Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csőtermosztát bekötése
 
Témaindító: csatur, idő: Nov 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 22
(#) (Felhasználó 5823) válasza bill67 hozzászólására (») Dec 28, 2009 / 1
 
Írd le a konkrét dolgot mid van (pl keringtető szivattyú) jelenleg három eres kábellal bekötve és a végén egy dugvilla? Plusz egy csőtermosztát? Vegyes tüzelésű a kazán! stb.stb és akkor megírom!
(#) bill67 válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
szia!
most építettem ki a vegyestüzelésű rendszert ami ugyan azon a körön van mint a gázfűtés.A rendszer kiépítve a keringető a rendszerbeépítve háromeres kábellal és dugvillával, van egy simens csőtermosztátom amivel ugye a ki ill. bekapcsolást szeretném szabájozni, ezt szeretném bekötni,úgy hogy nekem utána csak fűteni kelljen és egyszer beállítani a csőtermosztátot
A gáz egyébként teljesen jól működik és mindent le lehet külön zárni.
előre is köszönöm:
(#) (Felhasználó 5823) válasza bill67 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Szia! Máskor ne írj ilyen csúnya piros betűkkel, itt nem szeretik! Na akkor tehát a keringtető be van kötve és működik! A három eres MTK-t egy 10-15cm darabon ahova a csőtermosztátot be akarod tenni megcsupaszolod óvatosan! A zöldsárga és a kék vezetéket nem bántod csak a feketét vágod el! A két vezeték véget kötöd a C és arra a pontra ami akkor ha nullára tekered a termosztátot zár! Műszer van? Midjárt lefényképezem, hogy készítsd el a kábelt! El lehetne vágni is de így biztos, hogy nem lesz tűzijáték!
(#) (Felhasználó 5823) válasza bill67 hozzászólására (») Dec 30, 2009 1 /
 
Na itt van a kép! Miért ne ponr barna benne a fázis! Így kellene előkészíteni! Amikor bekötöd és próbálod akkor jó a bekötés amikor hideg víznél ha a termosztát 50C-n áll akkor a keringtető ál!

A vezeték végeket leforraszthatod, vagy tehetsz rá érvéghüvelyt is! Vigyázat az áram nem játék! A védőveztő működőképességét ellenőrizd! A szivattyúban levő zöld-sárga vezeték és a dugvilla oldalérintkezője elektromos kapcsolatban kell legyen ( ki kelll csipogtatni)
(#) zsolt69 hozzászólása Jan 1, 2010 1 /
 
Sziasztok.

nekem is sikerült vennem egy cewal csőtermosztátot, megzavart hogy sok kötési pont van rajta.
végigolvastam az ebben a témában írt cikkeket de nem mertem még bekötni, mert nem teljesen világos hogyan is kellene
most direktbe van kötve a keringető 3 eres kábel
a dugaljtól szintén 3 eres, de a termosztáton négy kötési pont van.......
ha jól értettem akkor a föld és a nulla megy egyenesen a keringetőbe és a fázist kapcsolja a termosztát......és szerintem földelni kellene azt is... mármint a termosztátot....jól sejtem???

előre is köszönöm a segítséget

zsolt
(#) (Felhasználó 5823) válasza zsolt69 hozzászólására (») Jan 1, 2010 1 /
 
Igen ha fém a háza, de ehhez sem kell elvágni a védővezetőt, egy rövid szakaszon megcsupaszol, bedug vagy alátesz a kialakítástól függően! Az meg, hogy hova kell kötni a védővezetőt jól láthatóan fel van tüntetve!
(#) zsolt69 válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
köszönöm...
egyre közelebb kerülök a megoldáshoz)))

naki 585- nél látható a rajz ami szerint az egyes pontra megy a fázis és ha minden igaz a 3-as megy tovább a keringetőhöz, hogy megfelelő legyen a működés, vagyis akkor kapcsol helyesen.....
így köthetem?

előre is köszönöm válaszod
(#) (Felhasználó 5823) válasza zsolt69 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Az a lényeg (már többször leírtam), hogy hideg víznél nem mehet a keringtető. Ha így van jól van bekötve! A hozzá adott tájékoztató két féle bekötést mutat vagy az egyik vagy a másik, a lényeg csak a fázist bekötni!
(#) zsolt69 válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
köszönöm szépen!
de akkor nem is kell földelni? vagy azt azért muszály?

bocsi ha túl sokat kérdezek!
(#) (Felhasználó 5823) válasza zsolt69 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Csak egy rövid eszmefuttatás! Ha a keringtető szivattyú földelve van akkor az egész fűtési rendszer is (feltéve, hogy fém csővel van megvalósítva). De igen be kelll kötni a védővezetőt, ha van neki kijelölt helye! A vezetékek elvágását, csak azért próbálom korlátozni, mert egy átlag ember hat vezeték véggel nem tud semmit csinálni! (ha csak nem ő az elnök Az elnök különgépben)
(#) zsolt69 válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
teljesen kielégítő választ kaptam!
holnap be is kötöm
(#) Crockoo hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Sziasztok!

Van egy kis problémám....
Van egy Siemens RAM-TR csőtermoszom. Bekötöttem, működik is... már amikor...
Elvileg, a kötés szerint, ha közeghőmérséklet eléri a kézi állítóval állított értéket, akkor kellene zárnia a kört, és ha alámegy, akkor bontani. Ez egyébként egy vegyestüzelésű kazánhoz van rendelve.
Nos a gondom: amikor tekerem a kézi kapcsolót, hallom, hogy kattan, azaz kapcsol. És pont ez a baj!
Tegyük fel, beállítom 40 fokra, de a víz még 20 fokos. Mivel a bimetál még 40 alatt van, de a tekerő már a 20-on túl van tekerve, így kapcsol. Viszont, ha eléri a 40-et, és továbbmelegszik, akkor meg bontja a kört!!! és csak akkor kapcsol újra, ha fentebb tekerem, azaz a kézi tekerővel legalább a közeghőmérsékletre, vagy afölé állítom. Ez így szerintem abnormális....
Mit tanácsoltok? Rossz lenne a termosz, vagy én voltam a bindzsa?
Amit tudni kell: a keringető fázisát szakítja meg, vagy köti össze, és ezenfelül a védőföldet kötöttem még be. Fázis bejön, C pontra, és E2-re kell kapcsolni.

Segítsetek légyszi, mert ez így nem okés!
(#) kadarist válasza Crockoo hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Szia!
A működés megértéséhez egy dokumentum:Bővebben: Link
(#) Crockoo válasza kadarist hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Ezt ismerem!
De ettől még nekem nem tiszta a dolog.
Ha tekerem fel a kézi kapcsolót, hallani lehet a kapcsolást, és a szivattyút is kapcsolja. De ez a kattanás, amikor a kapcsoló vált, mindig attól függ, mennyi az a közeghőmérséklet, ami a bimetált éri. Igaz?
Namármost... ha nekem 20 fokos a közegem, de 40-re van állítva, akkor már a kattanáson túl van, azaz váltott a kapcsoló, és zárta az áramkört. Ha melegszik a vizem, akkor ez a kattanás fentebb van. És pont ez a baj!.
Nekem továbbra is az az érzésem, hogy vmi nem okés a termosszal. Bekötés szempontjából az a két eset lehet, hogy kapcsolóváltásra vagy az egyik kört szakítja és a másikat zárja, vagy fordítva.
Magyarul: vagy ha elér egy hőfokot akkor vagy bekapcsolja a szivattyút, és ha alámegy akkor ki, vagy fordítva, azaz hőmérsékletig engedi működni, fölötte kikapcsol. Én előbbit szeretném.
De jelzem, a rajz alapján is most C pont és az E2, azaz a 2-es pont van bekötve, tehát hőmérsékleten zárna.

nem lehet, hogy vmi kalibrációs probléma van?
(#) (Felhasználó 5823) válasza Crockoo hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Mondtam (írtam) kösd át a másikra és újra próba! Akkor van jó bekötve ha letekered nullára megy a szivattyú ha feltekered 100-ra áll a szivattyú! Ennél egyszerűbben nem megy! Ne gondolkozz, csak köss!

Ja és a doksiból jól látszik 8 fok a differencia, tehát ennyi a különbség a ki és bekapcsolás között! Tehát ha beállítod 60C-re akkor akár 52-is lemehet a vízhőmérséklet és nem kapcsol ki!
(#) kadarist válasza Crockoo hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Kösd be úgy, hogyha nő a hőmérséklet, akkor zárjon a kontaktus. Ne tekergesd a kapcsolót. Állítsd be mondjuk 30°C-ra és gyújts be. Ha bekapcsol a keringető 30°C-nál, akkor bingo. Ha hidegen (30 fok alatt)megy a szivattyú, akkor biztosan kontaktust kell váltanod. A kapcsolónak elég nagy hiszterézise van (differencia). Tehát a bekapcsolási és a kikapcsolási hőfok elég messze van egymástól. Ez ne zavarjon meg.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Ha ketten is ugynazt írják...
(#) Crockoo válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
De, én gondolkodok....

Viszont sejtem, miért nem működik jól. És talán kezdem érteni a fordított logikát.
És akkor most pont fordítva van.
Ha jól sejtem, akkor pont úgy fordul, azaz akkor lesz helyes, ha melegszik a bimetál, a "kapcsolási pont" afölé esik, amit beállítok, így elindítja, a hiszterézis 8 fokkal alatta lelövi és azért is van ez a 8 fokos tartomány, hogy rákapcsolási pont afölé essen, így ha újra melegszik, akkor fog megint föléesni.

Nos, kellet ez a kis játék, hogy megértsem!

Köszi!
(#) (Felhasználó 5823) válasza Crockoo hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Erre csak egy story! Felhív az egyik jó barátom, (könyvelő) hogy be akar kötni egy csőtermosztátot, de a lánya már háromszor kapcsolta vissza a kismegszakítot! Mondtam ne nyúlj semmihez (Itt ember életek forognak kockán) mindjárt ott vagyok! Hát azt, hogy a nullát is minden áron be akarta kötni azt még megértettem, de hogy fél óra magyarázás után sem értette, hogy miért kell fordítva gondolkodni az megdöbbentett! Ezért írom így meg a hozzászólásaim! Ne gondolkodj, köss! Hidd amit írtam, hogy 90% nem és 10 igen az valós! Voltak kollégáim akiknek sem ment! Csak nálunk egyszerűbb, azt tudták ha így nem jó átkötöm és próba! Ez itt a megoldás!
(#) papaja válasza szaszameister hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Én újként kerültem ide de nélküled nem tudtam volna megcsinálni.köszönöm. papaja
(#) bill67 válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Szia ihanzi!
Bocsi de ne volt gépem összeomlott ,amúgy kössz, kössz, kössz.
(#) zolss hozzászólása Jan 17, 2010 /
 
Sziasztok!

Sajnos nem igazán értek az elektronikához, ezért is tennék fel egy egyszerűnek tűnő kérdést:
Hogy lehet megállapítani egy keringető szivattyúról, hogy üzemel?
Padlófűtési körön lévő Vilo-ról van szó, amit csőtermosztát indít. Én ebből annyit érzek hogy a szivattyú rettentő forró, de nem vagyok benn biztos, hogy keringet is, mert apró rezgést, morajlást nem érzékelek.
Most indult volna a padló kör, a radiátorokat kikapcsoltam, 4 óráig fogyasztottam a gázt, de a visszatérő kör még mindig nem volt langyos sem. Tudom, hogy első felfűtésnél tehetelen eléggé a rendszer, főleg, hogy 4 körnek 80 nm.t kell felmelegítenie betonostól-járólapostól. De ha valóban nem keringet a szivattyú, akkor hiába küzd a kazán...
Minden véleményt nagyon szépen köszönök, Zoli
(#) Sergei válasza zolss hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Szia

A szivattyú hátulján van egy csavar. lapos csavar húzó kell hozzá. csavard ki és látni fogod hogy a szivattyú tengely forog-e vagy sem. és ne lepődj meg ha pár csepp víz kifolyik ott a csavar helyén.
(#) zozimo2 hozzászólása Márc 10, 2010 1 /
 
Sziasztok!
Egy működő rendszert szeretnék cső termosztáttal kiegészíteni. Biztonsági elemként működne, mert a szivattyút nem mindig használjuk és ne hogy felforrjon a víz a kazánban.
A cső.term. Siemens RAM-TR.2000
Lerajzoltam a jelenlegi és a tervezett rendszert. Valaki nézze már meg jó e az elképzelés és hova kell kötni a termosztátban.
Köszi!
(#) Norberto778 hozzászólása Márc 11, 2010 /
 
Sziasztok!
Végigolvastam a fórumot, de sajnos nem találtam megoldást a problémámra. Ferrari tipusú csőtermosztátot szeretnék beüzemelni. Mellékelek pár képet és a dobozán található kapcsolási rajzot,( a jelenlegi bekötéssel 0-90 fok között működik 90 fölött kapcsol ki és ugy vettem észre nem igazán reagál a cső hömérsékletére, mert a kazán hőmérője szerint 60 fokos a viz, de a termoszát 80 fokos állásán is forog a szivattyú.) Szval a helyes bekötés érdekelne, ha lehet 1 picit szájbarágósan (nálam kék a fázis, barna a 0)
Köszönöm a választ előre is.
(#) (Felhasználó 5823) válasza Norberto778 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
A képek csapnivalóak és semmire sem jók!

A bekötés az katasztrófális! Mns, Skype, telefon ezen mind elérhető vagyok! Az adatlapomon vagy a Régi Magyar Műszerek honlapon megtalálhatóak! Egy hétig írhatnám, de nagyon rossz útón jársz!

Lhanzi
(#) Norberto778 hozzászólása Márc 11, 2010 /
 
köszi a gyors választ, felvettelek msn-re
(#) dinnye13 hozzászólása Máj 10, 2010 /
 
Üdv Mindenkinek!

Tanácsot kérnék tőletek az alábbiakban:
Újonnan kiépített vegyes kazán + pufferes rendszerem van, 2 db szivattyúval+2 db csőtermosztáttal.(siemens)
Ki szeretném próbálni a kazánt, viszont nem merem, mert belefutottam egy számomra fura dologba: amikor bedugom a konnektorba a dugvillát, és szeretném beállítani a hőfokot a csőtermosztáton, hiába tekerem mondjuk 40 fokra, mert ha a csőben lévő víz mondjuk 20 fokos(nincs begyújtva) akkor 20 foknál elindítja a szivattyút. Ez azért lep meg, mert azt vártam, hogy ha 40 fokra állítom, akkor 40 foknál bekapcsol, 40 alatt kikapcsol a szivattyú. Ehhez képest az éppen aktuális tényleges vízhőfoknál kattan, és bekapcsol. Ez normális dolog, és nem értem a működését a termosztátnak, vagy rosszul van bekötve?
Köszönettel várom tanácsaitokat!
(#) kadarist válasza dinnye13 hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
szia!
Ha a 20°-hoz tartozó állásnál kattan, akkor normális. Ha a 40°-hoz tartozónál akkor nem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a csőtermosztátok skálái nem túl pontosak, és a nagy differenciál miatt is csalós a beállítás.
(#) dinnye13 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Szia! Köszi a gyors reakciót! Azt nem értem, hogy a sz a csőtermó lényege, hogy a beállított érték(pl40fok)felett bekapcsol, alatta pedig kikapcsol. A gyakorlatban viszont hiába állítom bárhová, ahogy elkezdem tekerni fel a hőfokot(hogy beállítsam a kívánt értéket) az aktuális vízhőfokot elérve ami a csőben épp van, kattan és elindul a szivattyú. Nem tudom elképzelni, hogyan fog ez akkor mondjuk 40 foknál kikapcsolni amikor begyújtottam, ha most 18 nál is bekapcsol? Ez úgy tűnik jelen állapotban, mintha egy kapcsoló lenne, amit on/off üzemeltetek kézzel, a csőben lévő vízhőfokhoz igazodva, és nem éppen termosztátnak tűnik.
Következő: »»   3 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem