás. Csak egyszerűen felére csökkent a fesz. 1próbát megér
(#) q765 válasza sprofan hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
3 különféle graetz-el probáltam már... egyszer probáltam a 35 voltos ágát egyenirányitani, ott is ezt csinálta... gondoltam, hogy kicsi lesz neki az egyenirányito hid.... de itt a 12 voltos ágon, egy ventinek meg egy lednek, hogy kicsi legyen ez a hid...nemtudom.... lehet a greatz tipusa a baj?
(#) q765 válasza sprofan hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
akkor ez nem törvényszerű hogy ilyenkor a fesz a felére csökken? lehet alkatrészhibám van? nemcsak kihagytam valamit a kapcsolásbol?
(#) pixels válasza q765 hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
üdv!
nem lehet hogy a diódahidat rosszul kötötted be?
az egyenáram feszültségét úgy kapod meg, hogy váltóáram feszültsége szorozva gyök2-vel, és ebből le kell vonni 1,4 voltot. ez lenne a törvényszerű. A pufferkondenzátorod jó? nem púpos a teteje?
(#) sprofan válasza q765 hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
vagy az amit pixels írt, hogy rosszul kötötted be, vagy lehet hogy hibás, ezért egy másik dióda híddal (graetz) is próbáld ki.
(#) Medve válasza q765 hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
Vagy rosszul mérsz!
(#) kovacsk válasza Medve hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
Köszi a gyors választ!
(#) q765 hozzászólása Feb 11, 2008 /
 
forditva nem hiszem hogy be tudnám kötni.. ami befelé megy, kettő hullámjellel jelölt, ami kifelé, az meg + - ... 3 féle graetz el probáltam... rosszulmérni.. hmmm... ha nem mérek akkor is látom, hogy 2-őt pörög a venti percenként..

azthiszem kiprobálom ezt a 4 diodát bekötök cimű opciot.. hátha... kondit is probáltamm ár annyit... azzal nincs baj....

Különben graetz,- és graetz közt is van különbség? nem feszbe, meg amperben értem.?..,?
(#) Medve válasza q765 hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
Ellenőrizd a szek. tekercs terhelhetőségét. Tegyél rá egy izzót pl. (Nem valószínű ugyan, hogy egy 2W-os venti leterhelné, de haladjunk sorban. Lehet, hogy csak "fantomfeszültséget" mérsz.
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
no tegnap este még megépitettem egy graetz kapcsolást a biztonság kedvéért, egy 2200µF os kondival.... nos ott is ugyanaz a helyzet.... de rájöttem valamire.. eddig valahogy ne figyeltem... és ez mindegyik graetz el kiprobáltam.... amikor nem terhelem az áramkört semmivel, minden normális. mondjuk 12 váltakozonál a graetz után 12 egyen van, és semmi váltakozo... de mikor a multiméter mérőzsinorjait az egyen résznél felcserélem, 12 volt váltakozot mérek.. nemtudom hogy értitek e mit mondok..nem tudom máshogy fogalmazni..nagyon érdekes.. magyarul mikor nem terhelem az áramkört, minden jonak tűnik.. mikor megterhelem a ventivel akkor a váltakozó fesz lemegy 5 voltra, és 7 volt egyen lesz.

az izzos megoldást már probáltam. kettő autoreflektort kötöttem sorba, és ráraktam a 30 voltos ágra, és kiégett az izzo..
a fantomfeszültség az mi is? nem ilyen hangszereknél szokott lenni? kondenzátormikrofon vagy mi? nem nagyon ismerem, de valahol hallottam már rola.
(#) q765 hozzászólása Feb 12, 2008 /
 
no kiprobáltam valamit. kerestem egy 16 volt váltakozo kivezetésű kis trafot. mondom kiprobálom. rákötöttem magában egy graetz hidat, a ventit. bedugtam a diszno orrába, erre majdnem alrébbfujt a venti, annyira pörgött. ugyanigy volt összeforrasztva a toroiddal is, még szét sem szedtem, csak a trafot cseréltem ki.... lehetséges, hogy ennyire rossz lenne a toroid? mostmár tényleg tanácstalan vagyok.
dobjaam ki a toroidot, vagy neki valami másfajta áramkör kell?
(#) q765 hozzászólása Feb 12, 2008 /
 
itt a kis trafo, és a szélgép

táp 3.jpg
    
(#) Medve válasza q765 hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Meglehet, nem a legjobb kifejezést használtam, de jobb nem jutott eszembe. Nem tudom milyen műszered van. Ha multiméter, akkor az a nagy bemenőellenállása miatt ugyan helyesen mutatja a feszültséget, mert van, de az lehet olyan is amely a trafó kapacitív csatolásai miatt keletkezett, tehát két olyan tekercs között például amelyek nincsenek galvanikus kapcsolatban. Lehet olyan kivezetés is egy trafón, ami csak árnyékolást végez. Ez pl "egy végű". Tehát a lényeg, hogy először mérj ellenállást a szek. tekercsen, hogy az tényleg az-e. Nehogy két külön tekercs között akarjál áramot levenni. Aztán terheld meg egy kicsit, néhány mA-rel, az akkor mért feszültség az igazi. Van valami gríz azzal a trafóval, de ha nincs égett szaga, akkor inkább csak a bekötéssel lehet valami.
(#) q765 válasza Medve hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
"mindenhogy " probáltam már bekötni, nézegettem a kivezetéseket... de csak ennél az egy bekötésnél nem vágja ki az áramot.. nemhinném hogy külön inditóáramkörre lenne szükség..azért annyira nem bika a trafo. már gondolkozok, hogy alrébbrakom a projektből ezt a trafot.. már forralja az agyvizem...
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
no kicseréltem a trafot, azota minden teszi a dolgát..
szoval ő volt a bűnös.. köszi mindenkinek mindent
(#) brato hozzászólása Feb 16, 2008 /
 
Üdv!

Készítenék egy cnc vezérlőt az alábbi rajz alapján, a kapcsolás szimulátorban működik.
Próbapanelon a digitális rész nem működik, meg tudná valaki nézni, hogy mi lehet a baj?
Az IC-k amit használok 74157PC és 74HCT74N.
A rajzon a 74157-es 15-ös lába nincs bekötve ezt próbáltam testre tenni akkor sem működik, ha +5 re teszem akkor sem.
Köszi.
Következő: »»   2 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem