Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   63 / 152
(#) Gyantáscin válasza sz_ferko hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Anno a 10 emeletes panelben az AM vétel gyenge is volt, mert a panelek vasalása eléggé árnyékolt, meg rengeteg zavarforrás is volt a 30 lakásban. Egészen jó szükségantennát sikerült készítenem olymódon, hogy a fűtéscsövet körbevettem egy tv sorkimenő vasmagjával, arra 10 egynéhány menetet rátekertem, ez volt az "antenna és föld" Szubjektív megítélés alapján jó nagy jelszintet produkált. Kár, hogy akkor éppen nem foglalkoztam detektoros rádióval, kíváncsi vagyok, hogyan működött volna. Most a padláson van kifeszítve 4 db kb. nyolcméteres huzal párhuzanosan kötve, ezzel az antennával produkálta azokat az eredményeket a rádióm, amit a "rajzon" feltüntettem.
(#) andriopulos válasza Gyantáscin hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Ha jól értelmezem, akkor a fűtéscsőhálózat egy nagy "antenna" volt, ami valahol le van földelve, és induktív módon csatoltad ki a jelet. És ez kielégítő hangerőt szolgáltatott?
(#) Gyantáscin válasza andriopulos hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Sajnos, mint írtam, akkor éppen nem foglalkoztam detektorossal, de saccra jó nagy jelet adott, a panelban zavarmentesen tudtam Miskolcon venni a solti Kossth-ot.
(#) sz_ferko válasza Gyantáscin hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Az amatőr leleményességnek nincs határa. Ötletes megoldás, erre én még nem is gondoltam, de ki fogom próbálni, mivel városi ill. lakótelepi körülmények között sajnos az ideális antenna megépítése nem lehetséges és muszáj próbálkozni az un. pót antennákal. A detektoros készülékek ilyen antennákkal is megszólalnak. üdv. sz_f
(#) andriopulos válasza Gyantáscin hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Tényleg jó ötlet. Esetleg a menetszámmal kísérleteztél?
(#) Gyantáscin válasza andriopulos hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
A menetszámra nem emlékszem de túl sok nem lehetett, mert 1,5 mm2-e M vezetékből tekertem 1-1- sort az U-mag 2 szárára
(#) Gyantáscin válasza Gyantáscin hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Örülök, hogy ez a szösszenetem ilyen érdeklődést váltott ki, ezért becsületbeli dolognak éreztem, hogy lemenjek a pincébe, és valami konkrétummal jöjjek elő. Tehát. A régi AT603-asból kitermelt négyzet keresztmetszetű vasmagon 20 menet a helyi, 1116kHz-en működő adót teljesen kiforgatott forgó állásnál veszi. Ergó ennél kevesebb menet elég a kh sáv átfogásához. (Az antennát összekötöttem a földeléssel és ezt a vezetéket bújtattam át a vasmag ablakán) Sajnos, a szelektivitás csapnivaló, más állomás nem jött be. Viszont majdnem olyan hangerőt produkált, mint a korábban ismertetett rádióm.
(#) Gyantáscin hozzászólása Nov 29, 2011 /
 
Még annyival kiegészíteném, hogy antennaként véleményem szerint úgy érdemes detektoros rádióhoz használni, hogy 1 azaz egy menetes hurkot átbújtatva a vasmag ablakán sorosan beiktatni a rezgőkörbe. Pl a forgó hidegpontja és a tekercs vége közé.
(#) andriopulos válasza Gyantáscin hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Ha lesz időm, mindenképpen ki fogom próbálni a módszert, kicsit kísérletezgetve. Azt én is tapasztaltam, hogy egy ferritantennás zsebrádiónál a radiátorcsőnél felerősödik a vétel, igaz, hogy a zavarok is.
(#) Vales válasza sz_ferko hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Woow, mekkora nagy ötlet!
Ez Angyalföldön is bejöhet.
(#) Moderátor hozzászólása Dec 5, 2011
 
Urak!
Maradjunk a témánál! Ha lehet ne keverjünk bele, nem detektoros rádiókat!
(#) sz_ferko hozzászólása Dec 5, 2011 /
 
Kedves Fórumtársak!
Az utóbbi néhány hozzászólás hatására szeretném megosztani veletek néhány gondolatom a detektoros rádióról.
Vagyunk még néhányan akik emlékszünk arra, hogy ilyen készüláékek szóltak a háztartásokban (nem is olyan régen) A mai technikai lehetőségek még nem léteztek, álmainkban sem.
A detektoros rádió a legrégibb olyan rádió, amely alkalmas volt műsorszóró állomások vételére. Nem tartalmazott erősítőt, így nem volt szüksége külső áramforrásra sem. Egyszóval nem tartalmazott aktív alkatrészeket. Napjainkban is sokan építenek ilyen készülékeket, nosztalgiából, demonstrációs, hobby célból. Ennek a fajta készüléknek még most is -évtizedekkel később, van valami varázsa.
Rajongói vannak világszerte. (Ugy-e ezek a dolgok nem mondhatók el a már egy éve használatban lévő okos mobilodról?) Tisztelet a rajongóknak, szóljon ez az oldal róluk, nekik, a detektoros rádióról. Üdv. sz_f
(#) Gőzgépész hozzászólása Dec 5, 2011 / 1
 
Kedves detektoros kedvelők.
Elkészült a legújabb és valószínűleg legutolsó detektoros rádióm.Ebben már a kapcsolási rajzban elő írt ferrit magos tekercs található.
Különösebben nem jobb mint az általam készített többi rádió.Sem hangerőben sem vételkészségben nem mutatott többet mint az átlag.Talán a tiszta és mélyebb hangját érdemes megemlíteni. A rezgőköri tekercs ferrit mag nélkül 15 mikrohenri, becsavart maggal 75 mikrohenri értéket mutatott,tekercsenként.A két tekercset együtt nem mértem (elfelejtettem!).Beépítve pedig nem sok értelmét látom a mérésnek.
További jó DETEKTOROS építést kívánok.
(#) sz_ferko válasza Gőzgépész hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Kedves Tibi!
A szép kivitelezés mellett ha még szól is akkor tényleg siker, mert manapság örül az ember ha nappali időszakban egy vagy két helyi adó bejön akár gyári készüléken is. A középhullámú műsorszóró sáv sem a régi. Tetszik a készüléked. Ha detektorost nem is, azért remélem még valami mást látunk tőled a jövőben. Üdv. sz_f
(#) hatvanasjocó válasza Gőzgépész hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Szép lett!

like.jpeg
    
(#) hagerferi hozzászólása Dec 5, 2011 / 1
 
Tisztelt Detektoros rádió építő kolléga Urak !
Szeretném bemutatni, az általam épített Két-hangolt kőrös kristálydetektoros rádiót. Valamint: a közép és a hosszú hullám illesztéséhez készített Antenna illesztő készüléket.
(#) andriopulos válasza Gőzgépész hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Tényleg szép munka! Remélem, egy jó darabig még lesz is mód rá, hogy szólhassanak rajta adók, annak ellenére, hogy a világ más irányba tart.
(#) Imi65 hozzászólása Dec 5, 2011 /
 
Életem legegyszerűbb detektoros rádióját édesapám készítette. Egy telefonhallgatóból állt, amivel párhuzamosan egy tűs germániumdióda volt kötve, gondolom, valami OA-akármi. A sarkaira két hosszú vezeték volt kötve (3-3,5m-esek) az egyik felét az elektromos tűzhely sütőajtajával becsípette, a másikat rábilincselte a vízcsapra. Legnagyobb meglepetésemre szólt (igaz, elég halkan), és én órákig hallgattam (pedig nem érdekelt a "műsor"). Dél-Pesten nem volt gond a szelektivitás, a Lakihegyi adó jött be.
(#) andriopulos válasza hagerferi hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Ha jól értelmezem, akkor tudsz hosszúhullámon is venni detektorossal? Ilyen irányú tapasztalatok nagyon érdekelnének. Ez nekem is összejött már, de csak nagyon gyengén 270kHz-en. Ugyanilyen fejhallgatót használok én is, szerintem nagyon jó erre a célra.
(#) pucuka válasza andriopulos hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
A HH -n, (sőt RH -n is) is működik a detektoros, csak az a probléma, hogy a közelben nincs HH adó, és azok sem túl nagy teljesítményűek, a jó terjedés miatt.
(#) Gőzgépész hozzászólása Dec 5, 2011 / 1
 
Kapcsolási rajz
(#) Gőzgépész válasza Gőzgépész hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Elnézést kérek, de a kapcsolási rajzot nem tudtam fel tenni, csak segítséggel. A szöveges rész így se jelent meg. A teljes rajz szöveggel együtt megtalálható az OddMix.com-on.
(#) hagerferi válasza andriopulos hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
T.Kolléga ! Engemet a "kényszer" vet rá, hogy antenna illesztőt építsek !! Én, -Siófokon- egy, 3. emeleti tégla-lakásban éllek.
Az ablak mellet van, az eső-csatorna lefolyó cső, amely:12.méter magas (hosszú). Ahhoz forrasztottam a lakásba be-jövő huzalt. S ez az Antenna. A földelés a konvektorhoz erősített huzal. Közép hullámon, este 20.00-óráto: 5-6 adó volt halható, mindenféle erősítés nélkül. az Antenna illesztővel, 10-12 adó halható !!! A képen látható detektoros rádió, CSAK közép hullámon működik.Fontosnak tartom el-mondani: a detektorban, "SZILÍCIUM" kristály van s nagyon nagy a "jósága". Építettem, hosszú-hullámú detektorost is, s ahhoz is építettem "Több fokozatú illesztést" és így:3 adót tudtam venni, kb. a 235.KHz-ig tudtam "le-menni". Az említett rádió megépítése nagyon "speciális". de, megépíthető !!!
(#) sz_ferko válasza Gőzgépész hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Kedves Tibi!
Nem tudom másnak feltűnt-e a mézsejt tekercs, ami nagyon szépen sikerült. Tudom, hogy ez is sajátkészítésű. A kérdésem; evvel a készülékkel tudod-e fogni a Kossuth rádiót?
(#) Gőzgépész válasza sz_ferko hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Még eddig nem sikerült a Kossuth-ot fogni.Lehet, hogy ha köd lesz akkor sikerül. Eddig is csak kiterjedt ködös időben fogtam detektorossal a Kossuth rádiót, összesen két esetben.
A tekercsek ezzel a géppel készültek.
(#) Gőzgépész válasza Gőzgépész hozzászólására (») Dec 5, 2011 / 1
 
Valamiért a képek lemaradtak!
(#) andriopulos válasza hagerferi hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Mindenesetre gratulálok az eredményekhez. A kényszer sokszor hasznos, mert sokat lehet tanulni a nyomása alatt. És ha Siófok jött szóba, arra felé is kísérleteztem, de ott nem is olyan rég az 1341 kHz-es adót lehetett szobahangerővel venni Balatonszabadiról. Először kellemes sikerélmény volt, de ott aztán mást nemigen lehetett venni mellette egy sima rezgőkörrel. (3km-re az adótól rálátással).
(#) Gyantáscin válasza Gőzgépész hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Annyira szép ez a készülék! Ne legyen már utolsó!
Ha nekem ilyen tekercselőgépem lenne, én biz fejlesztenék

Nekem is sokáig csak vágyálom volt Soltot fogni itt Miskolcon, mígnem megpróbálkoztam azzal, hogy az antennát kihangolom 540 kHz-re. Kapóra jött egy régi Tesla autórádió variométere, azt használtam soros induktivitásként.

Ezzel sikerült elérni, hogy pl. most a napsütésben 80 mV jelet szolgáltat Solt egy vacak padlásantennával.

Most ott tartok, hogy az antennakörbe sorosan be van iktatva a 2x300 pF egyik fele, a másik a lazán csatolt detektorkört hangolja, így hála az antennakör alacsony Q értékének, a teljes kh sávban egész elfogadható az együttfutás.
(#) hagerferi válasza andriopulos hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Köszönöm szépen a gratulációt! A b.szabadi adó, annak-idején a "Katolikus rádió" adását sugározta,igen nagy teljesítménnyel!!!! De, un. "Hullámcsapdával" kivédhető volt ez a "helyzet". így, Nekem NEM okozott semmi gondot !!!! Akkor is foghatóak voltak azok az adók, melyek: este most is jönnek.
(#) Gyantáscin hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
A minap kaptam ajándékba nagyobb tétel NDK gyártmányú OA261 germániumdiódát. Ahogy utánanéztem, ezt a 115V zárófeszültségű tűsdiódát nem igazán demoduláció céljéra fejlesztették. Multiméterrel mért nyitófeszültsége 330 mV, míg a féltve őrzött egyetlen OA 1160-asomnél 280mV-ot mértem. Puszta kíváncsiságból kipróbáltam, mit produkál. Az ismert feszültségduplázó kapcsolással kötöttem a rádiómhoz, és az eredmény meglepő: . A szolgáltatott feszültség majdnem duplája volt a hagyományosan bekötött OA1160.hoz képest. Rendben, hogy feszültségduplázó kapcsolásban használtam, de ugye ilyen használatnál a rezgőkör terhelése is nagyobb, na meg eszeknek a nyitófeszültsége is nagyobb. Ajánlom kipróbálni. (ha kell, diódát is tudok biztosítani
Következő: »»   63 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem