Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Commodore 64 perifériák
 
Témaindító: hadnagyakos, idő: Jún 10, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 15
(#) cruisher válasza mineral hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Hello!

Énis már régóta megakartam csinálni ezt a kis kapcsolást, és szintén cd-ről terveztem betölteni a játékokat. Viszont ugye ez úgy megy c64 esetében, hogy beírod hogy load...akkor elindítod a cd-n az adott tracket, majd tölt...utána kiírja h ready. Eredetileg a magnó ekkor leáll. Te hogy oldottad meg, hogy a cd játszó is megálljon ekkor, majd a run kiadása után újra fusson?
(#) mineral válasza cruisher hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Igen töltés után megáll egy kicsit. Kiírja, hogy mit talált és mit fog tölteni. Aztán folytatódik a töltés. A run parancs után már elindul a játék.
Egyébként nem bonyolítottam túl a dolgot. A C64 casette porton a 3lábra (Motor vezérlés) tettem egy ellenállást és egy led-et. Amikor kialszik megnyomom a pause gombot. Ha újra világít akkor play. De a képernyőn is látszik. Ha megáll a töltés akkor a képernyőn nem futnak a színes sávok.
(#) cruisher válasza mineral hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Értem! Én majd ezt szeretném automatizálni. Esetleg egy C64 magno kábeled nincs fölösbe?
(#) mineral válasza cruisher hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
A deckemnél úgy oldottam meg, hogy ezzel a leddel sorba kötöttem egy opto csatolót. Az vezérelt egy BD139-et. Az pedig egy relét ami a motorra adta a tápfeszültséget. CD-nél se lehet nehezebb megoldani. Sajnos nekem sem volt magnó kábelem. Egy DVD-ből kibontottam az S-videó csatlakozót. Kifúrtam a gépházat belecsavaroztam a csatlakozót és kész is. Esztétikus, praktikus, olcsó. :smoke:
(#) mineral válasza mineral hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Az jutott eszembe , hogy két monostabillal megoldható. Az egyik felfutó élre a másik lefutó élre ad impulzust. ezekkel kapcsolható a play és pause gombok. Van ilyen áramkör egy tokban CD4528. Bővebben: Link
(#) cruisher válasza mineral hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Én sajnálom szétfurkodni. Gyári dobozos példány és ehhez túl jó állapotú. Inkább keresgélek hibás magnót amit szétbontok.
(#) mustang74 válasza mineral hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Az elmentés sikerült(írtam egy 2 soros programot) vissza már nem olvasta. Úgy gondolom az olvasási szálban van probléma vagy a magnóban vagy a gépben. Szeretnék maradni a hagyományos módszernél a programok betöltését illetően.
Azért érdekelne: a múltkor csatoltál egy képet és egy kapcsolási rajzot az áramkörről amire a CD lejátszót kötötted. A fényképen két csatlakozót láttam. Némi módosítás van rajta?
(#) mustang74 hozzászólása Jún 19, 2011 /
 
Elég retró lenne a C64-hez? :
(#) steelbird válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Egy kicsit belekontárkodok, ha nem gond...
Azt figyelembe veszitek, hogy a C64 magnójánál teljesen más bias beállítással ment a felvétel? (ha volt gyáltalán)
Minél kisebb a bias, annál inkább négyszögesedik a jel, ami jót tesz az impulzus alakjának. Itt nem analóg módon kell rögzíteni a jelet, hanem digitális négyszögimpulzusokat kell rögzíteni. Valószínűleg jelformáló áramkör is volt a lejátszó erősítőben (komparátor?) mert egy C64 -es magnóban a sima audió felvétel nagyon torzan, szinte felismerhetetlenül szólt.
Sokmindent nem olvastam vissza, így bocs, ha olyat írtam, amit már más megtett. Egy audió célra készült kazettás deck a felvételi munkapontok és egyéb szükséges módosítások nélkül elég kétséges eredményt ad.
A lejátszó erősítő pl. az audió készülékeknél korrekciós erősítő, elég erőteljes magasfrekvenciás vágással, ami nagyon nem tesz jót a lejátszott C64 -es digitális jel alakjának...
(#) mustang74 válasza steelbird hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Ahhoz mit szólsz, hogy nem olvassa vissza a mentést?(legutolsó hozzászólásom) Pedig a "felvétel" rajta van a dekkben megnéztem.
(#) mustang74 válasza mineral hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Hangkártyás szkóppal lehetne mérni ?
(#) san398 hozzászólása Jún 19, 2011 / 1
 
Talán egy hasznos oldal ahol PC-ről lehet floppy-ra vagy kazettára menteni a d64 vagy t64 file-okat. Bővebben: Link
(#) steelbird válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 19, 2011 / 1
 
Igen, nem pont neked ment a hsz, bocsi. Több helyen magnódecket írtak, arra írtam.
Mindenképpen valami jelalak probléma lesz. Ha a szalagról visszajövő jelnél nem jó az amplitudó, vagy a motor sebessége ingadozik (pl. periodikusan ingadozik, ami audiónál a nyávogásnak felel meg), akkor a kiolvasáskor a korántsem négyszög alakú jel miatt más időpillanatokra fog esni a lejátszó erősítő komparálási pontja, nem fog egyezni a lejövő négyszögjel a szalagra menővel. Itt ugye, fontosak az időtartamok. Ha kóvályog a fel, vagy lefutó él időben, akkor a gép nem tud mihez szinkronozni, nincs értékelhető adat.
Sok C64 -es magnónál a motor nyávogása miatt nem volt kiolvasás, cseréltem pár motort emiatt annak idején.
Az eredeti Commodore magnókban, meg a legtöbb utángyártottban is mechanikus röpsúlyos regulátor van a motorban. Ezek a motorok elég gyakran hajlamosak voltak a rángatásra, nyávogásra, főleg, ha már megkopott, vagy beégett a röpsúlyoknál a kapcsolóérintkező.
Ha meg ráadásul ez még felvételnél is így van,márpedig a motornak mindegy, hogy most épp felveszel, vagy lejátszol, akkor végképp értékelhetetlen lesz a jel a gép számára, hiába meglesz a szép négyszögjel, meg az amplitudó.
(#) mustang74 válasza steelbird hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
A hangkártyás szkóppal(http://www.zeitnitz.de/Christian/scope_en) ki lehet mérni? A +5V miatt kérdezem.
(#) steelbird válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 19, 2011 / 1
 
Nem tudom, elvileg ha teszel sorba a jellel egy kondenzátort, akkor az egyenszinted le lesz választva. De akkor is nagy lesz a jel, mert 5Vp-p impulzus van a read szálon, az meg sok a hangkártyának, még a LINE bemenetnek is.
Oszd le, és a leolvasásnál vedd figyelembe az osztást.Az a baj, hogy egy ilyen "nyávogásos" hibát szkópon nehéz észrevenni. Én egy egytranzisztoros fokozattal meghajtott kis piezo hangszórót tettem mindig a read szálon lévő jelre.
Azt nem tudom, mi a szabványos adatfolyam a C64 -nél, viszont a jel elején mindig van egy bevezető rész, ahol egy állandó frekvenciájú sípolás volt, gondolom, ez az alap frekvencia (órajel?), amihez szinkronozott a gép.
Ezt fülelve mindig hallható volt, ha nyávogott a magnó, mert akkor nem volt egyenletes már hallásra sem a jel, hanem "grízes", nyávogós hangja volt. (a moduláció miatt, amit a gyors sebességingadozás okozott). Megszokható fülre is, hogy milyen a jó jel, mert ha a Write szálon felvétel közben az elejét meghallgatod, akkor már megvan az eredeti, hibátlan hangminta.
Szerintem ez szkópon nézve nehezebben azonosítható, mint fülre (legalábbis, én így voltam vele)
Valószínű, hogy a nézve a jelet, a négyszögjel mocorog jobbra, balra, ha ilyen hiba van és a sebességingadozás mértékében változik a kitöltési tényezője is.
(#) mustang74 válasza steelbird hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Gondoltam egyet és a dekkben lejátszottam a magnóhoz kapott kazettát [scope1] (amit régen vettek fel rá) és azt amit most rögzítettem [scope2] . A képen ugyan nem látszik de a [scope 1] szinte stabilan egyhelyben van a [scope2] pedig folyton hol jobbra hol balra tűnően mozog. Mintha víz hullámzana. Remélem érthetően fogalmazok!
(#) steelbird válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Szerintem nyávogás, vagy egyéb sebességingadozás. Motor csere, és jó lesz, én arra tippelek.
De előtte alaposan tisztítsd meg a görgőt, a hangtengelyt, és ellenőrizd a felcsévélő kuplungot.
Szokott a kuplung is egyenetlenül, rángatva húzni.
Ha nem ezek, akkor motor.
(#) mustang74 válasza steelbird hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Igenisss! Érrrtettem!
A fej-tengely-görgő tisztítást már tegnap megcsináltam a kuplungra nem is gondoltam! Pedig eléggé magnó-buzi vagyok Megnézem azt is!
(#) mustang74 válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Kuplung úgy tűnik egyenletesen húz a motor is látszólag egyenletesen fut. Nem értem a hibát!?!
(#) mustang74 válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Közvetlen a fejre kötöttem a szkópot. Mindegy hol jár a szalag, milyen a sípolás ezt a képet adja :

scope3.jpg
    
(#) steelbird válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
"...a motor is látszólag egyenletesen fut"
Hmm.. ránéztél, és úgy állapítottad meg? :eek2:
Azt nem fogod látni, hogy az nem egyenletesen húz, hanem "nyávogva", remegve.
Próbáld ki egy audio kazettával, a fej jelét meg kösd rá egy mikrofon bemenetre, akár a számítógépre.
Talán elég lesz ahhoz a jel, hogy halld. Sok lesz a magas, azt vágni kellesz eq-val. Vagy egy másik (pl. hordozható) magnó lejátszóerősítőjére vezesd át a jelet és hallgasd meg.
Ha gyengén kezded lassítani a felcsévélő orsót, akkor nem érezhető rajta egy remegés? Nekem több olyan mechanika hibám volt, aminél a műanyag fogaskerekek kopása miatt a kuplung kicsit rezegve húzott, a fogaskerekek fogainak összeérésével egyidőben mindig ingadozott a húzóerő. Ez inkább erős kuplungoknál jelentkezett.
(#) steelbird válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Egyszerű... forgás közben kezdd el fékezni a motort, úgy, hogy a tárcsa tetejére, a szélénél, elkezded szorítani az ujjadat. Ha fékezés közben remegést érzel a forgásban, akkor motor hibás.
(#) steelbird válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Sajnos, ez nekem nem sokat mond...
(#) mustang74 válasza steelbird hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Ha már egy kicsit is hozzáérek a motor tengelyéhez érzem a remegést! Már ha fogom a motortestet azon is érzem, sokkal enyhébben! Tehát ez már rossz?
Az audiokazettával nem vettem észre semmi különöset .
(#) steelbird válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Kezdd el terhelni, és ha úgy a tárcsán újjal érzed, hogy remegve húz, az gyanús, hogy motor hiba. Hasonlítsd össze egy jó magnóval.
Egy idegen kazettával nem biztos, hogy feltűnő a hiba, de saját felvételén összeadódik a lejátszási és a felvételi sebességingadozán, duplán jelentkezik a hiba.
(#) mustang74 válasza steelbird hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Lementés és ugyanaz visszajátszva. Lejátszáskor tényleg hullámzó hangot lehet hallani!
A mérővezetékek a kombináltfejen voltak.
(#) mustang74 válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
READ szálon mértem, folyamatosan hullámzik:

scope.jpg
    
(#) steelbird válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Próbálj bele egy motort, ha van...
Látszik, hogy egy alacsonyabb freki megmodulálja.
Így már a komparátor nem tudja a helyes jelet visszaállítani, mert az egy adott ponton (nullaátmenet?) kapcsol.
(#) mustang74 válasza steelbird hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Sajnos nincs másik motrom. Halk búgás tényleg hallatszik és csak akkor "hullámzik a vonal" ha forog a motor, tehát pörgetéskor is.
Egyébként direktbe kötöttem a hangkártyára a READ szálat. Ez ugye nem változtat semmin.
Lehet ilyen motort venni, és mennyiért?

loadsound.wav
    
(#) steelbird válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Ez tipikus motorhibára utaló hang. De esetleg megpróbálhatod szűrőáramkörökkel szűrni a motor tápját.
A tápfeszültségre, vagy a GND -n keresztül a lejátszó erősítőre kerül rá a hang a motorból. Valószínűleg nagy áramot is vesz fel. Ez elektromos zavar.
Ha nem sikerül kiszűrni, akkor csak a motor csere a megoldás.
De ezekben ráadásul, ha nem csal az emlékezetem, 6V -os motorok voltak.
Nem tudom, egyáltalán hol lehet még motort kapni, biztosan van, de aranyárban mérik.
Először nézd meg, hány voltos a motor, meg hogy CW -s, vagy CCW -s -e?
Következő: »»   5 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem